Kaitseautomaadi toimimine

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
muffin
külaline

Kaitseautomaadi toimimine

Lugemata postitus Postitas muffin »

Hiljuti tekkis mul üks veider olukord. Oli vaja ühendada elektripliit. Eelnevalt oli ära veetud kaabel, mille ristlõige oli miskipärast valitud 3x2,5. Pliidi vool täisvõimsusel on 35A. Selge, et sellise ristlõikega kaabel max võimsust ei kannata. Sai siis kilpi panna 20A automaat ja hakkasime proovima milliseid plaatide ja ahju kombinatsioone saab kasutada (samal ajal mõõtsin kilbis voolu). Vähehaaval juurde lülitades töötas lõpuks kõik 4 plaati ja ka ahi. Voolu näitas siis ~30 A aga automaat (ABB 1xC20A) välja ei löönud. Milles võib olla kühvel? 20 amprine kaitse peax ju 3G2,5 kaablit kaitsma, aga kui ta laseb 30A peal hoida siis kisub asi ju kahtlaseks, või mis?
mg3
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 287
Liitunud: 17 Apr 2007, 18:03
Asukoht: Tartu
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas mg3 »

Kaua täisvõimsus järgi oli?
Ints
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 452
Liitunud: 26 Veebr 2006, 19:43
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas Ints »

Üks variant võib olla selles,et sul on kasutusel C karakteristikuga automaat.Asenda see A või B karakteristikuga.
muffin
külaline

Lugemata postitus Postitas muffin »

Sain vahepeal niipalju targemaks, et peaks panema jah B-tunnusjoonega automaadi. Kuigi nii lühikese ajaga (koormasin umb 1 nin) ei löö kumbki välja. 1,5 kordse voolu lülitab automaat välja alles tunniga.
ketas
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 202
Liitunud: 11 Mär 2007, 18:28
Asukoht: Saue / Tallinn

Lugemata postitus Postitas ketas »

See tunnusjoon näitab ainult elektromagnetvabasti rakendumiskiirust. Ülekoormuse puhul läheb veidi kauem aega.

See juhtum on väga hea praktiline näide, miks peab kaabel probleemideta taluma 1.45 korda suuremat voolu tunni-kahe jooksul. See on siis ~30A.
Elekter
külaline

Re: Kaitseautomaadi toimimine

Lugemata postitus Postitas Elekter »

Automaat peab olema "B" karakteristikuga, mitte "C". Hästi kaitsevad Merlin Gerin´i (Schneider Electric) automaadid "Multi9" või "Domae" sarjad.
Imelik
külaline

Re: Kaitseautomaadi toimimine

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Elekter kirjutas:Automaat peab olema "B" karakteristikuga, mitte "C". Hästi kaitsevad Merlin Gerin´i (Schneider Electric) automaadid "Multi9" või "Domae" sarjad.
Mille poolest just nimetatud sarjad peaksid teiste tootjate omadest paremini kaitsma?
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2811
Liitunud: 04 Aug 2009, 00:27
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 61 korda

Re:

Lugemata postitus Postitas trebla »

muffin kirjutas:Sain vahepeal niipalju targemaks, et peaks panema jah B-tunnusjoonega automaadi. Kuigi nii lühikese ajaga (koormasin umb 1 nin) ei löö kumbki välja. 1,5 kordse voolu lülitab automaat välja alles tunniga.
B,C, D töötavad ülekoormusel täpselt ühtemoodi, neil on sama termovabasti. kõik nad peavad kannatama tunni jooksul 1,13 korda nimivoolu ha rakenduma vähemalt tunniga 1,45 kordse nimivoolule. nad on mõeldud juhtme kaitseks ja need numbrid on valitud selliselt, et vastaks juhtme kuumenemisele ja selle isolatsiooni vastupidavusele.

kuna lühise puhul peaks automaat hetkeliselt reageerima, siis saab B karakteristikuga automaadi taha paigaldada pikema liini kui C või D karakteristikuga automaadi taha - lühise korral liini lõpus ei pruugi pika liini puhul lühisvool juhtme enda takistuse tõttu nii suureks kasvadagi, et magnetvabasti rakenduks. Samas suure käivitusvoolutõukega tarbijad võivad jälle B karakteristikuga automaadi käivitamisel ilmaasjata välja lülitada.
Vasta