Elektriautodest
Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
-
optimist88
- Ehitusspets

- On tänanud: 34 korda
- On tänatud: 15 korda
Re: Elektriautodest
Postitus Postitas optimist88 »
Kas on vaja tähte närida? Laiem mõte oli selles, et meie kliimas kulutab EV olulise osa energiat salongi kütmiseks ja range selle võrra väheneb. Seda on vaja arvesse võtta.
-
rst
- Ehitusspets

- On tänanud: 20 korda
- On tänatud: 20 korda
Kas sa ise ka loed mida sa kirjutad?ping kirjutas: 08 Okt 2026, 17:12
Kui auto läbib talvel Tallinna linnas 20 000km keskmise kiirusega 30km/h, millise teekonna läbimiseks kulub 666 tundi ja kui salongisoojenduse keskmine energiatarve on 3kW, siis auto salongi soojendamiseks kulub 20 000km läbimisel ca 2 000kWh energiat.
Kujutad sa ette olla autos, kus on soojuspump, mis toodab sooja ja tarbib 3kW tunnis?
Soojuspump töötab isegi -20'ga 1.2...1.5 kasuteguriga.
Ehk 3.5-4.5kW on see hetke küttevõimusus.
Olen nüüd autos, kus on selline küttevõimsus 1h järjest.
Proovi kunagi mõnda elektriautot, siis äkki ei aja enam sellist rumalat juttu.
Ma nimelt andsin arvutustesse ette aasta keskmise auto kompuutri järgi tarbimise 19kWh/100km.
Talvel (alla -10C) keskmiselt 21-26kWh/100km ja suvel 15-18kWh/100km.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 54 korda
- On tänatud: 170 korda
EV-de remondiitöökoja videod. Tasub tähele panna, kui ajuvabalt nad on koostatud, milline töömaht järgneb ka kõige pisemale veale, kui palju tehas on keeranud tahtlikku sitta, et ise või 3. partei töökojas midagi ei remondiks jne https://www.youtube.com/@OGSMechanics/videos
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 431 korda
- On tänatud: 473 korda
Kunn-kunn-kunn! Ma olen teiste siinses teemas sõnavõtnute kommentaaridest aru saanud, et EV-d praktiliselt ei lagune või kui lagunevad, siis väga harva ja hoolduskulud ei ole võrreldavad ICE-de loomulike kuluosade või hoolduse arvetega ja ikka tunduvalt odavamad mu diiselDaciast. Samas millegipärast meediast serveeritakse mulle vastupidiseid artikleid EV-de remondiarvetest. Kas on võimalik ja kuidas saaks mulle serveeritava algoritmi muuta nii, et muutuksin optimistlikumaks EV-de suhtes ainult positiivseid artikleid?kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 14:00 EV-de remondiitöökoja videod. Tasub tähele panna, kui ajuvabalt nad on koostatud, milline töömaht järgneb ka kõige pisemale veale, kui palju tehas on keeranud tahtlikku sitta, et ise või 3. partei töökojas midagi ei remondiks jne https://www.youtube.com/@OGSMechanics/videos
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ei oska kommenteerida rohkem, kui mingi jõu-elektrisüsteemi jama, siis arved tavaliselt alles 1000-st algavad. Ja vead hõlmavad sageli kalleid komponente. Viidatud videote lõpus on remontide kalkulatsioonid.
Kuid eespool oli juttu kütmiseks kuluvast energiast. Sattusin samasid videosid vaadates Audi Etroni peale ja pea-aegu täis akuga näitas läbisõidu prognoosiks https://youtu.be/ZZ8I9meOm08?t=3647
-koos salongi kütte või konditsioneeriga 165 miili
-ilma 269 miili.
Erinevus 1,63 korda.
Sama tüüp varem jantis 1 esimese gen BMW I3-ga (millel on ligi 20 kWh aku karikatuur, ostis selle oksjonilt 20 tuh miili sõitnuna 1 k naela eest- nii palju maksavad GB-s sellised pealtnäha siledad, millel kas või väike rike) ja see näitas ilma kütteta 50 miili ja küttega 30 miili. Tüüp vahetas aku ära 42 kWh-se vastu kommenteerides umbes nii, et sellist jama on raske kommenteerida, mida tehas alguses tegi.
Kuid eespool oli juttu kütmiseks kuluvast energiast. Sattusin samasid videosid vaadates Audi Etroni peale ja pea-aegu täis akuga näitas läbisõidu prognoosiks https://youtu.be/ZZ8I9meOm08?t=3647
-ilma 269 miili.
Erinevus 1,63 korda.
Sama tüüp varem jantis 1 esimese gen BMW I3-ga (millel on ligi 20 kWh aku karikatuur, ostis selle oksjonilt 20 tuh miili sõitnuna 1 k naela eest- nii palju maksavad GB-s sellised pealtnäha siledad, millel kas või väike rike) ja see näitas ilma kütteta 50 miili ja küttega 30 miili. Tüüp vahetas aku ära 42 kWh-se vastu kommenteerides umbes nii, et sellist jama on raske kommenteerida, mida tehas alguses tegi.
-
Urmas
- autodidakt
Kas sa oled tagurlaseks(ealised kogemused) hakanud, et sellist main-stream vastaseid postitusi teed?kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 15:01 Ei oska kommenteerida rohkem, kui mingi jõu-elektrisüsteemi jama, siis arved tavaliselt alles 1000-st algavad. ...
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 123 korda
- On tänatud: 318 korda
Autovõhikutele teadmiseks, et sisepõlemismootoriga autodel ei ole vajadust soojuspumbaga kütteseadme järgi.rst kirjutas: 09 Okt 2026, 10:39Kas sa ise ka loed mida sa kirjutad?ping kirjutas: 08 Okt 2026, 17:12
Kui auto läbib talvel Tallinna linnas 20 000km keskmise kiirusega 30km/h, millise teekonna läbimiseks kulub 666 tundi ja kui salongisoojenduse keskmine energiatarve on 3kW, siis auto salongi soojendamiseks kulub 20 000km läbimisel ca 2 000kWh energiat.
Kujutad sa ette olla autos, kus on soojuspump, mis toodab sooja ja tarbib 3kW tunnis? ...
Kui mootor on pärast käivitamist liiga külm, siis köetakse salongi suunatavat õhku lisaks kas küttekehadega veesärgis või otseelektriküttekehadega ventilatsiooniõhku soojendades.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
-
kunn24
- Ehituspenskar

@Urmas
Ma olen üritanud olla objektiivne ja EV-dest on mul ka veidi "köögipoole" infot ning kogemust.
Mingi aeg tagasi tuli mul kokku puutuda sellise EV imeasjaga nagu Porsche Taycan. Autoga oli sõidetud vasaku esinurgaga millegi vastu. Kui tavalisel autol olnuks vaja vahetada stange nahk ja selle alune tala, siis sellel oli esiratta ette jäetud stangetala pikendamata. Tagajärjeks ratta ees radikas (ratta ees- tere talv!), selle tuulesuunajad, ventilaator, stange nahk, juhtmed, esituli, tule kronstein, logar, esitiib. Lisan juurde, et ülisitt remonditavus ja tuvastasin, et mõlemad radikad olid ratastest pori ja kive täis. Jahutussüsteem oli muidugi "mega" (ka viidetud videote sarjas on näha Taycani elustamist). Õnneks AB-d ei rakendunud rohkem, kui kapoti hingede juures ja siin pean veidi porget kiitma, et antud litakaga ei põletatud akude kaitsmeid- siis läinuks ka "täis majaks".
Ma olen üritanud olla objektiivne ja EV-dest on mul ka veidi "köögipoole" infot ning kogemust.
Mingi aeg tagasi tuli mul kokku puutuda sellise EV imeasjaga nagu Porsche Taycan. Autoga oli sõidetud vasaku esinurgaga millegi vastu. Kui tavalisel autol olnuks vaja vahetada stange nahk ja selle alune tala, siis sellel oli esiratta ette jäetud stangetala pikendamata. Tagajärjeks ratta ees radikas (ratta ees- tere talv!), selle tuulesuunajad, ventilaator, stange nahk, juhtmed, esituli, tule kronstein, logar, esitiib. Lisan juurde, et ülisitt remonditavus ja tuvastasin, et mõlemad radikad olid ratastest pori ja kive täis. Jahutussüsteem oli muidugi "mega" (ka viidetud videote sarjas on näha Taycani elustamist). Õnneks AB-d ei rakendunud rohkem, kui kapoti hingede juures ja siin pean veidi porget kiitma, et antud litakaga ei põletatud akude kaitsmeid- siis läinuks ka "täis majaks".
Viimati muutis kunn24, 09 Okt 2026, 17:11, muudetud 1 kord kokku.
-
ping
- Ehituspenskar

Eestis müüdi eelmisel nädalal oksionil e-auto (dokumenteeritud vigadeks pidurid ja mingi andur) 600eur hinnaga.kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 15:01 .... Sama tüüp varem jantis 1 esimese gen BMW I3-ga (millel on ligi 20 kWh aku karikatuur, ostis selle oksjonilt 20 tuh miili sõitnuna 1 k naela eest- nii palju maksavad GB-s sellised pealtnäha siledad, millel kas või väike rike) ....
(Müüja teatas mulle, et selliseks kujunes lõpphind.)
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ega see i3 polnud? Üks konditsioneeri veaga on praegu A24-s müügis 7 k-ga. Infoks, et sellel on konditsioneer aku jahutuse oluline osa. Aku on ka see kõige nigelam, millega paras vaid poes käia. Kusjuures veidi uurisin selle antud vea remonditavust, terve tagumine ajam tuleb maha võtta, et pääseda ligi mootori peal asuvale EME-le, kus kõhus asub konditsioneeri 80 A kaitse. Mõtlesin, et mis pagana häda oli fritsudel omanikule nii hullusti taha keerata, et 1 kaitsme ja konditsioneeri elektrilise pumba vahetuseks lammuta terve auto laiali. Kirss tordile, nö kõrgepinge alalisvoolu 80 A kaitset polegi nii lihtne hankida ja originaalsüsteemis ei müüda.
-
ping
- Ehituspenskar

E-auto küttetarvidust miinustemperatuuris suurendab ka veoaku soojendamiseks kuluva energia kogus, sest tõenäoliselt soovib juht sõidu lõpus akut laadida.kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 15:01 ... Kuid eespool oli juttu kütmiseks kuluvast energiast. Sattusin samasid videosid vaadates Audi Etroni peale ja pea-aegu täis akuga näitas läbisõidu prognoosiks https://youtu.be/ZZ8I9meOm08?t=3647
-ilma 269 miili.
Erinevus 1,63 korda. ....
800V akuga voolujoonelise auto ühtlasel liikumisel maanteekiirusel on akust võetav vool ca 25A ja nii väike vool ei suuda oluliselt mitmesajakilose kaaluga aku temperatuuri tõsta.
Seepärast külmal ajal sõites soojendatakse akut laadimiseks ette akus endas oleva elektrienergia abil.
Akus on soojenduseks kas elektrilised kütteelemendid või kallimatel autodel soojuspumbaga akus vedelikuga temperatuurihaldus.
Aku põhjaplaadis asuvad vedelikukanalid on üks põhjus, miks akumõlgiga autod ülevaatust ei läbi, sest vigastatud aku soojendus-/jahutussüsteem võib olla üks akupõlengu põhjustaja.
-
ping
- Ehituspenskar

Tõenäoliselt näeb tootja juhend ette lisaks kaitsmele vahetada sellisel juhul ka kliimapump ja gaasitorustik.kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 17:17 .... Kusjuures veidi uurisin selle antud vea remonditavust, terve tagumine ajam tuleb maha võtta, et pääseda ligi mootori peal asuvale EME-le, kus kõhus asub konditsioneeri 80 A kaitse. Mõtlesin, et mis pagana häda oli fritsudel omanikule nii hullusti taha keerata, et 1 kaitsme ja konditsioneeri elektrilise pumba vahetuseks lammuta terve auto laiali. Kirss tordile, nö kõrgepinge alalisvoolu 80 A kaitset polegi nii lihtne hankida ja originaalsüsteemis ei müüda.
Vastavalt EU Remondidirektiivile tuleb keerulisi seadmeid remontida tootja juhendi järgi ning tootja poolt litsenseeritud töökojas.
-
kunn24
- Ehituspenskar

See kommentaar mulle oli nüüd liigne,Vastavalt EU Remondidirektiivile tuleb keerulisi seadmeid remontida tootja juhendi järgi ning tootja poolt litsenseeritud töökojas.
Kuid gaasitorustiku jutule lisa, siis seda jätkub ka aku sees. Kui selle vahetus ka nõutav, siis omanik peaks antud auto loovutama max 500 eest. Üldse on imelik, et meil EV rontide eest tahetakse saada mingeid ulmehindu.
Vaata mu lingitud videoseeria kõige värskemat, seal just KIA sama probleemiga ja kuidas seda kuuri all remonditi. Jõuamegi jutuga vist sinna tagasi, kui EV-ga pisivigastus, müü lammutusse ja võta järgmine. Esinduse remont tihti maksab auto enda hinda ja kuuri all keeratakse KST, mida kokku.Aku põhjaplaadis asuvad vedelikukanalid on üks põhjus, miks akumõlgiga autod ülevaatust ei läbi, sest vigastatud aku soojendus-/jahutussüsteem võib olla üks akupõlengu põhjustaja.
-
Urmas
- autodidakt
Eks ma su poolt nn negatiivse poole nägemise all mõtlesingi objektiivsust, mitte nagu osad siinsed EV-de kasutajad, kes näevad ainult EV plusspoolte all ainult vinget kiirendust, vaikuses sõitu ja kodus öösiti laadimise odavust. Ei vaidle vastu ka nende seni EV kasutamiskogemuste ainult plusspoolte nägemise vastu kuni sinu poolt viitetes olevateni. Nendest ping poolt mainitud kergetest mõlkidest auto kasutamise mittelubamistest ülevaatustel on isegi meite meedias ilmunud piisavalt. Jah, seni on need artiklid olnud väljamaa juhtumitest, sest millegipärast kurdavad automüüjad, et eestlane ei taha millegipärast olla innovatiivne ega soeta just väga vabatahtlikult omale EV-d.kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 17:08 @Urmas
-
kunn24
- Ehituspenskar

EV nõrk koht on jahutussüsteem. Võhikule võib tunduda imelik, et mis jahutus- tal ju elektrimoootor. Kuid.... selliste võimsuste juures, mida nende mootor arendab, vajab ta vältimatult jahutamist ja õhuga seda ei saavuta ning jääksoojust on vaja ka salongi (külmaga ka aku) kütteks. Seega vedelik. Ja edasi läheb veel huvitavamaks, nimelt mitmetel jahutatakse ka mootori pöörlevat osa (rootorit) eraldi.
Näiteks MB https://youtu.be/cpBclCr8Z3A?t=475
Ja mis juhtub, kui seal on mingigi tihendi leke: https://youtu.be/cpBclCr8Z3A?t=1639
Siin Audi E-troni sama probleem: https://youtu.be/BXm5pXeXCOU?t=2012
Teine video autor (vene k.), sama teema https://youtu.be/D2BW2STQV1U?t=219
Kui kerida ettepoole, siis seal on kirjeldusi erinevatest E-troni mootoritest.
Mootori jahutussüsteemi skeem: https://youtu.be/D2BW2STQV1U?t=322
Näiteks MB https://youtu.be/cpBclCr8Z3A?t=475
Ja mis juhtub, kui seal on mingigi tihendi leke: https://youtu.be/cpBclCr8Z3A?t=1639
Siin Audi E-troni sama probleem: https://youtu.be/BXm5pXeXCOU?t=2012
Teine video autor (vene k.), sama teema https://youtu.be/D2BW2STQV1U?t=219
Kui kerida ettepoole, siis seal on kirjeldusi erinevatest E-troni mootoritest.
Mootori jahutussüsteemi skeem: https://youtu.be/D2BW2STQV1U?t=322
Viimati muutis kunn24, 10 Okt 2026, 00:10, muudetud 4 korda kokku.
-
ping
- Ehituspenskar

See hoiatus oli kirjutatud tavalisele autokasutajale, hoiatamaks suvalise "mitmenda ringi" auto ostmise eest.kunn24 kirjutas: 09 Okt 2026, 17:50See kommentaar mulle oli nüüd liigne,Vastavalt EU Remondidirektiivile tuleb keerulisi seadmeid remontida tootja juhendi järgi ning tootja poolt litsenseeritud töökojas.![]()
-
kunn24
- Ehituspenskar

Anna viide, kui saad.Eestis müüdi eelmisel nädalal oksionil e-auto (dokumenteeritud vigadeks pidurid ja mingi andur) 600eur hinnaga.
(Müüja teatas mulle, et selliseks kujunes lõpphind.)
-
Urmas
- autodidakt
Üks hüpoteetiline ennustus- kas EV omanikud arvavad ikka endiselt, et EV-de hoolduse tööde hinnad on ja jäävad samaks ICE-de omadega? Ei hakanud netis surfama ja esitasin küsimuse AI-le ja tema vastus oli selline.
Keskmine Eesti vahe:
EV hoolduse töötund on ~10–40% kallim, sõltuvalt teenindusest.
Mul on ikkagi küsimus, et miks on kallim kui väidetavalt EV on lihtsam ja seal ei ole mitte sittagi, mis võiks rikki minna? Pista oma läpaka otsik vastavasse pesasesse ja vigade nimekiri tuleb sirinal. Kas selline vigade otsimine maksab tõesti nii palju? Olgu, programm maksab, aga kohe kindlasti mitte niipalju.
OT. Aastal 2008, kui hakkasin valima/ostma oma esimest Dacia MCV-d, esitasin müügimehele küsimuse, et miks see Dacia on nii odav võrreldes teise sarnastega omadustega autodega? Selgitas, et kere on küll rumeenlaste disain, aga mootor eelmise põlvkonna Renaulti oma. Mul lõi mitte punase, vaid rohelise tulukese peas põlema see, et tähendab eelmise põlvkonna mootoril on kõik "lastehaigused" välja ravitud ja mootor juba töökindel. Eriti ei eksinud kui tolleaegseid, suht esimesi Daciad siinmail välja arvata. 16 aastat hiljem ostis mu esimese Dacia romula , sest kere roostetamise reanimatsioon ei oleks tasunud ära. Praegusel Dokkeril kere rooste probleeme ei ole. Juba sülitasin igaks juhuks üle õla selja taga asuva köögi tasapinna tatti täis. Küll homme hommikul ise koristan.
Keskmine Eesti vahe:
EV hoolduse töötund on ~10–40% kallim, sõltuvalt teenindusest.
Mul on ikkagi küsimus, et miks on kallim kui väidetavalt EV on lihtsam ja seal ei ole mitte sittagi, mis võiks rikki minna? Pista oma läpaka otsik vastavasse pesasesse ja vigade nimekiri tuleb sirinal. Kas selline vigade otsimine maksab tõesti nii palju? Olgu, programm maksab, aga kohe kindlasti mitte niipalju.
OT. Aastal 2008, kui hakkasin valima/ostma oma esimest Dacia MCV-d, esitasin müügimehele küsimuse, et miks see Dacia on nii odav võrreldes teise sarnastega omadustega autodega? Selgitas, et kere on küll rumeenlaste disain, aga mootor eelmise põlvkonna Renaulti oma. Mul lõi mitte punase, vaid rohelise tulukese peas põlema see, et tähendab eelmise põlvkonna mootoril on kõik "lastehaigused" välja ravitud ja mootor juba töökindel. Eriti ei eksinud kui tolleaegseid, suht esimesi Daciad siinmail välja arvata. 16 aastat hiljem ostis mu esimese Dacia romula , sest kere roostetamise reanimatsioon ei oleks tasunud ära. Praegusel Dokkeril kere rooste probleeme ei ole. Juba sülitasin igaks juhuks üle õla selja taga asuva köögi tasapinna tatti täis. Küll homme hommikul ise koristan.
Viimati muutis Urmas, 09 Okt 2026, 21:41, muudetud 1 kord kokku.
-
Prill
- Ehitusveteran

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 103 korda
Mu meelest elektriauto ei erine teistest autodest probleemistikus, terve sajand on ka sisepõlemismootoriga autosid kritiseeritud, sh ka n preemimummarke nagu BMW, MB valikus on "õnnetusi", mis roostetavad enneaegselt ebaõnnestunud mootori-käigkasti kooslusi kuni legendaarsete elektroonikavigadeni - samuti on internet täis samasuguseid Youtube näiteid kus järjekordset tahmafiltrit lammutatakse tõestuseks milline p.sk on tehtud kuni selleni kus miski tihendi vahetuseks tuleb mootor maha võtta koos sillaga - jah tihend a'la 5€ tööraha 500€
Ka ei erine remondikulu nö ametlik teeninduse nägemus vs hakkaja hobimehhaniku oma, kus maksumused võivadki erineda kümneid kordi. Isegi neis autosaadetes nt Wheeler Dealer jt korduvalt ilmestatud kuidas miskis kuuris keegi taastab elektroonikaplokki või kõrgsurvejuhtelektroonikat mida tootja ei ole isegi remonti ette näinud, lõigatakse karp lahti, remonditakse, liimitakse kinni tagasi ja hinnavahe ongi uus jupp 4000£ vs taastatud 400£. Kui sõiduki hind on 7000£ ongi ühel juhul utiili-kaalule, teisel juhul osavnäpud aitavad sõiduki liiklusesse tagasi.
Mida me sellest järeldame - läbi aegade s.tta toodetud nii disaini-inseneri, kui tehasetööna. Kas üldse oleks võimalik miski toote puhul tulevik kus toode on "valmis" midagi kritiseerida-parendada ei ole võimalik, järgmised 1000 aastat kasutame ja oleme õnnelikud.. ei ole võimalik paraku..
Tänapäevaks ei ole midagi lihtsamaks läinud, paljut on keerulisemat, näiteks sõiduki juhtaju suskimine ainult spetstarkvaraga läbi tehasepilveserveri jm sarnast. Ka a'la viimase paarikümne aasta sisepõlemismootoriga autode puhul on kohati tavaline kus katkise mooduli asendamisest tervega ei piisa, tuleb lisaks arvutiga moodul ka sõidukiga paaritada, kodeerida-adapteerida jm sarnased väljendid.
Ka ei erine remondikulu nö ametlik teeninduse nägemus vs hakkaja hobimehhaniku oma, kus maksumused võivadki erineda kümneid kordi. Isegi neis autosaadetes nt Wheeler Dealer jt korduvalt ilmestatud kuidas miskis kuuris keegi taastab elektroonikaplokki või kõrgsurvejuhtelektroonikat mida tootja ei ole isegi remonti ette näinud, lõigatakse karp lahti, remonditakse, liimitakse kinni tagasi ja hinnavahe ongi uus jupp 4000£ vs taastatud 400£. Kui sõiduki hind on 7000£ ongi ühel juhul utiili-kaalule, teisel juhul osavnäpud aitavad sõiduki liiklusesse tagasi.
Mida me sellest järeldame - läbi aegade s.tta toodetud nii disaini-inseneri, kui tehasetööna. Kas üldse oleks võimalik miski toote puhul tulevik kus toode on "valmis" midagi kritiseerida-parendada ei ole võimalik, järgmised 1000 aastat kasutame ja oleme õnnelikud.. ei ole võimalik paraku..
Tänapäevaks ei ole midagi lihtsamaks läinud, paljut on keerulisemat, näiteks sõiduki juhtaju suskimine ainult spetstarkvaraga läbi tehasepilveserveri jm sarnast. Ka a'la viimase paarikümne aasta sisepõlemismootoriga autode puhul on kohati tavaline kus katkise mooduli asendamisest tervega ei piisa, tuleb lisaks arvutiga moodul ka sõidukiga paaritada, kodeerida-adapteerida jm sarnased väljendid.
-
Urmas
- autodidakt
Prill, vaata, ma olen vist veidi teistmoodi topski.Prill kirjutas: 09 Okt 2026, 21:37 Mu meelest elektriauto ei erine teistest autodest probleemistikus, terve sajand on ka sisepõlemismootoriga autosid kritiseeritud, sh ka n preemimummarke nagu BMW, MB valikus on "õnnetusi", ....
OT. Muide, oma mingite rohkem raha tahtvad asju olen üritanud ostaa mitte hetkeemotsioonina, vaid veidi kannatanud ja see kannatus on siiani ära tasunud. Eks kodutöö on abiks olnud.
Äkki Eestis vähene EV-de ost on tingitud eestlastlikust kahtlustusest uuendusliku suhtes? Niipalju kui olen lugenud ja meedias on püütud selgitada, et kui miski pakutava asja omadused on väga head ja ülisoodsad, siis hakka kahtlema pakkumises. Kas olen riigi sisuturundusest valesti aru saanud?
-
trebla
- Ehituspenskar

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 70 korda
Urmas ujub vastuvoolu.. 
https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene ... t-Time.htm
See ei tähenda küll, et elektriautode müük üle 50 % oleks veel...
Toetustest kah
https://oilprice.com/Latest-Energy-News ... llion.html
antud juhul toetatakse vaeseid tarbijaid, et kartelli (OPEC+) kasumid ei väheneks... et putler ikka saaks uiguure edasi palgata... Brent 104, Urals 129 ....
https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene ... t-Time.htm
See ei tähenda küll, et elektriautode müük üle 50 % oleks veel...
Toetustest kah
https://oilprice.com/Latest-Energy-News ... llion.html
antud juhul toetatakse vaeseid tarbijaid, et kartelli (OPEC+) kasumid ei väheneks... et putler ikka saaks uiguure edasi palgata... Brent 104, Urals 129 ....
-
tabarabarap
- Ehitusveteran

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 66 korda
Postitus Postitas tabarabarap »
Kui sul just ei ole akupihkurit, siis sa ei päästa maailmaUrmas kirjutas: 05 Okt 2026, 18:59Aga sa vaata selles viites oleva kommentaari helgemat külge! Äkki jääb naisterahvaste kallal sooritatavaid vägivaldseid seksuaalakte vähemaks?![]()
-
Prill
- Ehitusveteran

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 103 korda
Urmas, vaata, kui kõik ümberringi tunduvad rumalad.. teevad emotsiooniotsuseid ja oled ainuke ratsionaalne-kaine ilmamuna peal - kui tõenäoline see on 
Nõustun, et enamik meist otsuse tegemisel ei suuda emotsioone vältida, olgu naisevõtt, autoost või seinavärvi valik..
Veel hullem, tegelikult teeme koguaeg otsuseid, palju võid leivale määrida, mis vetsupaberit soetada, mis kell tuttu minna või kas soetatud aluspesu oli ikka piisavalt uuritud-läbimõeldud otsus.
Tegelt paneme enamus otsused puusalt ju, me ei kavatsegi midagi uurida, mõõta, kaaluda. Lisaks karjainstinkt pidada ka mõjutama, kui kari "ühes suunas jookseb" - ei saa väga vale-riskantne olla kui ise samas suunas punuda..
Autode puhul võib seda nüüd kahtepidi vaadelda, kus "eesti kari" on fossiilipõletajates kinni ja üksikud lambad kes karjast EV poole irduvad tunduvad kohtlased ja riskikäitumisega. Või siis kui kari on võtmas suunda EV poole, siis vana lammas ei lase end lollitada ja torma.. jääb karjast maha, et mitte öelda irdub
Eks seal tekivad omad hädad, olenemata kuhu joosta ja mis valik teha - see kas otsus oli õige selgub alles tagantjärgi. Selles karja ellujäämise-evolutsiooni vaates on soodne kui alati osa karjast punub "vales suunas", sest mis ka ei juhtuks osa jääb ellu mõlemal juhul, nii siis kui põhikari tormas kuristikku, või ka siis kui eraldi punujad said hukka - see kes ellu jäi "tegi õige otsuse"..
Ma kadestan neid kes oma otsustes kindlad ja iga asja peale on "oma valem" mis otsuse õigsust kinnitab, ma nii ei oska - kahtlen otsustamisel, see teeb elu keerulisemaks. Mida olen õppinud, kuidas miskite otsuste tegemisel teema uurimine ei tee asja lihtsamaks, vaid vastupidi mina enam uurid-loed seda enam nüansse ilmneb ja seda keerulisem on orienteeruda ja otsustada.
Kunagi sajandi alguses õde tahtis telefon osta ja küsis nõu, mina alati uurisin ülima põhjalikkusega toote andmeid, uurid internetis arvustusi, teiste arvamusi, võrdled tooteid hindu jm. Õe telefoni kohta ei jõudnud veel uurima hakatagi, sest õhtuks oli tal telefon ostetud - miks just selline, käis poes vaatamas ja see sügavpunane värv meeldis ja ostis ära -
kuidas nii saab, aga saab - osad veedavad oma elu kaheldes-vaeveldes, senti veeretades ja teised lihtsalt õitsevad läbi elu.. ja isegi objektiivselt lähenedes ei saa ma väita, et üks oleks õigem-parem ja teine valem-kehvem..
Kunagi miskis USA kriisi järel neid otsuse teemasid uuriti - ja isegi suured otsustajad, kes kümneid ja sadu miljonite dollarite saatust ostustavad, pidavat inimesena oma otsustusprotsessides ka isiklikus elus olema ebaratsionaalsed. Näiteks toodi kuidas golfikomplekti valikule kulutatakse vaeva-aega oluliselt enam kui näiteks pensionifinantsplaani süvenemisel. Ometi golfikomplekt vs kogu su vanaduspõli ei tohiks isegi ühele skaalale mahtuda ehk olla selge kumb on olulisem ja kumba enam kaalumisel panustada tuleks.
Nõustun, et enamik meist otsuse tegemisel ei suuda emotsioone vältida, olgu naisevõtt, autoost või seinavärvi valik..
Veel hullem, tegelikult teeme koguaeg otsuseid, palju võid leivale määrida, mis vetsupaberit soetada, mis kell tuttu minna või kas soetatud aluspesu oli ikka piisavalt uuritud-läbimõeldud otsus.
Tegelt paneme enamus otsused puusalt ju, me ei kavatsegi midagi uurida, mõõta, kaaluda. Lisaks karjainstinkt pidada ka mõjutama, kui kari "ühes suunas jookseb" - ei saa väga vale-riskantne olla kui ise samas suunas punuda..
Autode puhul võib seda nüüd kahtepidi vaadelda, kus "eesti kari" on fossiilipõletajates kinni ja üksikud lambad kes karjast EV poole irduvad tunduvad kohtlased ja riskikäitumisega. Või siis kui kari on võtmas suunda EV poole, siis vana lammas ei lase end lollitada ja torma.. jääb karjast maha, et mitte öelda irdub
Eks seal tekivad omad hädad, olenemata kuhu joosta ja mis valik teha - see kas otsus oli õige selgub alles tagantjärgi. Selles karja ellujäämise-evolutsiooni vaates on soodne kui alati osa karjast punub "vales suunas", sest mis ka ei juhtuks osa jääb ellu mõlemal juhul, nii siis kui põhikari tormas kuristikku, või ka siis kui eraldi punujad said hukka - see kes ellu jäi "tegi õige otsuse"..
Ma kadestan neid kes oma otsustes kindlad ja iga asja peale on "oma valem" mis otsuse õigsust kinnitab, ma nii ei oska - kahtlen otsustamisel, see teeb elu keerulisemaks. Mida olen õppinud, kuidas miskite otsuste tegemisel teema uurimine ei tee asja lihtsamaks, vaid vastupidi mina enam uurid-loed seda enam nüansse ilmneb ja seda keerulisem on orienteeruda ja otsustada.
Kunagi sajandi alguses õde tahtis telefon osta ja küsis nõu, mina alati uurisin ülima põhjalikkusega toote andmeid, uurid internetis arvustusi, teiste arvamusi, võrdled tooteid hindu jm. Õe telefoni kohta ei jõudnud veel uurima hakatagi, sest õhtuks oli tal telefon ostetud - miks just selline, käis poes vaatamas ja see sügavpunane värv meeldis ja ostis ära -
Kunagi miskis USA kriisi järel neid otsuse teemasid uuriti - ja isegi suured otsustajad, kes kümneid ja sadu miljonite dollarite saatust ostustavad, pidavat inimesena oma otsustusprotsessides ka isiklikus elus olema ebaratsionaalsed. Näiteks toodi kuidas golfikomplekti valikule kulutatakse vaeva-aega oluliselt enam kui näiteks pensionifinantsplaani süvenemisel. Ometi golfikomplekt vs kogu su vanaduspõli ei tohiks isegi ühele skaalale mahtuda ehk olla selge kumb on olulisem ja kumba enam kaalumisel panustada tuleks.
-
ping
- Ehituspenskar

Nagu Siim ütles, et 80% valijatest on lollid.Prill kirjutas: 10 Okt 2026, 11:53 Urmas, vaata, kui kõik ümberringi tunduvad rumalad.. teevad emotsiooniotsuseid ja oled ainuke ratsionaalne-kaine ilmamuna peal - kui tõenäoline see on
Tegelt paneme enamus otsused puusalt ju, me ei kavatsegi midagi uurida, mõõta, kaaluda. ....
Ja lähtudes sellet eeldusest ei saa ka nende valitud valitsus tõenäoliselt parema kvaliteediga olla.
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 149 korda
- On tänatud: 156 korda
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted