Ohutu vool õue värava valgustuseks? Mis V kasutada jms.

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Ohutu vool õue värava valgustuseks? Mis V kasutada jms.

Lugemata postitus Postitas teen_ise »

Tere

Krundil postide otsas vana telefoni kaabel (kaabel, traat ja keerdus traat ümber). See on siis nüüd maas, ei toimi ja läheb 75m sealt maas.

Tekkis mõte seda kasutada meie krundi sissesõidu teel (postkast, värav jne.) valgustuse jaoks.

Vene ajast on mingi pumbajaama alaldi, kus tehti 32 V vool, trahvo siis. Aga küsiks, mis lahendusi välja pakute, et saata sinna 75m ohutum vool kui 220. Kaabel ise peab vastu v. 1000 W aga vaja oleks 2x25W vms. valgustust!

Tänud nõuannete eest!
Viimati muutis teen_ise, 24 Sept 2009, 21:52, muudetud 1 kord kokku.
Olen alagaja remondimees, püüan ehitada arukalt, kui aega ja raha on, siis TEEN ISE!
Kasutaja avatar
sashaobrok
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 36 korda
On tänatud: 43 korda

Re: Ohutu vool õue värava vaögustuseks? Mis V kasutada jms.

Lugemata postitus Postitas sashaobrok »

220V ja 1000W teeb umbkaudu 4-5 amprit. Seega 50W miinimum volt antud kaablil olekski ca 12V (50/4,5=12,5). Kindla peale minnes kasutaks standardseid 12V lahendusi ja vähendaks ehk võimsuse 2 x 20W peale.
vanaema on sul veteran...
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 99 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Enne kui nii põhjalikke arvutusi teha (ja neid uskuda) küsin, kuskohast on võetud eeldus, et see "vana telefoni kaabel ise peab vastu v. 1000 W" ???
Üritage seda ka arvutada, kui palju 12 V -st sinna 75 m taha jõuab?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 317 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Üle RVK ja õigeid valgusteid õige IP-ga kasutades võid 230 V asju kasutada.
Telefonikaabel vaevalt sul välitingimuses vastugi peab.
Kasuta ikka välikaablit ja ristlõige vastavalt voolule.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ole hea ja jäta see osa kohe kindlasti vahele, kui sa voolul ja pingel ka vahet ei siis pole üldse mõtet jamada. Tee enne vähemalt natukenegi tööd saamaks teada, misasi miski on. See on kusjuures põhikooli füüsika. Pärast seda on ka siinsetel natuke julgem olla.
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Re: Ohutu vool õue värava valgustuseks? Mis V kasutada jms.

Õhuliini kaabli läbilõiget supleriga veel ei mõõtnud aga visuaalsel vaatlusel oli korralik vask (nõuka aegne) kaabel. Et sellise kaabliga kunagi pandud vabalt 1000W radikat vms. - pole probleemi.

Isolatsioon selline jäik ja see peab veel palju aastaid õues vastu. Liin on täielikult terve ja töötab.

Miks väiksema pinge tahan lasta on mitmed põhjused. Nimelt tuleb see ühelt postilt maha ja jookseb mööda võrkkaeda kuni väravateni. Koerad, lapsed jms. seega oleks kindlasti huvitatud ohutumast voolust ehk siis a'la 12V 24V või 36V.

Meil olemas nii nõuka aegne pumbajaama (oli vist 36V) ja mingi katlamaja (V ei tea) trahvod. Esilagne mõte oli neid kasutada.

Kaabli ristlõike mõõdan ära.
Olen alagaja remondimees, püüan ehitada arukalt, kui aega ja raha on, siis TEEN ISE!
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

No näed, asjad arenevad ...

Inspekteerisime oma elektriosade varud ja elektrikilpidest saime siis trahvod 36V ja siis 24V ja on ka endises katlamajast 12V

Millist soovitaksite?

Elektripoes nägin pirne nii 24 kui ka 36 V pirnidega.

Pean vaid valima millist V kasutada.
mg3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas mg3 »

Mida kõrgem pinge, seda väiksemad kaod liinis. 36V oleks mõistlik valik kui sellist jama, on just vaja aretada.
elektritööd ja projektid
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

Madalpinge puhul on väga oluline kaabli ristlõige ning koormus, mis sa sinna otsa riputad. See, et ta sinu arust 220V-ga mingi 1000W kannatab ilma põlema süttimata, ei ole ju mingi tehniline näitaja. Proovi sealt 12V-ga 1kW läbi ajada ning vaata, kuidas kaabel kenasti punaseks läbi.

Üldiselt pead sa 75m juures kahjuks 12V ära unustama, kui just tegu pole sõrmejämeduste soontega. 36V on juba ilmekam.

Edit: Et mitte ainult ümmargust juttu ajada, siis toon näite. Kui sul oleks 75m pikkune jupp tänapäevast 1,5mm² soontega kaablit ning sa paneksid sinna otsa 12V 50W lambi, siis pingelang kaablis oleks u 7,5V. Ehk lambini jõuaks u 4,5V (38%)- pole just eriti palju.

36V puhul oleks pingelang 50W koormuse korral 2,5V ning kohale jõuaks 33,5V (93%)

See kõik muidugi teoorias - praktikas ilmselt aga numbrid varieeruvad (temperatuurid ning lampide hõõgniidid on külmalt väiksema takistusega ning pingelang on esialgu veel suurem).
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

tänud jan

eee plaanisin 25W pirnid panna!
kui sellist jama, on just vaja aretada.
... kus siin jama on mees? Ma tahan ohutut voolu, olemasolevate vidinatega aretada. 1 või 2 pirni. Nimelt see on vana telefoni õhuliin, mis on maas ja ma saan tasuta kasutada ülesaetud kaablit, postid jms. ei pea hakkama uut juhet vedama ja pealegi ei taga seal väljas 22oV jamada, siis oleks ilma.

Seega ei näe, mis oleks jama, reaalne vajadus ja reaalne lahendus. Või on paremaid lahendusi?
jan
-
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas jan »

teen_ise kirjutas:eee plaanisin 25W pirnid panna!
Jah, ma lugesingi ülalt, et 2x25W ehk 50W.
teen_ise kirjutas:Nimelt see on vana telefoni õhuliin, mis on maas ja ma saan tasuta kasutada ülesaetud kaablit, postid jms.
Aga vat siin ongi probleem - tegu telefoni õhuliiniga. See päris kindlasti ei ole sul 1,5mm² nagu ma oma näites kasutasin. Ehk, kui sa suudaksid välja võluda selle kaabli ristlõike, saaks sulle konkreetsemalt öelda. Karta aga on, et isegi 36V võib väheks jääda selle kaabli puhul. Või siis pead koormust vähendama. Paned kolm 12V 5W pirni järjestikku näiteks.

PS. Ja kui ma ei eksi, siis kas need vanad telefoni õhuliinid ei ole mitte vasetatud terastraat? Ehk siis vasekiht on väga õhuke (mis telefoniside puhul võibki olla väike, sest voolud on marginaalsed) ning teras on tugevuseks.

PPS. Kui siiski täisvasest ning kaablit tasuta piiramatus koguses käes, siis:

1. Müü see vask maha ning osta õige kaabel
2. Pane iga lambi juurde eraldi liin toiteallikast
mg3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas mg3 »

Kõik on juba ära räägitud - kaasaarvatud tõde, et:
Mida kõrgem pinge, seda väiksemad kaod liinis.

Väljas kasutatakse ka 330 000V - igal asjal omad ohutusnõuded...
elektritööd ja projektid
Kasutaja avatar
teen_ise
Korralik postitaja
Korralik postitaja

ok - tänud

inspekteerin kaabli sisu, läbimõõdu ja mis materjal, siis tean kuhu edasi liikuda
eltel
külaline

Lugemata postitus Postitas eltel »

Soovitan välja uurida kelle omandis on antud postid ja õhuliin. Tavaliselt on see liinirajatise valdaja omandis ehk siis ilma valdaja loata ei tohi seda kasutada. Kui luba olemas siis mina soovitaks postide vahele uue õhuliini visangu tõmmata ja kasutada 230 v võrgupinget koos RVKL-iga.
Vasta