veemõõtja maandamine, kas vajalik?

veevarustusega seonduvad teemad, samuti WC-d, heitvesi, septikud
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 8 korda
On tänatud: 10 korda

Re: veemõõtja maandamine, kas vajalik?

Postitus Postitas juhtmepunt »

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 15:39 Ma oma arutluskäigud panin ja väidan veel kord, kui rikkis, vett pingestav boiler võib pidevalt olla võrgus, siis see lahendus on veemõõtja vahetaja jaoks ohtlikum. Rohkem ei näe mõtet seda juttu jätkata.
Sinu nn. arutluses on üks suur tühi (ütleks et mõistatuslik) koht, mille kohta juba küsisin:
Paluks kirjeldust, kuidas paigaldajal pingestatud veeni õnnestub jõuda, kui veemõõtja konsool on maandatud?
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 127 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Su mõistatuslik koht on kabinetis jalga kõigutades põhjendatud, kuid pinge all oleva kestaga boiler ei tohi ka võrgus olla. Aga nüüd aitab küll jahust. Nagu ütlesin, TN juhistikul on palju muid ohte ja me ei arutlenud siin teemas 1. liigi paigaldise üle.
Viimati muutis kunn24, 08 Sept 2025, 16:22, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 15:51 Su mõistatuslik koht on kabinetis jalga kõigutades põhjendatud, kuid pinge all oleva kostaga boiler ei tohi ka võrgus olla. Aga nüüd aitab küll jahust. Nagu ütlesin, TN juhistikul on palju muid ohte ja me ei arutlenud siin teemas 1. liigi paigaldise üle.
See vastus ütleb, et panid oma nn. arutlusega bambusesse :D
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Bambusesse panin siis, kui sa ametlikult kinnitad, et selline boiler võib võrgus olla ja sa saadad sinna veemõõtjat vahetama asjaoludest ette hoiatamata töömehe ja isiklikult garanteerid ta heaolu.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 16:11 Bambusesse panin siis, kui sa ametlikult kinnitad, et selline boiler võib võrgus olla ja sa saadad sinna veemõõtjat vahetama asjaoludest ette hoiatamata töömehe ja isiklikult garanteerid ta heaolu.
Loodetavasti saad aru, et "peab" ja "päris elus alati nii ei ole" vahel on erinevus.
Ehk siis sama loogika alusel, kuna liikluseeskirja PEAB täitma, siis järelikult turvavööd vaja pole. :D
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 16:11 Bambusesse panin siis, kui sa ametlikult kinnitad, et selline boiler võib võrgus olla ja sa saadad sinna veemõõtjat vahetama asjaoludest ette hoiatamata töömehe ja isiklikult garanteerid ta heaolu.
Sinu selles teemas kõige suurem bambus (Sinu enda väide!!) on ikka vastuse ootel:
kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 14:22 Aga tulles teemaossa, siis kui juhid pinge all oleva vee maandatud veemõõtja konsooli ja tuleb tehnik ning haarab käega maandatud konsoolist ja teine on kontaktis pingestatud veega- siis kas sina vastutad isiklikult tagajärje eest? Ehk sinu eelduste järgi, mida sa vapralt soovitad, on see kõige ohtlikum lahendus üldse. Järgmine oleks maandamata konsool ja pinge all sisenev vesi.
Paluks kirjeldust, kuidas paigaldajal pingestatud veeni õnnestub jõuda, kui veemõõtja konsool on maandatud?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma küsisin, kas kirjutad sellisele paigaldise lubatavusele alla, vastus 0. Sa ei taha nagu aru saada, et sa eeldad täiesti lubamatu paigaldise tööd, kuigi ma tõin sulle mustvalgelt reeglid, kuidas peab asi olema tehtud (rikkega asi kohe lahutatud, madalpingepaigaldise tegemise A ja O), lased pinge mööda torusid rahulikult laiali ja siis hakkad väitma, et maandatud veemõõtja või su eespool näiteks toodud hülsikesed lahendavad kõik ohud mis sellest jamast võib olla. No tere talv ja siis muudkui plõksid oma lollusi ja ei saa pidama? !
Lühidalt, naabruses võib ka olla ventiile, veemõõtjat vahetades ventiil võib lekkida jne.
Viimati muutis kunn24, 08 Sept 2025, 16:41, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 104 korda
On tänatud: 145 korda

Postitus Postitas Küülaline »

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 15:39vett pingestav boiler võib pidevalt olla võrgus
Sellisest terminist, nagu "vett pingestav boiler" kuulen ma küll esmakordselt. TN juhistikus ei saa ju "vett pingestav boiler" olla pidevalt võrgus, vee pingestamiseks peab olema boileril kereühendus, aga see võrdub teatavasti ühefaasilise lühisega ja kaitse rakendub.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kodanik juhtmejupp ju jaurab siin 2 kilomeetrit, et tema eelduse järgi naabril just selline ongi ja maandatud veemõõtja lahendab kõik sellest tulenevad ohud. Kuradi huumorinurk, ma ütlen. Vt tema eeldusi:
viewtopic.php?p=465732#p465732
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Loeme ikka mõttega ka, mida keegi on täpselt kirjutanud ja ärme omistame väljamõeldud asju:
juhtmepunt kirjutas: 05 Sept 2025, 14:14
kunn24 kirjutas: 30 Aug 2025, 14:05
3. Sul on osaliselt õigus (LPÜ-d võib kruttida ka PÜ-ga ühendatud seadme külge või nende vahele), kuid kuidagi vastasin Madise tekitatud poleemikale, sest kuskilt ta tõmbas välja, et veemõõtjate vahetajate elu olevat ülimalt riskantne. Tsiteerin: "Veemõõtjat vahetav tehnik ei pea saama sirakat seetõttu, et kliendi boiler lekib voolu korpusesse."
Seda saab ta vaid olla juhul, kui kaitsejuht on boileril lahti (sisuliselt 0-klassi tarbija). Sa võid ju siia lisada oma nägemuse, kuidas konsooli maandamine seda lahendab eeldusel, et väljast külge tuleb isoleeritud toru. Konsooli koos veemõõtjaga võib lugeda selle toru jätkuosaks.
Eeldused:
1. Kaitsejuht on boileril lahti või ühendamata jäetud
2. Boileri küttekeha on rikke tõttu pingestanud boileri metallkesta
3. Boileri ja veemõõtja konsooli vahel on plasttoru, nt DN20, pikkusega näiteks 1m
4. Konsoolist kusagile maja trassi suunduv veetoru on isoleeritud st plastist, torulõigu kaugus kuni metallist ja potentsiaaliühtlustusega ühendatud torustikulõiguni on 10 m ja enam
5. Isoleeritud (plastist) torustikus kasutusel olevad sulgekraanid on metallist korpusega
6. Vee-ettevõtjalt laekuva joogivee erijuhtivus on ca 500mikroS/cm
7. Veemõõtjat vahetav torumees puutub ühe palja käega veemõõtjat ja/või konsooli, teise käega aga toetab mingi tegelikult maandatud metalltarindi või toru vastu.
8. Veemõõtja konsool on potentsiaaliühtlustusega ühendamata.

Tulemus:
1. Torumees saab korraliku siraka, surma siiski ei saa
2. Saadava siraka voolutugevus on ca 4mA, mis on väga valus ja kindlasti korralikult ehmatav. Piisav, et torumees vandesõnade saatel uttu tõmbaks.

Kui konsool oleks olnud maandatud, jäänuks torumehele siraka näol ehmatusüllatus ära. Vastus: konsooli maandamine lahendab.
Viimati muutis juhtmepunt, 08 Sept 2025, 17:37, muudetud 1 kord kokku.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 08 Sept 2025, 16:30 Ma küsisin, kas kirjutad sellisele paigaldise lubatavusele alla, vastus 0. Sa ei taha nagu aru saada, et sa eeldad täiesti lubamatu paigaldise tööd, kuigi ma tõin sulle mustvalgelt reeglid, kuidas peab asi olema tehtud (rikkega asi kohe lahutatud, madalpingepaigaldise tegemise A ja O), lased pinge mööda torusid rahulikult laiali ja siis hakkad väitma, et maandatud veemõõtja või su eespool näiteks toodud hülsikesed lahendavad kõik ohud mis sellest jamast võib olla. No tere talv ja siis muudkui plõksid oma lollusi ja ei saa pidama? !
Lühidalt, naabruses võib ka olla ventiile, veemõõtjat vahetades ventiil võib lekkida jne.
Demagoogia meistriklass :clapping:
Viimati muutis juhtmepunt, 09 Sept 2025, 15:46, muudetud 1 kord kokku.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 44 korda

Postitus Postitas A23 »

Puht huvist, kas teoreetiliselt on võimalik, tingimustel, et el boileri korpus on maandatud, aga kütteelemendi rikke tõttu vesi sattunud pinge alla. Kas boileri sisemus võib olla nii täiuslikult isoleeritud, et boileris olev pinge all vesi kusagilt maandusega ühendust ei saa? Kere ok, email vms on isolaator, aga kas see võib olla nii katkematult teostatud, et ka torude ühenduste jm väljaviikude kaudu maandusega galvaaniline kontakt puudub?
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

A23 kirjutas: 09 Sept 2025, 08:22 Puht huvist, kas teoreetiliselt on võimalik, tingimustel, et el boileri korpus on maandatud, aga kütteelemendi rikke tõttu vesi sattunud pinge alla. Kas boileri sisemus võib olla nii täiuslikult isoleeritud, et boileris olev pinge all vesi kusagilt maandusega ühendust ei saa? Kere ok, email vms on isolaator, aga kas see võib olla nii katkematult teostatud, et ka torude ühenduste jm väljaviikude kaudu maandusega galvaaniline kontakt puudub?
Ma arvan, et ega me kindlat vastust arvamisega teada ei saa. Värvkatet üldiselt isolatsiooniks (el. ohutuse kontekstis) ei loeta, mis aga ei tähenda, et ta antud küsimuse kontekstis sellisena siiski toimida ei võiks.
Uputatud tennidega boileri korral puudub aga email päris kindlasti kestaga ühenduses olevate tennide metallpinnalt.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vaatasin vee erijuhtivuse asja üle, 1 m dn20 toru sellisel juhtivusel (500mikroS/cm) oleks kuskil 64 kOhm. Kuna hr Juhe oli nii tubli ja arvutas ka mingi lekkevoolu välja (4 mA), siis võib hakata postuleerima, et veeboilerit pole mõtet kaitsejuhiga ühendada, 1 m plasttoru tagab ohutuse (palun seda tõsiselt mitte võtta). Küülalise püstitatud väide, et selline boiler lahutataks automaatselt- ei pea ka muidugi paika. 4 mA lekke- /rikkevoolu ei lahuta kumbki meil kasutatav kaitseaparaat. Ettevaatlik tuleb olla sooja vee osas, sest vee juhtivus soojenedes paraneb (ca 2 % /K). Samas arvutusnäitena veeboiler ühendatud plasttorudega oli hea.
Juhe teab kõike.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 44 korda

Postitus Postitas A23 »

Omal on olnud kogemus, et dušši all olles "tuvastatakse" kõik värsked nahakahjustused, tunne umbes nagu nõelaga torgiks. Huvitav, mitu mA selleks vaja on? (Terve nahaga kohtades miskit erilist tunda polnud) Torud olid küll vasktorud ja boiler tõenäoliselt maandamata.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 10:30 Vaatasin vee erijuhtivuse asja üle, 1 m dn20 toru sellisel juhtivusel (500mikroS/cm) oleks kuskil 64 kOhm. Kuna hr Juhe oli nii tubli ja arvutas ka mingi lekkevoolu välja (4 mA), siis võib hakata postuleerima, et veeboilerit pole mõtet kaitsejuhiga ühendada, 1 m plasttoru tagab ohutuse (palun seda tõsiselt mitte võtta). Küülalise püstitatud väide, et selline boiler lahutataks automaatselt- ei pea ka muidugi paika. 4 mA lekke- /rikkevoolu ei lahuta kumbki meil kasutatav kaitseaparaat. Ettevaatlik tuleb olla sooja vee osas, sest vee juhtivus soojenedes paraneb (ca 2 % /K). Samas arvutusnäitena veeboiler ühendatud plasttorudega oli hea.
Ehk siis 4mA on selline tervistav surin, millele üks õige (bambuses) mees tähelepanu ei pööra!? Ja nüüd siis alles avastasid, et RVK sellise voolu väärtuse juures ei toimi?
Mitu päeva võttis Sul see lugemine ja arvutamine. Kaua arvutasid kaunikest, aga veits ikka mööda, kuna õige takistuse väärtus on 52,6kilo-oomi.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ära tänita, see takistab tõsiselt asjalikku arutelu.
52,6- sellise täpsusega need arvutused loomulikult ei toimu.
Lisaks reaalse keha läbiva voolu saamiseks tuleb arvutust täiendada erinevate üleminekutaksitustega. Ehk kui torujupi takistus on antud suurus, siis reaalne keha läbiv vool puutel on kindlasti 4-st mA-st väiksem.

Allikast https://www.google.com/url?sa=t&source= ... 0c2gM7xqGW tsitaat (lk 130):
Üldiselt loetakse inimesele ohutuks 10…20 mA
voolu. Suurem vool kutsub esile lihaste krampe,
hingamishäireid ja halvemal juhul ka südamelihaste
värelemise ehk fibrillatsiooni, mille tagajärjel võib
lakata vereringe ning aju verevarustus. Kui aju ei
saa umbes 5 minutit verd, võib järgneda surm.
Ohtlikkus sõltub voolu suurusest ja kestusest. Kõige
ohtlikumaks peetakse voolu läbi parema käe ja
vasaku jala, sest see läbib südame piirkonda.
Viimati muutis kunn24, 10 Sept 2025, 08:10, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

A23 kirjutas: 09 Sept 2025, 10:49 Omal on olnud kogemus, et dušši all olles "tuvastatakse" kõik värsked nahakahjustused, tunne umbes nagu nõelaga torgiks. Huvitav, mitu mA selleks vaja on? (Terve nahaga kohtades miskit erilist tunda polnud) Torud olid küll vasktorud ja boiler tõenäoliselt maandamata.
Sry, ma ei saa ironiseerimata jätta. Sellist olukorda nagu maandamata boiler ei saa ju Eestimaal ometi olemas olla, ennekuulmatu? Kohe üldse ei saa juhtuda, kuna kõik kodused elektrikuliibinid on paigaldisenõuded endale selgeks teinud ja täidavad neid nõudeid 110%-liselt, tõmbavad oma nõuka aja renoveerimata elektrisüsteemiga kortermaja viiendal korrusel olevale boilerile kasvõi maandustraadi aknast õue murumulda. Veelkord, see oli iroonia kunn24 reaalsusest irdumise suunal.

Aga vastus Sinu küsimusele, oletatavasti jääb selga sügav vool milliampri-paari kanti. Kui nüüd aga maandamata jäetud boileri (tegu on sel juhul 0-kaitseklassi seadmega) tenni isolatsioon peaks riknema, siis võib dušši all olija elu palju-palju erksamaks muutuda.
Ehk siis soe soovitus esimesel võimalusel boilerile kaitsejuht korraldada.
Voolu toime.jpg
Viimati muutis juhtmepunt, 09 Sept 2025, 16:23, muudetud 2 korda kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma ju pole öelnud, et jätke boiler maandamata.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 11:44 Ma ju pole öelnud, et jätke boiler maandamata.
Mina ka mitte. Mis nüüd saab, kas kõik boilerid Eestimaal on nüüd maandatud? ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tsiteerides klassikuid, mul vanaema tegi häid praekartuleid.
Kuid eespool sa näitasid, et said hoolega aru 0-klassi seadmetest, vaata nüüd hoolega EVS-i või kuhu iganes, kas neid võib kasutada paigaldiste juures inimese haardeulatuses, mis on maandatud. Sa panid paika eelduse, et kuskil lähedal on selline boiler ja rikkis isolatsiooniga. Jutust kumasid veel lisaks läbi nagu oleksid ahtad juhtivad paigad.
Sa oled muidugi selline kummaline ufoloog, et väidad selliste boilerite maandamise võimatust ja samas veemõõtja maandamise võimalikkust. Nagu oleks bipolaarne häire.
Juhe teab kõike.
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 11:54 Tsiteerides klassikuid, mul vanaema tegi häid praekartuleid. :good:
Ja siit läheb klassikaline kunn24 stiilis demagoogia lahti, mis kasutab teisele sõnade suhu panemise ja teema mujale viimise metoodikat.
kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 11:54 Kuid eespool sa näitasid, et said hoolega aru 0-klassi seadmetest, vaata nüüd hoolega EVS-i või kuhu iganes, kas neid võib kasutada paigaldiste juures inimese haardeulatuses, mis on maandatud.
Ei võigi. Aga miks sa mulle seda osundad? EVS-ist hoolimata ikka ei eksisteeri Eestimaal boilereid, mis on kaitsejuhiga ühendamata jäetud? Ignoreerid reaalsust jätkuvalt.
kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 11:54 Jutust kumasid veel lisaks läbi nagu oleksid ahtad juhtivad paigad.
Kui Sa oma fantaasial lennata lased, miks Sa minu suunal oma fantaasiaid osundad?
kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 11:54 Sa oled muidugi selline kummaline ufoloog, et väidad selliste boilerite maandamise võimatust ja samas veemõõtja maandamise võimalikkust. Nagu oleks bipolaarne häire.
Mina ei väida võimatust, paned jälle sõnu suhu. Veettevõtja soovib oma töötajate turvalisust sõltumata korteri muu elektripaigaldise või ka naaberkorteri elektripaigaldise korrasolekust.
kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 11:54 Nagu oleks bipolaarne häire.
Ka siin paned iseendale diagnoosi. Kord peab veearvestit vahetav NB! torumees (mitte elektrik) kandma enesekaitseks isoleerkindaid ja kasutama indikaatorit, siis aga jälle on voolud niivõrd väikesed et ei kõssugi. Samas sõdid kümne küünega ja omaenese meetodite tagajärjel korduvalt bambusesse pannes sellise imelihtsa turvavöö nagu veearvesti potentsiaaliühtlustus vastu. Ütleks, et võitluses tuuleveskitega (antud kaasuses PÜ-ga) meeldib Sulle iseendale auku kaevata. Olen seda ka varem imestanud, et kas kohe meeldib haiget saada või mis see diagnoos on.
Viimati muutis juhtmepunt, 11 Sept 2025, 09:37, muudetud 3 korda kokku.
Walter2
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 28 korda

Postitus Postitas Walter2 »

Kuulge kolige PS üle ja kakelge seal - see siin on kergelt öeldes juba natuke piinlik..
:oops:
juhtmepunt
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Walter2 kirjutas: 09 Sept 2025, 12:40 Kuulge kolige PS üle ja kakelge seal - see siin on kergelt öeldes juba natuke piinlik..
:oops:
:thumbsup: Aga ei muud, kui et avalikult üritatakse lolliks teha, siis tuleb ennast ka avalikult kaitsta ja peale lendajale peeglit näidata.
Viimati muutis juhtmepunt, 09 Sept 2025, 14:52, muudetud 1 kord kokku.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 104 korda
On tänatud: 145 korda

Postitus Postitas Küülaline »

kunn24 kirjutas: 09 Sept 2025, 10:30püstitatud väide, et selline boiler lahutataks automaatselt- ei pea ka muidugi paika
Minu väide on, et kui boileril on kaitsejuht ühendatud, siis kereühenduse korral (õigesti valitud) liinikaitse rakendub hetkeliselt. Mis siin paika ei pea?
Vasta