Miks trepid nii kallid on?

rs7
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Miks trepid nii kallid on?

Postitus Postitas rs7 »

See jutt, et iga trepp on eestis projekt ja mujal mitte, ei veena päriselt ära. Eks saksas ehitatakse maju ikka umbes samade standardite järgi nagu eestiski. Uutel majadel on teatud standardmõõdud, vanemad majad on ehitatud nii nagu nad parasjagu on. Eestis ju sama. Kõik see jutt lisakuludest jms on see, kuidas hinda põhjendatakse, aga kui palju sellest tegelikkusele ka vastab?
Endal eelmise maja ehituse juures, krooni ajal, oli see kogemus et läks teise korruse väljaehitamiseks. Treppi polnud, oli järsk redeli-laadne asi. Ehitusmees arvas, et ta teeb ära, ta treppe varem teinud. Ei hakanud halama, et kui hirrrmus keeruline asi see trepp ikka on ja sp tuleb kümme korda tavalisest päevahinnast rohkem maksta (seda kuuleb hangete tegemisel tänasel päeval päris palju, et kõik on hirmus raske ja eriprojekt jne). Tegi ära tavalise tööhinnga. Kohapeal saagis ja mõõtis jupid paika, nädala jooksul oli valmis. Hind oli midagi paari tuhande kanti + männist liimpuit. Käsipuid ei olnud sinna vaja. 90 kraadi pööramisega trepp. Väga viisakas sai ja liikusime teisele korrale. Mõned aastad hiljem küsisin ühelt tislerilt, et kui palju selline trepp maksaks? Arvas, et 20 tuhande krooni eest saaks samasuguse valmis küll. 20 aastat hiljem räägitakse juba 15-tuhande eurosest suurusjärgust samale asjale??? Kui mõni nikerdus käsipuudel ja tammest varvaslauad ka juurde, siis mis?

Mõne asja hind turul on küll selline, et päris täpselt ei saagi aru, kust kohast taoline hind võetakse?
Mõni võrdles siin eritellimusmööbliga. No, tõesti.. eestis on ka neid nn disainmööbli butiike. Kui mõnda sisse astud ja lähemalt uurid, on tegemist ikka prostamast prosta asjaga. Isegi salonginäidise liistud on viltu lõigatud, uksed on MDF, töötasapinnad õhuke kilp, sahtlite seinad kruvidega lastud, mitte tappidega, sahtli põhjad mingi õhuke painduv papp või midagi, liugurid odavad ja lagisevad, ukse hinged samast klassist, standard mõõt kõik. Ei midagi eksklusiivset. Hind 15-20k komplekt. Kui küsida mõne erilahenduse kohta, mida kataloogi valikus ei ole, siis pannakse eritellimusmööbli hinnale veel “eritellimuse” hind otsa ja see on juba naljnumber.

Lippaia lipid, väikese freesitud viguriga lipi otsas, et poleks päris euroalustest lapatud aia mulje, tõstab lipi hinna kolme kordseks jne. Ja tulemus? Karvased narmendavad freesitud servad, killud väljas..

6x1,5 m ujuvsillale sain hinnapkkumise 5 tuhat + redel. Lihtsamast lihtsam asi teha. Natuke terrassilauda ja ujukid alla.

L-profiiliga metallraamist väliköögi mööbli maksumus ca 10k. Jne.

Mõned asjad on küll sellisest hinnaklassist, et ma ei tea, kust need hinnad võetakse. Tegelen isegi ettevõtlusega, tean kulusid arvestada jne aga päris veendunud ma ei ole, et metallprofiili lõikamise ja keevituse päevatöö eest võiks 10 000 euri küsida. Treppidega sama. Nadala-kahe eest 15 tuhat või rohkem?
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 81 korda

Postitus Postitas RaJy »

Kui tõesti leidub kliente kes lihtsa männiliimpuidust trepi eest on nõus 15 k. € välja käima siis peaks vist oma hinnakujunduse üle vaatama - ilmselgelt liiga odavalt teen.
Samas võib ka ju teist varianti kaaluda - rs7 sugune klient maksab mulle palka (koos kõikide tööjõumaksudega) töölepingu alusel ja varustab kõigi vajalike materjalide, seadmetega ja tööruumiga.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 88 korda

Postitus Postitas madis64 »

rs7 kirjutas: 23 Jaan 2026, 12:42 Tegi ära tavalise tööhinnga. Kohapeal saagis ja mõõtis jupid paika, nädala jooksul oli valmis. Hind oli midagi paari tuhande kanti + männist liimpuit. Käsipuid ei olnud sinna vaja. 90 kraadi pööramisega trepp. Väga viisakas sai ja liikusime teisele korrale. Mõned aastad hiljem küsisin ühelt tislerilt, et kui palju selline trepp maksaks? Arvas, et 20 tuhande krooni eest saaks samasuguse valmis küll.
Minu trepp 2000-te alguses vist 20k kanti koos projekteerimisega maksiski. Ei olnud standardlahendus ning ei usu, et puusepp kohapeal sarnase lahenduse oleks "kättesaadavatest materjalidest" kokku lappinud.
Ajale tagasi vaadates - ei olnud mul toona mingit soovi mingit üksiktegijat ka palgata.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas RaJy »

Puusepp võib kohapeal lahenduse välja mõelda küll "kättesaadavast materjalist", Eks see kinni puusepa (tegelikult liigitub viimistletud trepi tegemine rohkem nagu tisleri töömaale) oskustest ja teadmistest ja materjalist. Olen isegi kliendi soovil objektile "ajutise trepi kokku klopsinud 250x45 prussist ja kliendi arust sai nii hea, et arvas, et peale ehituse lõppu kleebib parketi viimistluseks peale ja ongi bueno! Tookord klient maksis palka ja osa tööriistu ja kogu materjal oli tema poolt ja töö eest sain vist 400€ kätte. See siis mingi 2 aastat tagasi ja töö sai tehtud 2,5 pika päevaga. 0,5 päeva läks projekteerimiseks, joonestamiseks - 90 kraadi trepp.
Kusjuures klient kaalus ajutiseks trepiks poes müüdavat valmislahendust (vist bauhausist). Saatis mulle veel lingi. Ma siis juhtisin ta tähelepanu selle trepi tehnilistele andmetele - materjal 28 mm kuusk ja kandevõime max 150 kg, hind 480€ ( vot sealt tulevadki need müstilised saksa hinnad - telli selliseid nikerdusi minu käest 100 tk kuus ja ma võin neid rahus 300€ tk vorpida). Et siis kaks sajakilost meest tassivad materjali teisele korrusele kuidas?
rs7
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 9 korda

Postitus Postitas rs7 »

Ei tea, miks mu jutust jäi mulje, et tegemist oli pilbastest ja lauajääkidest kokkuklopsitud kanaõrrega, aga nii see polnud teps mitte. Prussidel-laudadel käisin spets tellimuse peale järgi teises linnas. 40mm paksud astmed. Nagu öeldud, igati viisakas viimistlus, lauad siledad, astmevahed ühtlased, ei kriuksunud, ei naksunud. Mida veel tahta? Pole ju mõisa paraadtepp.
Ei ervagi, et teine tisler tahtis tünga teha, ju see hind nii oli, aga kusagilt tulid väga suured käärid vahele. Andis ju hinnangu samasugusele trepile.
Kes kuidas, milliste vahendite ja jooksvate kuludega täpselt sama tulemuseni jõuab kui teine mees, on minul kui kliendil suhteliselt kama kaks ausalt öeldes.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 23 Jaan 2026, 21:15 Olen isegi kliendi soovil objektile "ajutise trepi kokku klopsinud 250x45 prussist ja kliendi arust sai nii hea, et arvas, et peale ehituse lõppu kleebib parketi viimistluseks peale ja ongi bueno! Tookord klient maksis palka ja osa tööriistu ja kogu materjal oli tema poolt ja töö eest sain vist 400€ kätte. See siis mingi 2 aastat tagasi ja töö sai tehtud 2,5 pika päevaga. 0,5 päeva läks projekteerimiseks, joonestamiseks - 90 kraadi trepp.
Kipub väheke siga ja kägu tasemel aruteluks.

Minu trepi pildid aastast 2003 - tehke 400 euroga järele... ;)
Manused
Pict0009.JPG
Pict0004.JPG
Pict0002.JPG
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas RaJy »

Madis sul on 180 kraadi pöörav ja mitte 28 mm materjalist ja mitte ajutiselt kiiresti kokku klopsitud asi vaid sul on korralik trepp mis on meistri tehtud. Seda sa täna 400 eest kindlasti ei saa. Minu hind täna oleks ca 3500€ selline - oleneb asukohast
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 23 Jaan 2026, 23:21 ...sul on korralik trepp mis on meistri tehtud. Seda sa täna 400 eest kindlasti ei saa.
Seda minagi, et jutu sees võib sõna "trepp" tähendada väga erinevaid asju. :wave:

Ma ei ole küll enam treppi tellimas, kuid ma natuke kahtlen, kas sellise tänapäeval 3500-ga kätte saab.
Toona tegin paigalduse ise, trepivalmistaja tegi proovikoostamise ja viimistluse ning andis jupid üle.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas RaJy »

madis64 kirjutas: 24 Jaan 2026, 09:52 ma natuke kahtlen, kas sellise tänapäeval 3500-ga kätte saab
Saab! Ega ma niisama tühja hinda ei öelnud - olen sarnaseid teinud. Ja minul kuulub paigaldus hinna sisse.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 115 korda
On tänatud: 298 korda

Postitus Postitas ping »

RaJy kirjutas: 23 Jaan 2026, 21:15 ... Et siis kaks sajakilost meest tassivad materjali teisele korrusele kuidas?
Lisaksin trepi kuju ja selle vajaliku kandevõime planeerimiseks ühe elulise vajaduse.

Treppi kandevõime peaks võimaldama 4 päästeametnikul, kanderaamiga 120kg kaaluvat inimest ilma liigselt "kokkuvoltimata" (valu tegemata) trepist alla tuua.
Ehk ilma varbalauata trepiaste peab piisavalt tugev olema.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas RaJy »

ping kirjutas: 24 Jaan 2026, 11:57
RaJy kirjutas: 23 Jaan 2026, 21:15 ... Et siis kaks sajakilost meest tassivad materjali teisele korrusele kuidas?
Lisaksin trepi kuju ja selle vajaliku kandevõime planeerimiseks ühe elulise vajaduse.

Treppi kandevõime peaks võimaldama 4 päästeametnikul, kanderaamiga 120kg kaaluvat inimest ilma liigselt "kokkuvoltimata" (valu tegemata) trepist alla tuua.
Ehk ilma varbalauata trepiaste peab piisavalt tugev olema.
:hello:
Aste ei pruugi antud juhul "nõrgim lüli" olla - ühel astmel reeglina üle ühe inimese ja osa patsiendi raskusest tavaliselt ei ole. Nõrgim koht pigem küljed. Kuid jah - varvaslaud ühtlustab tugevuselt kogu treppi.
Muuseas kas teate, et paljudes riikides täiesti lahtiste astmetega trepp läbi ei läheks - vähemalt turvaliist peaks olema, ükski vahe ei tohi olla üle 100 mm. Sama käib piirete ja käsipuu pulkade kohta.Oli kunagi ühe koolituse käigus võimalus üht skandinaavia cad programmi näppida - kui see nõue ei olnud täidetud lõi numbrid punaseks ja edasi ei lasknud minna enne kui korras.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 24 Jaan 2026, 12:12 Muuseas kas teate, et paljudes riikides täiesti lahtiste astmetega trepp läbi ei läheks - vähemalt turvaliist peaks olema, ükski vahe ei tohi olla üle 100 mm.
Väikelastele ja koduloomadele mõeldes tundub üsna mõistlik nõue olema.
Vasta