Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas ping »

Küülaline kirjutas: 08 Juul 2023, 13:13
T25 kirjutas: 08 Juul 2023, 12:10Kui valad 99 kraadise vee termosesse, siis ei lähe see iseenesest mingi aja pärast keema, vaid jätkab vaikselt jahtumist
Päikeselt tuleb ju kogu aeg energiat juurde.
Päikselt tuleb energiat ainult pool ööpäeva ja pimedal ööpäeva poolel kiirgub soojusenergia maailmaruumi poole.

Selgel suveööl võib Eesti rabas õhutemperatuur langeda nulli lähedale, sest all on mitme meetri paksune turbakiht soojusisolatsiooniks ja taevasse suunduv vähene soojuskiirgus ei peegeldu atmosfärist (pilvedelt) tagasi.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

ping kirjutas: 08 Juul 2023, 13:26 Päikselt tuleb energiat ainult pool ööpäeva
Aga huvitav mis teisel pool maakera siis samal ajal toimub?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 267 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Küülaline kirjutas: 08 Juul 2023, 21:13
ping kirjutas: 08 Juul 2023, 13:26 Päikselt tuleb energiat ainult pool ööpäeva ...
Aga huvitav mis teisel pool maakera siis samal ajal toimub?
... ühele pinnaühikule. Kui maakera pöördub päikese suhtes, siis soojusenergia lahkub maalt kosmose poole, millisel viisil sõltub hetke atmosfäri omadustest.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
T25
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas T25 »

Maa sees on veel teine "päike" ka olemas, mis annab energiat. Seesamune sisemine päike on ka põhjuseks, miks Veenusel on meeletu temperatuur ja tihe atmosfäär. Päikesevalgus Veenusel maapinnale praktiliselt ei jõuagi ( ainult 1-2%) ja seetõttu nn kasvuhooneefekt seal ei saa üldse pilli puhuda, kuigi Veenusest on tehtud kasvuhooneefekti postripoiss. Valgus ei jõua seal ju maapinnani tiheda atmosfääri tõttu.

Selgitame, kuidas tekib üldse atmosfäär. Asi lihtne, temperatuur paneb osakesed liikuma ja need rebivad ennast maapinna küljest lahti. Raskusjõud hoiab neid ju maakera küljes kinni. Mida kõrgem temperatuur, seda rohkem rebib osakesi ennast maapinna ja veest lahti tekitades atmosfääri. Aga selleks on vaja energiat, et raskusjõudude vastu võidelda ja kui energiat ei ole, siis sajab atmosfäär tagasi maapinnale alla. Temperatuur tekitab atmosfääri. Veenuse puhul räägitakse, et seal on tiheda atmosfääri tõttu kõrge rõhk ja seetõttu kõrge temperatuur. Põhjus tagajärg on selliste juttude puhul segi läinud - hoopis kõrge temperatuuri tõttu on tekkinud tihe atmosfäär, mis avaldab kõrget rõhku. Muud midagi.
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Imelik »

T25 kirjutas: 09 Juul 2023, 10:26
Maa sees on veel teine "päike" ka olemas, mis annab energiat. Seesamune sisemine päike on ka põhjuseks, miks Veenusel on meeletu temperatuur ja tihe atmosfäär.
Kõige olulisem temperatuuri mõjutaja on siiski päike. Selles võite veenduda poolustel või siis öösel. Veenust ei maksa Maaga võrrelda, liiga palju erinevusi. Vedela vee puudumine (keskmine pinnatemperatuur 462 °C), lähedus päiksele, päikesetuulte eest kaitsva magnetvälja puudumine, ööpäev kestab 243 meie ööpäeva, väike kalle- puuduvad aastaajad jne.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

"Roheline" ajuden*ss käib täie hooga, paar päeva tagasi saadeti mulle tore kiri:
Tere!

Tuletame Teile meelde, et alates 1. juunist k.a. muutus biojäätmete liigiti kogumine kohustuslikuks kõikidel Tallinna kinnistutel, sõltumata sihtotstarbest või elamu tüübist. Biojäätmed tuleb koguda tekkekohal eraldi mahutisse ja anda üle jäätmevedajale (Tallinna jäätmehoolduseeskiri § 9 lg 1). Biojäätmete mahutit tuleb tühjendada sagedusega, mis väldib selle ületäitumist, haisu ja kahjurite levikut ning ümbruskonna reostamist, kuid minimaalselt kaks korda kuus.

Jäätmevedaja andmetel ei ole Teie kinnistul biojäätmete äraveo lepingut sõlmitud ega taotletud nõusolekut tekkekohal kompostimiseks. Palume Teil viivitamatult korraldada oma kinnistul biojäätmete liigiti kogumine.

Biojäätmed on biolagunevad aia- ja haljastujäätmed ning toidu- ja köögijäätmed. Aia- ja haljastujäätmed on näiteks niidetud muru, puulehed, umbrohi, lõikelilled, hekipügamise jäägid, riknenud õunad. Toidujäätmed on näiteks riknenud toit, puu- ja köögiviljade koored, kalaluud, kondid, muna- ja pähklikoored, kohvi- ja teepaks koos filtriga, potitaimed ilma potita. Biojäätmete mahutisse võib panna ka teisi biolagunevaid jäätmeid nagu salvrätid, majapidamispaber ning papist munarestid.

Üksikelamu, paarismaja, üksikelamuna registreeritud ridaelamuboksi ja kuni kahe korteriga kinnistul ei pea olema biojäätmete mahutit juhul, kui köögi- ja sööklajäätmed kompostitakse samal kinnistul, kus tekkivat komposti on võimalik ära kasutada ning asukohajärgselt linnaosavalitsuselt on saadud nõusolek köögi- ja sööklajäätmete tekkekohal kompostimiseks (Tallinna jäätmehoolduseeskiri § 9 lg 2). Nõusolekut saab taotleda Tallinna jäätmevaldajate registri iseteenindusest, kuhu tuleb lisada foto aias olevast kompostrist. Iseteeninduse aadress on https://evald.ee/tallinn/app/jaatmekaitlus/. Kui Tallinna jäätmevaldajate registrit ei ole võimalik kasutada, siis tuleb esitada allkirjastatud taotlus koos kasutatava kompostri fotoga oma asukohajärgsele linnaosavalitsusele.

Ühise õuealaga paarismaja, kuni kahe ridaelamuboksi või kuni kahe kõrvuti asetseva üksikelamu kinnistul on lubatud kasutada kompostrit ühiselt. Selleks tuleks täita ühiskompostri kasutajate vaheline leping, mille leiab siit. Kui leping on osapooltel täidetud ja allkirjastatud, siis palume saata see e-posti aadressile jaatmed@tallinnlv.ee. Palume kirjale lisada ka foto aias olevast kompostrist, kui see pole juba sisestatud Tallinna jäätmevaldajate registrisse.

Soovi korral võivad kõrvuti asetsevad kinnistud kasutada biojäätmete kogumiseks ka ühismahutit. Ühismahuti kasutamiseks tuleb kasutajate vahel sõlmida ühismahuti kasutamise leping ning leppida kokku, kes sõlmib piirkonna jäätmevedajaga mahuti tühjendamiseks lepingu ning kuidas toimub mahuti tühjenduse eest tasumine. Ühismahuti kasutajate vahelise lepingu leiab siit. Kui leping on osapooltel täidetud ja allkirjastatud, siis palume saata see e-posti aadressile jaatmed@tallinnlv.ee.

Lepingu sõlmimiseks tuleb pöörduda oma piirkonna jäätmevedaja AS Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus poole e-posti aadressil info@tallinnavedu.ee.

Muude probleemide ja küsimuste tekkimisel palume pöörduda Nõmme linnaosavalituse poole e-posti aadressil nomme@tallinnlv.ee või Tallinna Strateegiakeskuse ringmajanduse osakonna poole e-posti aadressil jaatmed@tallinnlv.ee.

Rohkem infot biojäätmete, ühismahutite ja ühiskompostri kohta leiab korduma kippuvate küsimuste alt.

Palume Teil viivitamatult korraldada oma kinnistul biojäätmete liigiti kogumine. Täname Teid koostöö eest!

Lugupidamisega

Joosep Vimm

abilinnapea

Tallinna linn

Vabaduse väljak 7, 15199 Tallinn
Et ma pean nüüd vareste ja värvuliste toitmise lõpetama ja mingi potjomkinlusega hakkama tegelema? Aga mis saab linnukestest? Peab oma meilboksi spämmifiltrit kohendama.
Juhe teab kõike.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kunn24 kirjutas: 15 Juul 2023, 00:19 "Roheline" ajuden*ss käib täie hooga, paar päeva tagasi saadeti mulle tore kiri:
Biojäätmed tuleb koguda tekkekohal eraldi mahutisse ja anda üle jäätmevedajale (Tallinna jäätmehoolduseeskiri § 9 lg 1). Biojäätmete mahutit tuleb tühjendada sagedusega, mis väldib selle ületäitumist, haisu ja kahjurite levikut ning ümbruskonna reostamist, kuid minimaalselt kaks korda kuus. ...
Et ma pean nüüd vareste ja värvuliste toitmise lõpetama ja mingi potjomkinlusega hakkama tegelema? Aga mis saab linnukestest? Peab oma meilboksi spämmifiltrit kohendama.
Võtan enda eksisteerimise aega siin planeedil mõistusega ja saan aru, et ei ole surematu, kuid no nii väga tahaks näha seda, et kuhu bürokraadid koos bürokraate sponsoreerivate ärikatega oma "roheliste jaburuste" väljamõtlemisega jõuavad ja millal jõuab neile kohale reaalsus. ;) Miks ma ei imesta Musta-, Lasna- jne mägede kortermajades pesitava loodusliku liigirikkuse üle(tarakanid)? Ikkagi elusloodus! Ja siis on olemas firmad, kes pakuvad loodusliku liigirikkuse hävitamist! Ikka väga jabur! ;) Või on mul mingi väärastunud mõtlemine? Naaberiigis on tarakanid vist lausa õnne/rikkuse enne, keda võetakse purgiga uude koju kaasa?
Kunagi Maalehest loetud üks hea mõte- "Kui sääske maandub su munadele, alles siis saad aru, et on olemas palju vägivallatumaid tegevusi sääse tegevuse lõpetamiseks". ;) Mind huvitaks, et kuidas sellises situatsioonis käituvad munadega puudekallistajad, kes ennast aheldavad paju(remmelgas on tegelikult palju kõlavam nimetus paju kohta) külge? Käed on ju aheldatud? Sunnivad sääske mujale lendama mõttejõuga? Aga aju hallrakkude arv on puudekallistajatel vist väga piiratud kogus?
Sai hiljuti kodus lõpetatud köögi värskendusremont koos vanade köögikappide väljavahetamisega. Ostis direktor siis kraanikausi alusesse kappi ka nanotehnoloogial põhineva siinidel kahesktsioonilise prügikasti, kuhu mahub 10l biojäätmete kilekott ja 15 või 20l olmejäätmete kilekott. Hommikul just küsisin direktori käest, et kui ruttu saab täis biojäätmete osa. Ütles, et ca 2-3 nädalat, kuid olen talle maininud, et haisema läheb juba 2-3 päevaga. Kas pean kannatama haisu 2-3 nädalat või tühjendama oma kapialust biokonteinerit tihedamini? Kui tihedamalt, siis ma ei ole ju roheline, sest biojäätmete kasti käib ka kilekott, mis on roheliste arvates pähh? :scratch: Biolagunev kilekott? Miks mulle tundub, et biolagunevate kilekottide(!) tootmine on vist väga-väga suure miinusmärgiga rohelisuse mõttes?
Jään ikkagi arvamuse juurde, et need ärimehed, kes soovivad meie biojäätmeid, peaksid selle tooraine eest maksma, mitte et meie peaksime maksama peale nende äriideele toota rohelist biogaasi ainult selle pärast, et sõnad "roheline ja planeeti Maa päästev" on hetketrend.
Sattusin hiljuti Discoveri kanalilt poole saate pealt vaatama ühte dokfilmi, et miks Sahara kõrbestus, kuigi muistse Egiptuse piirkond oli põhimõtteliselt Euroopa viljaait. Ca 5000 aastat tagasi oli Sahara oli roheline ja kõigest 500 aasta jooksul kõrbestus. Filmist tuli välja, et ka ekvatoriaalses piirkonnas(!) oli tol ajal põud. Ja tol ajal ei olnud mittemingisugust globaalset inimtegevuse mõju kliimale!!!!!!!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas val »

Urmas kirjutas: 15 Juul 2023, 11:55... , kuid olen talle maininud, et haisema läheb juba 2-3 päevaga. Kas pean kannatama haisu 2-3 nädalat või tühjendama oma kapialust biokonteinerit tihedamini? Kui tihedamalt, siis ma ei ole ju roheline, sest biojäätmete kasti käib ka kilekott, mis on roheliste arvates pähh? :scratch: Biolagunev kilekott? Miks mulle tundub, et biolagunevate kilekottide(!) tootmine on vist väga-väga suure miinusmärgiga rohelisuse mõttes?
Jään ikkagi arvamuse juurde, et need ärimehed, kes soovivad meie biojäätmeid, peaksid selle tooraine eest maksma, mitte et meie peaksime maksama peale ....
Biolagunevad köögi- ja sööklajäätmed võib kogumismahutisse panna lahtiselt, st keegi ei käsi biolagunevat kilekotti kasutada. Kes keelab sul tühjendada kasvõi iga päev? Mina nt tühjendan 2-4p järel ja haisu üle ei kurda.

Kui sa oma hinnakirja https://marjamaa.ee/documents/380086/72 ... .2021..pdf
vaatad, siis näed, et keegi maksab nende eest ja sina maksad sellevõrra vähem. Konkreetselt segaolmejäätmed 80l konteiner 2,23 € ja biojäätmed 0,14 €. See on ca 16 kordne hinnavahe.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 70 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Demagoogia kõrgklass on see Val viimane postitus.
Nimelt pole võimalik segaolmejäätmete kogumisest sisuliselt keelduda - ükskõik kas sorteerid või mitte. Samas oma majas on mul õigus biojäätmed komposteerida, teatud juhtudel võib seda ka kortermajas teha.
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mul on hinnakirjast võetud faktid ja numbrid. Milles seisneb demagoogia? Segaolmejäätmete kogumisest keeldumisest ma ei rääkinud, aga ise arvan, et reeglina ei tohiks olla võimalik keelduda, sest biojäätmete kogumine ei tähenda seda, et segaolmejäätmeid enam ei teki.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Mul on elust näide kus isegi vallavolikogu liige nihverdas ennast prügilepingu sõlmimisest ära väitega, et tegelikult elab ja töötab 100 km kaugusel Tallinnas, ehkki samal ajal laskis toetusega tee ehitada, sest alaealine laps käib koolis...
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 15 Juul 2023, 21:01 Biolagunevad köögi- ja sööklajäätmed võib kogumismahutisse panna lahtiselt, st keegi ei käsi biolagunevat kilekotti kasutada. Kes keelab sul tühjendada kasvõi iga päev? Mina nt tühjendan 2-4p järel ja haisu üle ei kurda.
Oi jeerum-jeerum! Ja siis jätan meie pisikese 10l haisva kastikese pesemata kui kilekotti ei kasuta? Mõtled ka vahest enne oma mõtte kirja panemist? Jah, võiks ilma kilekotita biojäätmeid koguda, aga pesta on köögikapis asuvat kasti ju ikka ja seda puhta joogiveega kui samal ajal Somaalias lapsed surevad nälga ja janusse, sest neil ei ole midagi süüa ega juua, kuid meie viskame ära toidujäätmeid ja peseme jäätmete kastikest puhta joogiveega. Kusjuures ma pean maksma biojäätmete kastikese hügieenilisena(mitte haiseva) hoidmise eest puhta vee kasutamise ja kanaliseerimise eest. Ühtede ärimeeste idee pärast peame tegema x-kordseid kulutusi. Kui kapis asuvat biojäätmete kastikest ei pese, siis varsti on külla oodata KOV sotsametnikku, kes tuli kontrollima naabrite kaebust kõrval/all/üleval olevast korterist tuleva haisu asukoha kindlaks tegemiseks. Jabur ei tundu või? ;) Miks osadel on mõtlemine ainult oma ja tumeroheliste idee mätta otsast? Miks Ulli-Greta ei käi ÜRO-s esinemas nii nagu ta sündis? Riietudes ja reisides ta raiskab ju planeedi Maa ressursse! Isegi ÜRO esinemiselt tuli koju enda arvates roheliselt. No ei olnud see viikingite aegne purjekas. Purjeka ehitamise ei maksnud midagi! Ja mitte, et mind huvitaks tema paljas keha, vaid paljalt trepil istudes annaks ta eeskuju taastumatute ressursside raiskamise vastu. ;)
val kirjutas: 15 Juul 2023, 21:01 Kui sa oma hinnakirja https://marjamaa.ee/documents/380086/72 ... .2021..pdf
vaatad, siis näed, et keegi maksab nende eest ja sina maksad sellevõrra vähem. Konkreetselt segaolmejäätmed 80l konteiner 2,23 € ja biojäätmed 0,14 €. See on ca 16 kordne hinnavahe.

Kurat, kui KOV ei suutnud organiseerida mitme kuu jooksul prügikastigi(olen sellest siin juba kirjutanud), mulle kutsuti politsei kui tegin kodanikuallumatuse aktsiooni ja siis pean veel olema tumeroheline ja seaduskuulelik. Unistage edasi! Nagu küla koerale, nõnda koer külale! Olen õppinud igal võimalusel kasutama Dalai laama mõttetera- õppige tundma seadusi, et teada kuidas neid õigesti rikkuda!
Järjest rohkem on hakanud välja tulema kasvõi PV paneelide ja elektriautode tegelik jalajälg planeedile Maa.

Hea kasutaja val, kas sa oled kasvõi kordki proovinud veidi laiemalt, roheliste ideede kastist ennast välja mõelda ja asju vaadata laiemalt ja seoseid? Vist ei, aga kahju. Ei midagi isiklikku, kuid sinu mõtteid lugedes tuli mulle meelde võrdlus voorihobustega, kelledele pandi pähe silmaklapid, et nad ei näeks, mis toimub kõrval ja jookseksid ainult otse või väljaõpetatult sinnapoole, kuhu kutsar teda ohja survega suunas. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

Urmas kirjutas: 22 Juul 2023, 01:59
val kirjutas: 15 Juul 2023, 21:01 Biolagunevad köögi- ja sööklajäätmed võib kogumismahutisse panna lahtiselt, st keegi ei käsi biolagunevat kilekotti kasutada. Kes keelab sul tühjendada kasvõi iga päev? Mina nt tühjendan 2-4p järel ja haisu üle ei kurda.
Oi jeerum-jeerum! Ja siis jätan meie pisikese 10l haisva kastikese pesemata kui kilekotti ei kasuta? Mõtled ka vahest enne oma mõtte kirja panemist? Jah, võiks ilma kilekotita biojäätmeid koguda, aga pesta on köögikapis asuvat kasti ju ikka ja seda puhta…
Urmas, sa oled vist unine juba, et rohkem võimalusi ei näe. Meil pannakse kastikesse tavaline must prügikott ja kallatakse see vasatavalt vajadusele tühjaks (5-10 päeva tagant, mulle tundub.) Kui kott peale tühjendamist haiseb, läheb olmekonteinerisse. Kui ei, läheb uuele ringile. Kast kãib pesus ka, vist kord aastas umbes.
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 22 Juul 2023, 01:59 Oi jeerum-jeerum! Ja siis jätan meie pisikese 10l haisva kastikese pesemata kui kilekotti ei kasuta? Mõtled ka vahest enne oma mõtte kirja panemist? ...
Kohe näha, et algaja. Alguses katsetasin ka biolagunevat kilekotti, aga mulle piisab sellest kui panen kasti põhja 2-3 köögi salvrätiku kihti, mis imab niiskust ja ei lase kraamil põhja külge kleepuda. Kui materjal on olnud vedelam, siis loputan kasti üle, aga iga kord pole see vajalik. Loputamise veekulu on ca 0,5-1 l. Kui väljas on vihmaveetünn, siis ei pea isegi kraanivett kasutama.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

val kirjutas: 24 Juul 2023, 09:18.. Alguses katsetasin ka biolagunevat kilekotti, aga mulle piisab sellest kui panen kasti põhja 2-3 köögi salvrätiku kihti, mis imab niiskust ja ei lase kraamil põhja külge kleepuda.
Ja kuhu lähevad need 2-3 köögi salvrätikut, need komposti vist ei sobi, vähemalt kunagi Tartu veevärgi keegi spets rääkis, kuidas reoveepuhastuse üks probleeme olla, et inimesed teadmatusest kasutavad WC paberi asemel pabertaskurätte ja neid köögi- ja majapidamispabereid, kuhu paberi tugevuse( köögipaber märgudes ei lagune aga wc paber laguneb kergesti) tõstmiseks on lisatud paberimassile plastkiudu ja see plastkiud sattudes puhastusseadmetesse, ei taha komposteeruda, kipub kogunema ja ummistab seadmeid, mille tõttu tuleb seadmed seisata ja puhastamine toimub käsitsi inimtööjõuga.
Seepärast olla arenenud maades ka kodustes WC-des eraldi prügikastid, kuhu beebimähkmed, hügeenisidemed, niisked salvrätid, plaastrid ja ka muud paberilaadsed tooted koguda saab ja neid ei tohi wc-postist alla lasta.
Sama peaks laienema ka nende materjalide kompostimisele.

Rääkige neist biolagunevatest kilkottidest, kas komposteeruvad ilusti?
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Prill kirjutas: 24 Juul 2023, 09:52 Ja kuhu lähevad need 2-3 köögi salvrätikut, need komposti vist ei sobi, vähemalt kunagi Tartu veevärgi keegi spets rääkis, kuidas reoveepuhastuse üks probleeme olla, et inimesed teadmatusest kasutavad WC paberi asemel pabertaskurätte ja neid köögi- ja majapidamispabereid, kuhu paberi tugevuse( köögipaber märgudes ei lagune aga wc paber laguneb kergesti) tõstmiseks on lisatud paberimassile plastkiudu ...
Beebimähkmed, hügeenisidemed, niisked salvrätid ja plaastrid on teine teema ja lähevad olmejäätmesse. Tavaline poes müüdav köögi salvräti rull e täpsema nimega majapidamispaber on valmistatud 100% tselluloosist ja sobib biojäätmesse väga hästi: https://www.ragnsells.ee/wp-content/upl ... nsells.pdf
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Selle loogikaga võib sittuda paberkotti ja ka olmejäätmetesse pista. Igati roheline lähenemine, ei pea peldikus vett raiskama.
Juhe teab kõike.
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

Isegi (tselluloosist) munarestid, kui väiksemaks rebida, komposteeruvad hästi. Pehmet paber jm kuiv tselluloos aitab kompostri märja keskkonna tahedamaks muuta.
Prill kirjutas: 24 Juul 2023, 09:52 ...beebimähkmed, hügeenisidemed, niisked salvrätid, plaastrid ja ka muud paberilaadsed tooted
Need võivad ju pisut tselluloosi sisaldada aga paberilaadse toote alla need üldiselt küll ei mahu. Niiskeid salfakaid ei tea, ei kasuta, niisked autopühkimise lapid on mittekootud kangas. Mähkmed on geeli täis ja õhuke kiht kangast. Tselluloosist/paberist plaaster - see ei püsiks koos. Väikesed beežid on plasti-, suuremad rullid kangapõhised.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 89 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

kunn24 kirjutas: 24 Juul 2023, 11:53sittuda paberkotti ja ka olmejäätmetesse pista
Mitte olme, vaid biojäätmetesse.
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 24 Juul 2023, 09:18 Loputamise veekulu on ca 0,5-1 l.
Ja see ei olegi kulu või?
val kirjutas: 24 Juul 2023, 09:18 Kui väljas on vihmaveetünn, siis ei pea isegi kraanivett kasutama.
Ja-jaa, Tallinnas, Õismäe "hiina müüri" iga trepikoja ees on vihmaveetünn. ;) kas mägede trepikodades olevad olmeprügi šahtid on kinni keevitatud või funktsioneerivad nagu vanasti? Ei saa kõike vaadata ainult eramaja vaatevinklist.
Urmas
autodidakt

Prill kirjutas: 24 Juul 2023, 09:52 Rääkige neist biolagunevatest kilkottidest, kas komposteeruvad ilusti?
Mul maal või kodus keldris lagunes üks Maxima kirjaga fossiilsest materjalist valmistatud kilekott mingi 5-6 aastaga praktiliselt tuhaks. Praaktoode? :scratch: ;)
Urmas
autodidakt

Üle pika aja üks normaalne artikkel, mis astub rohepaanika vastu. https://epl.delfi.ee/artikkel/120222420 ... li-lahedal

Ja täna hommikul sattusin lugema seda artiklit. https://epl.delfi.ee/artikkel/120222122 ... iaalmeedia , kus võtab sõna Eestimaa Looduse Fondi kliimapoliitika ekspert Laura Vilbiks. Kergelt guugeldades seda "eksperti", siis ei leidnud sõnagi, et tal oleks kliima alal kasvõi bakalaureuse kraadigi. Ainult TÜ poliitika alal ja aastake midagi Belgias. Ja juba ekspert, my ass. ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas, kas teises artiklis esinev atmosfäärifüüsik on päris ekspert või erukoloneli tasemel "ekspert"?

Kui tahad teada kustkohast tekivad erukonoleli ja igasugu võimu ihkavate poliitiliste kampade suur kliimatarkus, siis vaata seda ja küsi endalt kas usud pigem teadust või naftaraha: https://jupiter.err.ee/1609033547/kliim ... -kampaania
xxx111
külaline

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Ma kaldun siinkohal nõustuma val-ga ses suhtes, et kas hr Toomepuu on õige inimene sel teemal sõna võtma
Samas tema artiklis viide:
https://www.telegraphindia.com/world/th ... id/1955493 (mida lugesin juulis) on juba midagi muud
Samas leian, et ka val-i viide pole objektiivne
So "mõlemad pooled" on subjektiivsed ja "oma õiguse" tõestamiseks tehakse ükskõik mida
Kas kliima soojeneb - tõenäoliselt (mitte kindlalt)
Kas see on inimtegevuse tagajärg - täiesti omaette teema
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 09 Aug 2023, 10:53 ...Kas kliima soojeneb - tõenäoliselt (mitte kindlalt) Kas see on inimtegevuse tagajärg - täiesti omaette teema
Meil on usuvabadus ja igaüks usub mida tahab. Mina olen loodusteaduste taustaga ja ei usu grammi võrragi nafta rahadega tehtud muinasjutte. Tarkade ehk siis kliimamuutust uurivate teadlaste seas valitseb inimmõju osas konsensus: "Inimese mõju kliimasüsteemile on selge. On äärmiselt tõenäoline (95–100% tõenäosus), et aastatel 1951–2010 oli globaalse soojenemise peamine põhjus inimmõju."
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scienti ... ate_change

Fakt on see, et tohutu fossiilkütuste põletamine viimase 100a jooksul on kliimat mõjutanud. Täiesti omaette teema on, mida me selle teadmisega peale hakkame. Selle koha peal läheb tavalisest poliitiliseks kakluseks, sest lahendusi ja soove on väga erinevaid kuni faktide ja probleemi eitamiseni välja.
Viimati muutis val, 09 Aug 2023, 14:42, muudetud 1 kord kokku.
Vasta