Maja elekter

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Loghome1
külaline

Re: Maja elekter

Lugemata postitus Postitas Loghome1 »

Tänan!
Vot kui palju häid mõtteid-prioriteedirelee. Võtan teadmiseks.
1.Täpsustuseks Hetkel on 3x16A.
2. Küsimus on mõistlikuses????????, mitte rahas.

Loomulikult , ma ei eeldagi, et keegi tasuta mingeid supermõtteid jagaks. Samas oli küsimus elektrikule?????? Ja kui elektrik loeb minu kirjast, et mul on 10 A siis...ta on mänguelektrik. Minu jaoks on elektrik täpisteadusja töö mees.
Minu kirjast on võimalik lugeda:
- et pumba paigaldaja väidab, et 10 A on vähe( mida tõenäoliselt ongi vähe )
- hilisemas täpsustuses on ka 3x16 A viide ( mida tõenäoliselt on ka vähe.)
Tänan!
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Prioriteedirelee apologeetide käest küsiksin tänase päeva seisuga sellist kodutarvitite rühma, millele "toitega paugutamine" meeldiks. Triikraud ehk tuleb pähe, isegi boileritel on juba elektroonikat sees.

Amprite kohta niipalju, et mul abikaasa oskab edukalt köögiseadmete, boileri ja saunakerise koostöös ka 3x20 A peakaitsme välja lasta. Eks igaühele jäävad omad meelelahutused ;)
loghome1
külaline

Lugemata postitus Postitas loghome1 »

Hei!

Olen nõus. Süsteem töötab, kui on arvestatud ka nn ootamatusi ehk siis ma ei pea mõtlema, et välja skeeme , et elektrit tarbida.
Nii et minimaalne 25 A max kuni 36A.
tommy4
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas tommy4 »

Mine nüüd võta kinni, mis see mõistlik peakaitsme suurus on ? Minul on vene ajast jäänud 3x40A ja ei tõuse käsi seda vähendama. Mine tea, milleks tulevikus hää on, juurde osta on hoopis kallis !
Kui aga säästureziimile maja planeerida, siis on mõistlik osta lihtsamaid seadmeid, mis selle "toitega paugutamise" välja kannatavad. Saab ju leida sellise boileri, põrandakütte termostaadid, ka lihtsam pliit kannatab selle ära.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Loghome1 kirjutas:Loomulikult , ma ei eeldagi, et keegi tasuta mingeid supermõtteid jagaks. Samas oli küsimus elektrikule?????? Ja kui elektrik loeb minu kirjast, et mul on 10 A siis...ta on mänguelektrik. Minu jaoks on elektrik täpisteadusja töö mees.
Minu kirjast on võimalik lugeda:
- et pumba paigaldaja väidab, et 10 A on vähe( mida tõenäoliselt ongi vähe )
- hilisemas täpsustuses on ka 3x16 A viide ( mida tõenäoliselt on ka vähe.)
Tänan!
Vabandust teema solkimise pärast, aga mittepädeva mitteelektrikuna üks inimliku seisukoha küsimus- mille kuradi pärast oli vaja esimeses postituses jahuda mingist 10A ja siis lasta praktiliselt üks lehekülg täis kommenteerida kui oli kohe teada, et sul on 16A? Naine ei lubanud või?
Selles on sul täiesti õigus
LogHome1 kirjutas:KUI ARMULISED HÄRRAD VABANDAVAD, SIIS AEG ON MEELDE TULETADA, ET SEDA MIDA KÜSID ,SEDA SAAD. TULEB KÜSIDA ÕIGEID JA MÕISTLIKKE ASJU. Seda ma praegu teengi ja olen tänulik kõigile kaasamõtlejatele.
Palun!
Üks uitküsimus ka vahele- paljudel tänapäevastel köögitehnikatel on kellad küljes ja kas selle prioriteedireleega ei teki sellist asja, et kui poole töötamise ajal vool ära võetakse, siis lükkab kellaajad valeks? Minu el.pliidil on küll nii, et kui vool kuhugi korraks ära kaob, siis praeahi ja üks plaat enne tööle ei hakka kui kell õigeks sätitud (õige ei pea olema, aga korraks näpitud).
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Ilma probleemideta saab välja lülitada ilmselt ainult kerist, boilerit, põrandakütet. Kontrollima peaks sisendit, st. kogu maja voolu ja kui see saavutab peakaitse nimivoolu, siis lülitama need tarbijad välja.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küülaline kirjutas: Kontrollima peaks sisendit, st. kogu maja voolu ja kui see saavutab peakaitse nimivoolu, siis lülitama need tarbijad välja.
... ja mõõteahelas vool langeb ning tarbijad lülitatakse uuesti sisse .... saavutab seatud sätte (peakaitse nimivoolu) ning lülitatakse tarbijad välja.....ja mõõteahelas vool langeb ning tarbijad lülitatakse uuesti sisse.... jne.

Imelik.
loghome1
külaline

Kle Urmas!

1. kord on juhus
2. kord on halb õnn
3. kord on aga ......Sul puudub funktsionaalne lugemisoskus!!!!
Esimeses kirjas on täpselt selge. Ka olid konkreetsed küsimused. Kui sellest aru ei saa, siis oled mänguelektrik või käitud nagu flamingo, kes arusaamata mis toimub pistad punuma ei tea kuhu....Saa üle ja ära naaksu.

Positiivse poole pealt on aga tekkinud palju häid mõtteid! Tänan selle eest!
A.S.
külaline

Lugemata postitus Postitas A.S. »

loghome1 kirjutas:Esimeses kirjas on täpselt selge. Ka olid konkreetsed küsimused.
Ei olnud midagi täpselt selge/kirjas. Ei olnud mingeid konkreetseid küsimusi. Oli vaid üsna ebamäärane ja mittemidagi ütlev jutt, üsna ebamääraste küsimustega. Ainus vähegi konkreetsem asi oli hädaldamine teemal, et ampritasu on kallis ja pumbamüüja on loll. Ilmselt sulle endale tundub küll teisiti, nagu kommentaaridest võib järeldada, aga see on paraku vastajate jaoks üsna ebaoluline info.

Seda siis elektriku mätta otsast vaadates.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Imelik kirjutas:mõõteahelas vool langeb ning tarbijad lülitatakse uuesti sisse .... saavutab seatud sätte (peakaitse nimivoolu) ning lülitatakse tarbijad välja
Kui see aparaat:
1_prioriteedirelee.pdf
(361.76 KiB) Allalaaditud 311 korda
2_prioriteedirelee.pdf
(173.81 KiB) Allalaaditud 200 korda
seada 16A, 20A või 25A (vastavalt peakaitsele) peale, suudab see kindlasti oma ülesannet täita.
Külaline
külaline

Toon ära kirja.

Küsimus elektrikutele.
1. Maasoojuspumpa ühendades väidab pumbamüüja, et 10A on vähe. Küttekeha pumbas on võimalik sättida 3kW, 6kW , 9kW peale. Kui valin 3kW ( inemesi/tarbijaid majas vähe) kas 10A on vähe. Veel on väide, et see peab olema rohkem kui 3x10 A. Kas see on nii? Tegemist Thermia pumbaga-

2. Kui palju peaks olema 1korruselisel majal üldse ampreid? Kas 3X 16 on piisav?
Loomulikult tehakse ka projekt kuid tahaks teada , mis jääb sellest säästuvärgist järele kui püsitasuna kõrge ampritasu kõik ära sööb??? Neid ampreid saab teemantite eest E.levist...

Mänguelektrik A.S le eraldi põhendus keeles, millest TA aru saab.
Kui selline asi üle jõu käib, hoia elektrist eemale!

Toon välja küsimused!

1. Maasoojuspumpa ühendades väidab pumbamüüja, et 10A on vähe. Kas see on nii?
2. Kui palju peaks olema 1korruselisel majal üldse ampreid? Kas 3X 16 on piisav?

MIS SIIN ARUAAMATUT ON!
A.S.
külaline

Külaline kirjutas:Toon välja küsimused!

1. Maasoojuspumpa ühendades väidab pumbamüüja, et 10A on vähe. Kas see on nii?
1. Kuna mitte keegi, ilmselt ka teemaalgataja ise, ei tea, millisest soojuspumbast jutt käib (öelda Thermia on umbes sama kui öelda lihtsalt "valget värvi soojuspump"), siis sellisele ebamäärasele küsimusele pole võimalik isegi mitte parema tahtmise juures vastata. Kas on alust arvata, et pumbamüüja valetab? Millisel eesmärgil ta valetab? Tegelikult on pumbamüüja ju ainus inimene, kes teab, millise pumbaga tegemist. Kas pumbamüüja ei olnud nõus ütlema, millise soojuspumba ta kliendile müüs? Päriselt ka?

2. Majale pole vaja mingeid ampreid, maja elektrit ei tarvita. Vajaliku peakaitse suuruse määrab ära elektritarvitite võimsus, seda pole aga isegi mitte umbkaudu mainitud. 3x16A võib olla piisav, võib olla aga ka lootusetult vähe, olevalt tegelikust olukorrast. Meie tegelikku olukorda ei tea, teemaalgataja keeldub infot väljastamast, vaid eeldab vastajatel selgeltnägemise võime olemasolu. Kurb. Elektrik võib vaid oletada, et 3x16A jääb suure tõenäosusega väheks, see on ka kõik.
TumeTumba
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas TumeTumba »

taaskord ütlen: ülbikute (trollide) vastu aitab vaid ignoreerimine. korra seda mainisin, siis troll solvus ja lasi posti ära kustutada.
kuule tarkmees külaline loghome1! su algne kiri oli üsna segane, sellest ei lugenud konkreetselt välja, palju su paigaldise peakaitse on.

esimeses küsimuses kurtsid, et ei oska pumbamüüja väidet mõista. et kas ikka on vähe. siis ütlesid, et pumbale on vist vaja rohkem kui 3x10A. siit võiks aru saada, et see ongi su paigaldise peakaitse.
teises punktis küsisid konkreetselt kui palju on majale ampreid vaja, kas 3x16 on piisav. kuna sa nii küsid, siis võiks arvata, et sul on plaan niipalju osta.

kas sina isegi-mitte-mänguelektrik, vaid lihtsalt ülbaja said aru, mida ma kirja panin? või kuidas sa ise oma mõtteid väljendasid? erilisi haukujaid siin leidub ikka. seda teemat ei peaks enam edasi arendama. kõik on niigi lolliks kuulutatud.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Äge. Mingi anonüümne lontu tuleb siia inisema ja siis elavad kõik seda raskelt üle. Milleks mingi tölli peale erutuda, kes ei suuda isegi oma küsimust sedasi küsida, et hiljem korduvalt täpustama ei pea ? Ma nüüd korra lugesin seda teemat aga tundub, et tüüp on kindel, et tema versioon on õige ja kõik teised ajavad siin möga kuna igale ettepanekule, mis temale ei sobi tuleb kohe vastuseks, et kuidas peale tema keegi sellest aru ei saa.
Magnar P
külaline

Lugemata postitus Postitas Magnar P »

:good:
Külaline
külaline

Küülaline kirjutas:... suudab see kindlasti oma ülesannet täita.
In the event of an overcurrent greater than 500 ms,
the CDS tri automatically opens a non-priority circuit.
The load is restored to each circuit after a time delay
of 5 min.
Järeldus. Lugupeetava väide vastab tõele. Tänan viite eest.

Imelik.
loghome1
külaline

Siin see on........... esimeses kirjas varjab infot

- soojuspump
- soojustagastusega vent
-elektrikeris
-kiirkeedukann
-el.pliit
-föön
-kümkapp
- neli tuba köök ja kaks vannituba

Jään oma seisukoha juurde. Purjus mänguelektrik on vait ja ei lagasta foorumit. See on koht kus antakse nõu ja andjaks on soovitavalt kirjaoskajad ning kained elektrikud.

Tänan vastajaid, kes aitasid.

Aga pahatahtlikele ütleks ikka seda, et IGA SIGA LEIAB oma PORI. Tõlgin ka, sest muidu arvab mõni mänguelektrik, et see on põllumajandus-loomakasvatus foorum.

Rumal inimene leiab minu päringutest õelust, ülbust jne.( rumalust jah, sest sellepärast ma siin küsingi.)

Pumbamüüja on super ja see firma on ka super ning ei maksa siin toredaid inimesi märgistada.
Ka elektrifirmad, kellega asju ajan on korralikud.
Siin poleks aga paslik reklaami teha.
loghome1
külaline

Kle dumbuuser.

Keskendu asjale ja kui pole võimalik vastata, siis nii ütlegi. Algandmeid vähe.
Ajateljel vaadatuna peaksid elektrikuna aru saama, kes viskas kirve ja kelle suunal.

Lasteaias tehti juba ju selgeks kes/ mis oli enne ja mis pärast. Oma labase sõnakasutuse pärast oledki need tärnid saanud, nagu BREZNEV.
Kui sa oled vähegi lugenud oma kutsele esitatavaid nõudmisi, siis seal on kirjas midagi ka viisakusest ja kliendikesksusest.
Kas argumendid/mõistus / otsas.
Äkki loobud inimeste teenindamisest, see on ju vabatahtlik.

Tänan asjalike vastuste eest!
A.S.
külaline

Et siis tegemist on kliendiga, kes on "kuningas". Nojah, on ka selliseid, aga ka säherdustega tuleb üritada kuidagi hakkama saada. Kahjuks.
loghome1 kirjutas:Pumbamüüja on super ja see firma on ka super ning ei maksa siin toredaid inimesi märgistada.
Aga mida sa siis hädalda siin kui kõik on superkorralik, siis on sulle ju ammuilma öeldud, millist peakaitset sa vajad.

Mis aga näiteks soojuspumpa puudutab, siis siin on konkreetne andmeleht Thermia Dilpomat soojuspumpade kohta.
http://www.thermia.ee/pdf/Thermia_Diplo ... re_EST.pdf
Ma saan aru küll, et see tekst tundub sulle hiina keelena, aga sa vähemalt ürita lugeda. Ja sealjuures mõelda.

Lühidalt kokku võetuna, võib sobida 3x10A soojuspumbale kui see soojuspump on kõige nõrgem ja mingit lisakütteka järgi ei ühendata. Vajalikuks võib aga osutuda lausa 3x32A pumbakaitse (mitte peakaitse, see peaks siis olema suurem), kui on kõige võimsam soojuspump ja ka lisaküttekehad täisvõimsusel järele ühendada (ilma lisaküttekehadeta siis 3x20A). Lisaküttekehad võivad osutuda mittevajalikuks juhul kui on pisike hästi soojustatud maja, kuhu on sisse ehitatud ka ahjud. Vastasel korral ei tea keegi, kas neid lisaküttekehi on vaja või mitte.

See oli siis näide vaid soojuspumba kohta, kuid sama kehtib ka näiteks elektrikerise ja elektripliidi kohta. Või arvad, et ka need asjad on kõik täpselt ühesugused?
Külaline
külaline

See, et enamus sinust aru ei saa on loomulikut enamuse mure :) Proovi vaadata oma ninaotsast kaugemale ja siis näed ehk mis jama sa siia kokku oled kirjutanud.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Külaline kirjutas:
Küülaline kirjutas: Kontrollima peaks sisendit, st. kogu maja voolu ja kui see saavutab peakaitse nimivoolu, siis lülitama need tarbijad välja.
... ja mõõteahelas vool langeb ning tarbijad lülitatakse uuesti sisse .... saavutab seatud sätte (peakaitse nimivoolu) ning lülitatakse tarbijad välja.....ja mõõteahelas vool langeb ning tarbijad lülitatakse uuesti sisse.... jne.

Imelik.
See sisendi voolu mõõtmine on jah esimesena pähe tulev järeldus kuid ei pea nii tegema.

Kontrollima peab prioriteetsete tarbijate voolu ja kui see omab piisavat suurt väärtust, siis tähendab see, et see prioriteetne tarbija on sisse lülitatud ja seega tuleb võimaliku ülekoormuse vältimiseks võimsatel kuid (hetkel )mitteolulistel tarbijatel toide ära blokeerida.

Tegin ise nii korra neljaastmelise süsteemi korterisse kus oli vaid 1 faas ja 16 A- kõige tähtsam oli köögi pistik, selle kasutamine blokeeris ära muud suured tarbijad (pliidi, boileri, ja ka elektriradikad), järgmine oli pliit, blokeeris ära radikad ja boileri ) ja siis radikad, mis blokeeris boileri. Radikad ise pole ju kah 24/7 järel ka kõige suurema külmaga mitte - seega boiler nokkis voolu sealt vahelt kui muud tarbimist polnud. Asi töötas, kui keegi köögis askeldas, siis koridoris klõbises nagu vanas vene trollis, kui see paigalt võttis.

Üldvalgus ja tubade pistikud olid muidugi kogu aeg järel, aga need tarbisid vähe - audio-video värgi võimsused ju kogu aeg vähenevad, lampide omad samuti.

Kasutasin noid odavaid pisikesi prioriteedireleesid (5,7 ? A)ja moodulkontaktoreid.

Nonde odavate prioriteedireleede viga oli, et impulsstoitega seadme (elektridrell, kaasaegne pesumasin) pistmisel köögi pessa hakkas värk hakkima - st, sisse-välja käima ehk põrisema
ABB-l oli ka selle lihtsa prioriteedirelee teine versioon mis justkui oleks pidanud selliseid impulsstoitega seadmeid taluma aga minuarust ikkagi ei talunud.
Siis aitas lihtne voolurelee millel väike viide.
Viimati muutis trebla, 18 Nov 2013, 11:40, muudetud 1 kord kokku.
t800
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 9 korda
On tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas t800 »

loghome1 kirjutas:Siin see on........... esimeses kirjas varjab infot

- soojuspump
- soojustagastusega vent
-elektrikeris
-kiirkeedukann
-el.pliit
-föön
-kümkapp
- neli tuba köök ja kaks vannituba

Jään oma seisukoha juurde. Purjus mänguelektrik on vait ja ei lagasta foorumit. See on koht kus antakse nõu ja andjaks on soovitavalt kirjaoskajad ning kained elektrikud.

Tänan vastajaid, kes aitasid.

Aga pahatahtlikele ütleks ikka seda, et IGA SIGA LEIAB oma PORI. Tõlgin ka, sest muidu arvab mõni mänguelektrik, et see on põllumajandus-loomakasvatus foorum.

Rumal inimene leiab minu päringutest õelust, ülbust jne.( rumalust jah, sest sellepärast ma siin küsingi.)

Pumbamüüja on super ja see firma on ka super ning ei maksa siin toredaid inimesi märgistada.
Siin poleks aga paslik reklaami teha.
Kas need korralikud elektrifirmad siis ei suuda sulle vajaminevat peakaitset orgunnida?
Külaline
külaline

trebla kirjutas: Kontrollima peab prioriteetsete tarbijate voolu ja kui see omab piisavat suurt väärtust, siis tähendab see, et see prioriteetne tarbija on sisse lülitatud ja seega tuleb võimaliku ülekoormuse vältimiseks võimsatel (kuid hetkel mitteolulistel) tarbijatel toide ära blokeerida.
Jah, tavapäraselt tehakse süsteem, kus ei mõõdeta voolu, mida lülitatakse.
Küülaline aga pidas silmas konkreetseid releesid, mis töötavad ajalise nihkega
(sel juhul mõõdetakse reaalselt kogu tarbimist). Vaata viiteid eespool.
Kuidas on trebla kogemus oma süsteemi töökindlusega?
Õige on ka madis 64 arvamus, et selliseid tarbijaid, mida saab katkestades sisse-välja lülitada, jääb järjest vähemaks (ehk tarbimise katkestamine läheks kulukamaks). Seega peaks tegemist olema hädapärase lahendusega , mitte planeeritud eesmärgiga.

Imelik.
Kasutaja avatar
laurit
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas laurit »

Mul on enamvähem samad jubinad majas. Elektrikerist pole, küll aga on pesukuivati, pesumasin, induktsioonpliit (tahtis kah kolme faasi saada).
Ampreid algul ostsin 3x16 ja hiljem igaks juhuks +4 ehk siis nüüd on 3x20A.
Maakütte müüja andmete järgi oleks pidanud olema pumba jaoks vajalik 3x25A. Töötas ka 3x16A peal olles. Nii et ei teagi mis see tõde nüüd on.
Hetkel pole veel elektrivõimsusest puudu olnud. Elektriprojekti järgi oleks pidanud olema 3x25A. Samas alati saab lisada, kui vaja peaks olema.
A.S.
külaline

Ega soojuspumba võimsus polegi konstantne suurus, see sõltub küttevajadusest. Soojade ilmadega on võimsus ja vool üsna väikesed ning piisava varuga soetatud soojuspumba korral on vaja väga krõbedat külma, et võimsus maksimaalseks läheks. Vähemalt normaalse soojustuse korral.
Vasta