Elektriautodest
Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
-
optimist88
- Ehitusspets

- On tänanud: 34 korda
- On tänatud: 15 korda
Re: Elektriautodest
Lugemata postitus Postitas optimist88 »
Kas on vaja tähte närida? Laiem mõte oli selles, et meie kliimas kulutab EV olulise osa energiat salongi kütmiseks ja range selle võrra väheneb. Seda on vaja arvesse võtta.
-
rst
- Ehitusspets

- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 20 korda
Lugemata postitus Postitas rst »
Kas sa ise ka loed mida sa kirjutad?ping kirjutas: 08 Okt 2026, 17:12
Kui auto läbib talvel Tallinna linnas 20 000km keskmise kiirusega 30km/h, millise teekonna läbimiseks kulub 666 tundi ja kui salongisoojenduse keskmine energiatarve on 3kW, siis auto salongi soojendamiseks kulub 20 000km läbimisel ca 2 000kWh energiat.
Kujutad sa ette olla autos, kus on soojuspump, mis toodab sooja ja tarbib 3kW tunnis?
Soojuspump töötab isegi -20'ga 1.2...1.5 kasuteguriga.
Ehk 3.5-4.5kW on see hetke küttevõimusus.
Olen nüüd autos, kus on selline küttevõimsus 1h järjest.
Proovi kunagi mõnda elektriautot, siis äkki ei aja enam sellist rumalat juttu.
Ma nimelt andsin arvutustesse ette aasta keskmise auto kompuutri järgi tarbimise 19kWh/100km.
Talvel (alla -10C) keskmiselt 21-26kWh/100km ja suvel 15-18kWh/100km.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 170 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
EV-de remondiitöökoja videod. Tasub tähele panna, kui ajuvabalt nad on koostatud, milline töömaht järgneb ka kõige pisemale veale, kui palju tehas on keeranud tahtlikku sitta, et ise või 3. partei töökojas midagi ei remondiks jne https://www.youtube.com/@OGSMechanics/videos
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 431 korda
- On tänatud: 473 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kunn-kunn-kunn! Ma olen teiste siinses teemas sõnavõtnute kommentaaridest aru saanud, et EV-d praktiliselt ei lagune või kui lagunevad, siis väga harva ja hoolduskulud ei ole võrreldavad ICE-de loomulike kuluosade või hoolduse arvetega ja ikka tunduvalt odavamad mu diiselDaciast. Samas millegipärast meediast serveeritakse mulle vastupidiseid artikleid EV-de remondiarvetest. Kas on võimalik ja kuidas saaks mulle serveeritava algoritmi muuta nii, et muutuksin optimistlikumaks EV-de suhtes ainult positiivseid artikleid?kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 14:00 EV-de remondiitöökoja videod. Tasub tähele panna, kui ajuvabalt nad on koostatud, milline töömaht järgneb ka kõige pisemale veale, kui palju tehas on keeranud tahtlikku sitta, et ise või 3. partei töökojas midagi ei remondiks jne https://www.youtube.com/@OGSMechanics/videos
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ei oska kommenteerida rohkem, kui mingi jõu-elektrisüsteemi jama, siis arved tavaliselt alles 1000-st algavad. Ja vead hõlmavad sageli kalleid komponente. Viidatud videote lõpus on remontide kalkulatsioonid.
Kuid eespool oli juttu kütmiseks kuluvast energiast. Sattusin samasid videosid vaadates Audi Etroni peale ja pea-aegu täis akuga näitas läbisõidu prognoosiks https://youtu.be/ZZ8I9meOm08?t=3647
-koos salongi kütte või konditsioneeriga 165 miili
-ilma 269 miili.
Erinevus 1,63 korda.
Sama tüüp varem jantis 1 esimese gen BMW I3-ga (millel on ligi 20 kWh aku karikatuur, ostis selle oksjonilt 20 tuh miili sõitnuna 1 k naela eest- nii palju maksavad GB-s sellised pealtnäha siledad, millel kas või väike rike) ja see näitas ilma kütteta 50 miili ja küttega 30 miili. Tüüp vahetas aku ära 42 kWh-se vastu kommenteerides umbes nii, et sellist jama on raske kommenteerida, mida tehas alguses tegi.
Kuid eespool oli juttu kütmiseks kuluvast energiast. Sattusin samasid videosid vaadates Audi Etroni peale ja pea-aegu täis akuga näitas läbisõidu prognoosiks https://youtu.be/ZZ8I9meOm08?t=3647
-koos salongi kütte või konditsioneeriga 165 miili
-ilma 269 miili.
Erinevus 1,63 korda.
Sama tüüp varem jantis 1 esimese gen BMW I3-ga (millel on ligi 20 kWh aku karikatuur, ostis selle oksjonilt 20 tuh miili sõitnuna 1 k naela eest- nii palju maksavad GB-s sellised pealtnäha siledad, millel kas või väike rike) ja see näitas ilma kütteta 50 miili ja küttega 30 miili. Tüüp vahetas aku ära 42 kWh-se vastu kommenteerides umbes nii, et sellist jama on raske kommenteerida, mida tehas alguses tegi.
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 431 korda
- On tänatud: 473 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Kas sa oled tagurlaseks(ealised kogemused) hakanud, et sellist main-stream vastaseid postitusi teed?kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 15:01 Ei oska kommenteerida rohkem, kui mingi jõu-elektrisüsteemi jama, siis arved tavaliselt alles 1000-st algavad. ...
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 123 korda
- On tänatud: 318 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Autovõhikutele teadmiseks, et sisepõlemismootoriga autodel ei ole vajadust soojuspumbaga kütteseadme järgi.rst kirjutas: 09 Okt 2026, 10:39Kas sa ise ka loed mida sa kirjutad?ping kirjutas: 08 Okt 2026, 17:12
Kui auto läbib talvel Tallinna linnas 20 000km keskmise kiirusega 30km/h, millise teekonna läbimiseks kulub 666 tundi ja kui salongisoojenduse keskmine energiatarve on 3kW, siis auto salongi soojendamiseks kulub 20 000km läbimisel ca 2 000kWh energiat.
Kujutad sa ette olla autos, kus on soojuspump, mis toodab sooja ja tarbib 3kW tunnis? ...
Kui mootor on pärast käivitamist liiga külm, siis köetakse salongi suunatavat õhku lisaks kas küttekehadega veesärgis või otseelektriküttekehadega ventilatsiooniõhku soojendades.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
-
kunn24
- Ehituspenskar

@Urmas
Ma olen üritanud olla objektiivne ja EV-dest on mul ka veidi "köögipoole" infot ning kogemust.
Mingi aeg tagasi tuli mul kokku puutuda sellise EV imeasjaga nagu Porsche Taycan. Autoga oli sõidetud vasaku esinurgaga millegi vastu. Kui tavalisel autol olnuks vaja vahetada stange nahk ja selle alune tala, siis sellel oli esiratta ette jäetud stangetala pikendamata. Tagajärjeks ratta ees radikas (ratta ees- tere talv!), selle tuulesuunajad, ventilaator, stange nahk, juhtmed, esituli, tule kronstein, logar, esitiib. Lisan juurde, et ülisitt remonditavus ja tuvastasin, et mõlemad radikad olid ratastest pori ja kive täis. Jahutussüsteem oli muidugi "mega" (ka viidetud videote sarjas on näha Taycani elustamist). Õnneks AB-d ei rakendunud rohkem, kui kapoti hingede juures ja siin pean veidi porget kiitma, et antud litakaga ei põletatud akude kaitsmeid- siis läinuks ka "täis majaks".
Ma olen üritanud olla objektiivne ja EV-dest on mul ka veidi "köögipoole" infot ning kogemust.
Mingi aeg tagasi tuli mul kokku puutuda sellise EV imeasjaga nagu Porsche Taycan. Autoga oli sõidetud vasaku esinurgaga millegi vastu. Kui tavalisel autol olnuks vaja vahetada stange nahk ja selle alune tala, siis sellel oli esiratta ette jäetud stangetala pikendamata. Tagajärjeks ratta ees radikas (ratta ees- tere talv!), selle tuulesuunajad, ventilaator, stange nahk, juhtmed, esituli, tule kronstein, logar, esitiib. Lisan juurde, et ülisitt remonditavus ja tuvastasin, et mõlemad radikad olid ratastest pori ja kive täis. Jahutussüsteem oli muidugi "mega" (ka viidetud videote sarjas on näha Taycani elustamist). Õnneks AB-d ei rakendunud rohkem, kui kapoti hingede juures ja siin pean veidi porget kiitma, et antud litakaga ei põletatud akude kaitsmeid- siis läinuks ka "täis majaks".
Viimati muutis kunn24, 09 Okt 2026, 17:11, muudetud 1 kord kokku.
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 123 korda
- On tänatud: 318 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Eestis müüdi eelmisel nädalal oksionil e-auto (dokumenteeritud vigadeks pidurid ja mingi andur) 600eur hinnaga.kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 15:01 .... Sama tüüp varem jantis 1 esimese gen BMW I3-ga (millel on ligi 20 kWh aku karikatuur, ostis selle oksjonilt 20 tuh miili sõitnuna 1 k naela eest- nii palju maksavad GB-s sellised pealtnäha siledad, millel kas või väike rike) ....
(Müüja teatas mulle, et selliseks kujunes lõpphind.)
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu