See jutt kehtib ka umbkoldega ahjudele.
Üldine teema ahiküttest.
Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Re: Üldine teema ahiküttest.
Ilukamin ikka soojendab?Tavalugeja kirjutas: 14 Dets 2025, 07:57See ei ole ahi, see on ilukamin.Bushido kirjutas: 13 Dets 2025, 23:23 Videos https://youtu.be/nuvAiyloB2k?si=tseBmIRInJo05BTI&t=102 pannakse ahju uus täis puid alles pärast leekide kustumist (hõõguvate sütega), mitte siis kui pool küttest põlenud ja alles leekides.
Re: Üldine teema ahiküttest.
NunnaUuni puhul räägitakse kuni 16 kg ühe kütte kohta. 45 kg ja 16 kg on päris korralik vaheÜkskõik mitu korda päevas tuld ka ei tehta, Pyromasse’i ahjuga ei kulu kunagi enam kui 45 kg puitu 24 tunni jooksul.
-
Tavalugeja
- Ehitusveteran

- Postitusi: 1694
- Liitunud: 24 Sept 2014, 19:26
- On tänanud: 101 korda
- On tänatud: 52 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Postitus Postitas Tavalugeja »
Kui ei oska võrrelda, hoidu seda tegemast.
Pottseppmeister "Kaminahi"
-
A23
- Ehitusveteran

- Postitusi: 1672
- Liitunud: 05 Mär 2023, 01:06
- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 56 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
@Urmas, kas kamina ees õlu ei sobiks paremini?Urmas kirjutas: 13 Dets 2025, 01:38 ...
Kurat, istutakse mingi ilukamina ees, limpsitakse 20€/0,7l-st veini, kiidetakse ...
Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
-
elektron
- Ehitusspets

- Postitusi: 580
- Liitunud: 03 Sept 2019, 16:51
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 33 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Kütmisega pole seal midagi pistmist - tehakse pulkadest natuke ilutuldA23 kirjutas: 15 Dets 2025, 07:08
Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
-
A23
- Ehitusveteran

- Postitusi: 1672
- Liitunud: 05 Mär 2023, 01:06
- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 56 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.elektron kirjutas: 15 Dets 2025, 08:50Kütmisega pole seal midagi pistmist - tehakse pulkadest natuke ilutuldA23 kirjutas: 15 Dets 2025, 07:08
Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
-
Urmas
- autodidakt
- Postitusi: 13144
- Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
- On tänanud: 408 korda
- On tänatud: 445 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
On olnud aegu, kus töökohas pidin ise ahju kütma ja laupäeviti oli traditsioon, et peale ahju kütmist läks ahju maitsestatud terve kana pruunis nn jõupaberist kotis, mis oli igaks juhuks plekkpotis. Noh-jah, söed sai vist ikka lasta üpris kustunuks ja lükatud ahju taha nurka. Ei kõrbenud kana ära mitte kunagi. Ämm viskab siiani malmpotis jõuluprae tüki eelmine õhtu äsja köetud ahju ja võtab välja järgmisel hommikul.A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 10:16 Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
Re: Üldine teema ahiküttest.
Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.Urmas kirjutas: 15 Dets 2025, 16:25On olnud aegu, kus töökohas pidin ise ahju kütma ja laupäeviti oli traditsioon, et peale ahju kütmist läks ahju maitsestatud terve kana pruunis nn jõupaberist kotis, mis oli igaks juhuks plekkpotis. Noh-jah, söed sai vist ikka lasta üpris kustunuks ja lükatud ahju taha nurka. Ei kõrbenud kana ära mitte kunagi. Ämm viskab siiani malmpotis jõuluprae tüki eelmine õhtu äsja köetud ahju ja võtab välja järgmisel hommikul.A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 10:16 Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
Re: Üldine teema ahiküttest.
Eks see ole Mammutti voolukivi omapära.A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 07:08@Urmas, kas kamina ees õlu ei sobiks paremini?Urmas kirjutas: 13 Dets 2025, 01:38 ...
Kurat, istutakse mingi ilukamina ees, limpsitakse 20€/0,7l-st veini, kiidetakse ...
Aga suht kummaline tundub, et koldesse nii vähe küttematerjali pannakse...
Kui ise kiviahju kütan, siis ikka kohe pilgeni täis ja tuli otsa. Kui pikalt seisnud ja vaja rohkem kütta, siis kui puud juba allapoole vajunud, veel ca poole ahjutäie võrra otsa, ikka kolde laeni. Peale seda ei torgi enne, kui söed vaja ette tõmmata.
-
A23
- Ehitusveteran

- Postitusi: 1672
- Liitunud: 05 Mär 2023, 01:06
- On tänanud: 22 korda
- On tänatud: 56 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Õnnestub "tavalises" ahjus ka. Lõpupoole vaja vaid kontrollida, et täpselt õige krõbe koorik saaks ja ülearu ära ei kõrbeks.Bushido kirjutas: 16 Dets 2025, 23:52 ...
Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.
-
optimist88
- Ehitusspets

- Postitusi: 449
- Liitunud: 22 Mai 2022, 13:41
- On tänanud: 26 korda
- On tänatud: 12 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Postitus Postitas optimist88 »
Ma väga kahtlen selles, et ükskõik millise tootja moodulaahjus on võimalik küpsetada kuidagimoodi paremat või pehmemat liha kui keskmise pottsepa tehtud harju keskmises tellisahjus. Olen üsna kindel, et tulemus sõltub esmajoones muudest teguritest nagu poti mass ja soojusmahtuvus, ahju mass ja soojusmahtuvus, ahju algtemperatuur. Kõige tähtsam tegur - liha kvaliteet ja ettevalmistamine - läheb ahjuteemast väga kaugele. Mõned tunnid marineerinud liha ja toores liha on väga erinevad asjad.Bushido kirjutas: 16 Dets 2025, 23:52Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.Urmas kirjutas: 15 Dets 2025, 16:25On olnud aegu, kus töökohas pidin ise ahju kütma ja laupäeviti oli traditsioon, et peale ahju kütmist läks ahju maitsestatud terve kana pruunis nn jõupaberist kotis, mis oli igaks juhuks plekkpotis. Noh-jah, söed sai vist ikka lasta üpris kustunuks ja lükatud ahju taha nurka. Ei kõrbenud kana ära mitte kunagi. Ämm viskab siiani malmpotis jõuluprae tüki eelmine õhtu äsja köetud ahju ja võtab välja järgmisel hommikul.A23 kirjutas: 15 Dets 2025, 10:16 Koogid said ju küpsetatud. Huvitav, kui ahju normaalselt oleks kütnud, kas siis küpsetusahju t° oleks ebasobivalt kõrgeks tõusnud.
-
Urmas
- autodidakt
- Postitusi: 13144
- Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
- On tänanud: 408 korda
- On tänatud: 445 korda
Re: Üldine teema ahiküttest.
Ega kasutaja Bushido ise täpselt vist ei tea, sest muidu oleks ta oma kommentaari kirjutanud kindlas kõneviisis.optimist88 kirjutas: 17 Dets 2025, 17:54Ma väga kahtlen selles, et ükskõik millise tootja moodulaahjus on võimalik küpsetada kuidagimoodi paremat või pehmemat liha kui keskmise pottsepa tehtud harju keskmises tellisahjus. ...Bushido kirjutas: 16 Dets 2025, 23:52 Kuus tundi NunnaUuni Joya ahju koldes liha küpsetada malmnõus pidavat liha jätma mõnusalt pehmeks.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
Mine “Ahjud, kaminad, korstnad”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed
- ↳ Hüdroisolatsioon
- ↳ Kaevud
- ↳ Konstruktsioonid, seinad
- ↳ Küttesüsteemid
- ↳ Palkmajad
- ↳ Projekteerimine, projektid
- ↳ Põrandad
- ↳ Puit ja puidutooted
- ↳ Restaureerimine
- ↳ Seadusandlus
- ↳ Soojustus, isolatsioon
- ↳ Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika
- ↳ Siseviimistlus, värvid, plaatimistööd
- ↳ Ventilatsioon
- ↳ Veevarustus, kanalisatsioon, käimlad
- ↳ Vundamendid
- ↳ Naljanurk
- ↳ Arhiiv
- Ärifoorumid
- ↳ Otsin tööd
- ↳ Pakun tööd
- ↳ Ostu-müügifoorum
- ↳ Annan/võtan rendile
- ↳ Hinnapäring
