Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
Urmas
autodidakt
On tänanud: 409 korda
On tänatud: 450 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas Urmas »

optimist88 kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:45 Sa küsid valesid küsimusi :). Ärme eelda, et tänased elektrikaubikud on mõeldud pikaks maanteesõiduks. Nad on linnavahel nikerdamiseks. Pidurite regen aitab ja terminalis kauba laadimise ajaks panevad ka kaabli külge.
Milleks on kasvõi mul vaja suuremat autot/kaubikut? No ei ole seni vajadust tundnud. Või kui isegi kusagil terminalis on juhtme taha pistmise võimalus, siis kas terminalides on 10 kaubiku jaoks kiirlaadijad? Ei usu. Või kui kaua võtab aega Dacia piruka täis toppimine ja mitu kilomeetrit saab sõita kodulaadijaga(terminalis) laadimise ajal sisse pigistatuga? Renoo pirukas lubab kiirlaadijas 30 minutiga 170km veel sõita, aga võtame maha meie praegustest ilmadest ja eelnevas vihjes toodud ca 30% läbisõidu ulatusest, siis ühemehe firma töötajana peab keegi kinni maksma ka mu laadijates molutamise aja. Tellija, kellele hakkan rääkima EV eelistest kodus laadimisega, aga pikemate otste tegemisel kulub mul üks tund teeäärsetes laadijas istumisele ja laadijates istumise tund maksab 20€/h, siis olen kindel, et see tellija saadab mind pikalt, käsib sisse soolata oma pirukaEV ja osta diiselDacia. ;)
optimist88 kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:45 Ilma naljata, Dacia on üks õigetest, tootja pole rohenõuetega üle võlli läinud.
Ja iga-aastasel ülevaatusel ei ole mu Daciat kordusülevaatusele saadetud, et ei täida mingeid Euro6(?) nõudeid. ;)
Lihtsalt hüpoteetiline küsimus- kas oleksid olnud nõus kinni maksma Ida-Virumaa objektile sõitudel vahepeal juhtme otsas molutamise? Vaevalt, kui ma oleks seda sulle ausalt seletanud. Noh, natuke endal filmi jooksma pannes oleks ehk saanud ka molutamiste aja mingile tööle otsa keevitada. :) Tol ajal ühe paagitäiega käisin kodust 1,5-2x Ida-Virumaal ja olenes kohapealsete sõitude vajadusest materjalide järgi käimisel. Nagu mäletan, siis ega too talvgi ei olnud just soojarekorditega, pigem vastupidi.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 146 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

aga pikemate otste tegemisel kulub mul üks tund teeäärsetes laadijas istumisele ja laadijates istumise tund maksab 20€/h, siis olen kindel, et see tellija saadab mind pikalt, käsib sisse soolata oma pirukaEV ja osta diiselDacia.
Kiirlaadijate võimsus on alates 60 kW, tunniga saad 60 kWh eeldusel, et auto laadimisalgoritm laseb ja aku mahtuvust on, 100 km läbimiseks kulub ligikaudu 20 kWh. Kui Dacial pole kiirlaadimise võimekust kuni 150 kW, vali muu asi. Eeldan, et siin ei käi jutt Springilaadsest asjandusest (24,3 kWh aku, millest 20 % nagunii pole kasutatav).

Proovisin näiteks leida e-Transiti max laadimisvõimsust, kuid see tundub sõjasaladus. Rohkem ei viitsinud, pold huvi. Kui olulisi andmeid peidetakse, istugu need omale kuskile.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 116 korda
On tänatud: 300 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Saksa TÜV 2026, see on ainult 2-5 aasta vanuste e-autode ülevaatuste statistika ja ei sisalda teeabi andmeid.
E-AUTO TÜV-RAPORT 2026.png

:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 116 korda
On tänatud: 300 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kunn24 kirjutas: 07 Veebr 2026, 22:49 ... Proovisin näiteks leida e-Transiti max laadimisvõimsust, kuid see tundub sõjasaladus.
Rohkem ei viitsinud, pold huvi. Kui olulisi andmeid peidetakse, istugu need omale kuskile.
Max laadimisvõimsuse kasutamiseks tuleb aku kas soojaks sõita või temast endast võetud elektrienergiaga (vähendab sõiduvälpa) soojaks kütta.
E-autode kasutajad kirjutavad, et ilma soojenduseta aku kiiremaks laadimiseks tuleks enne kiirlaadimist aku soojendamiseks ca 30km mööda maanteed kimada.

Võib ettekujutada, kui mitu korda peab torumeeste brigaad e-autoga mööda laagna teed edasi/tagasi sõitma, et õnnestuks kiirlaadimine.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Vasta