Labidas, trassilabidas.

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 110 korda
On tänatud: 287 korda

Labidas, trassilabidas.

Lugemata postitus Postitas ping »

Ei tea, miks ei ole müügil korralikke kraavikaevamise labidaid ja need tuleb ise teha?

Trassilabidas, (mis võimaldeb ühe läbimisega 40cm sügavuse kraavi kaevamist), originaalvars ja raske pinnase jaoks tuunitud labidas, pika varrega ja (summutiklambriga kinnitatud) vinklist astmelauaga, mis vähendab oluliselt vaeva raskes pinnases trassikraavi kaevamisel.
markup_1000008193.png

https://www.bauhof.ee/et/p/726679/kraav ... rega-112cm
Pilt
:hello:
Viimati muutis ping, 16 Sept 2025, 17:12, muudetud 1 kord kokku.
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 145 korda

Re: Labidas, trassilabidas.

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Tähendab, sa vajutad selle labida kuni vinklini maasse ja rebid siis labidatäie pinnast sellest sügavusest ühe tõstega välja?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 128 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Mingi variant on drenaažilabida nime all.
https://www.google.com/search?q=drenaa% ... ws-wiz-img

Depo tarkpead on veel leiutanud drenaažikühvli. https://online.depo.ee/product/501434
Juhe teab kõike.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 16 Sept 2025, 17:05 Tähendab, sa vajutad selle labida kuni vinklini maasse ja rebid siis labidatäie pinnast sellest sügavusest ühe tõstega välja?
Jah, pika varre abil kangutad terve sügavuse jagu, kuni 10cm laia ja 40cm pikkuse viilu ühe korraga välja.
Kui astmelaud tõsta kõrgemale, siis teise käiguga saab kuni 60cm sügavuseks.

Maast välja murdmisel jääb astmelaud toetuma kraavi servadele ja sellega muutub see toetuspunktiks, nii et ei pea mitte maa seest labidat välja kangutama vaid piisab varre otsale surumisest ja kui labidas on horisontaalseks surutud, siis kergitad labida üles.

Selles see suur efekt ongi, et kui tavalabidaga kaevates tuleb alumise käega pidevalt tõsta, siis sellisega labidaga kaevates põhiline energia kulub ülemise käega käepideme vastu maad (alla) surumises.

Pehmel pinnasel võib astmeleua teha 1/2m pikkuse, laiema toetuspinna saamiseks, et kraaviservi sisse ei vajutaks.
Viimati muutis ping, 16 Sept 2025, 17:33, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 16 Sept 2025, 17:08 Mingi variant on drenaažilabida nime all.
https://www.google.com/search?q=drenaa% ... ws-wiz-img

Depo tarkpead on veel leiutanud drenaažikühvli. https://online.depo.ee/product/501434
Olen neid kõiki vaatanud.
See Depo oma on ka pikkuselt "sapöörilabidas" ja kuna on rauast varrega, siis pikemat toru varreks keevitades võib see liiga raskeks muutuda ning muidugi tuleb lõikeserv kujusse lõigata.
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 85 korda

Lugemata postitus Postitas Hiid »

valgel inimesel on selleks otstarbeks kopp :lol:
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 104 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Aga labidamehel on korralik sikspäk kopamehe õlleka asemel 😆
Eks teemaalgataja võib ju oma leiutisele patendi ka sebida, noh nii igaks juhuks.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hiid kirjutas: 16 Sept 2025, 19:19 valgel inimesel on selleks otstarbeks kopp :lol:
Ca 35 aastat tagasi ma väga imestasin, kui mu tuttav, hästiteeniv vanem härrasmees oma valdustes, oma isiklikkul maal kraavi kaevas, selle asemel, et koppa tellida.
Ta soovitas mul küsida vastust oma imestamisele 20 aasta pärast aga 20 aasta pärast ma vastust enam ei vajanud vaid sain ise aru.
Kasvad veel, hakkad ka vast mõistma.
kaimagk kirjutas: 16 Sept 2025, 21:04 Aga labidamehel on korralik sikspäk kopamehe õlleka asemel 😆
Eks teemaalgataja võib ju oma leiutisele patendi ka sebida, noh nii igaks juhuks.
Selliste labidatega kaevati juba üle 100 aasta tagasi ja erinevaid labidate tüüpe on kindlasti üle poolesaja olemas, kuigi meil kaubanduses neid kõiki ei müüda.

(Muidugi see poe labidavars mis pildil, on väga nõrgake ja sellega peab ettevaatlikult kaevama, et ära ei murraks. Vastupidav tööriistavars tuleb ikka jugapuust teha ja hoida kuivamast.)
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 28 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

praktikas on vist suhteliselt vähe kohti kus seda labidat kasutada saab. Esiteks on vähe asju, mida saab/võib ainult 40cm sügavusele kaevata ja teiseks on eestimaa pinnas selline nagu ta on. Reaalselt saab seda edukalt kasutada liiva või turba sees. Tüüpilises kive ja juurikaid täis pinnases läheb see labidas varem või hiljem lihtsalt pooleks. Sellest ilmselt ka vähene huvi müüa ja kasutada. Paarimeetrine täppistöö kuskil kitsas kohas, võibolla tõesti.

Vanasti võis kraavikaevajal ju sixpack olla, kuid 40’neselt olid tal liigesed läbi ja 50’neselt mulla all.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 17 Sept 2025, 09:31 praktikas on vist suhteliselt vähe kohti kus seda labidat kasutada saab.
Esiteks on vähe asju, mida saab/võib ainult 40cm sügavusele kaevata ja teiseks on eestimaa pinnas selline nagu ta on.
Reaalselt saab seda edukalt kasutada liiva või turba sees.
Tüüpilises kive ja juurikaid täis pinnases läheb see labidas varem või hiljem lihtsalt pooleks. ...
Kitsa kraavi labidat kasutataksegi "kitsa kraavi kaevamiseks" ja korterielanikul ei olegi labidaga midagi suurt teha.
Kuna varem on labida pikkus määranud kaevise sügavust?
Arusaadavalt puudub teil raske pinnase kaevamise kogemus, kui ei oska riista omadusi hinnata.
Selle lebidaga kaevasin nii kõva savipinnast, mida tavalise labidaga ilma kangi abita kaevata ei saanudki.
(Loll võib mu**i ka ära murda.)
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Kuna varem on labida pikkus määranud kaevise sügavust?
sellest ajast alates, kui kraavid nii kitsaks läksid, et sinna ei saa sisse ronida. Ma tahaks näha kuidas sa selle kitsa labidaga käpuli maas 15cm laiust ja meetri sügavust kraavi kaevad, kui ainult varre ots pihku ulatub. Lisaks on selline pikk ja kitsas labidas nii pehme, et pika varre ja karmi pinnasega läheb ta lihtsalt kõveraks.
Arusaadavalt puudub teil raske pinnase kaevamise kogemus
mul on ainult raske pinnase kaevamise kogemus (peopesa suurusi paekive täis savi ja kruusa segu). Üsna ruttu sai selgeks, et elu on liiga lühike, et seda raisata kangiga tagumise ja kivide kraapimise peale. Kui olin kaks labidat ära lõhkunud, ostsin tuttavale kopamehele mõnesaja € eest 30cm laiuse kopa ja siiani olen kõik oma majaümbruse kraavid (kokku ca. 150m) sellega tehtud saanud.

Lipumasti auk, peenra servad, taimede istutamise augud, vee ära juhtimise nired, jms. olen muidugi käsitsi kaevanud. Mulle sellest täiesti piisab ja ei ole sellisest peenest labidast veel puudust tundnud. Vana kaheksakandiline raudteelase kang ja alumiiniumist varrega Fiskarsi labidas ajavad asja suurepäraselt ära.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 401 korda
On tänatud: 435 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

netmaster kirjutas: 17 Sept 2025, 21:12 Ma tahaks näha kuidas sa selle kitsa labidaga käpuli maas 15cm laiust ja meetri sügavust kraavi kaevad, kui ainult varre ots pihku ulatub.
Eeh, meetri sügavuse kraavi kaevamisel ei ole probleem mitte varre pikkus, vaid see, kuidas lahti kangutatud labidatäis maapinnale tuua. Lahtikangutatud pinnase maapeale tõstmine on vist paras tagaajamine mööda kraavi. :) Aga noh, kui vaja, siis saab ju sellele labidale ka nurga all varre otsa organiseerida.
netmaster kirjutas: 17 Sept 2025, 21:12 Lisaks on selline pikk ja kitsas labidas nii pehme, et pika varre ja karmi pinnasega läheb ta lihtsalt kõveraks.
Kasutaja pingi eelmises kommentaari viimases lauses olev tarkusetera on vägagi tänapäevane. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Eeh, meetri sügavuse kraavi kaevamisel ei ole probleem mitte varre pikkus,
veelkord, ma tahaks näha, kuidas kaevatakse 15cm laiust kraavi, kui labida vars kraavist vaevu välja ulatub. Isegi kui see kuidagi võimalik on, siis mis on sellise asja mõte? Miks ei võiks kraav olla 20-25cm lai, et normaalne labidas ja kaks kätt sinna sisse mahuks?
Kasutaja pingi eelmises kommentaaris viimases lauses olev tarkusetera on vägagi tänapäevane
mis on siis sinuarust alternatiiv? Kaevad lusikatäite kaupa, et kulbilaiune labidas kuidagi vastu peaks?

Minu jutu point on selles, et iga töö jaoks tuleb valida õiged vahendid ja selline pikk ja kitsas labidas sobib kohalikku geoloogiat arvestades ainult suhteliselt vähestes kohtades ja kohaliku kliimat arvestades suhteliselt väheste asjade maha kaevamiseks. Sellepärast teda eriti ei müüdagi. Kindlasti on kohti ja asju, mida selle labidaga teha saab, kuid kui tulemuseks ei pea mingil põhjusel olema just täpselt 15cm laiune madal kraav, siis kõike sama saab teha ka tavalise labidaga.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 62 korda
On tänatud: 74 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Kui jätta see kitsas labidas hetkeks kõrvale siis olen kuskil filmis näinud seda horisontaaltuge tavalisel labidal ja filmis kaevati kraavi, Hetkel pole viitsimist ega aega eesti filmiklassikaga taastutvumiseks, aga umbes pakun, et võis olla kas "Põrgupõhja uus vanapagan" või "Näitleja Joller". Mälu järgi mõlemas kraavi kaevati ja vähemalt ühes neist see (puidust) tugi olemas oli. Lisaks oli vist ka tõstmiseks varre alumises pooles lisa kark.
Kui natuke järele mõelda siis ei ole üldse halb mõte.
Viimati muutis RaJy, 17 Sept 2025, 22:50, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 128 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Ma olen näinud, kuidas elektriposti jaoks ca 2 m auku kaevatakse nii, et auk näeb välja nagu puuritud.
Juhe teab kõike.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Oleneb muidugi pinnasest - kivirikast kruusa sellega (nagu ka lihtsalt labidaga) väga ei kaeva.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 17 Sept 2025, 21:12 ... Lisaks on selline pikk ja kitsas labidas nii pehme, et pika varre ja karmi pinnasega läheb ta lihtsalt kõveraks. ....
Ah, et kohe nii tarka kraavihallijuttu tuleb, et hakka või uskumagi, et suudab pildilt metalli tugevust määrata. :grin:
netmaster kirjutas: 17 Sept 2025, 22:13 Miks ei võiks kraav olla 20-25cm lai, et normaalne labidas ja kaks kätt sinna sisse mahuks?

Minu jutu point on selles, et iga töö jaoks tuleb valida õiged vahendid ja selline pikk ja kitsas labidas sobib kohalikku geoloogiat arvestades ainult suhteliselt vähestes kohtades ja kohaliku kliimat arvestades suhteliselt väheste asjade maha kaevamiseks. Sellepärast teda eriti ei müüdagi. Kindlasti on kohti ja asju, mida selle labidaga teha saab, kuid kui tulemuseks ei pea mingil põhjusel olema just täpselt 15cm laiune madal kraav, siis kõike sama saab teha ka tavalise labidaga.
Miks kaevata laiemat kraavi, kui on vaja?
Nagu näha, et väga suure spetsialistiga on tegu, kui oskab 25cm laiuse labidaga mugavalt 15cm laiusega kraavi kaevata. :wave:

Iga töö jaoks on muidugi õiget riista vaja ja selle just valisingi vajaduse järgi ning alles siis, kui sain seda ise katsuda.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Lisaks oli vist ka tõstmiseks varre alumises pooles lisa kark.
jah, olen sellist isegi kuskil muuseumis näinud. Alguses tundus, et tegemist on mingisuguse järjekordse eest tõmmatava künnivahendiga.
Jänapäeva kasutatakse vist pigem suure kõbla moodi kühvleid, et sügavast august või kraavist materjali välja tõsta. Vanamoodsa “sahaga” võrreldes võibolla veidi universaalsem lahendus.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 17 Sept 2025, 22:36 ... mõlemas kraavi kaevati ja vähemalt ühes neist see (puidust) tugi olemas oli. Lisaks oli vist ka tõstmiseks varre alumises pooles lisa kark.
Pehmes pinnases kaevamisel piisab tugevast lisakäepidemest labidavarre alumisse otsa.
See on nikats aga seljale abiks: https://online.depo.ee/product/75117

Kraavipervele toetuv risttugi on esimeste käikude kaevamiseks abis.
Sügavamal savis seotakse köiega sobiva pikkusega latt ca 2m pikkuse labidavarre alumise otsa külge ja üks mees surub labida pinnasesse ja 2 meest ülevalt sikutavad labida maast välja.
Kui savi on väga kleepuv, siis on vaja veel ühte labidat, millega kaevamislabidas puhtaks tõugatakse.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Nendes filmides kaevati ikka vähe suuremaid kraave mitte selliseid kus kõplaga midagi välja vedida.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 17 Sept 2025, 23:24
RaJy kirjutas: 17 Sept 2025, 22:36 ... mõlemas kraavi kaevati ja vähemalt ühes neist see (puidust) tugi olemas oli. Lisaks oli vist ka tõstmiseks varre alumises pooles lisa kark.
Pehmes pinnases kaevamisel piisab tugevast lisakäepidemest labidavarre alumisse otsa.
See on nikats aga seljale abiks: https://online.depo.ee/product/75117

Kraavipervele toetuv risttugi on esimeste käikude kaevamiseks abis.
Sügavamal savis seotakse köiega sobiva pikkusega latt ca 2m pikkuse labidavarre alumise otsa külge ja üks mees surub labida pinnasesse ja 2 meest ülevalt sikutavad labida maast välja.
Kui savi on väga kleepuv, siis on vaja veel ühte labidat, millega kaevamislabidas puhtaks tõugatakse.
Meenutab natuke ekskavaatorit - ainult inimjõul käivituvat. Eee - meil siin 21 sajandi euroopa...Kui endale ja oma lõbuks siis ok, katsu palgatöötajaid leida sellisele tööle ja siis neile ka palka maksta.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Ah, et kohe nii tarka kraavihallijuttu tuleb, et hakka või uskumagi, et suudab pildilt metalli tugevust määrata
selleks mõistmiseks ei pea küll eriline spetsialist olema, et 15cm laiust metallplaati on lihtsam murda, kui 25cm laiust. Vähetõenäoline, et see labidas on kordades paksem kui tavaline või tehtud mingist ulmelisest materjalist.
Miks kaevata laiemat kraavi, kui on vaja?
sest seda on lihtsam teha. Mida kitsam ja sügavam kraav, seda keerulisem. Elektrikaablid ja veetorud mahuvad üsna lihtsalt 5cm kraavi ära. Oled sa näinud, et keegi käsitsi 5cm laiust kraavi kaevaks? Kolm korda vähem materjali peaks ju välja tõstma kui 15cm laiusest! Harjavars aedniku kühvli taha ja tee proovi.

Ma olen omal hoovipeal teinud käsitsi ühe 3m jupi kahe kaevu vahele ja kuigi mu drenaazitoru oli 110mm tuli see kraav lõpuks 35-40cm lai, sest sinna sisse ronimata oleks ta kaevamata jäänud. Lõppudelõpuks pead sa mahtuma kraavis kükitama, et labida saaks pikali panna ja mõistliku tempoga mõistlikus koguses sodi välja tõsta. Ma ei tea kedagi, kes ulataks maapinnalt meetri sügavuse kraavi põhjast labidaga midagi tegema. Jah, otsaga nokkida saab küll mingil määral.
Nagu näha, et väga suure spetsialistiga on tegu, kui oskab 25cm laiuse labidaga mugavalt 15cm laiusega kraavi kaevata.
ma ei ole kusagil väitnud, et ma oskan 25cm labidaga 15cm kraavi kaevata. Ma ütlesin, et ei saa aru, miks võib kraav olla 15cm lai aga ei või olla 25cm, et teda normaalse labidaga normaalselt kaevata saaks.

Jah, kui maapind on nii pehme, et see kitsas labidas õnnestub iga kord lõpuni maasse suruda ja pinnas välja tõsta, siis võib sellega suhteliselt kitsa ja madala kraavi kaevamine lihtsam olla. Iseasi palju sellised kohti ja töid reaalselt teha on. Kui keegi elab kuskil liivahunniku otsas, siis miks mitte.
Vasta