Üldine teema ahiküttest.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Vasta
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 580
Liitunud: 03 Sept 2019, 16:51
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 33 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas elektron »

See jutt kehtib ka umbkoldega ahjudele.
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 77
Liitunud: 05 Aug 2014, 21:22

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Bushido »

Tavalugeja kirjutas: 14 Dets 2025, 07:57
Bushido kirjutas: 13 Dets 2025, 23:23 Videos https://youtu.be/nuvAiyloB2k?si=tseBmIRInJo05BTI&t=102 pannakse ahju uus täis puid alles pärast leekide kustumist (hõõguvate sütega), mitte siis kui pool küttest põlenud ja alles leekides.
See ei ole ahi, see on ilukamin.
Ilukamin ikka soojendab?
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 77
Liitunud: 05 Aug 2014, 21:22

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Bushido »

Ükskõik mitu korda päevas tuld ka ei tehta, Pyromasse’i ahjuga ei kulu kunagi enam kui 45 kg puitu 24 tunni jooksul.
NunnaUuni puhul räägitakse kuni 16 kg ühe kütte kohta. 45 kg ja 16 kg on päris korralik vahe :shock:
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1694
Liitunud: 24 Sept 2014, 19:26
On tänanud: 101 korda
On tänatud: 52 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Tavalugeja »

Kui ei oska võrrelda, hoidu seda tegemast.
Pottseppmeister "Kaminahi"
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1672
Liitunud: 05 Mär 2023, 01:06
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 56 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas A23 »

Urmas kirjutas: 13 Dets 2025, 01:38 ...
Kurat, istutakse mingi ilukamina ees, limpsitakse 20€/0,7l-st veini, kiidetakse ...
@Urmas, kas kamina ees õlu ei sobiks paremini?

Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
elektron
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 580
Liitunud: 03 Sept 2019, 16:51
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 33 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas elektron »

A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 07:08
Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
Kütmisega pole seal midagi pistmist - tehakse pulkadest natuke ilutuld
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1672
Liitunud: 05 Mär 2023, 01:06
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 56 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas A23 »

elektron kirjutas: 15 Dets 2025, 08:50
A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 07:08
Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
Kütmisega pole seal midagi pistmist - tehakse pulkadest natuke ilutuld
Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 13144
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 445 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Urmas »

A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 10:16 Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
On olnud aegu, kus töökohas pidin ise ahju kütma ja laupäeviti oli traditsioon, et peale ahju kütmist läks ahju maitsestatud terve kana pruunis nn jõupaberist kotis, mis oli igaks juhuks plekkpotis. Noh-jah, söed sai vist ikka lasta üpris kustunuks ja lükatud ahju taha nurka. Ei kõrbenud kana ära mitte kunagi. Ämm viskab siiani malmpotis jõuluprae tüki eelmine õhtu äsja köetud ahju ja võtab välja järgmisel hommikul.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 77
Liitunud: 05 Aug 2014, 21:22

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Bushido »

Urmas kirjutas: 15 Dets 2025, 16:25
A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 10:16 Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
On olnud aegu, kus töökohas pidin ise ahju kütma ja laupäeviti oli traditsioon, et peale ahju kütmist läks ahju maitsestatud terve kana pruunis nn jõupaberist kotis, mis oli igaks juhuks plekkpotis. Noh-jah, söed sai vist ikka lasta üpris kustunuks ja lükatud ahju taha nurka. Ei kõrbenud kana ära mitte kunagi. Ämm viskab siiani malmpotis jõuluprae tüki eelmine õhtu äsja köetud ahju ja võtab välja järgmisel hommikul.
Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 77
Liitunud: 05 Aug 2014, 21:22

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Bushido »

A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 07:08
Urmas kirjutas: 13 Dets 2025, 01:38 ...
Kurat, istutakse mingi ilukamina ees, limpsitakse 20€/0,7l-st veini, kiidetakse ...
@Urmas, kas kamina ees õlu ei sobiks paremini?

Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
Eks see ole Mammutti voolukivi omapära.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1672
Liitunud: 05 Mär 2023, 01:06
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 56 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas A23 »

Bushido kirjutas: 16 Dets 2025, 23:52 ...
Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.
Õnnestub "tavalises" ahjus ka. Lõpupoole vaja vaid kontrollida, et täpselt õige krõbe koorik saaks ja ülearu ära ei kõrbeks.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 449
Liitunud: 22 Mai 2022, 13:41
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 12 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas optimist88 »

Bushido kirjutas: 16 Dets 2025, 23:52
Urmas kirjutas: 15 Dets 2025, 16:25
A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 10:16 Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
On olnud aegu, kus töökohas pidin ise ahju kütma ja laupäeviti oli traditsioon, et peale ahju kütmist läks ahju maitsestatud terve kana pruunis nn jõupaberist kotis, mis oli igaks juhuks plekkpotis. Noh-jah, söed sai vist ikka lasta üpris kustunuks ja lükatud ahju taha nurka. Ei kõrbenud kana ära mitte kunagi. Ämm viskab siiani malmpotis jõuluprae tüki eelmine õhtu äsja köetud ahju ja võtab välja järgmisel hommikul.
Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.
Ma väga kahtlen selles, et ükskõik millise tootja moodulaahjus on võimalik küpsetada kuidagimoodi paremat või pehmemat liha kui keskmise pottsepa tehtud harju keskmises tellisahjus. Olen üsna kindel, et tulemus sõltub esmajoones muudest teguritest nagu poti mass ja soojusmahtuvus, ahju mass ja soojusmahtuvus, ahju algtemperatuur. Kõige tähtsam tegur - liha kvaliteet ja ettevalmistamine - läheb ahjuteemast väga kaugele. Mõned tunnid marineerinud liha ja toores liha on väga erinevad asjad.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 13144
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 445 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas Urmas »

optimist88 kirjutas: 17 Dets 2025, 17:54
Bushido kirjutas: 16 Dets 2025, 23:52 Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.
Ma väga kahtlen selles, et ükskõik millise tootja moodulaahjus on võimalik küpsetada kuidagimoodi paremat või pehmemat liha kui keskmise pottsepa tehtud harju keskmises tellisahjus. ...
Ega kasutaja Bushido ise täpselt vist ei tea, sest muidu oleks ta oma kommentaari kirjutanud kindlas kõneviisis. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Vasta