Elektrikerise spets ühenduskaabel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
hajameelne
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Elektrikerise spets ühenduskaabel

Lugemata postitus Postitas hajameelne »

Sellistel juhtudel projekti pigem pole ja on olnud nn isetegevus, kus püütakse hiljem tehtut seadustada.
Kui on kummikaabel paigaldatud, siis on juba teadlikud oldud reeglitest ning kerise juhendit loetud.

Aga keriste ühendamisest esineb hulga enam probleeme valgustusega leiliruumis. Poodides palju erinevat ja kena müügil, osadel isegi pildid ja kiri, et leiliruumi, peal.
Viimati muutis hajameelne, 03 Jaan 2026, 20:15, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kummikaabel pole kuumuskindel. Pigem külmakindel (-20 C veel väänatav). Spetsi järgi on ülemine keskkonnatemperatuur 55 kuni 60 C. Kui projekti pole ja isetegevus (st ehitaja deklar ka puudu) ei saa juba sel põhjusel auditist läbi. Sama määruse sama lisa teised punktid.
Valgustus tsooni 2 (lava alla), kui veejugadega ei pesta, pole erilist IP-d ka vaja. Et kust nüüd jälle probleemid?
Viimati muutis kunn24, 03 Jaan 2026, 20:19, muudetud 1 kord kokku.
hajameelne
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Jah, polegi kuumakindel aga kui teda ei paigaldata kuhugile tennide kõrgusele, siis küsimusi ei teki. Standardis ka ühenduskarbi asukoht sobiva kõrguse peal.

Kui kuni meetri peale (tsoon 2) polegi probleemi, probleemid hakkavad ülevalpool ja ka isegi kerise tsoonis.
Viimati muutis hajameelne, 03 Jaan 2026, 20:20, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Aga sellest ju jutt, et juhend viitas, et võib ka samaväärse toppida ja ülemise temeperatuuri järgi sobib sel juhul ka nüüdisaegne HF Dca (XLPE).
Ühenduskarbi kohta standardis sätted ja jutt puuduvad, pilt on illustratiivne. Mis ei tähenda, et ma selle vastu kobiseksin.

Ma ei tahaks nagu pikemat jora tõmmata, kuid minu seisukoht on, et kui keriselt läheb valge tänapäevane kaabel ja mingi sooda seda leiliruumis lae alla pole vedanud tsooni 3, peab auditist saama läbi.
Viimati muutis kunn24, 04 Jaan 2026, 20:04, muudetud 2 korda kokku.
hajameelne
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Sellist kerise juhendit, mis lubab kummikaabli asemel samaväärse paigaldada, ei meenu. Ehk minul pole lihtsalt ette tulnud.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mul on ju eespool tsitaat ja viide juhendile. Täiesti tavaline Harvia keris. viewtopic.php?p=472054#p472054

Kusjuures "samaväärne" peab asi olema vajalikus kasutuse kontekstis. Kui on staatiline keris, siis kiuline juhtmesoon vaevalt, et on vajalik ehk see langeb samaväärsuse otsustamisel ära. Insenerieetika lausa keelab tehnilistel lahendustel tekitada/ otsida kunstlikke ajuvabasid takistusi.
hajameelne
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Minule, kui selline olukord kunagi ette tuleb ja infoks ka teile.
Kodumasinate, sh püsikindlate, toiteks on lubatud ainult kiudkaablid. Isoleermaterjalina on lubatud kummi (sh silikoonkummi), see mida me tunneme XLPE all ning teatud juhtudel PVC ja polükloropreen. Kahe viimase jaoks peab see olema kinnitatud läbi seadme tootja poolt teostatud täiendavate nõuete ja katsetuste.
Kui kerise tootja poolt on lubatud H07RN-F kaabli kasutamine, siis XLPE isolatsiooniga kaabli puhul peab soon olema klass 5 (kiuline). Ja XLPE (soone) isolatsiooniga kaabli puhul tuleb jälgida, et väliskest ei oleks PVC.

Seega, kui on tõendatud sellise XLPE isolatsiooniga kaabli kasutamine kummikaabli asemel vastavalt kerise tootja juhistele, on see samaväärne asendus.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kodumasinate, sh püsikindlate, toiteks on lubatud ainult kiudkaablid
Ma ei taha üldse norida, küsin lihtsalt infot, millele tuginedes? Huvitab allajoonitud osa.

WIKIs defineeritakse kodumasinaid nii:
https://et.wikipedia.org/wiki/Kodumasin
Ja sealt eeldatavalt huvitavad suured kodumasinad:
Suured kodumasinad paiknevad kohakindlalt kas põrandal (külmik, pesumasin, nõudepesumasin, elektri- ja gaasipliidid) või kinnitatuna seinale (õhupuhasti, konditsioneer).
Kui kõigi muuga võib nentida, et toitekaablid on sageli kiulised, siis küsimus tekkis koditsioneeriga. Kas sellele tuleb ka nüüd vedada kiuline toitekaabel? Mul tuttav külmatehnik hakkas just haamreid loopima, kui talle messengeri selle jutu viite saatsin. Helistas mulle ka, kuid jutt ei kannata kirjapanekut.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 114 korda
On tänatud: 296 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kunn24 kirjutas: 07 Jaan 2026, 20:08
Kodumasinate, sh püsikindlate, toiteks on lubatud ainult kiudkaablid
Ma ei taha üldse norida, küsin lihtsalt infot, millele tuginedes? Huvitab allajoonitud osa. ...
Kohtkindel kodumasin on ka 15W võimsusega ventilaator peldiku seinal ja kas sellele tuleb ka kiuline kummikaabel vedada?
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kusjuures on ka class 2 6 või 7 soonega kiulisi. Standard IEC 60228 annab nende kaablite omadused ja rakendatavuse. Ma ei raatsinud praegu standardi 0,5 h vaadet osta, kuid netis ringelv jutt on class 5 kohta ikkagi: "Category 5 copper cables are primarily deployed in industrial automation and portable equipment requiring frequent movement."
Et siis uus ja huvitav uudis.
Tsitaat on siit: https://www.cbcables.com/blog/differenc ... cable.html

Tegelikult mul tekkis pigem küsimus, kas hr Audiitor ei roni liiga inseneride töömaile? Sest kui insener valib kaabli, määrab selle projekti, siis mis on see lp Audiitori asi rohkem?
Eespool tsiteeritud auditeerimise määruse nr 86 § 5 ütleb:
(2) Visuaalkontrolli käigus hinnatakse, kas elektripaigaldis on ehitatud projekti kohaselt, kooskõlas normdokumentidega ja elektriseadme tootja poolt määratud paigaldus- või kasutusjuhenditele ja on kasutamiseks ohutu.
Kuid selle juures peab siis audiitor sisuliselt tegema projektile ekspertiisi.

Lisan viite 1-le standardile (tegelikult võiks hr Audtiitor on olla nii kena ja oma mõtteid põhistada):
Kaablite valik.PNG
Viimati muutis kunn24, 07 Jaan 2026, 22:05, muudetud 1 kord kokku.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 446 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kunn24 kirjutas: 07 Jaan 2026, 20:50 Tegelikult mul tekkis pigem küsimus, kas hr Audiitor ei roni liiga inseneride töömaile? Sest kui insener valib kaabli, määrab selle projekti, siis mis on see lp Audiitori asi rohkem?
Eespool tsiteeritud auditeerimise määruse nr 86 § 5 ütleb:
(2) Visuaalkontrolli käigus hinnatakse, kas elektripaigaldis on ehitatud projekti kohaselt, kooskõlas normdokumentidega ja elektriseadme tootja poolt määratud paigaldus- või kasutusjuhenditele ja on kasutamiseks ohutu.
Kuid selle juures peab siis audiitor sisuliselt tegema projektile ekspertiisi.
Nagu sa juba ammu tead, olen elektri alal loll, aga tahaks targemaks saada, siis see tsiteeritud sinu kommentaar vist kisub rohkem sinna juriidika valdkonda, oleks mul üks küsimus- kes ikkagi vastutab kellegi jaoks letaalsete tagajärgedega õnnetuse puhul? Kas projekteerija, tööde teostaja, kes tegi kõik projekti järgi või audiitor, kes kontrollis tehtut, kuid ei näinud jama projektis? :scratch: See, et jama korral üritavad kõik eelnimetatud süüd enda kaelast ära saada, on mulle arusaadav. Ei taha keegi vabatahtlikult süüdlaseks jääda. :)
Kuna vahepeal lisasid oma postitusele EVS-st mingid punktid, siis mulle jäi sealt väheke arusaamatuks kaks mõistet- "juhe" ja "kaabel". Mis on nende kahe mõiste erinevus? Siin foorumis olen aru saanud, et mõiste "juhe" oleks nagu žargoon. Kas esimene(juhe) on saunalaval elektrialases suhtlemises spetsialistide omavaheliseks vestluseks ja teine(kaabel) ametlikes dokumentides kasutamiseks? :scratch: See viimane küsimus sellest, et ka siinses alafoorumis on mõnele erialaste terminite(žargooni) kasutamise kohta märkusi tehtud.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 07 Jaan 2026, 21:54 ... mulle jäi sealt väheke arusaamatuks kaks mõistet- "juhe" ja "kaabel".
Mis on nende kahe mõiste erinevus? Siin foorumis olen aru saanud, et mõiste "juhe" oleks nagu žargoon. ...
Õhtune vabatekst:
"Juht (juhe)" - on üks "elektritjuhtiv asi", mis võib olla isoleeritud (isoleeritud juhtmed) või isoleerimata (õhuliini tross, raudteerööbas, maanduslatt, metallist seadmekorpus, kilbilatistik, jne.).

"Kaabel" - tavaliselt üks kuni mitu isoleeritud juhti välises kaitsvas kestas.

"Traat" - pikk ja suhtelisel peenike tavaliselt metallist ese aga mis ei pruugi omada häid elektrijuhtimise omadusi (okastraat, traatuss, sidumistraat, traataed, jne.) ja seepärast elektriteemas selle sõna "juhina" kasutamine näitab isiku võhiklikust elektriteemas.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 446 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

ping kirjutas: 08 Jaan 2026, 01:19 Õhtune vabatekst ...
Aga ametlikus projektis traati nimetatakse kuidas? :scratch: :) Noh, vahest on siin tehtud erialast märkust kasvõi selle kohta, mitte kw, vaid kW. :) Olgem järjekindlad!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 08 Jaan 2026, 01:29
ping kirjutas: 08 Jaan 2026, 01:19 Õhtune vabatekst ...
Aga ametlikus projektis traati nimetatakse kuidas? :scratch: :)
Noh, vahest on siin tehtud erialast märkust kasvõi selle kohta, mitte kw, vaid kW. :)
Olgem järjekindlad!
Kui ametlikus projektis kasutatakse sõna "traat", siis see saab olla kinnitusvahend (näit. sidumistraat, sarrus) või maanduri ümmarguse ristlõikega kontuuri isoleerimata ühenduslatt.
Vasta