rihmülekandega kompressor

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 122 korda

Re: rihmülekandega kompressor

Postitus Postitas kunn24 »

Pigem keermeliim tänapäeval. Uute asjade koostamisel pakkimisega tegeleb veel vaid mõni ajast- arust seniil.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 391 korda
On tänatud: 430 korda

Postitus Postitas Urmas »

kunn24 kirjutas: 13 Juul 2025, 22:17 Pigem keermeliim tänapäeval. Uute asjade koostamisel pakkimisega tegeleb veel vaid mõni ajast- arust seniil.
Eks ole isegi mõnele lapsele rääkinud, et minu ajal jooksid dinosaurused vabalt tagaaias ja ei olnud veel kantud punasesse raamatusse kui väljasurev liik. ;) Mis teha kui keermenööri on järgi, hea lihtne kasutada ja see annab võimaluse hiljem korrigeerida mu mõningaid esialgseid "perfect" ideid. ;) Eks mul ole üks keermeliimi pisike potsik kah kui on aega oodata, kuid aeg-ajalt on vaja veidi kiiremat tegutsemist kui liimi kuivamine võtab aega. Olen hoidnud ka ühe käe pöialt ära murdunud kraani sanga koha peal, samal ajal teises käes telefoni hoides ja helistades, et minge keerake kusagil peakraan kinni.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 80 korda

Postitus Postitas madis64 »

kunn24 kirjutas: 11 Juul 2025, 12:50 Eristatakse veel koonus- torukeeret. See tagab tiheduse ilma täiendava tihendusmaterjalita.
Tõe huvides tuleb siiski märkida, et see väide ei pea reeglina paika (kui NPTF keere välja arvata):

https://georgia.swagelok.com/en/blog/ba ... ined-11-19
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 09 Juul 2025, 21:07
madis64 kirjutas: 09 Juul 2025, 20:30 10.9 paistab üsna viisakas tugevusklass olema:

https://www.boltland.ee/tugevusandmed
Madis, millele sa lootsid kui panid mulle selle viite? :scratch: Et ma taipan midagi tabelites olevates numbritest? Küll sa oled optimistlik! :)
Leidsin lihtsa maakeelse selgituse:

"2. Tugevusastmete klassifikatsioon
① Roostevabast terasest poltide tavaline tugevusaste on 8,8, mis viitab nende tõmbetugevusele 800 MPa ja voolavuspiirile 640 MPa.
② Roostevabast terasest poltide tugevusklass jaguneb üldiselt 10 klassiks, vahemikus 3,6 kuni 12,9. Kümnendkoha vasak pool tähistab materjali tugevuspiiri, koma parem pool aga voolavuspiiri ja tõmbepiiri suhet."

https://ee.jinruibolts.com/news/classif ... 79643.html
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: 14 Juul 2025, 10:02
kunn24 kirjutas: 11 Juul 2025, 12:50 Eristatakse veel koonus- torukeeret. See tagab tiheduse ilma täiendava tihendusmaterjalita.
Tõe huvides tuleb siiski märkida, et see väide ei pea reeglina paika (kui NPTF keere välja arvata):

https://georgia.swagelok.com/en/blog/ba ... ined-11-19
Märkus teretulnud, kuid siin on jutt vene seadmest, kus selliseid eristusi GOST-i järgi ei olnud.
F- keermetähistuse lõpus tähendab kütusesüsteemide jaoks tehtud keeret, mille pinnasiledus on parem, sest torukeermeid hakati tegema valtsimisega, mis ei taganud enam tihedust ja tuli keerme kvaliteedi eriliseks toonitamiseks lisada F (fuel) ja selle tegemise nõudeks oli valtsimise asemel kasutada lõikamist.

Su teisest kirjast. Ma ei saa aru, miks on jutt järsku kompressori puhul hüpanud nn roostevabade poltide peale, kuid nendega on 1 suur probleem- keermed sööbivad kinni keerates kokku (nii kui kuuled "kräuksu", on jama juba juhtunud) ehk ilma tungiva vajaduseta ei tohiks kasutada. Sellisel juhul on ka polte asendamata järelpingutus välistatud ja liidet ilma purustamata avada ei saa. Antud kompressori puhul ma ei näe kuskil tungivat vajadust.
Juhe teab kõike.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 14 Juul 2025, 11:45 F- keermetähistuse lõpus tähendab kütusesüsteemide jaoks tehtud keeret, mille pinnasiledus on parem, sest torukeermeid hakati tegema valtsimisega, mis ei taganud enam tihedust ja tuli keerme kvaliteedi eriliseks toonitamiseks lisada F (fuel) ja selle tegemise nõudeks oli valtsimise asemel kasutada lõikamist.
Khm, oled sa oma jutus ikka täiesti kindel?

NPTF erineb NPT-st keermeprofiili poolest, mistõttu üks keere lõikub pingutamisel teise ja tekitab sellega tiheda ühenduse.
Valtsitud (tegelikult rullitud) keere on reeglina siledam kui lõigatud keere (eriti kui lõigatakse kiirlõikterasest instrumendiga), kuid ma ei mäleta et oleks selliselt toodetud torukeermeid eriti laialt kohanud.

https://www.gewindebohrer.de/en/service ... d-type-npt
kunn24 kirjutas: 14 Juul 2025, 11:45 Su teisest kirjast. Ma ei saa aru, miks on jutt järsku kompressori puhul hüpanud nn roostevabade poltide peale, kuid nendega on 1 suur probleem- keermed sööbivad kinni keerates kokku ...
Keevituvad kinni jah.
Roostevaba tekstiosa võib ignoreerida - tsitaadi mõte oli Urmasele selgitada tugevusklasside esitamist (mida need numbrid tähendavad) ja ma ei hakanud sellest seda roostevaba osa välja katkuma.
Urmas
autodidakt

Nonii, hakkan isendiga lõpusirgele jõudma ja täna sai tehtud renoveeritud isendile esimene käivitus, kuid ilmnesid mõned probleemid. Esialgu ei saanud korralikult otsa releepoolset tagasilöögiklapi voolikut. Olgu selle sain pidama ja ühendasin ka tagasilöögi poolse otsa. Tassisin kaabli juurde ja panin tööle. Tööle hakkas ilust, manomeetri järgi lõi surve ülesse, aga umbes 7 bar juures hakkas visisema isendi originaal kaitseklapp ja tõmbas rõhu 4-5 bar vahele. originaalil on peal olevale alumiiniumlätakale löödud number 7. Ju vist hakkab 7 bar juures tööle. See mind ei rahulda, sest relee juures olev tänapäevane avariiklapp hakkab tööle 8bar juures. Pildil 1 vasakul pool paagi küljes. Keeran isendi originaalklapi maha ja keevitan augu kinni? Pimedat sinna ette ei leia, sest auk ja keere on ikka tugevas koonuses. Või keeran klapi maha, lõikan relakaga mingilt maalt pooleks ja keevitan seest pimedaks punniks?
Proovisn veel paar korda rõhku üles ajada ja siis lõi vooliku otsast ära tagasilöögiklapi poolt. Täna rohkem ei viitsinud jännata, tassisin tagasi, keerasin selle teflonvooliku jupi tagasi ja nööd juba kõvemini. Eks homme lähen uutele katsetele ja kui siis ka lööb teflonvooliku küljest ära, hakkan mõtlema 6mm vasktoruga asendamisele. Veel ei tea. Seda vooliku äralöömist oli mainitud ka motofoorumis, kuid telfonvoolikuga oli lõpuks ikkagi pidama saadud. Ehk ise ei julgenud esialgu väga kõvasti kinni keerata. Mingi 4,3bar jäi praegu paakidesse ja eks homme näis, palju sellest on järgi.
Kui homme hakkab korralikult tööle, siis on jäänud ainult rihmakaitse külge keerata ja leida õhufilter. ühes venelase juutuubi videos ta oli pikliku Kamaz mingi õhufiltri sinna otsa keeranud, aga kus kuradi kohast leida siinkandis Kamaž õhufiltrit, ei tea. Eks otsin asendust. Paar pilti kah.
Peaegu valmis 1.jpg
Peaegu valmis 2.jpg
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sellist jama diagonaalis lugedes tahaksin hüüda:"Tule Jumal appi ja peata selle hullu tegevus survemahutite juures!" :P
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 17:58 Sellist jama diagonaalis lugedes tahaksin Hüüda:"Tule Jumal appi ja peata selle hullu tegevus survemahutite juures!"
Pildil 2 relee juures on avariiklapp(8bar) täiesti olemas ja see on seotud ka paakidega ehk ühtne süsteem. Kas sellest ei piisa? Tänapäevaste kompressorite juures piisab, aga minu renoveeritava isendi jaoks ei kõlba? Paluks selgitada konkreetsemalt, mis on pildil valesti! :beg:
Ma tean seda vanasõna- "Kus viga näed laita, seal tule ja laida". ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui tootja on määranud mahutite kaitseklapi avanemisrõhuks 7 bar, siis see on juba varuga. Reaalne kasutusrõhk peaks olema 4 kuni 6 bar peal ehk nende mahutitega ilma surveproove (veega, mitte õhuga!) läbi viimata ei maksa rohkem mängida. Ja surveproovi rõhk peab olema ka varuga, mille on määranud tootja, tavaliselt vähemalt 1,5 kuni 2. Varu on vajalik võimaliku metalli väsimuse ja korrosiooni kompenseerimiseks terve eluea jooksul või surveproovide vahepeal. Lisaks arvesta, et tegu on juba vana seadmega, balloonide arvestuslik eluiga on kindlasti täis, sellisel seadmel ca 10 a. Ehk formaalselt võttes neid ei tohiks üldse enam survestada enne kui pole läbi viidud surveproovi nii nagu ette nähtud.
Kui oma lollust jätkad, vaata valmis hauaplats ja YT-st mõnda videot, kuidas tšukts rehvi lõhkemisel taevasse lendab ja munad seinale konksu otsa jätab.
See, et sa kuskilt tassitud rõhureleele suutsid 7 bar peale keerata, ei tähenda, et see nii peaks olema.

Täiendus. Mille kuradi pärast on olemas seadme juhendid, kui sa ei suvatse neid üldse vaadata? Surveseadmel max töörõhk on Jumal taevas ja seda ilma tõsiseid katseid ja kontrolle läbiviimata või tootajalt heakskiitu saamata ei tohi mingil juhul ületada!

https://www.antikorpokraska.com.ua/product/17

Kirjas on 0,6 MPa või 6 bar.

BTW, Kunagi mulle 1 TJA inspektor ütles ilusti, et gaasiseadmed ja survemahutid on nagu kõrgepingeseadmed. Ma olen seda kogu aeg meeles pidanud ja sul ka soovitav meelde jätta. Enne, kui hilja.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 18:10 Kui tootja on määranud mahutite kaitseklapi avanemisrõhuks 7 bar, siis see on juba varuga.
Olgu, see 7bar originaalklapi avanemisrõhk sai selgeks ja seda ei hakka torkima.
kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 18:10 See, et sa kuskilt tassitud rõhureleele suutsid 7 bar peale keerata, ei tähenda, et see nii peaks olema.
Mine sinnasamusesse oma oletustega! ;) Ei ole ma mitte midagi suutnud 7bar peale keerata, vaid 7bar originaalkaitseventiil oli ja on siiani paakide küljes. Ma ostsin isendi kaasajastamiseks vajaliku rõhurelee Eesti Vabariigis tegustsevast ametlikust poest, kes idee järgi peaks(?) vastutama oma müüdava kauba eest. Nendele rõhureleedel on tehaseseadistus 8bar! Kui üks teine poodnik esialgu kahtles talle näidatud ostetud rõhurelee osas, kuid peale mainimist, et kus kohast ostsin, möönis, et sel juhul juhul peaks kõlbama. Paar postitust tagasi mainisin seda. Homme vaatan mõlemi relee pealt(230V-lt tõstsin ümber 400V-le rõhujubinad), kus need on toodetud. Hetkel ei hakka tootjamaad eeldama. ;)
kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 18:10 Täiendus. Mille kuradi pärast on olemas seadme juhendid, kui sa ei suvatse neid üldse vaadata? Surveseadmel max töörõhk on Jumal taevas ja seda ilma tõsiseid katseid ja kontrolle läbiviimata või tootajalt heakskiitu saamata ei tohi mingil juhul ületada!

https://www.antikorpokraska.com.ua/product/17

Kirjas on 0,6 MPa või 6 bar.
Teemas leheküljel 2 mainisin, et leidsin iseseisvalt selle isendit tooteinfo, kuid millegipärast jäi see 6bar max rõhk kahe silma vahele. :blush:
noh, minu jaoks on see probleem lihtsalt lahendatav, sest pean minema ostma reguleeritava avariiklapi ja reguleerima vastavalt originaali rõhule.
Tänan, probleem ja mure lahendatud!
Viimati muutis Urmas, 17 Juul 2025, 18:48, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See, et sa kuskil selle ostsid, ei tähenda, et antud seadme küljes võiks ilma sobitamata kasutada ja siis pikka draamasteeni kirjutada, kuidas kaitseklappi pidama saada. No mine sinnasamusesse kuhu mindki saatsid, :P.

Ja kui teed balloonidele veega ca 20 bar surveproovi (survestad ligi 1 tund) ja teed sisemise kaamerauuringu veendumaks, et pole lokaalseid korrosioonikoldeid ja nähtavaid pragusid, siis ma võin sulle anda loa rõhutõstmiseks 8 bar peale. Kirjutan kapsalehele.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 18:46 Ja kui teed balloonidele veega ca 20 bar surveproovi (survestad ligi 1 tund) ja teed sisemise kaamerauuringu veendumaks, et pole lokaalseid korrosioonikoldeid ja nähtavaid pragusid, siis ma võin sulle anda loa rõhutõstmiseks 8 bar peale. Kirjutan kapsalehele.
Ja kui ma lisaballoonidele 20bar survet ja hilisemat kaamerauuringut ei tee, siis mis juhtub? Tegelikult mitte midagi, ainult kõrvakuulmine peab korras olema kuulmas, et kusagil midagi visiseb. ;) AGA ei ole veel suutnud Euroopa Liidus ära keelata veneaegsete gaasiballonide kasutamise. Mitu bar on selles veneaegses täis balloonis?
OT. Kapsaleht hoia igaks juhuks enda ligi, sest "äkki" puhul võib vaja minna. ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Survemahutite probleem ongi, et kui tekib pragu ja koheselt rõhk ei lange (gaasi puhul mitte), siis toimub pauguga ahelreaktsioon.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 19:04 Survemahutite probleem ongi, et kui tekib pragu ja koheselt rõhk ei lange (gaasi puhul mitte), siis toimub pauguga ahelreaktsioon.
Kas isendi originaal 7bar kaitseklapp ei hakkagi tööle enne pauguga ahelreaktsiooni? :scratch: Tänane katse näitas, et töötab edukalt. Kuna lisaballoonid ei hakka olema statsionaarsete ühendustega, siis idee järgi peaksid ennem visisema hakkama või pauguga katki minema 10+bar rõhku lubavad Hiinas toodetud survevoolikud. Ühendused vaevalt järgi annavad. Kas sa tead mõnda Euroopa survevooliku tootjat, kellel on kohalik tootmine kohalikest materjalidest? Ja et oleks toodetud roheenergiast ja lapstööjõudu kasutamata? :scratch: :)
Viimati muutis Urmas, 17 Juul 2025, 20:14, muudetud 2 korda kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 19:04 Survemahutite probleem ongi, et kui tekib pragu ja koheselt rõhk ei lange (gaasi puhul mitte), siis toimub pauguga ahelreaktsioon.
Puhka sulge, sa kirjutad asjast, millest sa ilmselgelt midagi ei jaga.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nii, sinu sisuline väide on milline?
Juhe teab kõike.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 20:15 Nii, sinu sisuline väide on milline?
Ignoraamusega ei väidelda.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Olgu, mine siis ise ka. Kuid foorum üldiselt peaks olema mõtetete vahetamiseks, Urmase jamale ma tegin see kord erandi.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 20:18 ..., Urmase jamale ma tegin see kord erandi.
Kuna olin siiani kompressorite remontimisel ja renoveerimisel tume junn ja sellised tänapäeva laiatarbe odavama omad piisavalt odavad, et mitte süüvida nende hingeellu, kuid praegusega tuli erand ja tahtmine. Neid ehituspoodides müüdavaid olen ühe kindlasti läbi kõrvetanud. Ega enne ei olekski hakanud renoveeritava isendiga jamama kui poleks antud võimalust isend tasuta endale saada, pluss mind kõige rohkem ahvatles isendi tootlikkus. Ei olekski renoveerimist ette võtnud kui selle teema lehekülje 2 alguses teemat jätkates poleks olnud positiivseid arvamusi. Eks kasutasin võimalust. Mida oleks pidanud diivanil vedelemise asemel tegelema? Minema Tallinnasse(lähimat kohta ei ole) padelit mängima või õue keksu? Kui keksu, siis kahtlustan, et mulle oleks suhtelist ruttu kutsutud politsei, et keegi päss joonistab asfaldile ruudukesi ja meelitab lapsi keksu mängima. :) Võrreldes sama tootlikkusega tänapäevaste isendite hindadega, siis arvan, et olen vana isendi renoveerimisega rahaliselt võidus ja natuke targem. Muide, igaks juhuks hoidsin isendi renoveerimiseks kõikide vajalike jubinate tšekid eraldi ja kui asi valmis, siis teen kokkuvõtte. Lihtsalt tahaks ise ka teada ja keegi võib tulevikus samasuguse isendi renoveerimisel laias laastus arvestada.
Viimati muutis Urmas, 17 Juul 2025, 20:44, muudetud 1 kord kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Juul 2025, 20:18 Olgu, mine siis ise ka. Kuid foorum üldiselt peaks olema mõtetete vahetamiseks,...
Jah, kuid mitte ignoraamustele.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kas hakkame siin nüüd komplimente vahetama? Keda see huvitab, kuid tunduvad ilmselged käitumisprobleemid.
Viimati muutis kunn24, 18 Juul 2025, 09:11, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 277 korda

Postitus Postitas ping »

Kui mina sellist kompressorit töö juures kunagi ammu kasutasin, siis mootor töötas pidevalt ja rõhku reguleeris ülerõhuklapp, mis laskis liigse õhu välja , sest nõuka ajal oli ju riigi elekter odav.
Tänapäeval nimetatakse seda elektri raiskamiseks.

Õlikompressori kolvigrupi optimaalne töötemperatuur on ca +90C, et silindrisse ei kondenseeruks vett, mis rikub ruttu karteris oleva õli.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ping kirjutas: 18 Juul 2025, 00:51 ... siis mootor töötas pidevalt ja rõhku reguleeris ülerõhuklapp, mis laskis liigse õhu välja ...
Eks ta valikute küsimus ole - Urmas on nagu sisse-väljalülitamise teed läinud.
Omal ajal olid ka selliste kompressorite paagid suhteliselt väiksed nii et käivitustsükleid oleks üksjagu palju kogunenud. Tänapäeval võid kuurinurka ka suurema paagi paigutada nii et kompressori seisuaeg tuleb pikem.
Urmas
autodidakt

Nonii, hakkama sain. Keerasin ära paagi küljes olnud originaal avariiklapi, lõikasin relakaga pooleks, viskasin sisu välja, keevitasin mõlemast otsas augu kinni ja keerasin tagasi. Rõhurelee reguleerisin nii, et jääb seisma 7bar peale ja uuesti hakkab tööle umbes 4,2bar pealt. Töötab täpselt nii nagu eeldasin. Kruvisin rihmade kaitse peale ja ongi valmis. Jäänud on veel osta või ise teha õhufiter.
Hakkama sain 1.jpg
Hakkama sain 2.jpg
Vasta