Juhtme ristlõige maandusvarda ja kilbi vahel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Juhtme ristlõige maandusvarda ja kilbi vahel

Lugemata postitus Postitas kanuu »

Milline on minimaalne kaabli ristlõikepindala maandusvarraste ja kilbi vahel? Minu enda arvates vask 16mm2, aga ESVIKAst öeldi, et peaks vähemalt vask 20 mm2 olema. Panin siis soovituse kohaselt 20mm2, aga huvi pärast küsin veel üle.

Ja veel, kas Eestis on see juhe maandusvarda ja kilbi vahel tavaliselt KORO või hoopis haljastraat nagu USA's ja Kanadas kombeks. Ja kui on mitu maandusvarrast, kas need on ühendatud omavahel KOROga või haljastraadiga?

Ma ise elan Kanadas ja tunnen siinset elektrikoodi palju paremini kui Eesti oma.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 429 korda
On tänatud: 468 korda

Re: Juhtme ristlõige maandusvarda ja kilbi vahel

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kanuu kirjutas: 09 Aug 2026, 20:56 Milline on minimaalne kaabli ristlõikepindala maandusvarraste ja kilbi vahel? Minu enda arvates vask 16mm2, aga ESVIKAst öeldi, et peaks vähemalt vask 20 mm2 olema. Panin siis soovituse kohaselt 20mm2, aga huvi pärast küsin veel üle.
Paigaldist kontrollivat ja vastuvõtvat ametnikku ei koti sinu arvamus. ;)
kanuu kirjutas: 09 Aug 2026, 20:56 Ja veel, kas Eestis on see juhe maandusvarda ja kilbi vahel tavaliselt KORO või hoopis haljastraat nagu USA's ja Kanadas kombeks. Ja kui on mitu maandusvarrast, kas need on ühendatud omavahel KOROga või haljastraadiga?
Jälle, meie ametnikke absoluutselt ei koti USA ja Kanada kombed. Venelastel on üks ütlemine- "võõrasse kloostrisse oma usuga ei minda". ;)
kanuu kirjutas: 09 Aug 2026, 20:56 Ma ise elan Kanadas ja tunnen siinset elektrikoodi palju paremini kui Eesti oma.
Ja mis või kes takistab sind tutvumast Eesti elektrikoodiga? Siinkandis nimetatakse seda EVS-ks. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 315 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 10 Aug 2026, 06:17
kanuu kirjutas: 09 Aug 2026, 20:56 Ma ise elan Kanadas ja tunnen siinset elektrikoodi palju paremini kui Eesti oma.
Ja mis või kes takistab sind tutvumast Eesti elektrikoodiga? Siinkandis nimetatakse seda EVS-ks. ;)
Maailmas liikunud inimesed räägivad, et elektripaigaldiste ehitamise värvilised juhendraamatud on Ameerika igas ehituspoes praktiliselt "kohustuslik kirjandus".

Meil kasutatav EVS on rohkem "seaduste kogum", mitte "elektriku käsiraamat" nagu ameerikas.

Et vastavalt soovitud tööle avad raamatust sobiva peatüki ning seal on loetletud kõik selleks tööks sobivad ja vajalikud materjalid ning nende toodete sertide vastavuse koodid.
(Mitte tootjakoodid ega poekoodid vaid "kohalikele nõuetele vastavuse koodid".)
Koodide järgi saab poes leida vajalikud tooted, sest samad koodid peavad olema toodetel ja hinnasiltidel.
Näiteks pistikupesa toosid vaheseina ja välisseina on erineva koodiga.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
jyrikg
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 18 korda

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

Veemased sellised brosüürid olid meie maal saadaval 20 aastat tagasi. Kirjutatud ja joonistatud tavainimes jaoks.
Rikkevoolukaitsete teema tuli hiljem - seda tookord käsitletud polnud.
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Urmas kirjutas: 10 Aug 2026, 06:17 Paigaldist kontrollivat ja vastuvõtvat ametnikku ei koti sinu arvamus. ;)
Jah, saan aru, et ametniku ei koti, selle pärast küsingi, sest ise Eesti elektrikoodi põhjalikult ei tunne. Nagu lugesin eestikeelsest, originaalis Soomes väljaantud Elektripaigaldustööd raamatust, 1 köide, siis peab olema min 16 mm2. Sellepärast olin ka segaduses, kui pood soovitas suuremat, aga jällegi, ma ei tea mis on hea tava Eestis või mida täpselt ütleb EVS.

Siia kõrvale veel ütlen lisaks, et selline lähenemine konkreetsele küsimusele ei ole kuidagi abistav ega vajalik. Sellel foorumil ei ole mõtet, kui igale küsimusele on vastus, et loe EVSi. Ma olen siin, et saada teadjate käest õpetust.
Viimati muutis kanuu, 11 Aug 2026, 03:28, muudetud 1 kord kokku.
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

ping kirjutas: 10 Aug 2026, 11:54 Maailmas liikunud inimesed räägivad, et elektripaigaldiste ehitamise värvilised juhendraamatud on Ameerika igas ehituspoes praktiliselt "kohustuslik kirjandus".
Jah, täpselt õige. Juhendraamatutes on kood väga hästi seletatud 'tavalisele' inimesele. Ja kes tahab täpsemalt teada, võib NEC lugeda.
Urmas
autodidakt

kanuu kirjutas: 11 Aug 2026, 03:22 Jah, saan aru, et ametniku ei koti, selle pärast küsingi, sest ise Eesti elektrikoodi põhjalikult ei tunne.
Vaata, nagu ka kasutaja ping kirjutas, siis ameerikamaal on igas poes vabalt müügil ja saab vist poes ka tasuta lugeda elektrikoode, kuid Eesti Vabariigis kehtib elektripaigaldadiste nõuetele EVS ja EV-s on nende kohustuslike nõuete lugemine tehtud tasuliseks. Tasuta saad lugeda Rahvusraamatukogus ja veel mõnes kohas. Eestlane on suhteliselt kadekops ja kui tal on võimalus ostetud teadmiste(EVS) pealt teenida, siis seda ka tehakse. Ka minu tegemised omas valdkonnas on EVS-ga reguleeritud ja mul on see, kuid kasutan selles kirja pandut selleks, et tellijad ei ei hakkaks mind kottima oma olematute teadmistega Maalritööde RYL-st. Nad on ainult kuulnud pealkirja nendest maalritööde nõuetest, kuid sisust ei ole neil õrna aimugi ja üritavad omaloomingulisi nõudeid esitada Maalritööde RYL-i pähe. Noh, eks neid ole pilvedest alla ka toodud. :)
kanuu kirjutas: 11 Aug 2026, 03:22 Nagu lugesin eestikeelsest, originaalis Soomes väljaantud Elektripaigaldustööd raamatust, 1 köide, siis peab olema min 16 mm2. Sellepärast olin ka segaduses, kui pood soovitas suuremat, aga jällegi, ma ei tea mis on hea tava Eestis või mida täpselt ütleb EVS.
Aga kas sul poes ei tekkinud mõtet küsida müüja käest, et millest ja mille alusel selline soovitus? Ma küll tihtipeale esitan igatsugu soovitajatele "miks" küsimusi. Kasvõi enda harimise tarvis. Tavaliselt on igal erineval soovitusel olemas põhjus.
kanuu kirjutas: 11 Aug 2026, 03:22Siia kõrvale veel ütlen lisaks, et selline lähenemine konkreetsele küsimusele ei ole kuidagi abistav ega vajalik. Sellel foorumil ei ole mõtet, kui igale küsimusele on vastus, et loe EVSi. Ma olen siin, et saada teadjate käest õpetust.
Jah, ma ei andnud konkreetset ristlõiget ega maandusvarraste arvu, vaid vastasin su kommentaaris olevale mõttele, et meil USA-s ja Kanadas tehakse niimoodi. Aga siinmail ei tehta niimoodi ja kahjuks sa teed nipet-näpet tööd Eesti Vabariigis. Kui sa ei taha kellegile halba, siis peaksid tegutsema ikkagi siinsete seaduste raamides.

Ei midagi isiklikku! ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 138 korda
On tänatud: 155 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

20 mm2 ristlõiget meil ei kasutata. On 16 ja 25. Paljasjuht pinnases ei tohi olla peenem kui 25 ja selle võiks tuua ka otse maanduslatile. Isoleeritud juht võib olla 16 mm2.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 53 korda
On tänatud: 166 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Üldreegel.
542.3.1 järgi alates 6 mm2 vase puhul, terase puhul 50 ja ülejäänud olukorrad vastavalt sättes esitatud tingmustele ja tabelile 54.1.
Näiteks on maandustakistus 100 oomi, kõige halvema talitlusolukorra puhul, kui L on ühendatud maandusesse, on vool 2,3 A. Pole mingit vajadust 16 mm2 juhi järele. Kust sellised 16 mm2 jutud on tulnud? Vask on nüüdseks roppkallis ja tema arutu mahamatmine peaks olema taunitav.

Erireegel.
543.7 järgi vask alates 10 mm2 ja alumiinium alates 16 mm2.

Kui paigaldisel on ka piksekaitse, siis on maandusjuhile erinõuded.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 69 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Mina panin omal ajal 25 mm² vase, sest seda müüdi meetrikaupa, 16 mm² pidi ostma terve rulli ....
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 315 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kanuu kirjutas: 11 Aug 2026, 03:22 ... Sellepärast olin ka segaduses, kui pood soovitas suuremat, aga jällegi, ma ei tea mis on hea tava Eestis või mida täpselt ütleb EVS.

Siia kõrvale veel ütlen lisaks, et selline lähenemine konkreetsele küsimusele ei ole kuidagi abistav ega vajalik. Sellel foorumil ei ole mõtet, kui igale küsimusele on vastus, et loe EVSi. Ma olen siin, et saada teadjate käest õpetust.
Ühe EU liitmesriigi, Eesti, õigussüsteemi ühe osa eripära ongi, et EVS kirjastamise ja levitamise õigus on antud monopoolelt erafirmale, mis teenib sellega omale raha ja mis ei ole huvitatud, et "tavaline inimene" neid teadmisi nii lihtsalt saaks teada nagu ameerikas.

Pealegi on teemapüstitus: "juhtme ristlõige maandus...." niivõrd laialivalguv, et ühest vastust, teadmata asjaolusid keegi anda ei saa.

Olenevalt paigaldise situatsioonist võib olla vaja kas alates 8mm läbimõõduga ümarat või on ka võimalus, et igal kilbil eraldi maandust üldse ei ole vaja.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 11 Aug 2026, 13:30 Ühe EU liitmesriigi, Eesti, õigussüsteemi ühe osa eripära ongi, et EVS kirjastamise ja levitamise õigus on antud monopoolelt erafirmale, mis teenib sellega omale raha ja mis ei ole huvitatud, et "tavaline inimene" neid teadmisi nii lihtsalt saaks teada nagu ameerikas.
Eksid, ping, eksid. ;) Selles on sul õigus, et EVS on sisult monopoolne erafirma, kuid juriidiliselt on MTÜ, mitte kasumit taotlev erafirma.
Mittetulundusühing Eesti Standardimis- ja Akrediteerimiskeskus alustas tööd 1. aprillil 2000 tehnilise normi ja standardi seaduse🡭 (RT I 1999, 29, 358) alusel.
Tsitaadi allikas https://www.evs.ee/et/standardimis-ja-a ... skeskusest

Kes või mis on MTÜ? Kes viitsib, see võib lugeda MTÜ seadusest. https://www.riigiteataja.ee/et/akt/1181 ... leiaKehtiv

Kõikse hullem on see, et igatsugu riigiametnikud ettekirjutisi tehes viitavad ühe MTÜ poolt tõlgitud standarditele, mis tegelikult ei ole kohustuslikuks, vaid soovituslikuks täitmiseks va need standardid, mis on vastava valdkonna ministri määrusega tehtud kohustuslikuks. Kas need kohustuslikuks tehtud standardid on avalikult kättesaadavad, ei oska öelda.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 53 korda
On tänatud: 166 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Pool tundi lugemisõigust on Ummi poole sigaretipaki hind. Jäta kimumine maha ja loe EVS-i- võiks öelda. On olemas ka selline asi nagu PrtSc.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 11 Aug 2026, 16:37 Pool tundi lugemisõigust on Ummi poole sigaretipaki hind. Jäta kimumine maha ja loe EVS-i- võiks öelda. On olemas ka selline asi nagu PrtSc.
Ehh, kunn24, sa ei saa ikka veel mu EVS kirumise mõttele pihta. Asi on selles, et kui riigi erinevate asutuste amentnikud oma ettekirjutustes viitavad EVS kirjutatud normidele nagu need oleks kohustuslikuks täitmiseks, siis absoluutselt kõik kohustuslikuks täitmiseks olevad seadusandlikud aktid peavad olema avaldatud Riigi Teatajas. RT-s avaldatu on ka ruhnlasele kättesaadav ja võimalik nendega tutvuda kasvõi öösel kell 3. Loomulikult kui tal on RT lugemist võimaldavad sidevahendid. ;)
kanuu
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Küülaline kirjutas: 11 Aug 2026, 08:50 20 mm2 ristlõiget meil ei kasutata. On 16 ja 25. Paljasjuht pinnases ei tohi olla peenem kui 25 ja selle võiks tuua ka otse maanduslatile. Isoleeritud juht võib olla 16 mm2.
Jah, tegin postituses näpuka, panin poe soovituse kohaselt 25 mm2, mitte mitteeksisteeriva 20 mm2. Igatahes peaks olema vähemalt vastavalt Eesti koodile, võibolla jämedam, aga kui ma selle ekstra vase ostuga turgutasin Esvika ja Eesti majandust, siis mul ei ole sellest ka mitte kahju.

Aitäh vastuse eest!
Vasta