Aku ja laadija ühilduvus?

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 328 korda

Re: Aku ja laadija ühilduvus?

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Urmas kirjutas: 07 Nov 2025, 19:23 Tundus seest kuivaku olema, aga lähemalt ei hakanud sisu torkima. Nüüd, ping, ei saanud ma hästi aru tsiteeringus olevast sõnadest "metallplaatidega, veega täidetud akukujuline kast". Äkki selgitaksid?
Kui saab asja, siis läheb see kandelamp maale igaks juhuks kui pimedamal ajal elekter ära kaob või kaugemal kooserdada maja ümbrust PV laadimisega valgustite mõjupiirkonnast.
akuks on sul jutu järgi agm - pliiaku erijuht. Kas aku on korras või kutu lihtne laed täis (st. laadimispingeni ja lased koormusega tühjenemispingeni - agm on see 3*1,8=5,4 V purgi kohta. Laadimispinge peaks olema 3*2,27=6,81 V. Koormustakk on konstantse vooluga (hea oleks kui saaks nimivoolu siis saad testi kiiremini läbi teha) - Energia on dU=(6,81-5,4=1,41V) * I (koormusvool)*t(aeg) ja see peab olema (5,4 V saavutamisel) võrdne aku peale kirjutatud numbrist vähemalt 80%. Seda nimetatakse koormustestiks.
Kui aku ei lae ennast täis või tühjeneb märgatavalt kiiremini siis on kutu - viskad ära.
Testimiseks sobib su lavdija suurepärvselt ja vaja vaid voolu ja pinget mõõtvat testrit.

Kiirem testimismeetod on kah - nõõdad järellaadimisvoolu (mõõdetakse laadimispingel aku laadimisvoolu!) aga siis peaksid teadma palju sellel akul see on? Suurtel autoakudel on see umbes 50 milliamprit, sel vist 5 milliamprit.

Juhul kui aku klemmipinge on tühjalt alla 5,4 V tuleb akut laadida voolupiiramisega 10% nimivoolust kuni 5,4 V saavutamiseni.
Kui aku on kutu - lae kuidas tahad aga klemmipinge ei kasva - käitub takistina...
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 294 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

kunn24 kirjutas: 08 Nov 2025, 00:44 24 Wh aku?! Pisikese läpaka aku on ka energiamahukam. ....
Kusjuures selle 24Wh saab kätte 1,2W (0,2A) pirni kasutades 20 tunnise tühjendamise tsükliga aga 100W (16,6A) pirniga võib mahutavus isegi poole väiksem olla.

Ehk kasutatavuselt võib sellist 100W valgustit kasutada "akuga paadi kandelambina", millel on koguaeg juhe taga aga õhtusel randumisel valgustada korraks kaid või slippi.
Või taksojuht saab sellega pimedas sihtkoha maja numbrit kontrollida, korraks valgustades.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 404 korda
On tänatud: 439 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Neljapäeva õhtul panin siis selle x laadija taha ja täna hommikuks näitas 6,6V pinget. Miks oli sees 100w pirn, ei oska kommenteerida, sest ise kavatsesin/kavatsen katsetada ikka tunduvalt väiksema võimsusega pirniga. Kuna 6V pirni mul hetkel katsetamiseks ei ole, siis lasen akul nüüd tühjalt seista mõni aeg ja vaatan siis pinget uuesti. Kui pinge on ikka drastiliselt langenud, viskan ka selle minema. No ei saanud asja, siis ei saanud. Rahalist kahju ma ei ole põhimõtteliselt saanud kui laadimiseks kulunud elekter välja arvata. ;)
Kunn24, tänan pakkumast, kuid kodus mul on juba Temust ostetud Makita akudega ühilduv "helgiheitja"(maksis ligi 8€), on koridoris kapi otsas ja selle kõrval kaks 2Ah täislaetud akut, mida tööriistade juures ei kasuta(sai kunagi kasutatud raadio küljes). Maale ma seda ei vii. ;) https://www.temu.com/ee/15-helmestega-l ... bf4ko75wjn

Tänan veelkord kõiki teemas kommenteerijaid!!!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Vasta