Puukatla valik

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
jaguar3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Puukatla valik

Lugemata postitus Postitas jaguar3 »

Puukatla vahetus siis varsti käsil: kas jääda vanamoeliseks ja eelistada traditsioonilist katelt, või käia ajaga kaasas ja eelistada midagi kaasaegsemat?
Atmost muidu kiidetakse. Mis siinne rahvas arvab?
Katla eesmärk: kütta 1500l akupaak (+ maja küte samal ajal loomulikult) 30 kraadilt 90-ni 3-4 tunniga. Katelt kütan ainult pool detsembrit, jaanuar ja veebruar. Ülejäänud aastaajad soojuspumbaga.
Praegu on kasutuses 45kW Molle, 18 aastat kasutuses. Eesmärgiga ta saab hakkama, aga näitab vanaduse ilminguid: keraamika lagunend, soojusvaheti ka kindlasti mitte kõige parimas seisukorras seal seestpoolt, pealtlaadimisest ka tahaks lahti saada.
Nii, kohe ütlen ära, et igasugu "kaua põlevaid" seadmeid palun mitte pakkuda, sorry, olen teist usku. Tuli peab katlas põlema, mitte vinduma. Ja mida kiiremini ta põleb ja paagi mul täis saab, seda parem: saan varem magama minna. Kütmise ajal puude juurdepanek 1-2 korda pole mingi probleem, käed-jalad küljes.
Atmos...no ma ei tea, mul ei oleks ta vastu midagi, aga juba ette näen (või mulle tundub) mõningaid tuleviku probleeme:
1. Keraamika on sees, see vajab vahetust varem või hiljem. Kulu.
2. Puugaasi tehnoloogia: jälle lõhnab kaua põlemise järele?
3. Ventilaatori ja selle juhtimise olemasolu: vajab remonti/vahetust varem või hiljem. Kulu.
4. A kui elekter ära läheb??? UPS? Jälle kulu.
5. Mollega olen ammu asja selgeks saanud, et 2/3 paagist saab soojendatud puude põlemisega, ja viimane 1/3 hõõguva söega. Puugaas...siin on ju ikkagi leegile rõhku pandud, mis söest saab? Pole ju restigi põhjas.
6. Kas pigitab palju?
See kõrge kasutegur ei ole minu jaoks argument: lihtsam on 1rm puid aastas juurde osta, kui vahetada kallist keraamikat/elektroonikat minu meelest. Ja kas see enam saadaval on 10 aasta pärast: Mollele pole ammu midagi saada näiteks.
Vastuväiteid härrased paluks. Või argumente poolt.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 119 korda
On tänatud: 307 korda

Re: Puukatla valik

Lugemata postitus Postitas ping »

jaguar3 kirjutas: 19 Apr 2026, 16:20 ...
Katla eesmärk: kütta 1500l akupaak (+ maja küte samal ajal loomulikult) 30 kraadilt 90-ni 3-4 tunniga. Katelt kütan ainult pool detsembrit, jaanuar ja veebruar. Ülejäänud aastaajad soojuspumbaga.
Praegu on kasutuses 45kW Molle, 18 aastat kasutuses. Eesmärgiga ta saab hakkama, aga näitab vanaduse ilminguid: keraamika lagunend, soojusvaheti ka kindlasti mitte kõige parimas seisukorras seal seestpoolt, pealtlaadimisest ka tahaks lahti saada. ...
Ühekordne 1500L vee temperatuuri tõstmine 60C võrra vajab 105kWh energiat.
Puukatla 100% kasuteguri korral oleks vaja sellise soojushulga saamiseks põletada ühe küttetsükliga min 27kg küttepuitu.
Kui katla kasuteguri protsent kujuneb väiksemaks, siis sellest lähtuvalt saab arvutada vajaliku kütusekoguse, mida katla valikul arvestada.

Tegelikult on "kuuma tünni" asumine (tavaliselt) soojustamata keldris ise üks suur "soojusenergia raiskaja".
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
jaguar3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas jaguar3 »

ping kirjutas: 19 Apr 2026, 17:40
jaguar3 kirjutas: 19 Apr 2026, 16:20 ...
Praegu on kasutuses 45kW Molle, 18 aastat kasutuses. Eesmärgiga ta saab hakkama, aga näitab vanaduse ilminguid: keraamika lagunend, soojusvaheti ka kindlasti mitte kõige parimas seisukorras seal seestpoolt, pealtlaadimisest ka tahaks lahti saada. ...
Ühekordne 1500L vee temperatuuri tõstmine 60C võrra vajab 105kWh energiat.
Puukatla 100% kasuteguri korral oleks vaja sellise soojushulga saamiseks põletada ühe küttetsükliga min 27kg küttepuitu.
Kui katla kasuteguri protsent kujuneb väiksemaks, siis sellest lähtuvalt saab arvutada vajaliku kütusekoguse, mida katla valikul arvestada.

Tegelikult on "kuuma tünni" asumine (tavaliselt) soojustamata keldris ise üks suur "soojusenergia raiskaja".
:hello:
Väga tõetruu arvutus, täpselt nii ongi: kunagi kaalusin ära Molle 105 liitrise täisšahti puud. Sain 30kg kaske. Paagi täislaadimiseks kuluski alati 1 Molle ahjutäis + veel üks sületäis hiljem peale (alla 10kg).
Mis keldrit puudutab, siis seal on täisväärtuslikud eluruumid ja saun. Ja loomulikult on kelder soojustatud, kaasaarvatud katlamaja.
Lihtsalt on katel vaja ära vahetada. Ja küsimus ei ole mitte kui võimsa, vaid millise vastu.
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 19 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Ise kiidaks Atmost. Kui esimesed halud panna viisakalt katlasse asetades keraamika peale, siis kestab ka keraamika ilusti 10a. Kui puid loopida kohe, siis suure tõenäosusega saab keeraamika 3-5a otsa.
Kõige suurem eelis on ikkagi suur küttekolde maht puugaasikateldel.
katel.jpg
Mina valiks kasutatavate halgude pikkuse, maksimaalselt suure küttešahti mahu ja minimaalse vajaliku võimsusega katla, mis antud hoone ära teenindab.
Teie puhul valiks kas DC32S või DC40SX mudeli.

Lisaks kui eriti laisk olla, siis paneks veel AS-Timeri ka sinna külge, et ei peaks ventilaatori nuppu keerama peale süütamist ca 10-15min pärast.
https://heizungsshop.at/Atmos-AS-Timer- ... ng/0700177

Endal erinevates kohtades Atmose katlad olnud ning kasutaja mugavusest on need minu arvates ühe parimad. Lisaks on varuosad kohe saadaval levinud mudelitele.
Vasta