Kas on olemas piki prussi kinnitus kruvisid?
Kas on olemas piki prussi kinnitus kruvisid?
Lugemata postitus Postitas orgaanik »
Soov kinnitada mittekandva konstruktsiooni 45x95mm nurga prussid otstest omavahel nägusalt, vältides metall nurgikuid. See on väliterassi postidel paiknev ülemine dekoratiivserv, mis ühendab postid ülevalt kokku. Mõjuvad jõud on peamiselt tuul. Kõige lihtsam oleks selleks sobivad kruvid, kui selliseid on olemas.
-
addictedtowood
- Uus kasutaja

Re: Kas on olemas piki prussi kinnitus kruvisid?
Lugemata postitus Postitas addictedtowood »
-
vuuk
- Ehituspenskar

- On tänanud: 71 korda
- On tänatud: 128 korda
Lugemata postitus Postitas vuuk »
Pilt 3d mudelist: Mõlgutan mõtteid, et kuidas lahendada, kas nii või naa.
Ilmselt hinnas väga vahet ei ole, aga ikkagi.
Vaadates pildile, 130 mm pikkusega konstruktsioonikruvi näib olevat liialt pikk ja 90 mm lühikesevõitu.
Infos tuhnides hakkas silma, et neid on olemas 90 mm pikkused ja järgmine pikkus on 130 mm. Vahepealseid pikkusi ei märganud.
Ja muide, joonisel on mul praegu mudelisse pandud 50 mm prussid, tegelikkuses hakkavad olema kalibreeritud, ehk 45 x 145 mm prussid - seega 5 mm õhuksemad.
Konstruktsioonikruvid on mul paigutatud joonisele 45° kaldega. Seda sellepärast, et ühe tootja infost leidsin, et 45° on kõige tõhusam kaldenurk, sest nii hoidvat kruvi kõige tugevamini. Kallet ühele või teisele poole muutes kinnituse tugevus väheneks. See kõneleb mulle ühtlasi seda, et selle lahenduse puhul etendab suurt rolli see, kui täpselt saavad kruvid õige kalde alla. Nii, et väikesed mõtlemise kohad... .
Varasemalt (eelmise riigikorra ajal) on saanud puitkarkassi poste vöö külge ühendada näiteks 4 x 100 mm naeltega - 3 tk/liide.
Viimasel ajal (praeguse riigikorra ajal) on saanud teiste eeskujul kasutada liites metallnurkasid + nurgakruvisid (ankrukruvisid) või ankrunaelu, ning polte.
Kahjuks on projektid eelprojektid ja ehitamise detailne info jäetakse ehitajale ajutööks.
Et, millised on seisukohavõtud?
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 405 korda
- On tänatud: 440 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Pead endale tegema rakise mingist 2-3mm paksuse L-liistu või nurkraua jupist. Keevitad 45* nurga all vastava sisediameetriga toru jupikesed kruvi suunamiseks. Umbes nagu terrassikruvide rakisel kruvide suunamiseks. Nurga all torukesi saab keevitada erinevatele kõrgustele vastavalt kruvi pikkusele. Lihtsalt uitmõte, mida võid seedida ja kui ei kõlba, unusta ära.vuuk kirjutas: 14 Nov 2025, 04:58
Konstruktsioonikruvid on mul paigutatud joonisele 45° kaldega. Seda sellepärast, et ühe tootja infost leidsin, et 45° on kõige tõhusam kaldenurk, sest nii hoidvat kruvi kõige tugevamini. Kallet ühele või teisele poole muutes kinnituse tugevus väheneks. See kõneleb mulle ühtlasi seda, et selle lahenduse puhul etendab suurt rolli see, kui täpselt saavad kruvid õige kalde alla. Nii, et väikesed mõtlemise kohad... .
-
vuuk
- Ehituspenskar

Praegu liigub mu mõte sinnakanti, et paneks ühele poole terasnurga 90 x 90 x 65 x 2,5 (müüakse praegu suhteliselt hea hinnaga ehk ligi 0,5 eurot tk) Läbi metallnurga üle ühe ehk 1200 mm sammuga nurga Ø 13 mm avast läbi M12 130 mm kiilankrud (vundamendi betoonisse vööprussi kinnitamiseks) ja kuna postidel samm on 600 mm, siis üle ühe metallnurgad alt 13 mm avadest 12 mm kuuskant või TX peaga puidukruvid. Esialgselt traageldaks 5 x 40 mm TX peaga nurgakruvidega 2 + 2
Teiselt puitposti poolelt kinnitan paraja nurga all kaldu SNK EVO 6 x 100 mm puidukruvidega.
https://espak.ee/epood/toode/puidukruvi ... -100tk-pk/
-
A23
- Ehitusveteran

- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 53 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Selles valguses oleks vaja rakist puurile, mitte kruvile. Mingeid variante on ka müügil, vast leiab sobiva.
-
vuuk
- Ehituspenskar

https://espak.ee/epood/toode/kruvi-kuus ... 45-t30-c4/
Pääseb ka ette puurimise tülinast. Kiilankrutele tuleb muidugi niikuinii ette puurida - puidusse ja betoonisse.
-
netmaster
- Ehitusspets

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 30 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
mul seisukohta pole, aga on mõned mõtted.Et, millised on seisukohavõtud?
Su 3d pilt on ilus, kuid praktiliselt sõltub palju sellest, mis on antud kinnituse eesmärk. Klassikalise sõrestiku ehitamisel on eesmärk vertikaalset prussi horisontaalsuunas paigal hoida. Hilisema püsivuse tagavad muud materjalid (tuuletõkkeplaat, OSB, roovitus, diagonaalid, jne.). Sõrestikul ei ole (üldiselt) ühtegi arvestatava tugevusega jõudu, mis vertikaalset prussi ülespoole kisuks. Seega võiks öelda, et ehitusnurk ja peened kruvid on justkui üleliigsed. Klassikaliselt tehakse antud sõlme nelja püssist välja lastud 90mm naelaga. Lisaks on su kruvid justkui valelt pool sisse keeratud. Kruvide tugevus on tõmbes, kuid kui sinu prussi vasakule murda, siis lähevad kruvid lihtsalt kõveraks ja augud puidus muutuvad loperguseks. Mina panin oma majal sellisesse kohta neli tavalist (kuldse kattega) 6mm puidukruvi. Alusprussi kinnitasin vundamendile enne eraldi ankrutega. Terve kahekorruseline sõrestik jäi püsima ka siis kui katus juba peal oli ja seinad veel läbi paistsid.
Kui eesmärk on, et pruss iseseisvalt enamvähem edukalt püsti seisaks, siis tuleks pigem panna mõlemale poole ehitusnurk, paljude väiksemate kruvidega.
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 107 korda
- On tänatud: 145 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
vuuk
- Ehituspenskar

Tänud seisukohta võtmast ja infot jagamast.netmaster kirjutas: 14 Nov 2025, 11:44 ...
Lisaks on su kruvid justkui valelt pool sisse keeratud. Kruvide tugevus on tõmbes, kuid kui sinu prussi vasakule murda, siis lähevad kruvid lihtsalt kõveraks ja augud puidus muutuvad loperguseks.
...
Jah nõus eeltooduga, kui vaadata iga üksiku posti seisukohalt. Mul on mõttes üle ühe nurk kord ühel pool ja siis teisel pool posti, siis hakkavad kinnitused ühel postil üht- ja teisel postil teistpidi hoidma. Koos aga hoiavad mõlemas suunas. Selle lahenduse mõte on poole vähema metallnurkade arvuga hakkama saada. Kirjutasin eelpool, et olen samuti (vanasti) 4 x 100 mm (või 4 x 120 mm) naeltega need sõlmed kinnitanud.
Olen ka pead murdnud, et miks nüüdisajal tehakse metallnurkadega.
Jõudnud järeldusele, et metallnurkadega ja kruvidega lahenduse eelis on see, et on võimalik saavutada täpsem tulemus. Lööd naela sisse, kontrollid üle, post paigalduse käigus paigast nihkunud.
Aga kui postide vahele läheb vill, siis on põhimõtteliselt iga millimeeter arvel.
Nihkub üks post 5 mm ühele poole teine samapalju teisele poole ja juba saab öelda, et vill on paigaldatud halvasti. Järelevalve tuleb ja teeb märkuse. Pool raha võidakse õigusega jätta maksmata, sest töö on praak.
Muud mõtet nurgikul ja kruvil ilmselt tõesti ei ole.
Kui on tegu soojustamata kuuriga, siis poleks üldse vahet.
Kusjuures mul on tegelikult akuga karkassinaelapüss ka olemas, millega saab lüüa kuni 100 mm naelu. Selle kasutusjuhendis on märgitud, et püssi tuleb hoida puidu suhtes otse. Viltu naelte laskmine oleks tööohutusnõuete rikkumine. Sellepärast olen seda meetodit esialgu välistanud.
-
netmaster
- Ehitusspets

jah, vanem generatsioon nii teebki. Nooremad lasevad püssiga kaks naela ühelt poolt servadesse ja 1-2 teiset poolt keskele. Mõnel pool maailmas on üldse kombeks sõrestik maas valmis teha ja naelad/kruvid läbi alusprussi sisse lasta. Nurkade ja mingite erikruvidega ei jända keegi. Või kui, siis peab selleks mingi põhjus olema.see sõlm lahendati kahe 150 mm naelaga
Mulle isiklikult tundusid naelapüssi naelad kuidagi liiga lahjad ja suuremate naelte käsitsi sisse peksmine liiga vaevaline. Osalise keermega Torx peaga 100mm kruvid olid just parajad 45 kraadise nurga all sisse lasta. Kaks ühelt pool servadesse ja üks teiselt poolt keskele.
post pannakse enne kinnitamist ikka vastu mõõduklotsi vms. See tagab, et ta paigale jääb ja on ilusti risti alusprussiga. Nagunii peab ju mingi abivahend olema, mille järgi sa postide vahed paika paned. Ega vahesi siis iga kord mõõdulindiga mõõdeta. Kuna ma oma poste üksi paigaldasin, siis tegin niiõelda kolmnurkse mõõduklotsi, et post kinnitamise ajal ise enamvähem vertikaalne seisaks.Nihkub üks post 5 mm ühele poole teine samapalju teisele poole
Aga kui pruss peab terves pikkuses ise püsti seisma nagu viimasel pildil, siis on nurkade kasutamine võibolla õigustatud. Samas, ju sinna ikka mingi sein ka külge tuleb.
-
kaimagk
- Ehitusveteran

- On tänanud: 114 korda
- On tänatud: 44 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Päriselt ka! Siis pead tõesti nurgikuid kasutama, pane ikka mõlemale poole posti, need ju olid hea hinnaga
-
netmaster
- Ehitusspets

mul on tööohutusest ükskõik, aga need naelad lihtsalt ei lähe lõpuni sisse. Ma loodan, et kruvisi ikka võib diagonaalis sisse lasta.Viltu naelte laskmine oleks tööohutusnõuete rikkumine.
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 107 korda
- On tänatud: 145 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Ja veel 2 siledat plaati mõlemasse serva ka.
-
vuuk
- Ehituspenskar

Mõõduklotsi meetodit olen kasutanud, aga ainuüksi sellele lootma jäädes võib tünga saada.netmaster kirjutas: 14 Nov 2025, 13:27 ..
post pannakse enne kinnitamist ikka vastu mõõduklotsi vms. See tagab, et ta paigale jääb ja on ilusti risti alusprussiga. Nagunii peab ju mingi abivahend olema, mille järgi sa postide vahed paika paned. Ega vahesi siis iga kord mõõdulindiga mõõdeta.
...
Paned mõõduklotsimeetodil 10 posti või roovi ära, hakkad tuuletõket paigaldama ja nagu nõiaväel asi ei klapi.
Igat posti muidugi eraldi ei mõõda. Märgin kõikide postide asukohad ühest algus- või lõpp punktist lähtuvalt:
0, 600, 1200, 1800, 2400, 3000, 3600. ... .
Aga jah mõõduklotsi olen ikka ka täiendavalt abiks võtnud. Selle peale on kusjuures kõige lihtsam tulla.
-
netmaster
- Ehitusspets

kuna iga normaalse seina sees on ka avasi, siis läheb nagunii samm kuskil teistsuguseks ja vahepeal peab mõõdulindi abiks võtma. Kuid ikkagi, mingi arvu postivahesi saab kindlasti klotsi järgi lasta. Ja ükski mõõtmine ei välista klotsi kasutamist. Toetad põlvega peale ja niipalju kui vaja seisab paigal küll. See, et post paigal ei seisa pole küll mingi põhjus nurkade kasutamiseks.Mõõduklotsi meetodit olen kasutanud, aga ainuüksi sellele lootma jäädes võib tünga saada.
-
vuuk
- Ehituspenskar

Nõus. Ja kui paigal ei seisa, saab ka klotsi väikese kruviga kinni traageldatud. Eriti ülemisi kinnitusi tehes. Alumised on köki-möki võrreldes ülemistega.netmaster kirjutas: 14 Nov 2025, 13:48kuna iga normaalse seina sees on ka avasi, siis läheb nagunii samm kuskil teistsuguseks ja vahepeal peab mõõdulindi abiks võtma. Kuid ikkagi, mingi arvu postivahesi saab kindlasti klotsi järgi lasta. Ja ükski mõõtmine ei välista klotsi kasutamist. Toetad põlvega peale ja niipalju kui vaja seisab paigal küll. See, et post paigal ei seisa pole küll mingi põhjus nurkade kasutamiseks.Mõõduklotsi meetodit olen kasutanud, aga ainuüksi sellele lootma jäädes võib tünga saada.
Aga muidugi profimatel tegijatel käib vast nii, et 1 mees hoiab klotsi ja posti paigal teine kinnitab.
Mitte nii nagu mina - üksi enamasti kõike tehes.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 43 korda
- On tänatud: 136 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
vuuk
- Ehituspenskar

Aga ei - nii ei tahetud. eks oli ka argumente, miks see variant ei sobinud.
Väiksemaid puitkarkasshooneid olen mõne teinud ka sellise meetodiga, et kõigepealt tegin detailse 3D mudeli, koostasin mudeli alusel materjalide mahutabeli, ostsin ise kõik materjalid, tegin täpsed moodulid mudeli järgi kodus valmis, nummerdasin plaani järgi ära, panin haagisele ja objektil oli vaid kokku montaaž. Kliendile nii mugavam. Peab ehitajat taluma objektil palju vähem aega.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed