Soe vesi kraanist ilma ooteajata.

veevarustusega seonduvad teemad, samuti WC-d, heitvesi, septikud
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Soe vesi kraanist ilma ooteajata.

Lugemata postitus Postitas ehitusemees »

Küsimus selline, et kuidas paigaldada sellist süsteemi, et soe vesi tuleks kraanist ilma ootamata. Arvan, et el. kaabel vist oleks kallis (10 kraani puhul, mis asuvad 5, 10 ja 15 m kaugusel boilerist) Olen poole kõrvaga kuulnud midagi tsirkuleerivast sooja vee süsteemist. Mida see endast kujutab, kas on keegi kursis? Kas nõuab see erilist boilerit või ajab asja mingite detailide liitmisega ka tavalise boileri juures ära?
virgor
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 8 korda
Kontakt:

Re: Soe vesi kraanist ilma ooteajata.

Lugemata postitus Postitas virgor »

No seda peaks iga torumees teadma ,kes sulle paigaldab.Lisa torud ,pump jne.Valmis olevale süsteemile on muidugi juba keerulisem
Ahjud,pliidid,kaminad
www.hot.ee/kaminad
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Süsteem veel valmis ei ole. Ja iga torumeest ei maksa usaldada. Olen ise ka veetorundusega kursis ja vannitubade jm. torustikke ehitanud ja niipalju aiman, et tuleb ringlev süsteem ehitada aga kus ja millega see ring lõppeb ja kus algab?
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Vaatasin siin foorumis veidike edasi ja kusagil oli pakutd välja väga lihtne joonis http://www.plastor.ee/files/images/Boil ... eevork.jpg
sellise skeemi puhul tekib küsimus, et kust ma teada saan, kas tsirkulatsioonipumba võimsus on piisav, et ületada trassi võimsust, et ise pressida vett boilerisse. Kui ta nõrgem on siis ju trassi surve hoiab tsirkulatsiooni pumba poolt boilerisse tagasi surutavat vett kinni ja pole kasu miskit. Seal on päris lähestikku kaks erisuunaga tagasilöögiklappi, küsimus ongi selles, et kumb neist enamjaolt kinni on?
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas Rostfrei »

Tuleta nüüd meelde koolifüüsikat - rõhk on suletud süsteemi igas osas sama.
Mis kuradi trassi rõhku see pump ületama peab? :roll:
Pump peab ainult ületama rõhukao, mis tekib sul trassis vee voolamisel tekkivast hõõrdumisel.
Ja toodud joonis on vägagi korrektne, pump on tagasivoolul, tagasilöögiklapp surve poolel.
Ainult jah, joonisl on külma vee sisend ja pumba sisend ühel torul, mis ei vasta tõele. Tsrigu tagasivoolule on oma sisend boileris, trassi külmal veel oma.
Viimati muutis Rostfrei, 15 Okt 2008, 20:25, muudetud 2 korda kokku.
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Rostfrei kirjutas: Ainult jah, joonisl on külma vee sisend ja pumba sisend ühel torul, mis ei vasta tõele. Tsrigu tagasivoolule on oma sisend boileris, trassi külmal veel oma.
No nii, väga hästi tabasid mu mure ära, see et külm trassivesi ja tagasitulev tsirkuleeriv vesi ühte torusse suunduvad, panebki mind muretsema.
Kas siis võib nagu vastata sellele küsimusele, et siiski peab olema spets. boiler selle tsirkulatsiooni süsteemi jaoks??
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

öösel, kui keegi vett ei tarbi, siis selle asemel et vesi saaks mõnusasti boileris tududa, peab ta mööda toru lippama ja maja kütmisel osalema? :lol:
Koristaja
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Koristaja »

Hiid kirjutas:öösel, kui keegi vett ei tarbi, ... maja kütmisel osalema? :lol:
hangi parem iga soojakraani alla väike 30l (või väiksem) elektriboiler, säästad vett ja elektrit!
ma küll ei tea , mis maksavad need targad tsirkulatsioonipumbad, mis kellaaegadele vastavalt tempi ja kiirust muudavad
Viimati muutis Koristaja, 15 Okt 2008, 22:39, muudetud 1 kord kokku.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tsrigu pump, väike, tarbeveele, maksab veidi üle 1k krooni.
Juurde võid panna välise 24/h taimeri, kuna pumba enda oma on ainult 24 h. St et laupäevadel/pühapäevadel taimer toimetab sama moodi, kui tööpäeviti.
Jah, sul on vaja spetsiaalset boilerit, kus on soe vesi välja, sooja vee ringluse tagasivool ning külmvesi linna trassist sisse.
See asi ei õnnestu, kui tahad trassi vee sisendi kaudu tsirkulatsiooni tekitada.
Allan
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Allan »

Rostfrei kirjutas:Jah, sul on vaja spetsiaalset boilerit, kus on soe vesi välja, sooja vee ringluse tagasivool ning külmvesi linna trassist sisse.
See asi ei õnnestu, kui tahad trassi vee sisendi kaudu tsirkulatsiooni tekitada.
Paluks selgitust, miks ei õnnestu.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui ma osksks sulle korrektselt vastata :-)
Esmalt on tegu sellega, et tsirgu sisend on boileri keskkosas, kus on juba soojenenud vesi, mitte trassi külm. See peaks vist olema põhiline põhjus, miks on tsirgule oma sisend.
Aga kes süsteemides rohkem kodus, äkki suudab rohkem põhjusi välja tuua.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ja mis hirmsad asjad siis kõik juhtuvad kui see soe ja külm vesi kokku saavad ? Mina ei suuda küll välja mõelda mis hirm, õudus ja vägivald seal juhtuma hakkab. Mõnes kohas on selline asi üle aasta töötand ja ei oska ka mingit viga leida. Ainuke asi mis ehk juhtuda saab on mõne liitmiku tervis, mis peab üsna suurt temperatuurivahemikku taluma. Aga need mida mina olen näinud ei ole küll kuskilt kohast katki läinud. Aga sinna pumbale võib ju mingi temperatuurianduri lisada. Kui see toru soojustada siis vast ei lähe väga palju energiat raisku. Ma endale kavatsen küll sellise asja teha. Et kui vesi on näiteks alla 20 kraadi siis pump uhab umbes minuti või paar ja siis jääb järgmist korda ootama. Asi eeldab muidugi päris head soojutust torude ümber, samuti ei tea ma kuidas selline käiamine pumable mõjuba. Samas põrandakütte pump jääb mul ka seisma, kui kõik kontuurid kinni on ja pole veel aru saanud, et pumpal miski mure oleks. See põrandakütte teema on siis 2 aastat selline olnud. Aga noh, teoorias olen ma üleüldse üks ilgelt kõva mees, praktika, kurask ei tule vahest välja :)
Imelik
külaline

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Juhul kui pump kogu aeg uhab seal torus vett ringi siis on ju tegemist sisuliselt küttesüsteemiga kuna kütab
ruumi kus torud asuvad (soojuskadu on seda suurem mida suurem on temperatuuride vahe). Aitaks torude parem soojustamine ja väiksem jahtumispind (lühemad torud). Kui pumpa lülitab termostaat ka siis võib tekkida olukord et pump kannab boilerist sooja ära kuna näiteks hoidereziimil hakkab boiler tihedamini kütma. Ühesõnaga tahan öelda et selle süsteemiga kantakse energiat boilerist ära olenemata sellest kas seda vajatakse või mitte. Mõistlikum oleks siis juba selline süsteem kus vesi suunatakse alles kasutamise ajal boilerisse tagasi (kui ta ei ole piisava temperatuuriga).
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mismoodi kasutamise ajal ? Kui sa juba kasutad siis pole mingit uba seda vett seal enam ringi ajada, sel ajal võiks pump just seista. Kogu asja uba on ju see, et kui sa oled mingi näiteks 10 meetrise toru otsas ja teed kraani lahti, et siis ei pea ootama kuni see 10 meetrit jahutnud vett sealt välja voolab. Kiirem mees peseb selle ajaga käed ära ja sel juhul kütab see boiler ainult ja ainult seda ruumi, millest see 10 meetrit toru läbi läheb. Sellist viitsimist ka ei ole, et enne kui kraani lahti teed siis ootad kuni pump selle 10 meetrit külma vett boilerisse tagasi uhab ja boilerist soe vesi asemele tuleb. Või ei saanud ma üleüldse aru, misasi see kasutamise ajal on ?
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei soovita termostaadiga juhida. Põhiline põhjus selleks on Legionella bakter. Kui tahad vahepeal katkestada pumba töö, pane taimer.
Aga nagu ma loen, on kõvad insenerid, nii et tehke, nagu teile meeldib :wave:
ehitusemees
Korralik postitaja
Korralik postitaja

dumbuser kirjutas:Ja mis hirmsad asjad siis kõik juhtuvad kui see soe ja külm vesi kokku saavad ?
See hirmus asi juhtubki, et kui külma vee surve on nii tugev, et lükkab tsirkulatsiooni vee tagasilöögiklapi kinni, siis pole ju mingit mõtet sellel pumbal, ega kogu süsteemil. ( jutt käib eelpool mainitud joonisest)
No jään siis lootma, et maaküttesüsteemiga boileritel on see kolmas, tsirgu jaoks eraldiolev auk olemas, kuna endal plaanis selline süsteem panna.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nonii, lükkab selle klapi kinni. Aga seda ta ju peabki tegema. Muidu läheks külm vesi ilma boilerist läbi käimata kraanini. Kui nüüd see sooja vee kraan kinni keerata siis tekib sinna enamvähem selline rõhk nagu trassist tuleb, pluss veel see mida boileris soojenenud vesi tekitab. Ja pump ajab sedasama vett ringi. Tagasi trassi see vesi minna ei saa, kuna ka seal on kapp ees. Või see on ka vale ? Ainuke jama on seal pump, mis peab mingil ajal justkui vett vastu kinnist klappi ajama. Aga on olemas eraldi tsirkulatsioonipumbad. Võibolla on nende puhul sellise asjaga arvestatud. Pole uurinud.
Viimati muutis dumbuser, 19 Okt 2008, 15:42, muudetud 1 kord kokku.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Rostfrei kirjutas:Ei soovita termostaadiga juhida. Põhiline põhjus selleks on Legionella bakter. Kui tahad vahepeal katkestada pumba töö, pane taimer.
Aga nagu ma loen, on kõvad insenerid, nii et tehke, nagu teile meeldib :wave:
Aga kas see bakter ei teki ka siis, kui on ilma tsirkuleerimiseta soe vesi boilerist kraanini ? Mingist kraadist kõrgema puhul pidi see bakter ära kaduma. Kraad oli vist kuskil 50 juures, vot ei mäleta. Aga kuidas ta selle tsirkuleerimisega seotud on ? Boilerist väljuv vesi on ju ikka sama temperatuuriga. Kuskohas viga on ? Ja inseneriks mind pidada on ikka väga kõva liialdus.
Imelik
külaline

dumbuser kirjutas:Mismoodi kasutamise ajal ? Sellist viitsimist ka ei ole, et enne kui kraani lahti teed siis ootad kuni pump selle 10 meetrit külma vett boilerisse tagasi uhab ja boilerist soe vesi asemele tuleb. Või ei saanud ma üleüldse aru, misasi see kasutamise ajal on ?
Jah täpselt seda ma mõtlesingi. Bakteri kohta http://www.ecocomfort.ee/public/files/hygienik_est.pdf .
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Milleks ikkagi leiutada jalgratast? Mingil põhjusel on tsirkuleerivtel boileritel tsirgu ringi jaoks oma väljavõte - miks, ma täpslt ei tea.
Kui seda vaja ei oleks, ei oleks seda ka väljatöötatud. Aga "insenerid", näed, leiutavad - seda pidasin silmas. :D
Pidevalt liikuv vesi on näiteks 55 kraadine, mis ei ole kuigi hea keskkkond "elu tekkeks". Või siis jahtunud vesi.
Temp. järgi juhtides hoiad sa oma süstemi just sellises mõnusas 30 kraadises keskkonnas, mis on ideaalne kasvulava.
Põhjamaades on näiteks temp. järgi juhtimine keelatud.
Kui sul pea torustik on korralikult isoleeritud, siis soojakadu on sealtkaudu minimaalne. Pumba võid ka valida A-energia tarbega, ehk 24/7 ringlus ei ole väga energiamahukas.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

PS! Selle ecocomfort lehel on süsteemi pump ikka nii vale kui vähegi olla saab, eeldades, et see peab tarbvett ringi ajama.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Einoh ilus ja hea jutt aga ... Räägi nüüd sellest, et kui sul on see veevärgi vesi, mis selle viite põhjal on laitmatu ja siis ta satub boilerisse, et kuskohast sinna see bakter äkki juurde astub ? Või tähendab sellest viites olev sõna laitmatu, et seal vees ikkagi on see bakter ? Kui nii, siis misasi see laitmatu üleüldse on ? Ja kindlasti leiab mõne järgmise vidina reklaamlehelt mõne järgmise pisiku, mis põhjustab vähemalt universumi lakkamise aga vot üks tubli firma võitleb tema vastu .... Samuti jääb segaseks, et kui see asi nii neetult ohtlik on ja kõik kohad on seda pea silmini täis siis mismoodi see elu veel otsa pole saanud ? Jutu põhjal peaks umbes pool inimkonda pidevalt seda asja põdema. Natuke ka mujalt lugedes tuli välja, et nimetet tegelane paljuneb meelsasti ventilatsioonisüsteemides ja vähese liikumisega soojas vees. Erinevad allikad pakuvad heaks temperatuuriks kuni 45 kraadi. Boilerist tuleb aga välja umbes 60 kraadi. Seega ma kas suren koha ära (eelmised kaks aastat sama süsteemiga ei loe, sest siis ma ei teadnud sellest bakterist midagi) või ootan mõnda järgmist parasiiti, mis mu maha niidab. Väljatöötamise vajalikkusest rääkides vaata näiteks sellist kataloogi nagu Select, minu meelest seal ainult sellised asjad ongi mida ei tohiks kunagi teha. Aga eks ma uurin veel seda bakteriteemat.
Rostfrei
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Usu, Põhjamaades on "naised saunas rääkisid" põhjal keelatud soojatarbevee süsteemides temp. juhtimine.
Muidugi müts maha :hello: su ees, et viitsid oma peaga mõelda - enamus ei viitsi seda üldse teha.
See bakter võib vees juba olemas olla. Ok, veepuhastus keemiga - tallinnlaste rõõm.
Aga Lõuna-Eestis on puurkaevu vesi, mis läbib liivafiltri ning sealt tarbimisse. Sama on suuresti Põhjamaades (Taani riigis külastanud veehaardeid).
Ehk vett EI kloorita, ei UV, ühesõnaga mingit muud töötlust ei ole.
Kui palju on erakasutuses salvkaevu, kus ei ole mingit veetöötlust ega kontrolli peale oma maitsmis- ja lõhnameele?
See bakterike võib vabalt kusagilt reostusega vette sattuda, leiab sul torustikus hea elukeskkonna ning tuld.
Keegi siin ei väida, et see elu seal olemas on või kohe tekib, kaugel sellest.
Kuid tõenäosus selleks on olemas ning selle vältimine ei ole põrmugi keerukas.
Select kataloogi võid ikkagi tellida :P
Kuidas võib reostus kaevu saada?
Ütleme, et kaev on õues, manteltoru ots maast välja ning seal kaan peal. Pealtpoolt on kõik korras, reostus sisse ei saa. Kui näiteks kaevu ümbrus on halvasti tihendatud, naabrikoer käib kaevu manti vastu kusel, vihmavesi liigub ikka maa sisse....
Ühesõnaga reostuse võimalusi on palju.
Viimati muutis Rostfrei, 19 Okt 2008, 19:20, muudetud 2 korda kokku.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Jätke jama nüüd. Selle asemele, et rääkida tsirkulatsioonist hakatakse mingit boileri aseainet/edasiarendust pakkuma. Tsirkuleerimine on ikka sama, aja seda vett soojaks kuidas tahad. Kui sa räägid, et see temperatuuriga juhtimine on pask, kuna seal on kohti, kus vesi seisab ja temp on umbes 30 siis ei vaidle vastu. Selle süsteemi saab ka nii teha, et vesi ei oleks alla 45 kraadi. Või kui panna see tsirk. pump 24/7 sinna tööle siis on ka kõik korras ju. Miks on vaja siis boiler välja vahetada selle Hygieniku vidin vastu ?
Imelik
külaline

Vabandust eksitamise pärast, LINK oli mõeldud ülevaatena bakteri kohta mitte toote reklaamina.
Kui nüüd sealt ridade vahelt lugeda (jättes kõrvale toote reklaami) siis võib oletada et antud probleem esineb siiski pigem kohtades, kus soe vesi(30°C kuni 45°C) seisab nädalate viisi kasutuseta (sobiv keskond = suur kontsentratsioon). Nakatumisohu tõenäosuse kohta võin siiski ainult spekuleerida (ilmselt väike kohtades kus vesi pidevalt vahetub ning säilitus süsteemides on piisavalt kõrge temperatuur. Ennast pani küll mõtlema see pilt boileri sisemusest (peab vist enda oma hakkama ka tihedamalt puhastama).
Vee tsirkuleerimise kohapealt ei oska kaasa rääkida kui ainult seda et toru peab sellisel juhul olema kindlasti vastavalt isoleeritud (võrdluseks 100l el.boiler [ilmselt paremini isoleeritud kui toru] kulutab hoidereziimis,
temp, vahega 45 °C u.1.33 kWh/24h ). Kuigi tsirk.puhul oleneb ka muidugi toru välispindalast.
Vasta