Kahjuks ei jõudnud mina veendumusele, et lugupeetaval on selge isegi kulupõhine hinnakujundus
(ning sinna kuuluvad püsikulud ja muutuvkulud jne.). Aga see ei tee ka mulle muret.
Küll tunneb härra miskipärast muret "tööliste" AÜ lembuse üle. Miks, kui tohib küsida?
Valu põhjustamine minu poolt on muidugi tõsisem ja otsesem süüdistus.
Pean tõesti tõdema, et formuleering on üsna ebaõnnestunud; kuid eeldasin, et mõte on selge ka ilma korrektse definitsioonile vastava väljenduseta. Kuna ei olnud, siis pean võib-olla veel valu põhjustama (ainuke võimalus oleks valu ennetada - mind rumalat harida?).
Põhjustan siis pikemalt valu (oh mind rumalat). Kui me eksport (ei väljendata mahte vaid väärtust) koosneb väheväärtuslikust või alahinnatud kaupadest teenustest, siis on eeldatavasti siiajääv väärtus olematu ning sellise tegevuse mastaapne arendamine kahjulik. Meile kallatakse aga iga päev "krae vahele", et eksport tõuseb ja kohe-kohe saavad kõik sellest rikkaks (kas ma valetan/häman?).
Bilanss jääb sel juhul alati negatiivseks olgu impordiks tooraine , masinad, tarbekaubad või kütus.
Nagu graafikult näha, tõuseb ekspordiga koos ka import ja uskuge mind, Tädi Maali ei hakanud samal ajal rohkem Nokia kummikuid ostma.