Kuidas ja kuhu teostada veetorude puhul maandus?

veevarustusega seonduvad teemad, samuti WC-d, heitvesi, septikud
ehituslammas
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 4 korda

Kuidas ja kuhu teostada veetorude puhul maandus?

Lugemata postitus Postitas ehituslammas »

Tervist,

sai renoveerimise käigus (vana paneelmaja) vannituppa paigaldatud uus siug - roostevaba, tarbeveele -- mis aga hakkas millegipärast tilkuma ning ühenduskohtadest oksüdeeruma. Arvatavasti seepärast, et asi polnud ikkagi korralikult või siis üldsegi mitte maandatud. Nüüd ongi küsimus, et kuidas seda maandamist üldse teostada? Leian netist igasugust erinevat informatsiooni ja kõik läheb pigem segasemaks. Siin foto sellest, mis on seina taga. Nüüd on see sein ka kinni ehitatud muidugi, kuid all on luuk, kust pääseb veemõõdikutele ligi. Saan aru, et see maandus tulebki kuidagi vist sinna mõõdikute külge või kanti tekitada/ühendada.
Chat GPT ütleb, et (panin screenshoti ka manusesse) juhi maanduskaabel potentsiaalide ühtlustuskilpi või jaotuskilpi; santehnik, kes kunagi teiselpool seina siu ühendas, räägib ka, et maandus peab kilpi minema. WTF, kus see kilp mul seal püstakus veel on? Ainult mingi juhe jookseb ülevalt alla. Või ongi see juhe kusagil mingisse kilpi ühendatud ja mina pean kuidagi selle juhtme nüüd endale kuhugi metalli külge ühendama? Igaljuhul -- reaalsus on sellel fotol, et mis seal seina taga toimub ja palun seletage nüüd rumalale inimesele, kuhu, mis kuramuse klambrid ma phendama pean? Need on ju plastiktorud! Oleks väga tänulik kui keegi saaks sellele mõõdikute fotole joonistada, et mida kuhu täpselt ühendama peab. Ülevalt jookseb üks rohekollane juhe, mis peakski tegelikult olema see mingi maandusjuhe, (ja mis arvatavasti siis ongi ka ehk kusagile kilpi juba ühendatud ehk. Selle pani kunagi remondi algul mingi elektrik...). Mis ma nüüd selle juhtmega teen? Ühendan veemõõdikute metalli külge vm? :D :D

Palun kirjutage ja joonistage. Teiselpool seina muidu siug kannatab siin...

Tänud!
Manused
oksüdeeruv siug teiselpool seina
oksüdeeruv siug teiselpool seina
rohekollane maandusjuhe
rohekollane maandusjuhe
veemõõdikute osa, kuhu ligipääs olemas
veemõõdikute osa, kuhu ligipääs olemas
Screenshot 2025-07-09 at 22.48.23.png (333.33 KiB) Vaadatud 508 korda
Chat GPT "õpetus"
Chat GPT "õpetus"
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 10 korda

Re: Kuidas ja kuhu teostada veetorude puhul maandus?

Lugemata postitus Postitas Vko »

Pole seal mingist maanudsest kasu, s*tasti kokku pandud need ühendused. Ühenduse vahelt paistab justkui keermenöör (?), aga sellistel liitmikel ei peaks seda seal olema. :jooma
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Kõik metallosad, millele võid kättpidi vastu minna, peavad olema omavahel kaabliga ühendatud ja maandatud. Kollaroheline on kaitsemaandus, aga kasulik oleks maandustakistus ka üle mõõta.
See siis peamiselt el ohutuse pärast. Keegi ehitusmeestest oleks pidanud need ühendused tegema.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 322 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Üksikmuhvi, üksikveekraani jne ei pea maandama. Maandatakse täispikkuses metalltorud.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 46 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Nende tagasihoidlike piltide põhjal pakuks mina ka, et sul midagi selle siugtoru juures kehvasti ühendatud. Kui praeguseks leke peatunud siis peaks olema ka oksüdatsioon lõppenud. Kui oksüdatsioon kestab siis laseks mõnel teisel torumehel selle asja üle vaadata. Sellisel maandusel puudub igasugune effekt. Pealegi on sul ju probleem siugtoru väidetava lekke ning oksüdatsiooniga, mitte veemõõtja omaga? Kuidaspidi asi toimus, kas kõigepealt tekkis leke ning siis oksüdatsioon siugtorul või vastupidi? Kuig esmalt lekkis ning siis järgnes oksüdatsioon siis ei saadud lihtsalt leket pidama. Ennem maanduse kasutamist lase kindlasti üle mõõta maandustakistus. Muidu võib selguda, et kasutad juhet millel pole piisavat takistust või mis hullemal juhul on jäänud üldse ühendamata. Selle teist otsa sa ju ei näe.
Santehnik Tartus 56 932 898
ehituslammas
Uus kasutaja
Uus kasutaja

A23 kirjutas: 10 Juul 2025, 07:53 Kõik metallosad, millele võid kättpidi vastu minna, peavad olema omavahel kaabliga ühendatud ja maandatud. Kollaroheline on kaitsemaandus, aga kasulik oleks maandustakistus ka üle mõõta.
See siis peamiselt el ohutuse pärast. Keegi ehitusmeestest oleks pidanud need ühendused tegema.
No neid metallkohti siin nagu on korralikult... -- kõik need ülemineku kohad. Et kas need kõik peaks omavahel ühendama ja siis selle maandusjuhtmega?
Muideks see maandusjuhe on seal ka mingi metallplaadi külge kinnitatud, mida ka kõik torud puudutavad. Ka see tarbevee toru, mis siugtorust TULEB, mitte see osa, mis läheb. Et kas seal on ka vahe, et millal see maandus torule tehtud on, enne vannituppa siugtorusse minemist või pärast? (mingi loogika ütleb, et peaks vist enne olema)

Ja siit ka kohe järgmine loogika küsimus, et kui need torud plastmassist on, siis mis point sellel metallplaadil seal maandusena üldse on, kui see puudutab seal plastmassi... Mis nagu minu teadmiste kohaselt elektrit seni pole suutnud veel juhtida. Johhaidii kui segane...
Manused
metallkohad plastiktorudes.
metallkohad plastiktorudes.
ehituslammas
Uus kasutaja
Uus kasutaja

pikk88 kirjutas: 10 Juul 2025, 10:39 Nende tagasihoidlike piltide põhjal pakuks mina ka, et sul midagi selle siugtoru juures kehvasti ühendatud. Kui praeguseks leke peatunud siis peaks olema ka oksüdatsioon lõppenud. Kui oksüdatsioon kestab siis laseks mõnel teisel torumehel selle asja üle vaadata. Sellisel maandusel puudub igasugune effekt. Pealegi on sul ju probleem siugtoru väidetava lekke ning oksüdatsiooniga, mitte veemõõtja omaga? Kuidaspidi asi toimus, kas kõigepealt tekkis leke ning siis oksüdatsioon siugtorul või vastupidi? Kuig esmalt lekkis ning siis järgnes oksüdatsioon siis ei saadud lihtsalt leket pidama. Ennem maanduse kasutamist lase kindlasti üle mõõta maandustakistus. Muidu võib selguda, et kasutad juhet millel pole piisavat takistust või mis hullemal juhul on jäänud üldse ühendamata. Selle teist otsa sa ju ei näe.
Seda teist otsa saan loodetavasti trepikojast kilbist kontrollida, et kas sinna jookseb miskit.

Kuna korteris kedagi veel ei ela, siis märkasin mingi kuu aega hiljem pärast siugtoru paigaldamist, et tilgub jube aeglaselt ja korralik oksüdatsioon tekkinud. Niiet kumb enne tekkis, ei oska öelda. Selle siugtoruga on algusest peale saaga olnud -- algselt ühendasid selle ühistu poolt tellitud torumehed, kes samal ajal tervel majal püstakut ja torusid vahetasid (see torustik on kõik nende kätetöö). Need mehed keerasid selle siugtoru ühenduse üle -- niiet vett pritsis, tegid sinna oma ajutise jätku, et ma ise uue santehnikuga selle siis ühendaksin (sest neil polnud oma jama parandamiseks aega). Hiljem -- enda leitud santehnik pani miskid uued üleminekujupid siugtoru otsa ja sai ikkagi kuidagi selle toru paika (aga eks see siug oli juba veits rikutud keermetega). Aga siis kuu aega hiljem märkasin, et tegelane ikkagi tilgub ja oksüdeerub rõõmsalt. Selline story.

Üks santehnik soovitas veel nüüd lihtsalt selle maanduskaabli otsa kaheks teha ja sooja ja külma vee näidiku külge ühendada. Aga --- kuidas see siugtoru maandada aitaks, ei tea, sest nüüd vaatan, et see vesi, mis siuigtorusse jookseb -- ei lähe üldse läbi minu mõõdikutegi vaid tuleba sealt vasakult ja läheb ülemistele korteritele. Muidu ma võiks ju siin tervel trepikojal vee kinni keerata kui tahaks.
Manused
siuginoutmaandus.jpg
ehituslammas
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ja tänud kõigile, kes vastanud ja kaasa mõelnud!

Variant on ka muidugi see, et probleem ikkagi siugtorus endas. Roostevaba + messingühendused ei pruugi ka omavahel jube hästi läbi saada, kuid ma ei tahaks uskida, et ma olen ainuke inimene maailmas, kel need kaks metalli siugi ja ühenduse näol kokku saavad...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ehituslammas kirjutas: 10 Juul 2025, 13:55
A23 kirjutas: 10 Juul 2025, 07:53 Kõik metallosad, millele võid kättpidi vastu minna, peavad olema omavahel kaabliga ühendatud ja maandatud. Kollaroheline on kaitsemaandus, aga kasulik oleks maandustakistus ka üle mõõta.
No neid metallkohti siin nagu on korralikult... -- kõik need ülemineku kohad. Et kas need kõik peaks omavahel ühendama ja siis selle maandusjuhtmega?
Muideks see maandusjuhe on seal ka mingi metallplaadi külge kinnitatud, mida ka kõik torud puudutavad. Ka see tarbevee toru, mis siugtorust TULEB, mitte see osa, mis läheb. Et kas seal on ka vahe, et millal see maandus torule tehtud on, enne vannituppa siugtorusse minemist või pärast? (mingi loogika ütleb, et peaks vist enne olema)

Ja siit ka kohe järgmine loogika küsimus, et kui need torud plastmassist on, siis mis point sellel metallplaadil seal maandusena üldse on, kui see puudutab seal plastmassi... Mis nagu minu teadmiste kohaselt elektrit seni pole suutnud veel juhtida. Johhaidii kui segane...
Pidasin silmas (el ohutuse mõttes) neid pindasid, mida võid vannitoas puutuda. "Ussi" maandaks ise ära, nt vannitoa metalltrappidel on ka maandusklemmid.
Need muhvid aga, mis "kapi taga" küll maandamist ei vaja.
ehituslammas
Uus kasutaja
Uus kasutaja

A23 kirjutas: 10 Juul 2025, 14:16

Pidasin silmas (el ohutuse mõttes) neid pindasid, mida võid vannitoas puutuda. "Ussi" maandaks ise ära, nt vannitoa metalltrappidel on ka maandusklemmid.
Selge. Ehk siis et siin seina taga torustikus polegi mul midagi tegelikult teha vaja ja mingit maandust kusagile rohkem ühendada?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ehituslammas kirjutas: 10 Juul 2025, 14:42
A23 kirjutas: 10 Juul 2025, 14:16

Selge. Ehk siis et siin seina taga torustikus polegi mul midagi tegelikult teha vaja ja mingit maandust kusagile rohkem ühendada?
Seina taga pointi ei näe, aga ehk Kalvis täpsustab.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 108 korda
On tänatud: 277 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

ehituslammas kirjutas: 10 Juul 2025, 14:09 .... nüüd vaatan, et see vesi, mis siuigtorusse jookseb -- ei lähe üldse läbi minu mõõdikutegi vaid tuleba sealt vasakult ja läheb ülemistele korteritele.
Muidu ma võiks ju siin tervel trepikojal vee kinni keerata kui tahaks.
Siugtorusse tuleb vesi kõige kõrgemas korteris olevast sooja vee toru tagasivoolust, mitte ei lähe alt üles.
Ehk siugtoru läbiv vesi liigub vastupidi nende noolte suundadele.
Pilt
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 322 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Sai öeldud - kui on siugtoru üksikosana (samuti jätk, kraan, dush jne.) on isoleeritult siis neid ei peagi maandama. Piltidel pole maandamist vajavaid osi.
ehituslammas
Uus kasutaja
Uus kasutaja

ping kirjutas: 10 Juul 2025, 20:19
ehituslammas kirjutas: 10 Juul 2025, 14:09 .... nüüd vaatan, et see vesi, mis siuigtorusse jookseb -- ei lähe üldse läbi minu mõõdikutegi vaid tuleba sealt vasakult ja läheb ülemistele korteritele.
Muidu ma võiks ju siin tervel trepikojal vee kinni keerata kui tahaks.
Siugtorusse tuleb vesi kõige kõrgemas korteris olevast sooja vee toru tagasivoolust, mitte ei lähe alt üles.
Ehk siugtoru läbiv vesi liigub vastupidi nende noolte suundadele.
Pilt
:hello:
Assakurat! :D no selle peale ei tulnudki, et see hoopis ülevalt alla jookseb. Tänud!
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 46 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Kuivõrd torustiku vahetus on tellitud ühistu poolt siis mina võtaks alustuseks ühendust korteriühistuga ning annaks teada, et torumehed pole oma tööga hakkama saanud vaid on rikkunud siugtoru ning vaja see jama ära lahendada. Kas toru on sinu ostetud või hangiti see torumeeste poolt? Kui nemad selle paigaldamisel rikkusid siis on nende rida see ka välja vahetada. Kui toru on ostetud sinu poolt või oli juba eelnevalt korteris olemas siis võib ehk veidike keerulisemaks osutuda see vaidlus, sest alati võib ju vastuseks väita, et toru oli juba varem vigane. Kuid kui nende rida oli paigaldada uus siugtoru ilma igasuguste leketeta siis pole küll sinu kui korteriomaniku kohustus oma pead vaevata kuidas see leke pidama saada.
Roostevaba ja messing omavahel küll mingit reaktsiooni ei põhjusta. Pealegi julgen arvata, et need liitmikud pole roostevabad vaid kroomitud messingust.
Santehnik Tartus 56 932 898
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 102 korda
On tänatud: 144 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

ehituslammas kirjutas: 09 Juul 2025, 23:58uus siug - roostevaba, tarbeveele -- mis aga hakkas millegipärast tilkuma ning ühenduskohtadest oksüdeeruma
Kui on roostevaba miks see siis oksüdeerub? Enamasti on need ikka kroomitud mingi vasesulam.
Vasta