Kust leiate ehitajaid?

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
Kasetoht
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Kust leiate ehitajaid?

Lugemata postitus Postitas Kasetoht »

Kust leiate ehitajaid, kes oleksid ühtlasi ka pädevad ning usaldusväärsed, st töö saaks tehtud teatava järjepidevusega ning keegi ei kao ära? Tutvuste kaudu, teete hinnapakkumisi firmadesse, hange.ee keskkond (olles siis viimaste puhul teinud internetis veidi eeltööd)?

Samuti, millised on tavaliselt tüüplepingu tingimused suuremahuliste tööde (nt maja renoveerimine) korral: tunnitasu (siis risk ajavenitamisele. .), etapitasu (nt, kui vana vooder maas, siis üks osamakse jne teiste etappidega)? Kui ehitaja soovib ettemaksu materjalide tarbeks, siis kas see ok või parem paluda ehitajalt materjalide arve ja see ise tasuda, kuid kas siis rakendub km-vabastus?
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 75 korda

Re: Kust leiate ehitajaid?

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Ma räägin nüüd töövõtja mätta otsast:
Klient on minu leidnud peamiselt tutvuse kaudu, aga võib ka otsinguid internetis kasutada-
Maja renoveerimine on lai mõiste, üldiselt olen ikka etappide kaupa tükihinnaga teinud - erand on muinsuskaitse alused hooned kus liiga palju üllatusi ja siis tunnihind. Samas see muidugi oleneb - kui tellija ikka ütleb, et teda ei huvita mis vana voodri all toimub (mäda palk vms) oluline on lihtsalt voodrivahetus siis saab ka tükiga teha ja lisatööd tunnihinnaga otsa.
Ettemaks materjali osas on norm, kui ise poe arve tasud siis km-i saad tagasi vaid siis kui arve maksja on km kohuslane.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 69 korda
On tänatud: 128 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Mina olen samuti enamus tööd saanud soovituste teel. Aga mul on ka enda kodukootud koduleht, mis ka vaikselt kliente minuni on toonud.
https://vuuk.ee/index.php
Viimasel ajal olen muutunud üsna valivaks ja enamus kliente olen välistanud.
Kodust liiga kauged objektid välistan kohe ja seda põhimõtteliselt.
Näiteks kohates enda suhtes kliendi omadust olla minu suhtes väga eelarvamuslik, a' la ehitaja venitab, seda ja teist, keerab sitta kokku, jne, siis sellise kliendi samuti välistan.
Kusjuures seda omadust kohtan klientide juures miskipärast tihti ja algul kohe ei näidata seda ka välja.
Olles ehitajana väike tegija, siis materjalid olen lasknud omanikel endil hankida, vaid olen aidanud (üldjuhul 0 euro eest) materjalid kokku arvutada.
Ja siis on olnud nii, et toppama on jäänud ehitusprotsess tihti mitte minu taha vaid ikka kliendi taha. Olen vaid ühe meheline brigaad ja ka siis ei jõuta mulle materjale ette organiseerida nii, et pause vahele ei tekiks.
Mis siis veel oleks kui mul oleks mehed ka. Siis peaks neile tihti ütlema, et kuule poisid, tööd täna ei ole, minge koju ja imege käppa.
Seda siis minu mätta otsast.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 405 korda
On tänatud: 440 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Üldiselt on tellijad mind ise üles leidnud, kuigi masu ajal sai ka ise kasvõi siit foorumist või Hange.ee-s pakkumisi tehtud. Mingit kodulehte ei ole olnud ja enda reklaamiseks kulutusi ei ole pidanud tegema. Seni on mind leitud NSR agentuuri kaudu. Olen püüdnud kõik oma tööd teha nn tükihinde alusel, et oleks mul ja tellijal konkreetne ülevaade rahalisest poolest. Olenevalt tööst olen ettemaksu küsinud 30-50%, sõltuvalt tehtava töö jaoks vajalike materjalide maksumusest. Kui materjalide varustamisega soovib tegeleda tellija, siis palun, kuid minu poolt koostatud materjalide nimekirja alusel. Kui soovitakse, et töövõtja tooks materjalid ja tellija maksab selle tšeki alusel kinni, siis ma ei tea kuidas teistel, kuid minu puhul lisandub automaatselt lisaarve tunnihinde ja kulutuste eest transpordile. Peale selle lisaarve mainimist on tellijad sellest pakkumisest loobunud. Agu Sihvka moodi ausalt rääkides on nii, et materjalide hinna kalkuleerimisel arvestan letihinnaga ja soodustuste pealt kokkuhoitud summad arvestan poodides käimise aja ja transpordikuluks. Lepingus on selle kohta punkt, et materjalide hankimise ja transpordi eest lisatasusid ei küsi. Oli mõned aastad tagasi objekt Ida-Virumaal, ise Märjamaalt ja tellija Tallinnast. Täitsa huvitav oleks olnud näha seda materjalidega varustamist tellija poolt. ;) Ettemaksu tasaarveldan proportsionaalselt vastavalt järgmiste maksetega(suuremate/ajaliselt pikemate tööde puhul). Miks ma eelistan ise materjale osta? Sellepärast, et olen harjunud kasutama materjale, mille hinna ja kvaliteedi suhe on paigas ja ei tekiks anektootlikku olukorda, kus pohmellis mees palub naisel poest õlut tuua ja poest tulles teadustab, et poes õlut ei olnud, aga ma tõin sulle küpsist. :) Tellijad, kes ei ole materjalide hingeeluga kursis ja poes ei ole minu nimekirjas olevat materjali, siis tuuakse poest müüja-konsultant poolt soovitatut. Töövõtja poolt materjalidega varustamise puhul on veel üks nüanss. Kuna töövõtja annab oma tehtule garantii, siis vähemalt ise küll ei kavatse anda tehtavale tööle garantiid, millede materjalide päritolu on mulle tundmatu. Sellisel juhul läheb ka lepingusse punkt, et töövõtja ei vastuta kasutatud materjalide kvaliteedi eest. On olnud juhuseid, kus tellija on toonud tutvuste kaudu aegunud või praakmaterjale tema jaoks väga soodsa hinnaga. Mis puutub lisatöödesse, siis suuremate objektide puhul tuleb praktiliselt alati ette lisatöid. Ka selle kohta on mul lepingus punkt, milles on kirjas, et lisatööde maht ja hind lepitakse kokku tellijaga eelnevalt. Normaalne töövõtja oskab alati pealt öelda mahu, aja ja materjalide lisakulu.
Pika jutu kokkuvõtteks kui oleks tellija nahas, siis ise eelistaks maksta tükitöö alusel, materjalidega varustamise usaldaks töövõtja mureks ja usaldusväärse töövõtja puhul ei kardaks teha ettemaksu. Suurema mahuliste ja ajaliselt pikemate tööde puhul tuleb nagunii mitu makset tehtud töö eest. Tehtud töö eest vahemaksmisele kuuluva suuruse võiks kokku leppida enne töövõtjaga kokku leppimist, a´la mingi % tööde kogumahust. Ja võimalusel püüa leida töövõtja tuttavate kaudu, kes oskavad teda ja ta tehtu kohta rääkida positiivselt.
Viimati muutis Urmas, 11 Nov 2025, 07:50, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt
On tänanud: 405 korda
On tänatud: 440 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

vuuk kirjutas: 11 Nov 2025, 04:22 Näiteks kohates enda suhtes kliendi omadust olla minu suhtes väga eelarvamuslik, a' la ehitaja venitab, seda ja teist, keerab sitta kokku, jne, siis sellise kliendi samuti välistan.
Selliste eelarvamustega tellijate osas on mul kaks viisakat äraütlemise varianti. Esimene, et mu tööde järjekord on piisavalt pikk tema töö vastuvõtmiseks ja tavaliselt tellijatel sellist kannatust ei ole. Või vaikimisi teen sellise(kõrge) hinnapakkumise, mis sisaldab kapriisse tellija poolt tekitatud psühhotrauma hilisema ravimise kulusid. Mõlema variandi puhul on loobutud. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 53 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

vuuk kirjutas: 11 Nov 2025, 04:22 Mina olen samuti enamus tööd saanud soovituste teel. Aga mul on ka enda kodukootud koduleht, mis ka vaikselt kliente minuni on toonud.
https://vuuk.ee/index.php
Viimasel ajal olen muutunud üsna valivaks ja enamus kliente olen välistanud.
Kodust liiga kauged objektid välistan kohe ja seda põhimõtteliselt.
Näiteks kohates enda suhtes kliendi omadust olla minu suhtes väga eelarvamuslik, a' la ehitaja venitab, seda ja teist, keerab sitta kokku, jne, siis sellise kliendi samuti välistan.
Kusjuures seda omadust kohtan klientide juures miskipärast tihti ja algul kohe ei näidata seda ka välja.
Olles ehitajana väike tegija, siis materjalid olen lasknud omanikel endil hankida, vaid olen aidanud (üldjuhul 0 euro eest) materjalid kokku arvutada.
Ja siis on olnud nii, et toppama on jäänud ehitusprotsess tihti mitte minu taha vaid ikka kliendi taha. Olen vaid ühe meheline brigaad ja ka siis ei jõuta mulle materjale ette organiseerida nii, et pause vahele ei tekiks.
Mis siis veel oleks kui mul oleks mehed ka. Siis peaks neile tihti ütlema, et kuule poisid, tööd täna ei ole, minge koju ja imege käppa.
Seda siis minu mätta otsast.
Vabandan siia teemasse oma nina toppimise eest.
Kui oleksin potentsiaalne klient, siis viidatud koduleht kindlasti tõstaks usaldust ehitaja vastu.
Ainult väike soovitus animatsiooni algusepoole kaadrit veidi kohendada, et silluste kohal ei näitaks "tühje auke".

Huvitaks ka, kuidas Sul endal on isiklik suhe Baurockiga? Siin mõned teised foorumlased ei suhtu sellesse materjali kuigi soosivalt.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 69 korda
On tänatud: 128 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

@A23, Tänan minu kodulehe tegemise oskust tunnustamast! Samas olen kindel, et profkodulehe valmistajad leiaksid hulgaliselt kritiseerimise kohtasid, aga mul see suva.
Ja aitäh ka märkamast ja tähelepanu osutumast. Püüan koodi paremaks sättida.
Baurociga üldiselt on lühidalt öelduna suhe nagu teistegi materjalidega - igal oma head ja vead.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 53 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

vuuk kirjutas: 11 Nov 2025, 09:39 @A23, Tänan minu kodulehe tegemise oskust tunnustamast! Samas olen kindel, et profkodulehe valmistajad leiaksid hulgaliselt kritiseerimise kohtasid, aga mul see suva.
Ja aitäh ka märkamast ja tähelepanu osutumast. Püüan koodi paremaks sättida.
Baurociga üldiselt on lühidalt öelduna suhe nagu teistegi materjalidega - igal oma head ja vead.
Võin eksida, aga minu arvates ongi peamine väärtus just see, et koduleht on oma tehtud! See näitab mh, et inimese silmaring on laiem, kui vaid mõne ehitusalase liigutuse tundmine ja suudab mõista laiemat pilti.
Vastupidi aga, profitegijatelt võib kodulehe tellida igaüks, see ei näitaks muud, kui tungivat vajadust reklaami järele.
(Mu oma lehe kohta on ka "profitegijatelt" pakkumisi tulnud aidata asi "kaasaegsemaks" teha ;) Pole samuti selleks vajadust näinud.)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 49 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Minuni on viimastel aastatel jõudnud inimesed läbi tuttavate ja tuttavate tuttavate. Kindlasti on ka neid, kes on avastanud kontaktid siit foorumist. Tihtipeale tuleb töö käigus välja, et vajatakse ka teisi töid peale torutööde ning sobivuse korral olen suuteline ka enamaks, kui kraanikausipaigaldus. Eelmine masu läks minust kuidagi sujuva liigutusega kõrvalt nii mööda, et ei märkanudki erinevust. Seekord on pisut paremini tunda, et rahval raha vähem käes ning iga tilkuv kraan ei kutsu veel tegutsema. Materjalid olen üldjuhul hankinud ise, kuid olen poes käinud ka koos kliendiga ning samuti olen paigaldanud ka kliendi poolt hangitud potte ja torusid. Tehtud töödele antav garantii sõltub üheselt ka korda saadetud tegevusest. Siiamaani pole põhjust õhtuti õues liikumist karta ja valdav enamus klientidest teab ka kõiki minu kontakte aga pretensioone esitatakse harva. Hange.ee portaali pole kasutanud. Olen töid teinud nii eraisikutele kui ka ühistutele. Viimasel ajal küll ühistutest loobunud, sest pole enam juriidilist keha mida kasutada.
Santehnik Tartus 56 932 898
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 12 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

pikk88 kirjutas: 11 Nov 2025, 10:29 Olen töid teinud nii eraisikutele kui ka ühistutele. Viimasel ajal küll ühistutest loobunud, sest pole enam juriidilist keha mida kasutada.
saaksid ka ilma jur. kehata hakkama https://www.lhv.ee/et/ettevotluskonto
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 86 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Panen siis oma kogemuse...
Ehitajad leian aastatega tekkinud peatöövõtjatest tuttavate / koostööpartnerite abiga
Leping alati peatöövõtjaga - peatöövõtja vastutab kogu kupatuse eest alates tähtaegadest kuni kvaliteedini
Ehitatud 6 maja (eramaja)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 85 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

On läbi aastakümnete oma osmiku renoveerimisel ehitajaid otsitud ja ka leitud.

Foorumitest (ka siinsest).
Linnas liigeldes autodele kinnitataud reklaamkleebistelt.
Sotsiaalmeedia kogukondlikest gruppidest.
Meediareklaamist.
Guugliotsingust.

Tuttavate kaudu ei ole ühtki leitud (tapeedipanekuga olen ise hakkama saanud).

Kõige halvemad kogemused on olnud meediareklaamist ette jäänud nimega firmade poolt palgatud jorsibrigaadidega.

Sõtlumata soovitajast on vaja säilitada talupojamõistus asjaajamisel ning saada aru, kas ehitaja on sinuga samal lainepikkusel või mitte (maailm on paraku keeruline).
Vasta