Päikesepaneelide hinnapakkumised

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Vasta
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 89 korda

Re: Päikesepaneelide hinnapakkumised

Postitus Postitas EH.INS. »

treblale

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12041 ... ige-rohkem

Vt el hindu TARBIJALE
Püüa mõistatada kas üle keskmise hinnaskaalaga riikides on suurem või väiksem nn "taastuvenergia" osakaal kui alla keskmise hinnaskaalaga riikidel
Mis välja tuleb?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 44 korda
On tänatud: 136 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Igast delfi jama ka ei maksa tsiteerida, näiteks NP hinnad EE vs GE. Saksas on hetkel odavam.
https://data.nordpoolgroup.com/auction/ ... eas=EE,GER
Siis valisin kuu lõigetega ajaloo, ei saa su väidetele kuidagi ligi, hind käis meie omaga suht sama jalga:

Hetkel tundub tibinali. Vaata ka autorit.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Nov 2025, 00:04 Igast delfi jama ka ei maksa tsiteerida, näiteks NP hinnad EE vs GE. Saksas on hetkel odavam.
Siis valisin kuu lõigetega ajaloo, ei saa su väidetele kuidagi ligi, hind käis meie omaga suht sama jalga:

Hetkel tundub tibinali. Vaata ka autorit.
Krt võtaks - hind KODUTARBIJALE...
Jätke see börsihind rahule - see ei näita sittagi
Vaid 1 komponent - sellest räägin kogu aeg
Taastuvenergeetikute sisuturundus
Taastuvenergia on TARBIJALE kalleim
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ah ära jaura, võta teine teema. Võrgutasud ja maksud on mõlemal juhul ära. Kuid Saksas näiteks on KM tunduvalt väiksem (19 vs 24 meil).
OIle teine kord hoolsam, kui näed delfis mingi tibina toimetatud artiklit, võta seda tõenäolise huumoriallikana.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Nov 2025, 00:27 Ah ära jaura, võta teine teema. Võrgutasud ja maksud on mõlemal juhul ära. Kuid Saksas näiteks on KM tunduvalt väiksem (19 vs 24 meil).
OIle teine kord hoolsam, kui näed delfis mingi tibina toimetatud artiklit, võta seda tõenäolise huumoriallikana.
Muidugi...
Kõik töösturid ajavad jama...
Pole kallimat süsteemi kui nn "taastuvenergia"
Ja Eurostat ajab ka totaalset jama - aastaid
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Töösturid karjuvad alati, kui sisendite hind suureneb ja on vait kui kuldid rukkis, kui langeb.
Kui saad otseviite Eurostati analüüsile, siis vaatame. Mina olen juba 2 autentse allika viidet pannud, sult vaid tühi jauramine.
Ja tee siis vahet hindadel tööstuse ja erakate jaoks.
Viimati muutis kunn24, 17 Nov 2025, 00:40, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Nov 2025, 00:38 Töösturid karjuvad alati, kui sisendite hind suureneb ja on vait kui kuldid rukkis, kui langeb.
EUROSTAT:
All figures are consumer retail prices and include taxes, levies and VAT.

Aastaid sama asi - mida rohkem taastuvat seda kallim tarbijale!!!
Viimati muutis EH.INS., 17 Nov 2025, 00:41, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ära lõuga.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Nov 2025, 00:40Ära lõuga.
Ära aja jama!
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 17 Nov 2025, 00:38 Töösturid karjuvad alati, kui sisendite hind suureneb ja on vait kui kuldid rukkis, kui langeb.
Kui saad otseviite Eurostati analüüsile, siis vaatame. Mina olen juba 2 autentse allika viidet pannud, sult vaid tühi jauramine.
Ja tee siis vahet hindadel tööstuse ja erakate jaoks.
Aga otsi ise Eurostati statistika välja...
Jah, tööstusele ja kodumajapidamistele on hinnad erinevad - kuid loogika so korrelatsioon on ikka sama...
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ja mina vaatan vägagi börsihinda, olles ka kodutarbija. Aru ma küll ei saa, et mu nn taastuvjaamad mu elu kallimaks oleksid muutnud. Nii, et mul on iseeneda najalt faktid elust enesest.
Ma võin sulle ka PV jaama kokku kruttida (mul on elektripaigaldise tegemise õigus olemas, ins 6 (ehitiste elektripaigaldiste ehitamine ja käit) tööstusautomaatika kõrval), kui ise musta töö ära teed. Vaatame, kas pärast seda piiksud edasi või hakkad ka PV magaziini lugema (mina samas ei loe).
Leidsin ka netist Euronewsi nimelise allika Delfi loole (millele see tibin ei suutnud viidata) https://www.euronews.com/business/2025/ ... -expensive
Aga kuidas seal saadi hoopis teine tulemus, kui näitab NP (seal küll ilma maksude ja tasudeta), see jäägu antud suleseppade südemetunnistusele.
Viimati muutis kunn24, 17 Nov 2025, 01:08, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

PV-d ma kindlasti ei soovi oma krundile, ei soovi ka tasuta - tänan pakkumast...
Aga üldiselt ei räägi ma siinkohal mitte PV jaama ja eramu omanikust vaid millestki muust
Ja Sa saad ka suurepäraselt aru...
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Üritan aru saada, kuid sa proovi aru saada ka sellest, et asjad ei ole must-valged ja sina oma kisaga sakslaste otsuseid ei saa mõjutada. Kriitika artiklitele ma lisasin eelnevasse posti, sealt saad ise edasi uurida, kui viitsid. Igaks juhuks siia repliik, et gaasihind on languses, börsil on ca 3,5 s /kWh (35 €/ MWh). Elekter võib ju olla kallis, kui köetakse gaasiga- teema taandub kulude struktuuri.
Lisaks vaatasin mu viimasena lingitud loos olevat videot, seal on huvitav- huvitav väide, et Eestis tõusid elektrihinnad kui rakett pärast Eesti el võrgu Venest lahutamist (8. veebr 2025). Kas tõusid? Oletada pole mõtet, vaata mu teisena viidatud NP sinist kõverat. Kui Euronewsi ajakirjanik on nii idioot, et ilmselgeid asju ei kontrolli, no pangu end siis põlema. Mis soga Eurostat väidetavalt tootis- selle lahkamine mind enam sellise kvaliteediga lugusid nähes ei huvita.

Täiendus. Mingi imeliku sõnadevahu leidsin sealt loost ka gaasihindade osas:
Gas prices: Sweden highest, Georgia lowest
Household natural gas prices varied widely across Europe in the first half of 2025. Sweden recorded the highest price at €21.30 per 100 kWh, followed by the Netherlands (€16.2) and Denmark (€13.1). The EU average was €11.4.
In contrast, Hungary (€3.07), Croatia (€4.61), and Romania (€5.59) had the lowest prices in the EU.
Mul on gaasiküte ja lepingu järgi oli gaasihind aasta alguses 0,49 € kandis /m3 eest koos KM-ga (kWh jaoks jaga ca 10,5-ga).
Viimati muutis kunn24, 17 Nov 2025, 01:39, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Loomulikult ei mõjuta sakslaste otsuseid
Ei mõjuta mina kellegi otsuseid
Konstateerin vaid fakti, et taastuvenergia on tarbijale kalleim energia - süsteemikuluna...
Ehk targemad suudavad asja mõjutada ja selliselt, et tarbija ei peaks lollusi kinni maksma
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tarbijal on olemas lihtne omaabi võimalus, keeraku polte ja vedagu veidi kaableid (st lasku vedada). Eriti, kui jutt eramajast. Tööstusel on olukord keerukam. Kuid tööstus reeglina on prognoositav tarbija, erakas pole seda koos paneelidega või ka ilma (on prognoositav teatud tõenäosusega). Paneelid ja veskid üldjuhul, kui tarbijad on samas võrgusõlmes (st + ja - = 0), kergendavad võrgu tööd. Jah, neid on vaja toetada, kuid mitte pidevalt tootvate jaamadega. Selliste ehituslik ressurss võib olla väiksem.
Nii, et ära näe kõike must valgena, eriti, kui loed palju ekre hääletorusid, delfi "majandusuudiseid" või oled tige Trebla peale, et see on omale võtnud lugemiseks ja tsiteerimiseks piibli nimega PV magazin.

Kui tahad maailma parandada, siis saada Euronewsi tegelastele kiri, küsi, mis juttu nad toodavad mille alusel jne.
Iseenesest täiesti huvitav teema saamaks selgust, kes ja miks infoga manipuleerib.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Miks tarbija peaks selle juraga tegelema?
Las ikka kannavad KÕIK oma essuga seotud kulud taastuvenergeetikud...
Jääb ära see loll jutt odavusest
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sul on paar teesi, mida muudkui ketrad. Kõigile on see pähe kulunud, su seisukohad on teada. Samamoodi võiksid jahuda, miks tarbija omale soojuspumba paigaldab, võiks ju otse elektriga kütta jne. Suht lõputa jutt tuleb, uudisväärtust pole, võistlus käib vaid selle üle, kes suudab pikemaid, suuremaid ja punasemaid tekste ja rohkem sisutuid repliike toota. Ma andsin sulle teema, mis oleks uurimisväärne, kui tahad veidi "elus" surkida, sest toodud hinnad juba Saksa näitel ei klapi.
Eesti gaasihind on sinna joonistatud juba 8,6 € /100 kwh eest selle aasta sees. Nunuh.

Täiendus.

Eurostati elektristatistika (seal saab paremalt ülevalt valida maksude osas) :
Kodutarbijad: https://ec.europa.eu/eurostat/databrows ... ice.nrg_pc
Mittekodutarbijad: https://ec.europa.eu/eurostat/databrows ... ice.nrg_pc

Põgusal pealevaatamisel on näha, et kodutarbijate osas toimub seletamatu luuletamine (rõhutan, mõlemad hinnad on mul esitatud ilma maksude ja lõivudeta). Hungari osas on näiteks 2025 üle 10x erinevus.

Siin on viited andmemassiividele https://ec.europa.eu/eurostat/web/energy/database
Juhe teab kõike.
Vasta