Kuidas lõigata?

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
Vasta
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 15 korda

Kuidas lõigata?

Postitus Postitas Vko »

Äkki on kellelgi kogemust sellise materjali lõikamisega, millega lõigata kannatab, nii et ära ei lõhu.
https://www.bauhof.ee/et/p/547533/klaas ... -sile-opal
Urmas
autodidakt
On tänanud: 406 korda
On tänatud: 441 korda

Re: Kuidas lõigata?

Postitus Postitas Urmas »

Plastiku jaoks mõeldud ketas platesae ja kannatab väga edukalt lõigata.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

Postitus Postitas Vko »

Loodan kodus hakkama saada (tiigersaag, ketaslõikur olemas). Kas äkki ketaslõikurile ka mingi sobiv ketas oleks?
Urmas
autodidakt

Vko kirjutas: 23 Nov 2025, 22:51 Loodan kodus hakkama saada (tiigersaag, ketaslõikur olemas). Kas äkki ketaslõikurile ka mingi sobiv ketas oleks?
Mõlemad pakutud tööriistad unusta ära, eriti relakas, sest relaka kiirusega sulavad servad ära.
Sul läheb vaja- piisavalt suur laud, mille peal lõigata, piisavalt suur tükk pappi, et pleksiklaasi pinda altpoolt ära ei kratsiks, jupp maalriteipi, jupp kahepoolset teipi(õhuke vaibateip on parim), piisavalt pikk metalljoonlaud vms, mille serva kasutada ja ehituses kasutatav pussnuga. Nüüd aseta papp lauale, aseta lõigatav pleksiklaas papile, nüüd märgi peenikese vildikaga joon, pane maalriteip sellele poolele, mida sa enam ei taha, nüüd pane kahepoolne teip või tükid maalriteibile, nüüd aseta fikseerimiseks metalljoonlaud vms, mille serva mööda hakata ehituspussnoa otsaga kratsima kuni oled praktiliselt pleksiklaasi läbi kratsinud. Üldiselt see ei võta kaua aega, ca 5minutit. Pussnoa asemel olen ise vahest kasutanud ka vana kruvikeerajat(miinus), mille otsa käia peal kergelt korrigeerinud, et ikka kratsiks. Ise olen nii hakkama saanud ka 8mm pleksiklaasiga. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 76 korda

Postitus Postitas RaJy »

kunagi oli ühel objektil väga palju pleksiklaasi lõigata ja kuna oli vaja palju lõigata siis oli muidugi materjali rohkem mille peal proovida. Võitjaks osutus tavaline (aku)käsi ketassaag tiheda hambaga uue kettaga, lõike sügavus õigeks ja piirajaks sirge latt. Kui on vähe vaja lõigata siis ilmselt saaks hea käsisaega ka hakkama.
Urmas
autodidakt

RaJy kirjutas: 24 Nov 2025, 06:16 Võitjaks osutus tavaline (aku)käsi ketassaag tiheda hambaga uue kettaga, lõike sügavus õigeks ja piirajaks sirge latt.
Jah, ka hea kiire lahendus kui hilisem pinna kvaliteet(juttideta) ei ole oluline, kuid Vko jaoks võib osutuda probleemiks ketassae tald. Nagu ma esimese postituse viitest sain aru, siis Vko on vaja lõigata pronksja viimistlusega pleksiklaasi, mis peaks jääma ilma juttideta, aga ketassaega lõikamisel võib puru tekitada jutte sinna, kuhu neid ei ole vaja.
RaJy kirjutas: 24 Nov 2025, 06:16 Kui on vähe vaja lõigata siis ilmselt saaks hea käsisaega ka hakkama.
Jah, aga siis peaks juhtlatt olema vist veidi paksem ja käsisaag kah hästi väikeste hammaseta ja saagida võimalikult väikse nurga all, et ei viskaks kilde välja.
Lihtsalt mu enda arvamused pakutud variantidest. ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 53 korda

Postitus Postitas A23 »

Ise olen plekikääridaga lõiganud.
Üldiselt, kui midagi puhast vaja lõigata ketassaega, siis kasuta juhikut, millel saag libiseb, et tald jutte ei tõmbaks.
Täpsustus - lõikasin polükarbonaati, mitte teemas mainitud materjali. Viimasega kogemus puudub.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 24 Nov 2025, 07:42 Ise olen plekikääridaga lõiganud.
Ega Vko materjali vist plekikääridega eriti ei kannata lõigata jah. :)
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 30 korda

Postitus Postitas netmaster »

esimeses postis on viide 2,5mm paksusele pleksiklaasile.
Üldiselt sõltub, milleks ja kui suurt juppi vaja on. Olen lõiganud rauasae lehega või kui lõike kvaliteet pole nii oluline siis vaibanoaga ja lihtsalt murdnud. Igasugu elektrisaed on nii õhukese materjali puhul vast liiga jõhkrad. Või kui, siis tikksaag laia raualehega ja väga aeglastel pööretel. Relakas ei lõika midagi, ainult sulatab.
Professionaalselt lõigatakse pleksigaasi vist CO2 laseriga.
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

Postitus Postitas Vko »

Pleksiklaasiks nimetatakse vist ka veidi erinevaid (erineva koostisega, omadustega) asju. See mida nn. veneajast mäletan pleksiklaasina, ei ole kaugeltki sama mis see praegune mida lõigata oleks vaja. Korra proovisin tiigersaega, aga sellega ei saa, lööb tükid välja. Rauasaega vist ei tasu proovida kui on vaja meetri pikkuselt ja 2 lõiget. Ketassae talla tekitatud jäljed ei oleks probleem, aga sellist saagi omal pole. Kui see see koos sobiva kettaga on ainuke mõistlik variant selle lõikamiseks, eks siis peab kusagilt hankima (rentima, laenama). :roll:
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Postitus Postitas juhtmepunt »

Vko kirjutas: 24 Nov 2025, 15:52 Pleksiklaasiks nimetatakse vist ka veidi erinevaid (erineva koostisega, omadustega) asju. See mida nn. veneajast mäletan pleksiklaasina, ei ole kaugeltki sama mis see praegune mida lõigata oleks vaja. Korra proovisin tiigersaega, aga sellega ei saa, lööb tükid välja. Rauasaega vist ei tasu proovida kui on vaja meetri pikkuselt ja 2 lõiget. Ketassae talla tekitatud jäljed ei oleks probleem, aga sellist saagi omal pole. Kui see see koos sobiva kettaga on ainuke mõistlik variant selle lõikamiseks, eks siis peab kusagilt hankima (rentima, laenama). :roll:
5cm laiust maalriteipi lõigatavale plastile 3-4 riba kõrvuti teipida ja ketassae saepõhja poolt peaks kratsimisjäljed välditud olema?
Ise olen sama ratsi kasutanud sildeda helehalli ja valge veekindla vineeri mööbliesemena kasutamise tarbeks kriimudeta lõikamisel.
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 85 korda

Postitus Postitas Prill »

Osadel plastidel on uuena mõlemal pool kaitsekile, vist transpordi jm vigastuste vältimiseks.
Ketassaega võiks idee poolest saada, kui ainult paar lõiget teha, paneks ise selle plasti lõikekohalt paari vineeri&lauajupi vahele ja pitskruvidega kinni.
Kui vaja sirget joont lasta, olen ise ühe liistu&lauajupi ketasae plaadi servaga nö juhtsiiniks jätnud (ka pitskruvidega fikseeritud), siis ei pea saega pliiatsijoontmööda sihtima ja pikka plaati saagides muidu enda asendi kohendamisega võib viltu ka minna. Mööda juhtsiini lastes hea lihtne..

Niisama üritades saagida on jah kildude tekkimise oht, aga mõnikord on see ka enda süü, kus natuke proovida, kogemust kogudes, ühtlase paraja kiirusega lastes saab killuohtu vähendada, tihti viskab kildu siis kui üritad saejoont kohendada, või liiga kiiresti liikuda, see juhtub ka vahest enda asendi kohendamisega, kui käsi ei ulata plaati ühe jutiga lasta ja pead "keha käele järgi" tooma, või upitama, või kõhuli plaadil võimlema jms.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 76 korda

Postitus Postitas RaJy »

Jah, üldiselt on poest ostetud klaasidel kaitsekile peal, seepärast mina näiteks teipi ei kasutanudki. Aga muidugi võib kui vajalikuks peetakse. Mul oli vist mingi 4 mm klaas ja lõikekohad jäid kõik nähtavale ehk siis nad pidid ka korrektsed olema. Ketta sügavuse sättisin täpselt materjali paksuse järgi - tegelikult nii peaks mistahes materjali puhul tegema, ainult küttepuude puhul pole oluline.
Urmas
autodidakt

Vko kirjutas: 24 Nov 2025, 15:52 Pleksiklaasiks nimetatakse vist ka veidi erinevaid (erineva koostisega, omadustega) asju. See mida nn. veneajast mäletan pleksiklaasina, ei ole kaugeltki sama mis see praegune mida lõigata oleks vaja. Korra proovisin tiigersaega, aga sellega ei saa, lööb tükid välja. Rauasaega vist ei tasu proovida kui on vaja meetri pikkuselt ja 2 lõiget. Ketassae talla tekitatud jäljed ei oleks probleem, aga sellist saagi omal pole. Kui see see koos sobiva kettaga on ainuke mõistlik variant selle lõikamiseks, eks siis peab kusagilt hankima (rentima, laenama). :roll:
Ma tean ja teen vahet polystyrolil ja polycarbonatil, aga noh, minu jaoks siin teemas panin nad ühte patta, sest mõlemaid olen lõiganud ilma asjalike lõikevahenditeta ja hakkama saanud.
Käisin just all staabis ja vaatasin, et mul on 254mm/96 hambaga ketas, mis mõeldud nii puidu kui ka alumiiniumi jaoks. Panin ketta saele ja lõikeserva tulemus on nagu allpool oleval pildil. Lõikasin 8mm polystyroli, mis on vanemat tüüpi arvutite ekraanide sees. Mitte ühtegi kildu ei löönud välja, kuigi saeplatel oli laia vahega kate, kuid mul on ka saehamba laiune kate ja saab peale panna. Kas selline lõikeserva kvaliteet sind rahuldaks? Kui jah, siis kirjuta PS, annan oma telefoninumbri, lepime aja kokku, võta oma pleksiklaas kaasa ja lõikame vajalikku mõõtu. Ma muidugi ei tea, kus sa alaliselt pesitsed ja võib-olla jääb Märjamaa sulle liiga kaugeks.
Lõikeserv.jpg
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 108 korda
On tänatud: 146 korda

Postitus Postitas Küülaline »

Urmas kirjutas: 24 Nov 2025, 19:02teen vahet polystyrolil ja polycarbonatil
Täiesti olemas on eestikeelsed sõnad polüstürool ja polükarbonaat.
Urmas
autodidakt

Küülaline kirjutas: 24 Nov 2025, 19:17 Täiesti olemas on eestikeelsed sõnad polüstürool ja polükarbonaat.
Jah, tean neid sõnu, kuid eestikeelset vastet ei tunnista Bauhof, kuigi jah, pärast on ka eesti keeles. Vaata teema esimeses postituses olevat viidet ja eks ma selle järgi kirjutasin, et ei tekiks valesti mõistmist. ;)
Vasta