vasktorude jootmine

veevarustusega seonduvad teemad, samuti WC-d, heitvesi, septikud
passer urbanus
külaline

vasktorude jootmine

Lugemata postitus Postitas passer urbanus »

kuidas käib vasktorude jootmine? kui keeruline töö on: ainult valitud torumehed saavad hakkama; iga torumees saab hakkama või saan ise ka hakkama (tavaliste vasktoru liitmikega saan hakkama).
vaja vanas, mittealaliselt kasutatavas majas puitmajas vesi paigaldada - et oleks dekoratiivne ja ühtlasi turvaline - võimalikud probleemid kohe näha.
aituma!
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 105 korda
On tänatud: 84 korda

Re: vasktorude jootmine

Lugemata postitus Postitas Hiid »

mina ei ole torumees ja saan hakkama, aga võibolla ma olen erand. :thumbsup:
passer urbanus
külaline

sisendab lootust, tänan, aga kuidas see siis käib? see traadi moodi tina ja kuumaõhupüstol?
Kasutaja avatar
Silver
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Silver »

Ei ole kah torumees aga hakkama olen saanud!
Ise kasutan ROTHENBERGER-i gaasipõletit,jootepastat ja tina!
Saad hakkama kindlasti,kasuta lõikamiseks ikka torulõikurit,siis ei mulju toru ära!
Edu
Viimati muutis Silver, 27 Veebr 2008, 09:21, muudetud 1 kord kokku.
passer urbanus
külaline

tänud jälle!
kas jootepasta määrid joodetavale pinnale ja kas tina on see traadi moodi? et siis jootmise ajal sätid õigesse kohta?
passer urbanus
külaline

ise küsin ise vastan - tulevastele otsijatele.

leidsin piltidega diy juhendi, inglise keeles küll: http://www.rd.com/18276/article.html

kui kellelgi peaks olema millelegi tähelepanu pöörata, siis oleksin väga tänulik!
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Seda joodist mis on naidatud piltide peal on lubatud ainult kylma vee jaoks,vee temperatuur mitte rohkem kui 30 kraadi.Pean silmas seda pehmet joodist rullis.
passer urbanus
külaline

nii - ja mis siis soojaveetorudega teha?
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Külaline kirjutas:Seda joodist mis on naidatud piltide peal on lubatud ainult kylma vee jaoks,vee temperatuur mitte rohkem kui 30 kraadi.Pean silmas seda pehmet joodist rullis.
oot, mida mida? :shock:
Külaline
külaline

pehme joodis L-SnAg5 vee temperatuur 30* ,surve 6-28mm 40atm,35-54mm 25atm, 64-108mm 16atm.
kovad joodised L-Ag2P
L-CuP6 Vee temperatuur 110*,surve 6-28mm 16atm,35-108mm 10atm..
pehme voi kova joodis tahendab nende voolavust,esimene nendest on voolav jargmised kaks mittevoolavad. Mida suurem toru diameeter- peab olema ka parem joodise voolavus et vahed taita.
Anna kysimus pyyan vastata.
Unustasin oelda esimese sulamis temp 221-240* kahe jargmise 710-730*
passer urbanus
külaline

ehk viitad mõnele allikale, kus vasktorude jootmine normeeritud või kuidagi sedaviisi ...
Külaline
külaline

Deutsches Kuper-Institut,Dusseldorf,1993
Muidugid normeeritud,otsi http://www.KME.com
passer urbanus
külaline

kuis neid kõvu joodiseid peale kantakse / kasutatakse? kas samat viisi põletiga?
Külaline
külaline

Tapselt sama viisi, nn pastat pole vaja,see on juba joodise sees.Need poletid mis piltide peal, on moeldud peenemate toode jaoks.Eraldi vaiksemad detaild joodad ara,aga kui midagid suuremat siis ei soojenda toru labi.Rohkem moe vark.Toru on vaja punaseks ajada.
Hapnik,propaan,voolikud,hapniku reduktor,propaan reduktor,poleti on selle jaoks vaja. Mina kasutan 4 numbri poleti otsa.Hapniku surve 4-5atm,propaani surve 1- 1,3 atm. Ohutus eeskirjad nouavad et koigepealt paned polema propaani siis annad hapnikku juurde.Valjalylitamine vastupidi ,koigepealt hapnik pealeseda propaan.See on raudne reegel,et valtida vastulooki.Leek ei tohi eemaldaduda poleti otsast ,ta sedasi voib kustuda.Hapniku jaak pallonis mitte vahem kui 20atm,raamatus on kirjutadud 5atm.Igati valtida kokkupuudet hapniku nafta saadustega,viimane on ka raudne reegel.Hapniku transport -palloon pikali maas ventiliga ette poole liikumise suunas.
Leek poleti otsas peab kohisema ja olema sinine.
passer urbanus
külaline

külaline väidab, et üle 30*C veele peaks kasutama kõva joodist - ometi leidsin pehme joodise, mis ette nähtud kasutamiseks töötemperatuuril kuni 110*C:

Soft solder S-Sn97Cu3, DIN EN 29 453
Soft soldering of copper tubes with copper, red copper cast and brass fittings for cold and hot water installation, heating installation ≤ 110°C (230°F). In accordance with DVGW work sheet GW 2. Alloy (weight %) 97% Sn, 3% Cu.
Melting temperature 230–250°C (450–480°F).

http://www.rems.de/go.aspx?lid=2&tid=15&pgid=9
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar

ma ei vaatand, mis mu tina peale on kirjutatud, aga tinutasin oma torud ära ja saunaboilerist tulev 105.C vesi neid lahti küll ei ole sulatanud. Muu mind paraku ei koti kahh. Loodan et kestab :blackeye:
Külaline
külaline

See on muidugid hea ,passer urbanus,et sa leidsid.Soovitaks vaadata ennem tooriistu mis selle joodise juurde kaivad Rems Hot Dog 2 ja Rems Contakt 2000, koige odavamad 500-600 Eurot ning joodist mis on kaks korda kallim tavalisest/
passer urbanus
külaline

tea mispärast selle joodise juurde neid hot-doge vaja on? miks ei peaks selle väikese põletiga hakkama saama? 230-250*C ...
Külaline
külaline

Muidugid saad hakkama,ma olen lokaalsed lahendused teinud liimiga.See ju oleneb kellele,kuhu ja mille jaoks teha.
Silwer
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas Silwer »

Hiid kirjutas:ma ei vaatand, mis mu tina peale on kirjutatud, aga tinutasin oma torud ära ja saunaboilerist tulev 105.C vesi neid lahti küll ei ole sulatanud. Muu mind paraku ei koti kahh. Loodan et kestab :blackeye:
Ma jootsin oma torusid täpselt sama moodi. Pole ka kuskilt tilkuma hakanud. Vee temperatuur maksimaalselt 85 kraadi ja rõhk alla 2 bar.
passer urbanus
külaline

Külaline kirjutas:Muidugid saad hakkama,ma olen lokaalsed lahendused teinud liimiga.See ju oleneb kellele,kuhu ja mille jaoks teha.
liimiga??? lokaalsed lahendused???
Külaline
külaline

Mille yle siin imestada kui liitmiku ja toru vahe on 0,1-0,2 mm ning survet ei ole.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 78 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Upitan vana teemat:

Conexi kodulehel

http://www.ibpconex.co.uk/viewRange.php?id=11

on joodetavate vasktoruliitmike

Pilt

kohta huvitav märkus:

"Delcop End Feed fittings are primarily designed for solder applications but, with the exception of Union fittings with copper tails, may also be brazed."

Kas keegi oskab öelda, mida see "brazed" võiks antud kontekstis tähendada (eeldan, et "solding" tähendab jootmist)?
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 78 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

madis64 kirjutas:Kas keegi oskab öelda, mida see "brazed" võiks antud kontekstis tähendada (eeldan, et "solding" tähendab jootmist)?
Ise küsin, ise pakun - "solding" tähendab jootmist pehmejoodisega, "brazing" tähendab jootmist kõvajoodisega?
---------------------------
külaline

Lugemata postitus Postitas --------------------------- »

Algajatel ma ei soovita kasutada pehmet joodist,seda tegelikult kasutatakse suure diameetri torude jaoks 64 mm ja rohkem et vahed täita,pehme tähendab seda et ta on kordi vedelam.Olgugi et ta on 4-5 korda odavam kõvadest joodistest.
Vasta