Rõhtpalkmaja soojustamine

kuidas soojustada oma elamist
Vasta
pitchback
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Rõhtpalkmaja soojustamine

Postitus Postitas pitchback »

Tere!
Kõpitsen vaikselt 1975a ehitatud 15 cm rõhtpalgist maja ja tahaks tasapisi seestpoolt toa kaupa asja natukenegi soojapidavamaks saada. Ma tean, et neid maju peab ideaalis soojustama väljastpoolt, aga hetkel seda majanduslikult teha pole võimalik ja peab mõne aasta kannatama.
Väljas 7 cm krohvitud TEP plaat otse palgile.
Teadjamad mehed on öelnud, et kui tungivalt vaja siis maksimaalselt 5 cm villa nii seina kui lakke, 5x5 karkassi vahele ja osb/kips otsa, millega keegi aga üksmeelel pole on aurutõkkekile või paberi kasutamise vajalikkus kuna teine korrus on kütteta ja välja ehitamata, vahelae peale on omal ajal 15-25 cm linaluuda kinni tambitud.

Palun teadjamate käest nõu! 🙏
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 74 korda
On tänatud: 140 korda

Re: Rõhtpalkmaja soojustamine

Postitus Postitas vuuk »

Üks variant oleks seina ja lakke kipsplaadiga PIR plaadid:
https://espak.ee/epood/toode/finnfoam-f ... EcEALw_wcB
See materjal võib tunduda küll suhteliselt kõrge hinnaga, aga on mitu ühes variant.
Seest poolt soojustades + viimistledes võimaldab tööd teostada tubahaaval - kuidas parasjagu rahakott võimaldab. Ühtlasi on PIR auru tõkestav. Kuna PIR on soojustusmaterjalina ligi kolmandiku tõhusam kui parimad villad, siis sama soojustusliku tulemuse korral võimaldab ruumi säästa. Vill võib seina sees niiskuda ja hallitama hakata (eriti, kui töötav aurutõke õiges kohas puudub), PIR ilmselt mitte.
Pilt analoogse materjaliga tööst:
TW56.jpg
Samas, oleks mitmes mõttes õigem alustada soojustamisega väljast koos akende vahetusega, kui see niikuinii on teha plaanis.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 125 korda
On tänatud: 57 korda

Postitus Postitas kaimagk »

Mina soovitaks viimistleda toad ilma soojustamata. Kütta sellevõrra( soojustuse maksumuse) rohkem, korralikult ventileerida. Igasugu soojustuse ( villad, penod, pirrid) mida tahad praegu sissspoole panna jäta väljapoole ja saad “lolli kindlama “ elamise. Ja kui rahu ei anna, tee arvutus palju see 5 sentti soojustus küttele kuluvat raha kokku hoiab + risk et kogu krempel läheb hallitama kui ei ventileeri piisavalt…..
Viimati muutis kaimagk, 07 Okt 2026, 18:08, muudetud 1 kord kokku.
pitchback
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Postitus Postitas pitchback »

Mul on hetkel olemas rihtimiseks metallkarkassi, 50 villa ja posu kipsplaate ka, mida saaksin ehk siin kaudselt kuskil ära kasutada.
Alumisel korrusel on aknaring 2-kordsete pakett aknatega mingil hetkel lahendatud. See PIR lahendus pole seni veel mõtteis olnud, aga tundub olevat asi millesse rohkem süveneda.
Ainus olemasolev ventilatsioon mille peale hetkel tulnud olen on isereguleerivate fresh klappide järk-järguline paigaldus tubadesse.
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 74 korda
On tänatud: 140 korda

Postitus Postitas vuuk »

Ma nüüd natuke teoretiseerin.
Lisades seina siseküljele villa ja jättes seejuures sisemise aurutõkke ära, siis vill aitab isoleerida palkseinu toasoojast, mistõttu kütteperioodil külmem tsoon saab liikuda seinas väljast sissepoole. Olenevalt temperatuuride erinevusest piirde eri pooltel, hakkaks olema niiskuse kondenseerumine ilmselt kusagil villa sees või / ja palgi ning villa piiril. Lisaks hallitusele tekib oht vana palkseina kiiremale kahjustumisele puidukahjurite poolt.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 34 korda
On tänatud: 15 korda

Postitus Postitas optimist88 »

https://www.ubakus.de/en/u-wert-rechner/index.php? saab katsetada
50mm villa tundub vähe (et palju see ikka kastepunkti nihutab) aga vuugil üsna õige oletus. 50 villa ei ole hea plaan selles olukorras talvel (alates -1* ja edasi õues). Seevastu 50 mm xps koos fooliumiga jätab kogu seina kuivaks.

Konkreetselt TEP-plaati seal muidugi pole, võtsin historical masonry -> wood concrete. Standardtihedus 1000 kg/m3 - nii raske TEP minu teada pole aga kergemaks parandamine seina U-arvu ei muutnud.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 318 korda

Postitus Postitas ping »

vuuk kirjutas: 07 Okt 2026, 10:38 Ma nüüd natuke teoretiseerin. ....
Ma kirjutan praktikast.
Eelmise sajandi 70'datel kasutasid Tartu Remondi Ehitus Valitsuse töötajad Karlova puumajade välisseina soojustuseks seestpoolt 2-3cm paksust puitkiud "push plaati", mis põhimõtteliselt oli tänapäevase tuuletõkkeplaadi analoog.
Püstpalk seintega maja ahjuküttega korter sai peale välisseinte seespoolset soojustamist palju soojem ja see maja on püsti tänapäevani.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Vasta