Pinge maanduse ja faasi vahel

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Külaline
külaline

Pinge maanduse ja faasi vahel

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Tere!
Selline küsimus elektrigurudele - kas faasi ja maanduse vahel peab ikka pinge olema? Ehk siis ostetud korteris on üks "Sdelano v SSSR" pistikupesa, millel kolme kontakti ava, kõik paralleelselt. Keskmine kontakt märgitud maandusena. Pinge äärmiste vahel on 235, keskmise ja vasakpoolse vahel ka 235 ning keskmise ja parempoolse vahel 0. Eeldan, et nii vist peakski olema, aga tahtsin ikkagi veenduda. Tahan tegelt vahetada selle tänapäevase pesa vastu välja...
Nüüd veel ka siin foorumis nämmutatud koormuse teemast... See pistikupesa on ühendatud ainukesena Legrand C25 kaitsme taha ning hetkel siis retro-pesa tõttu see osa korteri võrgust täiesti koormamata. Ülejäänud kõik pesad-lülitid korteris on jaotatud ülejäänud kahe C16 kaitsme vahel. Kuigi juhe pesas on 2,5-ne, alumiinium, ning tarkade tabelite järgi sellise juhtme koormus võib olla max 4000W, siis amprite järgi nagu oleks ju ca 6000. Et millega ma siis võin arvestada, kui asun seda pesa koormama? Hetkel plaanin sinna ühendada pesumasina, pesukuivati ja u. 1,6-2kW 15liitrise boileri. Et kui oletada, et teatud tingimustel on vaja nii pesumasinat, kui ka kuivatit korraga, lisaks veel boiler, kas läheb siis juba liiast?
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 3777
Liitunud: 08 Jaan 2008, 23:08
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 79 korda

Re: Pinge maanduse ja faasi vahel

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Tolles pesas on kõik õige. Maanduse ja faasi vahel peab ka reaalselt pinge olema. Muul juhul on sul faasi ja maanduse puhul sama potentsiaal, mis lihtsamal juhul tähendab, et kaitse on välja lülitunud. Aga eriti viletsal juhul tähendab see isegi fataalset laksu. Mis aga puutub pesumasinaase, kuivatisse ja boilerisse siis uuri välja, kas nende kõigi summaarne koormus 16 ampri puhul sobib. Sel juhul pole vaja seda 25-st kaitse hoida. Kuna pesa on vana siis ma pakun, et ka juhe on vana ja sel juhul mina vahetaks küll kaitsme väiksema vastu. Lisaks sellele paneksin ma kindlasti ka rikkevoolukaitsme sinna ahelasse. Aga isiklikult vahetaksin enne seda veel alumiiniumi vase vastu.
Vasta