Saunalava kõrgus

saunad, santehnika, boilerid jne
Külaline
külaline

Saunalava kõrgus

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Leidsin sellise artikli :

"Astmete vahe peaks olema jalale kohane, et ei oleks liiga madal ega liiga kõrge astumine. Esimene aste on tavaliselt põrandast umbes 30 cm kõrgusel, järgmised astmed tehakse nii-öelda tooli reegli järgi: 45–50 cm kõrgusel eelmisest astmest, et oleks mugav istuda. Viimase astme kõrgus sõltub sauna üldisest kõrgusest, ehk viimasest astmest laeni võiks jääda 120–140 cm. Ei ole ju mõnus vihelda, kui käsi või viht käib alatasa vastu lage. "
(allikas: http://www.sisustusweb.ee/article/190/)

Minu küsimus on kui kõrged saunalava astmed peaksid siis olema, et oleks normaalne.
Artiklipõhise arvutuste kohaselt kujuneks see välja niimoodi:
I aste (põrandast) 30cm
II aste (I astmest) 45cm
III aste ( II astmest) X cm
vahe viimasest astmest laeni 120cm
Sauna üldkõrgus põrandast laeni 235cm
seega III astme kõrgus 30+45+x+120= 230
x = 35cm

Minu arust on viimase astme ehk siis selle põhilise lebotamise ja istumise kõrgus eelviimasest astmest kuidagi väga nigelalt madal?
maik
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 24 korda

Re: Saunalava kõrgus

Lugemata postitus Postitas maik »

Tavaliselt mõõdetakse laest 1250mm.laius 600mm.see on siis lava millel istud,edasi mõõdetakse alla 400mm.laius 300mm.see on siis keskmine aste,ja esimene aste samuti alla 400mm.laius 300mm.
Sinu lae kõrguse järgi jääb sul põrandast esimese astmeni 350mm.normaalne käidav,istutav ja viheldav lava. :hello:
mmmm
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Lugemata postitus Postitas mmmm »

Lugesin ka seda lingitud juttu ja otsustasin jätta 130 vaheks, sest kartsin siis seda viha vastu lage käimist. Nüüd takkajärgi tarkusena võib siiski öelda, et oleks pidanud ikka vähem lahe ja lava vahele jätma.
stc 101
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas stc 101 »

Mina kui loodetavasti tugev saunaline ütlen, et 110 lava-lae vahe on väga ok! Laval peaks ikka vihtlema mitte vehkima. Üle 120 vahet ei peaks küll tegema kui just ahvi kehaehitus ei ole. Ma ei käi kunagi saunas ilma vihata! Kui saun väike peaks ikka vaatama, et jalad oleks kerisekividest võimalikult kõrgel. Eelnev aste lavale peaks olema, et oleks mugav istuda täiskannil. Antu olukorras teeksin 110+45+40+40.
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

stc 101 kirjutas:Mina kui loodetavasti tugev saunaline ütlen, et ... Ma ei käi kunagi saunas ilma vihata!...
Tere!
Ise küll vihaga saunas ei käi - ikka ja alati hea meelega ja Leiliga ja :jooma !
Andres
Tann31
külaline

Lugemata postitus Postitas Tann31 »

No nii mure sis selline, et sauna tegin valmis ja lava puutub. Sauna mõõdud sis sellised 1400*2300*2350 ja uks on 2300 keskel
ja vaja on teha selline saun kus keris on ukse vastas seinas mis on 2300 ja keskel. Oskab keegi nõu anda???
Tänud ette...
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 317 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Netis on pilt koos mõõtudega (polnud ei tea kui kvaliteetne) olemas, selle võtad aluseks. Kerise ümber (50 cm) ei tohi puitu olla ja edasi on vaba valik kuidas lava teed. Jälgid kõiki artiklis toodud soovitusi. Kindlasti tasub teha võimalikult pikk lava ülemine osa, sest popp on seal lamades saunamõnusi nautida, lühikesele ei mahu pikutama.
Palju keerulisem on kinnituskonstruktsioon teha. Lava välja nuputamine on paras peavalu, ise sai sellega ropult vaeva nähtud.
Andresto
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas Andresto »

Tann31 kirjutas:No nii mure sis selline, et sauna tegin valmis ja lava puutub. Sauna mõõdud sis sellised 1400*2300*2350 ja uks on 2300 keskel
ja vaja on teha selline saun kus keris on ukse vastas seinas mis on 2300 ja keskel. Oskab keegi nõu anda???
Tänud ette...
Tere!
Kui ukse ja kerise asukoht on paigas siis oleneb lava ehitus suuresti sellest, millise kerisega on tegu,
elektri- v. puukerisega. Antud mõõdud lubavad ehitada kaks vastastikust lava, kumbki pikkusega 1400mm.
Nukker oleks, kui seinte ehitamisel pole lava kinnitustele mõeldud, mis võib tähendada koletuid jalgu lava toestamiseks.
Sinu lava(d), saaks ehitada ka nö. jalutud v. max üks jalg kummalegi lavale.
Andres
Vasta