ehituseksperdi arvamust paluks (plekk-katus)

ponks
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

ehituseksperdi arvamust paluks (plekk-katus)

Lugemata postitus Postitas ponks »

Ehitaja on maja katuse ja eenduva trepikoja katuse ühenduskohta lisanud plekist kaare (piltidel keskel). Kaar on maapinna suhtes horisontaalne. Kaarele jooksvad sademed maja katuseosalt, mille suurus on ca 30 m2.

Kas see lahendus on sobiv või on mingeid riske?
Kuidas see võiks toimida talvel-kevadel kui vahelduvad lume kuhjumised-sulamised?

:hello:
Manused
140531 007.JPG
140531 007.JPG (166.62 KiB) Vaadatud 3540 korda
140531 008.JPG
140531 008.JPG (196.72 KiB) Vaadatud 3540 korda
Erki (AS Toode)
külaline

Re: ehituseksperdi arvamust paluks (plekk-katus)

Lugemata postitus Postitas Erki (AS Toode) »

Ühelegi normile või isegi heale tavale selline kaldemuutuse vormistamine kindlasti ei vasta. Aga küsimuse vaatenurk on, et kas minna kohe ümber tegema või mitte? Ilmselt minna. Seda kaldenurga muutuse kohta võib natuke vaadelda võrrelduna katusepealse renniga valtskatustel. Isegi topeltvaltsplekil, millest veepidavamat plekk-katust enam pole olemas, on nõue, et liitekoht katusepealse rennipleki ja paani liitekohal peab olema teatud hulk sentimeetreid liitekoha horisontaalprojektsioonist kõrgemal. Klassik kui üsna olematu veepidavusega plekk, no seal peaks see hulk sentimeetreid olema kordi suurem ja liitekoht palju kõrgemal. Siin on lausa olukord, kus vesi peab võtma hoo üles ja ülesmäge selle koha ületama. Lausvihmaga nii ilmselt juhtubki, aga püdela nullkraadise lörtsi korral kindlasti mitte. Lisaks on alumisel katusetahul Klassiku jaoks üldse liiga nadi kalle ja räästas ees veel lumetõke, mis ekstra hakkab sel katuseosal lund hoidma. Sel katusel peab olema ikka jube hea veekindel aluskatus. Kui vähegi garantiiaeg kehtib ja tööd teostanud ettevõte alles on, lase ümber teha. Kaldest ma tegelikult fotolt 100% aru ei saa, äkki see alumine osa siiski on ka Klassiku jaoks piisava kaldega, aga lumetõke seal tekitab kindlasti vihase lumekoormuse ja kui see peaks ära jäätuma, on katusel sulailmade saabumisel bassein. Klassik aga ei ole basseini jaoks hea katuseprofiil.
ponks1
külaline

Lugemata postitus Postitas ponks1 »

Tänan Erki asjatundliku vastuse eest! :hello:
Lasen kindlasti ringi teha.
ponks1
külaline

Küsin veel.
Samad tegelased väitsid, et roov kinnitatakse üksnes distantsliistu külge. Seega, et sarika sisse ei peagi naelad ulatuma. On see adekvaatne?
Taadid soovisid kasutada 100 mm naelu, roovi kinnitamiseks. Roovi paksus 32 mm + mõne koha peal rihtimisklotse isegi kuni 40-50 mm. On selles osas mõni konkreetne nõue?

Erki (AS Toode)
külaline

Lugemata postitus Postitas Erki (AS Toode) »

Roovitus peab olema naelutatud sarikasse. EPN osa 5 ehk Puitkonstruktsioonid ja selle B osa (Mehaaniliste liidetega talad) ütleb nii, et nael peab ulatuma 8x naela läbimõõdu jagu sarikasse (seal on selle kohta küll keerukam sõnademäng, aga sisu on selge). Ehk 5mm nael peab olema vähemalt 40mm jagu sarikas sees. Kui kasutatakse 32mm roovi (väga tubli, et nii paks roov on võetud!) ja rihitakse 50mm, siis veel omakorda peaks ka nael 40mm sarikasse jõudma, siis 100mm nael 5mm läbimõõduga on hetkel normi järgi nadi. Roov lüüakse sarikasse kahe naelaga, soovitavalt mõlemad veidike kalde all erinevates suundades. Nii suure rihtimise korral peaks kasutama jämedamat naela või mingist hetkest hakkab lisasarika mõttel juba jumet olema. Vaadake aga selgelt oma katusele (enam muidugi seda ei näe, aga äkki on sellest siiski mingit infot), kus ja kui palju selliseid 40...50mm rihtimisi on olnud. Kui need asuvad katuse keskosas ja neid on vähe, siis pole vast eluliselt muret. Kui aga asuvad tuulekoormusele altimas piirkonnas (katuse ääred) või neid on palju, siis on asi veidi tõsisem.
ponks1
külaline

Aitäh jälle Erki! :)

See firma kinnitas mulle, et 100 mm nael on ok ja et kinnitataksegi distantsliistu külge. Müügimees ütles, et ta küsis oma järelevalve käest üle ja tehase käest küsis ka.
Ma ei viitsinud seepeale nendega edasi vaielda. Käisin tellijana ise õhtuti katusel ja tagusin karbitäie, 5 kilo 125 mm naelu juurde.
Kusjuures see katusefirma on tuntud, käib messidel ja reklaamib end aktiivselt. Kui lõpp hea kõik hea siis ma nende nime jätan oma teada.
Need kaks asja on ekstreemseimad, mis ma siin välja olen toonud. Muid ümbertegemisi on neil terve trobikond praeguseks juba tehtud ja palju veel teha.

janxx
külaline

Lugemata postitus Postitas janxx »

Ma käin ka õhtuti ehitajate tööd üle tegemas... :D
Küll kruve, naelu juurde, vahtu juurde jne...
Saaks maja lõplikult valmis enne, kui närvid otsa saavad.

Antud juhul ma tahaks loota, et nad ikka mõtlesid liistu peale ja läbi liistu siis sarika külge... :shock:
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Erki (AS Toode) kirjutas:..100mm nael 5mm läbimõõduga ...
:|
100mm ja 120mm nael ikka läbimõõduga 4mm.
150mm nael 5mm.
200 mm nael läbimõõduga 6mm.
Vasta