Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
Vasta
juhtmepunt
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 24 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Postitus Postitas juhtmepunt »

kunn24 kirjutas: 26 Sept 2026, 16:05
PS. Võib-olla oled veidi elukauge (lähteväärtused jms) , aga kaevanduse pump töötab peaaegu 24/7 ning keegi ei vali sinna hangitava pumba nominaalvõimsust lihtsalt igaks juhuks 90% liiase võimsusega.
Sellist jama on raske kommenteerida. Igaks juhuks, kas sul on mingigi inseneri kutsetunnistus ette näidata?
Nõudma eraelulisi asju oled kõva mees (siin on nii mõnigi selline sorija-nõudja-kamandaja tüüp veel), jamaks väitma veel kergekäelisem... Sisu ootaks, seda aga ei tule.
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 170 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Ära plähmerda, ma näen peaaegu igast sinu lausest, et sa üritad lennata kõrgemalt, kui tiivad kannavad. Lihtsalt toodad massi ja kui mõne detailiga vahele jääd, siis hakkad ründama isiklikult ja ei saa kuidagi pidama. Kutsetunnistused on avalikus registris, ei ole eraelulised andmed.
Mine paranda oma pumbamootori võimsuse valiku andekus ära ja siis vaatame edasi. Kas loeme su projekti arvestatuks või mitte. :grin:
juhtmepunt
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 38 korda
On tänatud: 24 korda

Postitus Postitas juhtmepunt »

kunn24 kirjutas: 26 Sept 2026, 16:17 Ära plähmerda, ma näen peaaegu igast sinu lausest, et sa üritad lennata kõrgemalt, kui tiivad kannavad. Lihtsalt toodad massi ja kui mõne detailiga vahele jääd, siis hakkad ründama isiklikult ja ei saa kuidagi pidama. Kutsetunnistused on avalikus registris, ei ole eraelulised andmed.
Veider on see, et väidetavalt jään ühtelugu millegagi vahele, aga millega, see on vaid Sinu peas olev tore teooria.
Tahad Sa ehk Pääsküla prügimäele suusatama minna, nii paari-kolme kuu pärast? Pea saab kindlasti klaarimaks. Pidi olema vähese külastatavusega, aga kindlasti on suusatatav. Seda vähest külastatavust ja vähest suusahuvi Pääsküla prügimäel kurtis keegi kunn alles hiljuti.
Tsiteerides klassikuid: "Kui on nurinaid, argumenteeri selgelt".
Enne kui sihitult täristama hakkad, hinga sügavalt sisse ja loe vahelduseks!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 54 korda
On tänatud: 170 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Ma ju ütlesin, et lõpeta argumentum ad hominem ja jutt oli pumbamootori valiku korrigeerimist (kutse või diplom iseensest ei oma mu silmis tähtsust, kuid tahtsin saada selgust). Kuniks tehnilist lahendust korda pole pannud, ma loen su jutud edaspidi ebapädevateks. Ülesanne on selleks nii lihtne ja tehnilises lahenduses vigu ikka juhtub, neid pole vaja häbeneda (ja ka vea tegijat nõrkemiseni rünnata, kui see on viga tunnistanud).
Urmas
autodidakt
On tänanud: 430 korda
On tänatud: 472 korda

Postitus Postitas Urmas »

Hakkan vist vanaks jääma ja tuletasin endale meelde, et millest see 327 leheküljeline, 8000+ kommentaari ja 1,2+ miljonit klikki saanud "Planeedi Maa päästmine" üleüldse ligi 4 aastat tagasi alguse sai. Viimase aja uudiseid selle teema kohta lugedes vist on 4 aasta jooksul Espaki Peetri mõtteid teiste poolt hakatud tunnistama ja rohkem avaldama. Reaalsus hakkab kohale jõudma? Selle teema alguse artiklis oleva viide ei olnud ju mingi uhhuu-agentuuri poliitpropa toodang, vaid pesuehtne ERR-s avaldatu. Selle artikli kõrvalartikli viitest lugesin uuesti ka Rebase Rauli kirjutist. Ta oleks nagu siiani "Jehoova tunnistaja", kelle jaoks teistmoodi arvamusi ei eksisteeri peale tööandja oma. Puhugu tuul mis suunast tahes, aga on vähemalt kooskõlas valitseva partei poliitilise joonega. :)

OT. Lgp. VE foorumi haldajad või kes iganes! Oma laiskuses, aga huvi pärast lasin AI-l teha veidi statistikat ja tuli välja, et käesoleva teema kommentaaride arvu % suhet kogu foorumi teemadest ta ei osanud välja tuua, kuid klikkide arvult moodustab "Planeedi Maa päätmise" teema 1,8%. Huvi tekkis sellepärast, et tuli meelde, et mõnede foorumi haldajate poolt on tulnud etteheiteid, et kasutan reklaamiblokkijat ja VE ei saa foorumi ülalpidamiseks piisavalt tulu, siis vähemalt AI väitis, VE-l on reklaamitulu/kasum(?) viimastel aastatel jäänud sinna 2000 ja +€ kanti.
OT.2 Arvestades selles foorumis neid statistilisi numbreid ja et mind stimuleerida tegema veel teemasid, mis hoiaksid seda foorumit elus ja VE saaks kasvõi piskukest tulu, siis VE juhtkond võiks mind premeerida ühe 1l Vana Tallinnaga(kuskil on soodsaim hind 20.99) ja saata selle mulle Märjamaale. Ei pea saatma kulleriga koju, vaid võin ka ise kohalikku suvalisse pakiautomaati järele minna. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 28 korda

Postitus Postitas val »

ping kirjutas: 26 Sept 2026, 14:21
val kirjutas: 26 Sept 2026, 12:08 ...... Sa ju näed, et teine osa inimesi ei suuda mõista, et ka ilma toetusteta põlevkivi ei ole odavam võrreldes kombinatsiooniga gaas + taastuv. ...
Millegi hinnavahe võrdluseks on vaja teada erinevate toodete hindu ja alles pärast hindade võrdlemist saab võrrelda odavamat ja kallimat.
...Leia ja too välja mõned tegelikud näited hinnavõrdluseks...
Sa vist ei märganud: ütlesin, et see selgub 2027 jooksul. Varem (pakun ca 3a tagasi) olen viidanud nt Rohetiigri energia teekaardile https://energia.rohetiiger.ee/ , mille kõrvale teeb Elering büüd oma analüüsi ehk siis täpselt see, mida vaja - info otsustamiseks.

Ma ei mäleta, et sa midagigi võrdväärset oleks välja toonud.
Kas sul on võrdlusnumbrid või midagigi olemas või tahad lihtsalt ilus olla?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 318 korda

Postitus Postitas ping »

val kirjutas: 26 Sept 2026, 17:21
ping kirjutas: 26 Sept 2026, 14:21
val kirjutas: 26 Sept 2026, 12:08 ...... Sa ju näed, et teine osa inimesi ei suuda mõista, et ka ilma toetusteta põlevkivi ei ole odavam võrreldes kombinatsiooniga gaas + taastuv. ...
Millegi hinnavahe võrdluseks on vaja teada erinevate toodete hindu ja alles pärast hindade võrdlemist saab võrrelda odavamat ja kallimat.
...Leia ja too välja mõned tegelikud näited hinnavõrdluseks...
Sa vist ei märganud: ütlesin, et see selgub 2027 jooksul. ....
Mina ei pea ootama, teadmaks, et talvekuudel ei ole meie põhjalaiusel päikest vajalikus koguses ja osta maapinnale langevat päiksevalgust ei saa.
Aga sina oota järgmist talve.

Kõrghariduse puudumist on lihtne varjata aga alushariduse puudumist varjata ei saa.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 26 Sept 2026, 17:52 Kõrghariduse puudumist on lihtne varjata aga alushariduse puudumist varjata ei saa.
:hello:
Jah, ping, siinkohal on sul õigus, aga samas tuleb mõnede kommetaatorite(mitte ainult selles teemas) kirjutatust välja, et osad käisid kohustuslikul kooliajal käisid mitte koolitundides, vaid vahetundides. :) Eks endalgi ole neid omaaegseid patte. :blush:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas val »

ping kirjutas: 26 Sept 2026, 17:52...Mina ei pea ootama, teadmaks, et talvekuudel ei ole meie põhjalaiusel päikest vajalikus koguses ja osta maapinnale langevat päiksevalgust ei saa.
Aga sina oota järgmist talve ...
Kas sulle õpetati, et talvel puit (biomass) ei põle, biogaasi teha ei saa, tuul ei puhu ja akusse ei saa energiat salvestada? Mis asutuses sellist alusharidust jagatakse?
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 26 Sept 2026, 17:21
Sa vist ei märganud: ütlesin, et see selgub 2027 jooksul. Varem (pakun ca 3a tagasi) olen viidanud nt Rohetiigri energia teekaardile https://energia.rohetiiger.ee/ , mille kõrvale teeb Elering büüd oma analüüsi ehk siis täpselt see, mida vaja - info otsustamiseks.
Olgu, klikkisin su antud viitele ja esimene, mida proloogist lugesin, algab täieliku bla-bla-blaaga ...
Elamisväärne elu Maal saab jätkuda ainult sel juhul, kui
inimeste elustandard, käitumisharjumused ja innovaatiline
majandus on võrdväärsetel alustel tasakaalustatud looduse
ning kliimaga. Maa on 4,6 miljardit aastat vana, inimkond on
suutnud kaduvväikese ajaga mõjutada planeeti sedavõrd, et
hästi toimivast tasakaalus ökosüsteemi toimimine on
sattunud suurtesse raskustesse.
Kestvad sõjad Ukrainas ja Lähis-Idas ning nendega seonduv
maailmas on lisanud veelgi koormust keskkonnale.
See
koormus ja tekitatud kahju ei kao ka pikka aega pärast sõdade
lõppemist ...
Panna võrdlusesse 4,6 miljardit aastat vs mainitud sõdade kestvuse 20+ aastat? Selle peale ikka annab tulla! Aga eelnevad sõjad jäid kuhu? Aga jälle toon näiteks praeguse Sahaara kõrbe alad, mis 5000 aastat tagasi oli roheline(selles on teadlased üksmeelel) ja mille kiirele kõrbestumisele ei ole tänapäeva teadlased veel konkreetset põhjust leidnud. Inimtegevuse mõju tol ajal ju ei saanud olla, sest planeedil Maa elas tol hetkel umbes 15-25 miljonit inimest ja Sahaara praeguse kõrbe kandis ca 2 miljonit inimest. Ainuüksi Kairos elab hetkel 5x rohkem inimesi ja Egiptuses 120 miljonit ehk 60x rohkem. Ja Egiptuse territoorium ei ole kogu Sahaara, vaid üks pisike nurk sellest preagusest kõrbest.
Või järgmine tsitaat sealt proloogist.
On vähe usutav, et senini
tekitatud kahju saab tagasi pöörata ja juba tehtud kahju
heastada, kuid veel on võimalik edasine halvenemine peatada.
Mingu öelgu seda Putinile, et ta lõpetaks sõja ja Vene ärimeeste unistused Ukraina liitiumi varude omastamisest. Ukraina oleks nagu Euroopa suurim liitiumiallikas. Kas Ukraina ülesonkimine akude tootmiseks vajaliku liitiumi kaevandamisel planeedi Maa päästmiseks kliimasoojenemisest piisab, jääks kahtleva seisukohale. Elektritoolile igaks juhuks ei istu! :)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas val »

Urmas kirjutas: 26 Sept 2026, 17:11...OT.2 Arvestades selles foorumis neid statistilisi numbreid ja et mind stimuleerida tegema veel teemasid, mis hoiaksid seda foorumit elus ja VE saaks kasvõi piskukest tulu, siis VE juhtkond võiks mind premeerida ühe 1l Vana Tallinnaga(kuskil on soodsaim hind 20.99) ja saata selle mulle Märjamaale. Ei pea saatma kulleriga koju, vaid võin ka ise kohalikku suvalisse pakiautomaati järele minna. :)
Mõtle, kui see oleks ainult kuiv ehitusfoorum, kus kolm inimest vestlevad kruvidest, torudest jms surmigavast 😀
Igatahes, kinki oled väärt, aga vanaka asemele pakuks nt raamatut: https://raamatukoi.ee/raamat/sinu-elu-k ... bam-vaatus
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 26 Sept 2026, 18:41 Kas sulle õpetati, et talvel puit (biomass) ei põle, biogaasi teha ei saa, tuul ei puhu ja akusse ei saa energiat salvestada?
Nomaeitea? Siiani olen meediast lugenud roheenergeetikute juttu, et kõike sinu poolt mainitut saab teha aastaringselt ja sõltumata sellest kas meil on siin laiuskraadil polaaröö ja tuulevaikus ja seda seni kuni planeedile Maa seni valgust ja soojust andev täht nimetusega Päike pauguga lõhki läheb. Aga kannatust val, see pauk pidavat juhtuma alles ca 5 miljardi aasta pärast, kuid valmistu hullemaks, sest elutegevus planeedil Maa muutub võimatuks ca 1-1,5 miljardi aasta pärast. Kurb, aga minu silmad seda vist mu eluajal ei näe kui just meditsiin lähiaastatel midagi fantastilist välja ei mõtle. :)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas val »

Urmas kirjutas: 26 Sept 2026, 18:45
val kirjutas: 26 Sept 2026, 17:21 ...Varem (pakun ca 3a tagasi) olen viidanud nt Rohetiigri energia teekaardile https://energia.rohetiiger.ee/ , ....
Olgu, klikkisin su antud viitele ja esimene, mida proloogist lugesin, algab täieliku bla-bla-blaaga ...
Vaatan, et ma jagasin seda esimest korda koguni ca 4.a tagasi ja siis sai sellest päris pikalt jahutud. Kuidas sa alles nüüd selleni jõudsid?
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 26 Sept 2026, 18:50 Mõtle, kui see oleks ainult kuiv ehitusfoorum, kus kolm inimest vestlevad kruvidest, torudest jms surmigavast 😀
Igatahes, kinki oled väärt, aga vanaka asemele pakuks nt raamatut: https://raamatukoi.ee/raamat/sinu-elu-k ... bam-vaatus
Ah, just mõned tunnid tagasi lugesin ÕL-st intervjuud temaga ehk olen juba raamatu sisuga põhimõtteliselt kursis. Aga tundsin artiklit lugedes temas ära enda. :) Miks näiteks ma peaks muretsema oma potentsiaalsele äiale toodud vooliku kaudu sisetava spetstoidu pappkastide lõkkes põletamise pärast arvestades universumi mastaape? Täpselt samamoodi nagu Punab, kehitan õlgu ja mõtlen, et see ei kuulu minu murede hulka. Milleks endale stressi tekitada. Mulle meeldis tema üks sõnum- milleks muretseda tulevaste põlvkondade nimel, las nad teevad nii nagu nemad seda paremaks peavad ja õe ei saa neile ettekirjutusi teha. Mitte, et tuleviku põlvkond tahab praegu ettekirjutisi teha kuidas nemad peavad elama paremini meie praeguse elu arvelt. Kurat, esitagu oma pretensioonid kasvõi DDT väljamõtlejatele "puhta ja rohelise toidu" kasvatamiseks. Umbes nagu osad holokausti ohvrite kolmanda põlvkonna järeltulijad esitavad siiani rahalisi nõudmisi vana-vana-vanemate kannatuste eest, keda nad ei ole isegi mitte fotodelt näinud. Või nagu tänapäeva veidikenegi päevitunumad nõuavad kelleltki moraalse kahju hüvitamist selle eest, et 25-30 põlvkonda tagasi nende oma neegrikunn müüs nad maha peegglikildude eest. :) Intervjuu temaga siin. https://www.ohtuleht.ee/melu/1167661/ma ... uus-trend-
Viimati muutis Urmas, 26 Sept 2026, 19:35, muudetud 1 kord kokku.
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 26 Sept 2026, 19:03 Vaatan, et ma jagasin seda esimest korda koguni ca 4.a tagasi ja siis sai sellest päris pikalt jahutud. Kuidas sa alles nüüd selleni jõudsid?
Äkki annab põhjendada mälu ealiste muutusetega? ;)
Urmas
autodidakt

val kirjutas: 26 Sept 2026, 19:03 Vaatan, et ma jagasin seda esimest korda koguni ca 4.a tagasi ja siis sai sellest päris pikalt jahutud. Kuidas sa alles nüüd selleni jõudsid?
Ma ei oska aimata, millisele oma postitusele sa selles viites vihjasid, kuid selle viite 11 leheküljelt leidsin su ühe kommentaarist sellise lause ja diagrammi.
val kirjutas: 26 Dets 2022, 11:51 @Urmas, Kagu-Aasia ja Aafrika riikide kasvuhoonegaaside heide on väike. Meie ehk arenenud Lääne tsivilisatsioon on paraku peamine süüdlane (vt pilti). Kui arvestada ka seda, et suur osa Hiina saastest on meie kaupade tootmiseks ja transportimiseks, siis on pilt veelgi rohkem meie kahjuks.
Täpsemalt näed: https://ourworldindata.org/contributed- ... -over-time

ghg.JPG
Kas sa oskad öelda, et mida on viimase 4 aasta jooksul teinud Lääne tsivilisatsioon Hiina saaste vähendamiseks? On toonud oma tootmise Euroopasse tagasi? Tutkit. Toogu Lääne tsivilisatsioon oma tootmine Euroopasse tagasi ja tootku roheliselt. Mis iganes Hiina RV-s valmistatud Lääne tsivilisatsiooni jaoks valmistatud toodete ja sealt saadetud postipakkide maksustamine kelle iganes vahendajate kaudu kohe mitte ei päästa planeeti Maa kliimasoojenemisest. Oeh, unistaja metsateel! :)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Postitus Postitas val »

Urmas, selline küsimus - nagu poleks teemat lugenud või hakkab sul mälu ära kaduma? Kui sa teema esimesele lehele lähed, siis näed, et Pariisi kliimakokkulepe on lääne tsivilisatsiooni algatus ja mitte ainult Hiina vaid üleilmse saaste vähendamiseks. Sellega on liitunud enamus maailma riike ja Hiina nende hulgas. Isegi veremaa ei ole sellest taganenud. USA on selle asendanud MAGA nimelise asjaga, mis lubab teha just seda, mida mainid - tööstus koju.

Euroopa riigid on omakorda teinud Euroopa rohelise kokkuleppe (rohepööre, mis hõlmab ka EL-i mitte kuuluvaid riike), mille kohta saad nt siit lugeda:
https://www.consilium.europa.eu/et/poli ... reen-deal/
Vasta