Ioonküte vs. gaasiküte

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Mina
külaline

Ioonküte vs. gaasiküte

Lugemata postitus Postitas Mina »

Tere! Uusehitis ca. 170m2, I korrus vesipõrandaküte ja II korrus radiaator.
Millist kütet eelistada. Gaasikatla müüja soovitab oma ja ioonimehed oma. Arvestades seda, et gaasi hind tõusis oluliselt ning keegi ei tea millal Suur Naaber jälle nalja teeb mõtlesin ise iooni. Mida soovitate?
onu41
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 43 korda
On tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas onu41 »

Kui suur sul krunt on? Äkki paned hoopis maasoojuspumba. Ioonküte pidi ikka väga mõtetu olema.Pigem juba gaas,kui tõesti nende kahe vahel tahad valida.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Krunt on 5500 m2 aga maaküte vajab samuti elektrit ja selle kulu aastas on ca. 11-14 000.-EEKu. Suht mõtetu üritus või mis ???
Ints
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas Ints »

to:Külaline

Kui sul pole soojuspumba kohta infot või kogemusi,siis ära lahmi!Elektrit vajavad sisuliselt kõik kütteliigid (kasvõi pumpade ringi ajamiseks).Kui palju mingi soojuspump elektrit kulutab,sõltub sajast asjast,alates maja suuruse ja soojustusega ning lõpetatades soovitud toa temperatuuriga.See sinu toodud 11...15Keek aastas ei ole üheselt võetav number.
Mina
külaline

Lugemata postitus Postitas Mina »

Kallis Ints! Ma tean täpselt mida "lahmin" sest minu naaber (köetav pind 180m2)kütab hetkel sellise asjaga (paigaldati müüja poolt aastal 2004) ja eelmisel aastas kulus elektrile(mis kulutas nn. maakütte süsteem) 12584.-EEKi. Seega võttes arvesse talve eriärasusi, maja suurust, soojustust jne. tuleb keskmiselt elektrile 11-15 000.-EEKu. Nii loomulikult kulutavad ka teised kütteliigid elektrit, eriti Ints veel ioon elektriküte kuna ta küptabki elektriga. Ma ei saa aru sinu sarkastilisest kommentaarist.
Ootan siiski asjatundjate arvamusi!
Ints
Ehitusspets
Ehitusspets

to:Mina

Sorry,kui ma sinu jutust valesti aru sain.Mina lugesin sinu kommentaarist välja,et soojuspump on mõttetu asi.Kui see käis ioonkütte kohta,siis olen sinuga 100% nõus,et ioonküte on mõttetu.Peace. :)
Mis puutub maasoojuspumpa,siis on mul endal 5 aastane isiklik kogemus selle kütteliigiga.
Viimati muutis Ints, 31 Okt 2006, 16:41, muudetud 1 kord kokku.
Kalvis
külaline

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ioonküte=puhas elekterküte. Pole vahet kas kütad tuba otse radiaatoriga, puhuriga või iooniga.
Gaasi hind küll tõusis (eb) kuid ta jääb ikkagi oluliselt odavamaks võrreldes elektriküttega. Ainus põhjus kallimaks saab olla, kui Putin hakkab poliitiliselt kraani keerama. Kuid ka siis pole probleem osta kiirelt igasse tuppa elektriradikas ja nautida alternatiivset lahendust gaasile.
Algsele küsijale kindel vastus - igal juhul soovitan gaasi.
Kui võrrelda soojuspumpa ja gaasilahendust siis praegu on eelistuses ikkagi gaas, kuid tulevikus võib jõuvahekord muutuda.
Ints
Ehitusspets
Ehitusspets

to:Kalvis

Nõus.Gaas on odavam,kui soojspumba lahendus,aga igal pool ei ole gaasi trassi. :?
onu41
Ehitusspets
Ehitusspets

TO MINA kas see 12584 krooni on koos tarbeelektriga?
Tänased soojuspumbad on võrreldes 2004 aastaga kõvasti muutunud! :D
Kalvis
külaline

Algse küsija väljapakutud lahendus viitab üsna otseselt, et tal on justkui gaasitrass olemas.
Igati nõus, et kui gaasi pole siis on valik palju keerulisem. Peaaegu võrdväärsed on kõik lahendused - soojuspump, pelletid, puuhalud, puiduhake, kütteturvas,süsi, öine elekter ja isegi õliküte. Igaühel oma plussid ja miinused
linni
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas linni »

Naabritel umbes 200 m2 maja, sisse kolisid paar nädalat tagasi, küte taga olnud kuu aega. Ioon sahistab momendil ööpäevas 200 kWh jagu elektrit.
shade
külaline

Lugemata postitus Postitas shade »

See et maakütte puhul elektriarve suur võib olla tingitud kollektori liiga väikesest pikkusest. Masin ei saagi piisavalt soojust maast ammutada ja peab elektriga lisaks kütma.
Kaaluda tasuks ka puidugraanulkütet. Endal on ja üsnagi muretu sellega (no korra nädalas tuhapanni tühjendada pole ju ometigi miski vaev). Odavam kah kui maakütte paigaldamine ning see hinnavahe mis paigaldusel tuleb nullib selle väidetava maakütte hilisema odavuse ära (kõigi kellade ja viledega graanulküttesüsteem max 90000 (saab ka kallimalt, aga mõttetu) ning maakütte miinimum hind 160000. 70000 hinnavahet ning aastas ehk maksimum 4000 annan säästu ehk siis arvutage ise kui pikaks tasuvusaeg kujuneb...)
tahan teada
külaline

Lugemata postitus Postitas tahan teada »

Kuidas oleks olukord praeguses gaasi hinna üle käivas ja mulle suht arusaamatus möllus s.t. ei jaga asja. Mul krundil gaas ja plaanitud oli gaasiküte. Oskab keegi mulle, matemaatikas ja ehituses võhikule, seletada, kas üldse tasub nüüd gaasikütet panna ja mis oleks alternatiivid. Ilmselt mitte elekter, sest see vist veel kallim. Ahju ka ei tahaks kütta... Mul veel on aega oma gaasikütte värk ümber mõelda. :oops:
Kalvis
külaline

Alternatiive on palju. Igaühel on oma vead seega ühest retsepti valikuks ei ole.
Põhivalik peaks käima mugavuse nõude ja igaaastase rahalise küttekulu alusel. Kuna ma ei viitsi otsida kõigi kütteliikide hetkel kehtivaid hindu siis alljärgnevat võtta kui põhimõtet kuidas leida sobiv lahendus.
Soojuspump - kuna tarbib elektrit siis tema küttekulu 1kWh hind=elektri hind/COP (COP - külmategur - seda siiski vähemalt -5 kraadi juures, mitte +7 kraadi juures)
Kütteõli, gaas, pelletid, puit jne. 1kWh hind=liitri (või kg) kütteväärtus * hind*teisendustegur (viimast vaja, kuna tavaliselt on kütteväärtus Jaulides)/katla kasutegur
Tahkekütuste juures tuleb tihti juurde lisada tegelikult oma tööaja hind, sest puid on vaja laduda, tassida, tuli alla teha, jne.

Hiljuti tegin kütteõlile arvutuse, selle kWh hind tuli kuskill veidi alla krooni. samas kui põlevkiviõli kasutada siis see tuli kuskill 60 sendi juurde.

Gaas pidavat uue skeemi järgi väiketarbijatele kuskil 8 krooni m3 maksma hakkama, seega 1 kWh hinnaks peaks tulema 90 senti. Kipub odavam tulema kui tavaline kütteõli, kuid üsna krõbe hind siiski. Kui tarbimine on suurem siis saab 6 krooni m3, ligikaudu 70 senti kWh. Igatahes soojuspump on üsna tõsine konkurent, kellel gaasi pole tasub sellesse täna investeerida. Kellel gaas on sees, tasub seda edasi kasutada, kuid kellel pole sel ei tasu liitumist võtta vaid liitumisraha (mult taheti 40000 küsida) võib investeerida juba soojuspumpa.

Uues situatsioonis on kõige odavam tahkeküte, edasi tuleb soojuspump siis gaas siis kütteõli (aka öine elekter?) ja lõpuks elekter.
warlock
külaline

Lugemata postitus Postitas warlock »

Kas tahkeküte kõige odavam on, see sõltub tahkeküttest ja asukohast. Tallinnas vist isegi niiskeid (metsakuivi) puid ostes ja neid järelkuivatades tuleb kWh hind maasoojuspumba kWh hinnast kallim. Soojade ilmadega on õhksoojuspump maasoojuspumbast isegi parema kasuteguriga aga külmaga muutub maasoojuspump soodsamaks. Õhksoojuspumbal tuleb välise "radika" jäätumise tõttu sulatustsükleid tegema hakata, ning veel külmema ilma puhul viib suur sise-välistemperatuuride erinevus kasuteguri alla.
tahan teada
külaline

No gaas hetke hinnakirja järgi ikka 4.45 kütmiseks ja gaas on krundini veetud, ning mingit uut liitumistasu ei tohiks minu teada olla(peale torude vedamise tehnilise ruumini), samas ega ma ei tea, kuid lepingus olid nagu liitumised sees.
Iooniga kütja
külaline

Kütmine

Lugemata postitus Postitas Iooniga kütja »

Tere! Kuna gaasitrassi maja juures pole, paigaldasime oma 116 ruudusesse Omatalo majja vesipõrandakütte ja ioonkatla (6kw). Küte sees alates aprillist, et betooni niiskust välja kütta. Majas 3x20A. Elektriarve eelnenud kuu eest septembris 700.-oktoobris 1100.- ja novembris 1400.- (sisaldab nii kütet, sooja vett kui tarbeelektrit ja muidugi ka ampritasusid). Ma ei teagi kas see on nüüd väga kallis. Samas tuttaval on umbes sama suur maja ja kütab gaasiga ja gaasi kulu oktoobri arvel septembri eest oli 200m3. Korrutades see nt.praeguse hinnaga 4.45, tuleb kütte ja sooja vee eest 890.- pluss tarbeelekter majas 400.-. Kokku 1290.- Polegi olulist vahet või mis...
Iooniga kütja
külaline

Küttekulu

Lugemata postitus Postitas Iooniga kütja »

Vabandust. Katel on 9kW, mitte 6kW. Trükiviga:)
tahan teada
külaline

Jään ilmselt siiski gaasi juurde, sest tundub, et hirmul on suured silmad. Mis puutub elektrikütet, siis oman ka praegu el. küttega pinda ja võrreldes keskküttega pole el. küte nüüd küll kallis ja hetkel kisub isegi odavamaks.:)
Tahaks ka teada
külaline

Lugemata postitus Postitas Tahaks ka teada »

Loen neid komme ja ikka seisukoht puudub.
Meil on olemas krundist ca. 100m kaugusel maagaasi nn.toru. Saab liituda ja peaksid vist tooma selle otsa krundi piirile-vähemalt kodulehel väidab EG nii. Krundist kuni majani tuleb vedada oma kuludega. Liitumine maksab ca. 25 000.-+km ja trasi vedamine (ei tea palju maksab)+katel ca. 40 000.-
Tuleb kokku ka pea 100 000.- Nii, kui see gaasi hind pidevalt tõuseb, kas pole siis otstarbekam maaküte panna või ioonikas (eelmise kommenteerija jutt oli suht julgustav). Palju siiski kulutab maaküte aastas???
warlock
külaline

Lugemata postitus Postitas warlock »

Maaküte kulutab 2,5..3 korda vähem elektrit, kui elektriküte (pole mingit vahet, kas ioonküte või el.tenn). Kui soojust salvestada ja ainult öise elektriga kütta, siis kulub elektrit ca 1,3 korda vähem, kui soojussalvestita el.kütte korral.
Maimu
külaline

Lugemata postitus Postitas Maimu »

Mul tuttaval sai sel aastal täis 1a. alates maaküttega kütmisest ning keskmine elektrikulu kuus 1000.-EEKu. Maja renoveeritud 2005 aasta. 200m2. Elatakse sees vaid nädalavahetustel. Tundub kuidagi palju kuluvat elekrtile. Siin eelnev kommenteerija väidab, et tal Ioonikas+muu elekter kulutab kuus ca. sama palju. Milleks siis teha üüratu investeering maaküttele???
onu41
Ehitusspets
Ehitusspets

MAIMU! Kas tuttaval sul on põrandaküte või radiaatorküte?Maaküte on kõige kasulikum vesipõrandaküttega. Üldiselt öeldakse,et esimesel aastal ongi elektrikulu veidi suurem maaküttel.
linni
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas linni »

Naabrite ioonkütte arved (koos tarbeelektriga) novembris: 200 ruudune maja 5000, paarismaja, 140 ruutu, 4000 krooni.
Võrdluseks annan järgmisel kuul enda jooksvad kulud, maaküte alles kuu aega toiminud.
onu41
Ehitusspets
Ehitusspets

Sobib-jääme ootama linni!!!
Vasta