Palk puhtaks

Palkmajade teema
Siilimamma
külaline

Palk puhtaks

Lugemata postitus Postitas Siilimamma »

Tegime siis vana maja palgini paljaks, väljapoole tuleb soojustus ja laudis kuid sissepoole jätaks palgi nähtavale. Kuid nüüd mure. Palgi vahed on mingit krohvi/segu ollust täis, naelad kiskusime välja. Palk on kahjuks selline tuhm/hall, mustrit pole näha. Teeks palgi puhtaks, kuid millega siis?
Üks ütleb kasuta liivapritsi, keegi ei laenuta seda, samas pidi see ka palgi ära lõhkuma ja nn."karvaseks" tegema. Survepesu või? Samas palju see palk seda ujutamist siis nüüd kannatab, lõpuks läheb puhta tumedaks.
Üks rääkis ka fiiberketaslihvijast, paned aga ketassae otsa ja lihvid, kipub jälle sooni jätma, kui natukenegi eksid....oeh.
Vahel juba tekib mõte,et paneme aga selle palgi uuesti laudade taha peitu:(

Mida siis nüüd teha?
Talv tulekul, maja puhta lage:(
wake
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 404
Liitunud: 19 Sept 2007, 11:11
Asukoht: Põlva lähedal

Lugemata postitus Postitas wake »

Endal jääb ka palki nähtavale. Puhtamaks (mitte suisa heledaks) saab nailonkettaga. Oli poes selline punane ketas, käib trelli otsa ja siis puhastama, ei ole hullu ka kui käsi väriseb. Tulemus jääb sile ja ei kahjusta puitu, alles jäävad ka kõik (d)efektid, mis olid enne...mul näiteks käsitsi tahutud palk ja see jääb ka näha. Aeganõudev on see, sest pole suuremat sellist ketast näinud, on ainult pisikesed poes.
Proovisin ka pehmema terasharjaga, aga kraabib palgi ära, liivapritsil vast sama asi, survepesu ei tea kommenteerida.
~300kg kuumi kive, kolm vihta ja paar õlut
jan325c
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 26 Okt 2007, 11:41
Asukoht: Ida Viru

Lugemata postitus Postitas jan325c »

sorry et teie teemasse trügi aga mul sama mure , Ok palgid saan kuidagi puhtaks,siledaks aga millega oleks kõige targem palgivahesid töödelda ? et see samma jms sealt pudenema ei hakka
Ando
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 61
Liitunud: 08 Aug 2006, 12:35

Lugemata postitus Postitas Ando »

Mina lihvisin `relakaga`ja lamellkettaga.Lihvib küll pinna pisut maha aga saab heleda palgi kätte.Saab ka vahekohad servaga ettevaatlikult teha.Kui varavahe oli suurem lasin traatkettaga suurema sodi minema.Täitsa puhtaks niikuinii ei saa,topid uue sambla,lina või köit vahele.
zoja uba
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 252
Liitunud: 03 Veebr 2007, 18:48
Asukoht: tallinn

Lugemata postitus Postitas zoja uba »

jan325c kirjutas:sorry et teie teemasse trügi aga mul sama mure , Ok palgid saan kuidagi puhtaks,siledaks aga millega oleks kõige targem palgivahesid töödelda ? et see samma jms sealt pudenema ei hakka
ma olen näinud ühte maja kus palgivahed on täidetud saepurust ja kipsist ja munavalgest segatud pahtliga(omaniku kirjeldus) Segu on hästi kõvasti kinni ja näeb hea välja ka.Kas on siin keegi kes teab sellist tehnikat täpsemalt kirjeldada?Temal olevat teinud Saaremaa meistrimehed.
Siilimamma
külaline

Lugemata postitus Postitas Siilimamma »

Täitsa puhtaks niikuinii ei saa,topid uue sambla,lina või köit vahele.

Eesmärk ei olegi täitsa puhtaks saada.
Palgi peal,laudise all oli varem see...(kuidas seda nüüd siis kirjeldada) üleni krohvitud ja krohvi all/see peenikesed puupulgad. Krohvmatt või?
Vot see sai kõik väikese haakriga maha koksitud ja naelad välja kistud, palk aga seal all on selline tume/tuhm/hall kuid terve ja tugev. Vot seda nüüd tahakski puhtaks saada. Juba soovitati ka tavalise seebivee ja karedama harjaga nühkida.
Kuna objekt asub Saaremaal, Siilimamma ise aga päälinnas, siis tuleb kõik varjandid ligi võtta ja hakata katsetama.
ermets
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 4
Liitunud: 07 Mai 2007, 15:31

Lugemata postitus Postitas ermets »

Tyrolit müüb vannutuskettaid. Lisaks peab olema reostaadiga nurklihvija ja tulemus väga hea. Ka palgi vahedesse saab hästi ligi. Lisaks toob ketas ka palgi süü välja. Jälgida tuleb seda, et mitte ületada lubatud ketta pöördeid.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kloriidiga üle võõbata ja palk saab hoopis heledam
suurpoiss
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 262
Liitunud: 22 Nov 2006, 00:11
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas suurpoiss »

Anonymous kirjutas:Kloriidiga üle võõbata ja palk saab hoopis heledam
Õige aga kui tuba tehas siis naatriumhüpokloriid ja linaõli peale väga ilus tuleb.
palkmaja asukas
külaline

Re: Palk puhtaks

Lugemata postitus Postitas palkmaja asukas »

Meie tegime möödunud talvel seina puhtaks relakaga ja fiiberkettaga. Paari tunniga oli sein ilus ja hele aga tolmu hoolimata kõigist abinõudest kogu maja riisekappideni välja täis. :lol: Pintseldasime üle linaõliga ja ise oleme väga rahul. Praod jätsime sammalt täis nagu olid, lahtine sai ära ainult. Meil on häda paaris hiireaugus. Ei mõista millegagi täita. Üks tuleb otse sahvist elutuppa nähtavas kohas, ei taha päris samblatuusti ette lükata. Oleks teisel pool soe ruum võiks jäädagi piiluauk :grin:
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 425
Liitunud: 06 Okt 2007, 09:14
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Palk puhtaks

Lugemata postitus Postitas murmet »

palkmaja asukas kirjutas:Meie tegime möödunud talvel seina puhtaks relakaga ja fiiberkettaga. Paari tunniga oli sein ilus ja hele aga tolmu hoolimata kõigist abinõudest kogu maja riisekappideni välja täis. :lol: Pintseldasime üle linaõliga ja ise oleme väga rahul. Praod jätsime sammalt täis nagu olid, lahtine sai ära ainult. Meil on häda paaris hiireaugus. Ei mõista millegagi täita. Üks tuleb otse sahvist elutuppa nähtavas kohas, ei taha päris samblatuusti ette lükata. Oleks teisel pool soe ruum võiks jäädagi piiluauk :grin:
Tolm on seliise töö puhul "tavaboonus" . Hiireaugu kinnitoppimiseks soovitaksin pihlaka oksa (pole see mingi vana-eesti woo-doo), või siis tavalist mörti+klaasikilde
raudsepp
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 7
Liitunud: 10 Veebr 2008, 17:27

Re: Palk puhtaks

Lugemata postitus Postitas raudsepp »

muide sell puhul julgen öelda et fiiber on ok aga jättab jälge aga 3m müüb.rooste ja värvi eemaldamiseks kettaid käsn eri värvi kallis lõbu ja naela sattud siis on kettas otsas aga muidu töö ilus ja ei jäta jälge,eriti omal tegin päris ok. kahjuks ei tea täpset nime öelda.
Vasta