Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 66 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas trebla »

kaimagk kirjutas: 12 Aug 2025, 18:44 ...

Täpselt, selle pumba paigaldus tasuvus tulebki enne soetamist ju välja arvutada. Kas keegi ostab siis moe pärast endale soojuspumba :shock:
Kõtt...seda sõna ei tohi siin kasutada... kohe hakkad saama.. :shock:

Aga soojuspumpi ostetakse selleks, et kütta... peamiselt..
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 280 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kaimagk kirjutas: 12 Aug 2025, 18:44 ...
Täpselt, selle pumba paigaldus tasuvus tulebki enne soetamist ju välja arvutada.
Kas keegi ostab siis moe pärast endale soojuspumba :shock:
Muidugi ostetakse (vähemalt plaanitakse osta), sest sõbrad ja seadmemüüjad ju soovitavad.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt
On tänanud: 397 korda
On tänatud: 432 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

trebla kirjutas: 12 Aug 2025, 20:31 Aga soojuspumpi ostetakse selleks, et kütta... peamiselt..
:) Trebla, mitte, et tunneks ennast tsiteeritust puudutatuna ja me saaks ikka tunduvalt odavamalt hakkama oma metsast puid tehes kui ikka oleks põhimõtteline ihnuskoi ja hoiaks kokku igatsugu maksude pealt(seda teen JOKK süsteemi kasutades nagunii), kuid kahjuks saavad elatud aastad(ei ole enam esimese nooruses) ja mõtteviis, et mille kuradi pärast on mul vaja kokkuhoitud summasid hoida pangaarvel kui elaks äkki niisama ja vahest viiks ellu äkki tekkivaid uitmõtteid. Nagu kodune direktor tuli kuu + aega tagsi ideele, et lähme jõuludeks Hurgadasse. Inglased ütleks why not, siis mina vastasin of course. Meil käis see vestlus eesti keeles, aga mõte jääb samaks. Kas need uitmõtted olid alati seda väärt, ei oska kohe hetkel öelda, aga seni ei ole veel neid uitmõtteid kirunud. Ega diivanikaunistusena õlle lürpimine ja kuulata, kuidas kodune direktor otsib mulle tegevust, ka mind eriti ei innusta. ;)
Kommentaari mõte oli selles, et ka meie soetasime 2021 ÕVSP, siis meie puhul(100% koduse dirketori pealekäimisel ja tegelikult noogutasin ideele kodurahu ja enda enda huvides "vabatahtlikult" kaasa) sai võimust laiskus/mugavus ja oleme nõus selle mugavuse eest maksma. Laenukontoreid ei ole pidanud veel tülitama elektriarvete maksmiseks. Eeldasime hullemat, kuid elektriarved on meie jaoks täiesti talutavad isegi fix hinnaga. ;)
OT. Äkki tuleks tasuvamat tööd otsida, mitte investeerida hurraa/ehku projektidesse? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 103 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Kui päikesepaneelid ja maja kütmine on hobi siis ei ole mõtet ju mingeid (numbrid) ja eurosi mainida. Samas , keelatud ju pole.
Enda msp 6+ aastat töös, aasta tagasi kusagil sai kulutus tasa tagadi teenitud( võrdlus otse elektriküttega).

Selle pärast päikesepaneele pole ostnud, kuna tasuvusaeg minu jaoks liiga pikk.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 67 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

kaimagk kirjutas: 12 Aug 2025, 21:55 Selle pärast päikesepaneele pole ostnud, kuna tasuvusaeg minu jaoks liiga pikk.
Huvitab...
Palun pane numbrid juurde...
Ma tahaks võimalusel näha...
Mitte põhjusel, et liiga pikk, vaid põhjusel, et ma kahtlen selles üleüldse...
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 12 Aug 2025, 18:44
mis ma sulle ütlesin..? :good:
Viimati muutis trebla, 12 Aug 2025, 23:00, muudetud 4 korda kokku.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 397 korda
On tänatud: 432 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

kaimagk kirjutas: 12 Aug 2025, 21:55 Enda msp 6+ aastat töös, aasta tagasi kusagil sai kulutus tasa tagadi teenitud( võrdlus otse elektriküttega).
Kurb tunnistada, kuid ka meil ÕVSP ei tasu ära mitte mingi kasutusaja jooksul või kas see agregaat vastu peab vastu kasvõi 20+ aastat.Ma ei saa sellelt ÕVSP tulu, vaid see on meie laiskus/mugavuse ihalus!! Kunagi vist tõin välja oma oma metsast vabal ajal tuulemurru ja metsakuiva küttepuudeks tegemise tm hinna, kuid siis vaieldi vastu, et pean turuhinda arvestama. Jäi mu arvestuslik OMAhind absoluutselt koos kõigi kuludega(joogid autosse :) ) ca 5/rm. Miks PV paneelide omanikud oma kilkamistes vaikivad investeeringu tasuvusest? Jah, 5 või rohkeid aastat tagasi oli PV propagnda ja esimesed võimaluste kasutajad olid võidus. Siin foorumis üks kasutaja isegi solvus nii hingepõhjani, et ku ma nimetasin teda PV toodanugu eest raha saamise eest parasiidiks kogu Eesti Vabariigi elektritarbijate kulul elamise eest, siis solvuti ja loobus siinses foorumis kommenteerimisest. Kurb kui ei saada aru isikliku kasu saamisest absoluutselt kõigi Eesti Vabariigi elektriarvetel taastuvenergia rida maksma pidavate kodanike makstavatest summadest. Kuid mu mälu järgi veel PV propaganda algusaegadel veel maksumaksjatel kohustust PV ja tuugenite toetamise kohustust ehk taastuvenergia rida. Võin mingis nüansis eksida.
Olles uudishimulik ja otsides "rohelist tõde" :), siis lugedes igatsugu erinevaid(sõnumitoojat maha ei lööda) uudisteportaale, ei saa aru viimase aja "mainstream" meedia uudiste 180* pöördest. :scratch: :)
Viimati muutis Urmas, 12 Aug 2025, 22:56, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

.. kuid ka meil ÕVSP ei xxxx ära..

ka sina õnnetu .... :doh: mida sa nüüd jälle ütlesid.
..Kuid mu mälu järgi veel PV propaganda algusaegadel ei olnud veel..
Mälu hakkab sul alt vedama - taastuvenergiatasu kehtestati 2007 ...
siin on selle kasutus aastast 2010
https://elering.ee/toodang-ja-prognoos
,,ei saa aru viimase aja "mainstream" meedia uudiste 180* pöördest. :scratch:..
meedia ikka kirjutab seda mis toob klikke...
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 67 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

...ei saa aru viimase aja "mainstream" meedia uudiste 180* pöördest...
Isegi kõige ideoloogilistemal utopistidel tuleb viimaks tunnistada numbreid...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 103 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

EH.INS. kirjutas: 12 Aug 2025, 22:15
kaimagk kirjutas: 12 Aug 2025, 21:55 Selle pärast päikesepaneele pole ostnud, kuna tasuvusaeg minu jaoks liiga pikk.
Huvitab...
Palun pane numbrid juurde...
Ma tahaks võimalusel näha...
Mitte põhjusel, et liiga pikk, vaid põhjusel, et ma kahtlen selles üleüldse...kuna kõik oleneb mis eurodega selle ‘päikese kiire’ suudad kinni püüda ja siis kas tabida või maga müüa.
Jaa tänaseid ( paari aastaseid) numbreid( need mida elektri kokkuostjad maksavad) teades on see tasuvus ikka jah päääris pikk. Samas kui saad need paneelid ja nodi poolmuidu kusagilt laost/otse hiinast vms siis ehk kunagi.
Ja ega tõesti, pole ka ulme et ei tasugi(rahaliselt) kunagi see PP ära.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kalvis kirjutas: 12 Aug 2025, 08:49 80/20 on üliammune kuldreegel. See on aastatuhandute jooksul väljaujunud number...
:scratch: kas juba Platon kirjutas kah midagi selle kohta?

minu maamaja 12,5 kW reaalne suhe oli juulis 12/88.
80/20 ilma akudeta ei saavuta mingi nipiga...või kui siis olematu suurusega tegeliku tarbimise suhtes..
Vasta