Targa kodu ehitus

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 414 korda
On tänatud: 452 korda

Re: Targa kodu ehitus

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Küülaline kirjutas: 23 Veebr 2026, 14:34 Aga milleks üldse on vaja autot öösel ette soojendada. Kui on üle 15-20 kraadi külma, lähed veerand tundi varem välja, paned auto tööle, ja ongi.
Minu pranglimine ütleb seda, et kui öösel on soojendus taga olnud, siis 3mm jää(täna hommikul) sulab ära ca 10 minutiga, aga külma auto puhul peaks 10-15 minutit veel varem sooja panema ehk ligi pool tundi soojenemisele. See külma auto puhul(klaasid jääs) liigne kütusekulu võrdub öise elektrikuluga, aga ajaliselt olen siiski võidus + jääb õhk puhtamaks 15 minuti jooksul summutist tulevate tahmaosakeste arvelt. ;)

Riio12 siin tegi mingeid pranglimisi, siis pean teda siiski kurvastama. Lasin direktori autol targemal takistust mõõta ja küttekeha võimsuseks sai ta 300W. Direktori Dacia aastast 2012 ja siis paigaldati ka 300W-d Defa omasid. Kui nüüd ainult tema auto järgi arvutada, siis laias laastus öösel 10 tundi juhtme otsas istumist teeb kuluks 3kwh elldusel, et uhab öö otsa täisvõimsusel. Ja nüüd korrutustehet tehes meie keskmise fix hinnaga 17,5 senti, tuleb ühe öö maksumuseks 5,25€. Nüüd korrutakse selle summa ikka 20-21 päevaga kuus ja saame tulemuseks suts üle 10€. 20-21 päevaga sellepärast, et külmaga lähevad autod juhtme otsa ikkagi ainult enne tööpäevi ja nädalavahetusel autod puhkavad juhtmest. :)
Minu oma on uuem ja peaks ka takistuse ära mõõtma ja arvutama.
Nii, et Riio12, su arvutatud 60€ kulu ainuüksi autode öösiti soojas hoidmiseks on vale vastus. Lisaks veel algandmetele, et öine fix on meil odavam. Äkki anti sulle valed andmed arvutusteks? :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 91 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Küülaline kirjutas: 23 Veebr 2026, 14:34 Aga milleks üldse on vaja autot öösel ette soojendada. Kui on üle 15-20 kraadi külma, lähed veerand tundi varem välja, paned auto tööle, ja ongi.
Eks igaühel ole oma masohhistlikud meelelahutused.

Olid ajad, kus autot soojendati ette leeklambiga või kapoti alla suunatud puhuriga, nüüd on selleks natuke moodsamad vahendid.
Kuid külmaga ettesoojendamata mootori käivitushääli minule isiklikult kuulata ei meeldi (mis sest, et lõpuks käivitub).
Viimased paarkümmend aastat soojendan mootorit ette kui õhutemperatuur nulli ligi hakkab langema (ja sealt allapoole), lihtsalt pean seda otstarbekaks.

Lisaks ei pruugi sul naabri akna all olla lubatud veerand tundi tühja podistada. :wave:
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

kunn24 kirjutas: 23 Veebr 2026, 18:07
optimist88 kirjutas: 23 Veebr 2026, 17:00 @kunn - sa räägid mootorist. Juhil on palju mugavam kui plokk leige, ei pea jagama tähelepanu udustele akendele jne.
Viisakatel autodel on salongi elektriline lisasoojendi ligi 1,4 kW (100 A). Vali õige asi.
Selles teemas pean silmas ebaviisakat autot.8) Vaevalt su väikesel valgel on tehasepaigaldatud 1,4 kW lisa. Anna märku kui eksin.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 414 korda
On tänatud: 452 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Väike vihje sulle, Küülaline. :)
§ 52. Keskkonnakaitsenõuded
(1) Juht ei või kahjustada keskkonda sõiduki mootori või teiste seadmete põhjustatud liigse müra, tolmu või heitgaasiga, mida oleks võimalik vältida.

....

(5) Õuealal ja elamupiirkonnas ei või seisva sõiduki mootor töötada kauem kui kaks minutit.
Vihje allikas https://www.riigiteataja.ee/akt/193936

Kui meie maja elanikud on tsiteeritud LS eiramise suhtes tolerantsed, siis seda ei pruugi teps mitte olla mõni igavlev politsei- või KOV ametnik, kes ajaviiteks jätab oma auto seisma ja keerab autokaamera mu tossava Dacia poole ja võtab stopperiga aega. :)
OT. Minu teada mitte ammu saadeti igavlevaid KOV ametnikke peadpidi prügikastidesse, et teha kindlaks, kas elanikud ikka on õige prügi õigesse prügikasti pannud. Sellisest KOV ametnike tegutsemisest kirjutati lausa meedia ja ametnikud veel õigustasid peadpidi prügikastides sorimist. :)
Viimati muutis Urmas, 23 Veebr 2026, 19:59, muudetud 2 korda kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 91 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Urmas kirjutas: 23 Veebr 2026, 19:42 Kui meie maja elanikud on tsiteeritud LS eiramise suhtes tolerantsed, siis seda ei pruugi teps mitte olla mõni igavlev politsei- või KOV ametnik, kes ajaviiteks jätab oma auto seisma ja keerab autokaamera mu tossava Dacia poole ja võtab stopperiga aega. :)
Stopperi kasutamine on ajaraisk, kaamerasalvestiselt on ajahetked ja intervallid tuvastatavad. ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 149 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

optimist88 kirjutas: 23 Veebr 2026, 19:20 Selles teemas pean silmas ebaviisakat autot.8) Vaevalt su väikesel valgel on tehasepaigaldatud 1,4 kW lisa. Anna märku kui eksin.
Mul pole väikest valget. Kui õigetest väikestest asjadest jutustada, siis isegi sellisel on see asi olemas (jupp 3) https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=64_1453
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

kunn24 kirjutas: 23 Veebr 2026, 20:53
optimist88 kirjutas: 23 Veebr 2026, 19:20 Selles teemas pean silmas ebaviisakat autot.8) Vaevalt su väikesel valgel on tehasepaigaldatud 1,4 kW lisa. Anna märku kui eksin.
Mul pole väikest valget. Kui õigetest väikestest asjadest jutustada, siis isegi sellisel on see asi olemas (jupp 3) https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=64_1453
Mõtlesin halli, kirjutasin valge :oops:. Igatahes ainult salongi lisakütet ma pean suht mõttetuks. 2a jooksul olen seda tüüpi webastot kasutanud täpselt ühe korra.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 149 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Webasto osadel masinatel lülitub automaatselt lisaküttena. Salongi lisakütteks tal just mõte ongi, sest mootoriploki soojendamiseks 80 kraadi võrra kulub ligi 1-3 kWh, Webasto enda võimsus 5 kanti ehk ligi 0,5 tundi. Õigel masinal on nii, et võtad masina ja juba ligi 5 min pärast on tunda, et sooja veidi tuleb. Elektriküte hakkab kohe tööle, Webasto viivitusega. Klaasid hoiab suht kindlalt puhastena, kui just pole olnud rämedat kondenseerumist või jäävihma.
Sa võiksid privasse märku anda, kellega tegu, et mu masinate värve tead. ;)
Vasta