kuidas on soodsam

vanad postitused
abc
külaline

kuidas on soodsam

Lugemata postitus Postitas abc »

Plaanis on keskküte(ühinen linna võrguga) paigaldada.Kuidas maksan vähem kasutatud soojuse eest,kas siis kui radikaid on rohkem või vähem?
Kasutaja avatar
Jaan
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 440
Liitunud: 01 Veebr 2005, 22:15
Asukoht: Tartu
On tänanud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Jaan »

Kas hakkad maksma soojusmõõtja lugemi alusel? Pigem tuleks lähtuda, et soe oleks. Kindlasti kõige odavam oleks kui radikaid üldse ei pane :roll:
veix
külaline

Lugemata postitus Postitas veix »

Üldiselt ikka on nii, et kui tahad soojemat tuba, pead ka rohkem maksma. Täpselt ei saanud aru, aga tundub et sul on eramaja ja liitud kaugküttetrassiga? Üsna tõenäoliselt pannakse sulle siis mingi soojussõlm ja sealhulgas soojusarvesti ka (soojussõlme eest vist pead ise maksma, soojusarvesti kohta ma ei tea). Põhimõtteliselt kui soojussõlm on, siis sealt saad ju ise reguleerida kui palju sooja tahad. Radiaatorite arv ei loe sel juhul eriti midagi, kui on palav, saad soojussõlmest vähemaks keerata. Sama lugu termostaatventiilidega, paned seal peal temperatuuri paika ja seda hoiabki, mida rohkem temperatuuri peale paned, seda rohkem ka maksad. Aga selles mõttes radikatega väga koonerdada ei maksa, et kui liiga vähe neid paned ja isegi kui soojussõlmest või termostaatventiili pealt 100% peale paned, võib liiga külmaks jääda. Seda sel põhjusel, et kui sul on liiga vähe küttepinda (radiaatoreid), siis toatemperatuuri hoidmiseks peab selle väiksema pinna kompenseerima kõrgema temperatuuriga. Kui aga talvel keskküttetrassis on 80 kraadi (oletame, et ca. -5 kraadiga), siis soojussõlme puhul erinevatel põhjustel jõuab su radiaatoritesse madalama temperatuuriga vesi (iseenesest on see normaalne, kui radiaatoreid on piisavalt, siis tavaliselt -5 C juures läheb radiaatoritesse u. 55 C) ning vähest radiaatorite tõttu sellest ei pruugi piisata. Muidugi üle pingutada ka pole mõtet, peaksid panema ikka nii palju radiaatoreid kui palju projekt ette näeb (loodetavasti on sul mingi projekt) või siis pead ise arvutama vastavalt kõetava ruumi ruumalale vajaliku võimsuse ja radiaatorite arvu ja suuruse.
Vasta