Elektrikerise spets ühenduskaabel
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 3 korda
Re: Elektrikerise spets ühenduskaabel
Lugemata postitus Postitas hajameelne »
Kui on kummikaabel paigaldatud, siis on juba teadlikud oldud reeglitest ning kerise juhendit loetud.
Aga keriste ühendamisest esineb hulga enam probleeme valgustusega leiliruumis. Poodides palju erinevat ja kena müügil, osadel isegi pildid ja kiri, et leiliruumi, peal.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 48 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Valgustus tsooni 2 (lava alla), kui veejugadega ei pesta, pole erilist IP-d ka vaja. Et kust nüüd jälle probleemid?
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

Kui kuni meetri peale (tsoon 2) polegi probleemi, probleemid hakkavad ülevalpool ja ka isegi kerise tsoonis.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ühenduskarbi kohta standardis sätted ja jutt puuduvad, pilt on illustratiivne. Mis ei tähenda, et ma selle vastu kobiseksin.
Ma ei tahaks nagu pikemat jora tõmmata, kuid minu seisukoht on, et kui keriselt läheb valge tänapäevane kaabel ja mingi sooda seda leiliruumis lae alla pole vedanud tsooni 3, peab auditist saama läbi.
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

-
kunn24
- Ehituspenskar

Kusjuures "samaväärne" peab asi olema vajalikus kasutuse kontekstis. Kui on staatiline keris, siis kiuline juhtmesoon vaevalt, et on vajalik ehk see langeb samaväärsuse otsustamisel ära. Insenerieetika lausa keelab tehnilistel lahendustel tekitada/ otsida kunstlikke ajuvabasid takistusi.
-
hajameelne
- Regulaarpostitaja

Kodumasinate, sh püsikindlate, toiteks on lubatud ainult kiudkaablid. Isoleermaterjalina on lubatud kummi (sh silikoonkummi), see mida me tunneme XLPE all ning teatud juhtudel PVC ja polükloropreen. Kahe viimase jaoks peab see olema kinnitatud läbi seadme tootja poolt teostatud täiendavate nõuete ja katsetuste.
Kui kerise tootja poolt on lubatud H07RN-F kaabli kasutamine, siis XLPE isolatsiooniga kaabli puhul peab soon olema klass 5 (kiuline). Ja XLPE (soone) isolatsiooniga kaabli puhul tuleb jälgida, et väliskest ei oleks PVC.
Seega, kui on tõendatud sellise XLPE isolatsiooniga kaabli kasutamine kummikaabli asemel vastavalt kerise tootja juhistele, on see samaväärne asendus.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ma ei taha üldse norida, küsin lihtsalt infot, millele tuginedes? Huvitab allajoonitud osa.Kodumasinate, sh püsikindlate, toiteks on lubatud ainult kiudkaablid
WIKIs defineeritakse kodumasinaid nii:
https://et.wikipedia.org/wiki/Kodumasin
Ja sealt eeldatavalt huvitavad suured kodumasinad:
Kui kõigi muuga võib nentida, et toitekaablid on sageli kiulised, siis küsimus tekkis koditsioneeriga. Kas sellele tuleb ka nüüd vedada kiuline toitekaabel? Mul tuttav külmatehnik hakkas just haamreid loopima, kui talle messengeri selle jutu viite saatsin. Helistas mulle ka, kuid jutt ei kannata kirjapanekut.Suured kodumasinad paiknevad kohakindlalt kas põrandal (külmik, pesumasin, nõudepesumasin, elektri- ja gaasipliidid) või kinnitatuna seinale (õhupuhasti, konditsioneer).
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 114 korda
- On tänatud: 296 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kohtkindel kodumasin on ka 15W võimsusega ventilaator peldiku seinal ja kas sellele tuleb ka kiuline kummikaabel vedada?kunn24 kirjutas: 07 Jaan 2026, 20:08Ma ei taha üldse norida, küsin lihtsalt infot, millele tuginedes? Huvitab allajoonitud osa. ...Kodumasinate, sh püsikindlate, toiteks on lubatud ainult kiudkaablid
-
kunn24
- Ehituspenskar

Et siis uus ja huvitav uudis.
Tsitaat on siit: https://www.cbcables.com/blog/differenc ... cable.html
Tegelikult mul tekkis pigem küsimus, kas hr Audiitor ei roni liiga inseneride töömaile? Sest kui insener valib kaabli, määrab selle projekti, siis mis on see lp Audiitori asi rohkem?
Eespool tsiteeritud auditeerimise määruse nr 86 § 5 ütleb:
(2) Visuaalkontrolli käigus hinnatakse, kas elektripaigaldis on ehitatud projekti kohaselt, kooskõlas normdokumentidega ja elektriseadme tootja poolt määratud paigaldus- või kasutusjuhenditele ja on kasutamiseks ohutu.
Kuid selle juures peab siis audiitor sisuliselt tegema projektile ekspertiisi.
Lisan viite 1-le standardile (tegelikult võiks hr Audtiitor on olla nii kena ja oma mõtteid põhistada):
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 408 korda
- On tänatud: 446 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Nagu sa juba ammu tead, olen elektri alal loll, aga tahaks targemaks saada, siis see tsiteeritud sinu kommentaar vist kisub rohkem sinna juriidika valdkonda, oleks mul üks küsimus- kes ikkagi vastutab kellegi jaoks letaalsete tagajärgedega õnnetuse puhul? Kas projekteerija, tööde teostaja, kes tegi kõik projekti järgi või audiitor, kes kontrollis tehtut, kuid ei näinud jama projektis?kunn24 kirjutas: 07 Jaan 2026, 20:50 Tegelikult mul tekkis pigem küsimus, kas hr Audiitor ei roni liiga inseneride töömaile? Sest kui insener valib kaabli, määrab selle projekti, siis mis on see lp Audiitori asi rohkem?
Eespool tsiteeritud auditeerimise määruse nr 86 § 5 ütleb:
(2) Visuaalkontrolli käigus hinnatakse, kas elektripaigaldis on ehitatud projekti kohaselt, kooskõlas normdokumentidega ja elektriseadme tootja poolt määratud paigaldus- või kasutusjuhenditele ja on kasutamiseks ohutu.
Kuid selle juures peab siis audiitor sisuliselt tegema projektile ekspertiisi.
Kuna vahepeal lisasid oma postitusele EVS-st mingid punktid, siis mulle jäi sealt väheke arusaamatuks kaks mõistet- "juhe" ja "kaabel". Mis on nende kahe mõiste erinevus? Siin foorumis olen aru saanud, et mõiste "juhe" oleks nagu žargoon. Kas esimene(juhe) on saunalaval elektrialases suhtlemises spetsialistide omavaheliseks vestluseks ja teine(kaabel) ametlikes dokumentides kasutamiseks?
-
ping
- Ehituspenskar

Õhtune vabatekst:Urmas kirjutas: 07 Jaan 2026, 21:54 ... mulle jäi sealt väheke arusaamatuks kaks mõistet- "juhe" ja "kaabel".
Mis on nende kahe mõiste erinevus? Siin foorumis olen aru saanud, et mõiste "juhe" oleks nagu žargoon. ...
"Juht (juhe)" - on üks "elektritjuhtiv asi", mis võib olla isoleeritud (isoleeritud juhtmed) või isoleerimata (õhuliini tross, raudteerööbas, maanduslatt, metallist seadmekorpus, kilbilatistik, jne.).
"Kaabel" - tavaliselt üks kuni mitu isoleeritud juhti välises kaitsvas kestas.
"Traat" - pikk ja suhtelisel peenike tavaliselt metallist ese aga mis ei pruugi omada häid elektrijuhtimise omadusi (okastraat, traatuss, sidumistraat, traataed, jne.) ja seepärast elektriteemas selle sõna "juhina" kasutamine näitab isiku võhiklikust elektriteemas.
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 408 korda
- On tänatud: 446 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Aga ametlikus projektis traati nimetatakse kuidas?
-
ping
- Ehituspenskar

Kui ametlikus projektis kasutatakse sõna "traat", siis see saab olla kinnitusvahend (näit. sidumistraat, sarrus) või maanduri ümmarguse ristlõikega kontuuri isoleerimata ühenduslatt.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu