Mul on suure põrandapinnaga vana maja kelder, kus on savine, ebatasane (ent tihe) muldpõrand.
Mul puuduvad vahendid ja võimalus teha klassikalist täisarmeeringuga monoliitset betoonpõrandat ning samuti ei soovi/ei saa kogu savipinda käsitsi välja kaevata. Vaja oleks lihtsamat/odavamat lahendust
Minu idee on teha põrand osade kaupa, omas tempos, et töö oleks füüsiliselt jõukohane. Mõte oli järgmine:
- - siluda olemasolev savipõrand käsitsi venam-vähem ühtlaseks,
- katta kogu põrand ehituskilega (PE-kile), et vähendada kapillaarniiskuse mõju,
- jaotada põrand veekindla vineeri tükkidega madalaks ruudustikuks (nt 8-10 cm kõrgune 1 × 1 m ruudustik),
- loodida see ruudustik ja,
- valada betoon ruutude kaupa, kasutades kiudbetooni, et vältida eraldi armatuurvõrgu paigaldamise vajadust,
- Veekindlast vineerist vaheseinad toimiksid valu ajal rakisena ja jääksid põrandasse sisse
- - Kas ehituskile + kiudbetoon + minimaalne aluspinna ettevalmistus on sellises olukorras mõistlik “good enough” lahendus?
- Kas püsivate veekindlast vineerist vaheseinte betooni sisse jätmine on mõistlik või pigem vältida?
- Milline oleks minimaalne kiudbetooni paksus savisel alusel, kui põrand on vaid käidav?
- Kas selliselt ruutudeks jaotatuna ja järk-järguliselt valatuna püsib põrand ühtlane ja pragudevaba?
Ootan kogemuspõhiseid soovitusi, eriti just vanade majade keldripõrandate puhul.