Taldmiku aluse rikkumine.

suvaline
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 14 korda
On tänatud: 31 korda

Re: Taldmiku aluse rikkumine.

Postitus Postitas suvaline »

EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2026, 10:17 Ma ei oska sellele vastata
Polnud lähteülesandes?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 106 korda

Postitus Postitas EH.INS. »

suvaline kirjutas: 15 Aug 2026, 12:39
EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2026, 10:17 Ma ei oska sellele vastata
Polnud lähteülesandes?
Ei - jabur lihtsalt
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kogu teema keerleb projekteerimise lähteülesande ümber
Mina räägin mida mina teen või ei tee
Kõik teised teevad nii nagu heaks arvavad
Kus probleem on?

Code_Generated_Image.png
Gemini_Generated_Image_l20qudl20qudl20q.jpg
Gemini_Generated_Image_7z23km7z23km7z23.jpg

Soovitaks lihtsalt tutvuda enne kui mölisema hakata...
suvaline
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Hiid,
tegutsege!
EH.INS. Abiks ehk: https://sotsiaalkindlustusamet.ee/puue- ... uvastamine
Ülejäänud: :jooma
Manused
Standard.jpg
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 34 korda

Postitus Postitas netmaster »

tsitaat evs.ee
Kas standardid on kohustuslikud?

Standardid ei ole üldiselt kohustuslikud. On võimalik, et riik on õigusaktiga (seaduse või määrusega) mõne standardi kohustuslikuks teinud. Sellisel juhul peab standardit järgima.
Ei leia ühtegi seadust või määrust, mis oleks teinud üleüldiselt kõigile kohustuslikuks ehitusprojekti lähteandmeid kirjeldava EVS’i osa. Küll on viidatud ehitusprojekti puudutavatele osadele EVSis, kuid mitte lähteülesande kontekstis, või osale 932.

AI kokkuvõte:
millal on EVS 932 juriidiliselt kohustuslik?
Toetuse taotlemisel:
Kui ehitust või rekonstrueerimist rahastatakse riikliku toetuse (nt KredEx) abil, teeb vastav riiklik määrus EVS 932 järgimise kohustuslikuks.
Ehituslepingutes:
Praktikas kirjutavad kohalikud omavalitsused projekteerimise lähteülesandesse või lepingusse nõude: "Projekt koostada vastavalt EVS 932 mahtudele." Sellisel juhul muutub see kohustuslikuks lepinguõiguse alusel.
Seega, kas ja mis on kirjeldatud lähteülesandes on peaaegu alati projekteerija ja tellija omavahelise kokkuleppe küsimus. Ükski akt ei kohusta tellijat projekteerija uksest sisse astudes omama EVS ‘ile vastavaid lähteandmeid.

Ma olen aru saanud, et EVS on algusest lõpuni lihtsalt mingite tsunftide (projekteeriad, ehitajad, korstnapühkijad, jne) isehakanud esindajate nägemus kuidas võiks asju teha. Kui viide mõnele lõigule EVSist on õnnestunud kuhugi seadusesse lobistada, siis muutub see peaaegu religiooniks ja kõik teatud tsunfti liikmed saavad elu lõpuni vastu rinda lüüa ja kõiki peedistada, nii lugemisõiguse kui muuga. Vahet pole kui jaburad need nõudmised konkreetsel juhul on.
Viimati muutis netmaster, 15 Aug 2026, 19:18, muudetud 1 kord kokku.
suvaline
Ehitusveteran
Ehitusveteran

netmaster,
ega vast ka Teil pole ehitusvaldkonnas kutsetunnistust, sest vastasel juhul oleks jutt teine.

Kui mina ütleksin oma Tellija(te)le, et kle, sa tahad küll 30x100 m tootmishoonet, aga palun täpne lähteülesanne siis saan näopeksu ja tagumiste põskede põrutuse. Võimalik, et EH.INS. on selles osas mingi fetiš, ei tea.
EVS kohustuslikkus: näiteks kõik, mis on seotud ohutusega, on seadustega tehtud kohustuslikuks. Seda läbi määruste jmt, mis on seaduste rakendusaktid, ehk kuidas peab seadust konkreetselt täitma (hüdrandi silt peab olema nii mitu cm suur jne jne). Soovid riskida, ok, kutsetunnistuse kehtivus heal juhul peatatakse, kuni tühistamiseni välja ja siis oled "allkirjaõigusetu" ja sisuliselt tehnik kuni pöördu Töötukassasse.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

@ netmaster

Aga seda ma ju ka ennist mainisin...
Kõik õige...
Projekti tellija ja projekteerija leping...
Aga ära ka minult oota projekti vastavalt EVS-le või ükskõik millele
Saad ikka projekti vastavalt sellele lepingule
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2026, 19:18 Aga ära ka minult oota projekti vastavalt EVS-le või ükskõik millele
ole mureta, sa oled aegade jooksul oma margi siin nii täis teinud, et sinult ei oota keegi midagi.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

@ suvaline

Pole mingi fetiš
Saad selle mille tahad - pane tahtmine kirja - see ongi lähteülesanne
Kui hakkad jaburusi tahtma siis lihtsalt keeldun
Kui hiljem virised, et tahtsin midagi muud siis toon selle lähteülesande välja
Kogu lugu
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 15 Aug 2026, 19:21
EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2026, 19:18 Aga ära ka minult oota projekti vastavalt EVS-le või ükskõik millele
ole mureta, sa oled aegade jooksul oma margi siin nii täis teinud, et sinult ei oota keegi midagi.
Olen mureta...
Ei saa lihtsalt aru eeldusest, et üks lepingu pool peab täitma ühtesid nõudeid ja teine pool midagi teist või hoopis mitte midagi
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

hüdrandi silt peab olema nii mitu cm suur jne jne
väga hea näide. Aga miks see silt peab just nii suur olema? On selleks mingi põhjendus? Mida teha, kui hüdrandil pole nii suurt enamvähem sirge profiiliga kohta kuhu see silt ära mahuks? Või näiteks nõuded ehitisse (elumaja kööki?) paigaldatavate puhastus, toitlustus ja muude tehnoloogiate kohta, mida lgp. insener meile siin vangrat kartmata tsiteeris.
Just sellised kohustuslikuks tehtud eluvõõrad asjad EVS’s ajavad kõigil harja punaseks. Ja muidugi see, et tegemist ei ole avaliku infoga. Mis tähendab, et isegi kui ma tahan oma hüdranti õigesti tähistada, siis ma pean kas palkama selleks konsultandi, või oma seadusest tuleneva kohustuse täitmiseks maksma mingile suvalisele äriühingule, kes ei tee minu heaks tegelikult mittemidagi.
Viimati muutis netmaster, 15 Aug 2026, 20:07, muudetud 1 kord kokku.
suvaline
Ehitusveteran
Ehitusveteran

netmaster kirjutas: 15 Aug 2026, 19:21
@netmaster, natuke nalja kah
Üks Tellija osutas, et tuletõrjevee kättesaadavuse probleemi saaks lahendada kolmandal korrusel oleva saunakese basseinikese vee mahuga. Idee on muidugi hea, surve ja särki värki ... aga no nii need asjad ei käi. Selles osas poleks olnud nõus isegi Päästemaeti Ohutusjärelevalve büroo töötaja: keskharidus, laia profiiliga traktorist-masinist. Siinkohal ma ei taha halvustada traktorist-masiniste, aga silmaring võiks ikka laiem olla, sest kuidas nad saavad aru analüütilisest tõendamisest veevarustuse näol.
suvaline
Ehitusveteran
Ehitusveteran

netmaster kirjutas: 15 Aug 2026, 19:39
hüdrandi silt peab olema nii mitu cm suur jne jne
väga hea näide. Aga miks see silt peab just nii suur olema? On selleks mingi põhjendus? Mida teha, kui hüdrandil pole nii suurt enamvähem sirge profiiliga kohta kuhu see silt ära mahuks? Või näiteks nõuded ehitisse (elumaja kööki?) paigaldatavate puhastus, toitlustus ja muude tehnoloogiate kohta, mida lgp. insener meile siin vangrat kartmata tsiteeris.
Just sellised kohustuslikuks tehtud eluvõõrad asjad EVS’s ajavad kõigil harja punaseks. Ja muidugi see, et tegemist ei ole avaliku infoga. Mis tähendab, et isegi kui ma tahan oma hüdranti õigesti tähistada, siis ma pean kas palkama selleks konsultandi, või hankima oma seadusest tuleneva kohustuse täitmiseks maksma mingile suvalisele äriühingule, kes ei tee minu heaks tegelikult mittemidagi.
Siseministri määrus alates 18.02.2021 nr 10 „Veevõtukoha rajamise, katsetamise, kasutamise, korrashoiu, tähistamise ja teabevahetuse nõuded, tingimused ning kord“
Laske ise teha. Lisa 2 on kõik mõõdud jne ...
Ei pea ostma EH.INS. näol projekteerimisteenust ja enne seda laskma lähteülesande koostada.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Ei saa lihtsalt aru eeldusest, et üks lepingu pool peab täitma ühtesid nõudeid ja teine pool midagi teist
mõlemad lepingupooled peavad täitma eelnevalt kokkulepitud lepingutingimusi. Sina oled siin avalikus foorumis alguse saanud teemas pidevalt serveerinud, justkui kõigil oleks kohustuslik enne projekteerimist esitada EVSile vastav lähteülesanne. Usu mind, mitte kedagi ei huvita mida sina oma klientidelt ootad või nõuad. See on sinu ja sinu kliendi vaheline asi ja kellelgi teisel ei ole sellega midagi pistmist. Seda ma olengi sulle üritanud siin selgeks teha.

PS
ei plaani hüdranti tähistama hakata, see oli lihtsalt suvaline üldistus.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei - netmaster...
Nõustun täielikult sellega:
mõlemad lepingupooled peavad täitma eelnevalt kokkulepitud lepingutingimusi

Tõin ka eraldi välja:
Projekti tellija ja projekteerija leping...
Saad projekti vastavalt sellele lepingule...
Aga Sina:
Praktikas on kuskil ikkagi mingid normid või piirid, millest lähtudes peavad projektides teatud asjad olema.
Palun siis anna need normid või piirid mida mõtled...

PS
Minu kogemus lihtsalt näitab juba aastaid, et EVS on sees igas lepingus
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Palun siis anna need normid või piirid mida mõtled...
justnimelt, loe tähelepanelikult. Ma ütlesin, et normidele (kaasa arvatud EVS) peavad vastama projektid, mitte projekti lähteülesanded. Keegi ei keela sul kliendiga kokku leppida, et sa annad talle üle tühja paberilehe pealkirjaga “Projekt”, kuid siis ei ole see projekt seaduse tähenduses.
Projekti lähteülesanne on lihtsalt omavaheline kokkulepe. Sa ei saa öelda, et kui klient ei ole pädev tegema korralikku lähteülesannet, siis sina pole kohustatud tegema korralikku projekti. See mis sa sel juhul teed ei ole projekt, vaid midagi muud.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Seega siis lepingu pooltel on erinevad õigused ja kohustused?
Jah, sellisele lepingule ma alla ei kirjuta...
Klient ei peagi olema pädev...
Reeglina polegi ja seda ei eeldatagi...
Kliendil on võimalik kasutada vastavaid konsultatsiooniteenuseid...
Lähteülesanne aga peab olema pädev ja erialaselt professionaalne
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 53 korda
On tänatud: 166 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Sm suvaline ja netmaster tõmmake oma jamaga tagasi.
Kui tahate jätkata, siis lugege enne mõttega läbi alates https://www.riigiteataja.ee/et/akt/1050 ... tiv=#para5
Alates sellest sättest on nii palju ridu, et ka kõige suuremale soodale ALATI leiab sealt midagi.

Kui jaurata standardite kohustusest või mitte, siis nende kasutamine on kõige ökonoomsem tee kogu protsessis. Tugineb see seadustiku § 7-le (Hea tava), 8-le (Ohutus), 10-le (Asjatundlikkuse põhimõte).
Vastasel korral võid uppuda. Eriti, kui tekib mingi probleem ja siis on terve kari jaurajaid sul kukil. Siis on nagu öeldakse, vaja jamasid lahendada seaduse ja kokkulepitud eeskirjade täie rangusega. Kui nendes pole kokkulepitud, siis on kasulik olla varatu ja rahatu.

Ja pöörake antud jauramise kontekstis hoolega tähelepanu ka § 19-le (Omaniku kohustused). Justnimelt KOHUSTUSED! Ja kui tekib mõte edasi jaurata, et omanik kui ehituse tellija võib olla loll, siis seadustiku lõpus on ka karistusnormid, millega treenitakse mõistust õiges suunas.
Alates https://www.riigiteataja.ee/et/akt/1050 ... v=#para130

Kui omanik oli nii loll, et asi lausa kellelegi pähe kukkus, siis võetakse juba kasutusele KarS.
Hea tulemuse esmane eeldus.
Teine on leida pädevad tegijad või viia ennast nii kurssi, et oled ise piisavalt pädev. Asjatundilkkuse põhimõte on samuti kirjas ehitusseadustikus.
Viimati muutis kunn24, 16 Aug 2026, 12:56, muudetud 1 kord kokku.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

oeh, ma ju tõin just välja, et ehitusseaduse järgi ei pea olema. Kui see on lihtsalt sinu isiklik arvamus või veendumus, siis oleks viisakas seda ka mainida. Muidu mõni loeb ja arvab, et ta on kohustatud pool oma maja projekti seletuskirjast lähteülesande pähe ise kirjutama, või selleks eraldi konsultatsioone tellima. Projekteerijale see muidugi meeldiks, kuna teeb tema elu oluliselt lihtsamaks.
Ja pöörake antud jauramise kontekstis hoolega tähelepanu ka § 19-le (Omaniku kohustused). Justnimelt KOHUSTUSED!
seal (ehitusseadustikus) pole käesolevast teemast sõnagi. Praegu käib jutt sellest, et tellijale ei ole seadusega pandud kohustust projekteerijale esitada EVSi nõuetele vastavat lähteülesannet.

Aga tõsi ta on, et see jauramine on siin liiga pikalt kestnud. Ma usun, et kõik kes on tahtnud millestki aru saada, on saanud.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei ole isiklik vaid professionaalne arvamus...
Nagu kunn juba tabavalt mainis - kvaliteetse projekti esmane eeldus...
Ja professionaalsus ei luba sitta keerata - jätan tegemata...
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2026, 23:08 Ei ole isiklik vaid professionaalne arvamus...
Nagu kunn juba tabavalt mainis - kvaliteetse projekti esmane eeldus...
Ja professionaalsus ei luba sitta keerata - jätan tegemata...
niikaua, kuni keegi ei ole sind volitanud kõigi projekteerijate nimel kõnelema, on kõik sinu arvamused isiklikud. Ka need, mida sa nimetad professionaalseteks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Usu mind, kui peaksid minema oma jamaga kohtusse, siis mul siniseks värvitud sätetele tuginedes kohtunik sõnastab:
Ehitis tuleb projekteerida ja ehitada ning korras hoida hea tava kohaselt
- ja sellest piisab, et ta su tagumised põsed (piltlikult öeldes, otsuses) kuumaks kütaks ja ust näitaks su lähteülesande vaidlusega. Seaduste tõlgendamised ja kohaldamised ei käi tihti täpselt grammatiliste sõnastuste järgi. Tõlgendamisest (st enne seaduse kohaldamist) https://et.wikipedia.org/wiki/T%C3%B5lg ... gusteadus)

Aga kui ei usu, siis TTJA veebis ehitusteema algab ka selle loosungiga ja on ehitamise põhipostulaadiks:
https://ttja.ee/ariklient/ehitised-ehitamine/ehitamine

See, et sul on kogemus vaid enda maja ehitusega (ehk diletantlik tase) tähendab tegelikult, et sa võinuksid juba ammu ära lõpetada. Sellise taseme suur häda on, et oma ninaotsast pole võimeline nägema kaugemale ehk puudub suurem pilt. Ja järgmine postulaat on, et ehitamine pole igameheõigus, vaid algusest lõpuni spetsialistide/ pädevate isikute mängumaa.
https://moodnekodu.delfi.ee/artikkel/79 ... evalmistus

Ka lähteülesanne läheb sinna alla, mis on juba otseselt ka seotud planeerigu või proj. tingimustega. Planeerigu jaoks on ka nõutav vastav kutse, proj tingumusi võib KOV-ist nõutada veel ilma formaalse pädevuseta, kuid tuleb pädevalt sõnastada, mida tahad ehk jälle: esitada pädev ja kvaliteetne lähteülesanne (§ 29 lg 4).
suvaline
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Rämemuig,
kunn24 tuli ja ütles, et tegelikult olen mina kunn, 24h ööpäevas!
Samas ei jaga ööd ega mütsigi.

Kui teie nimi ei ilmu kutsekoda.ee otsingust, siis olete eikeegi. Kui tahate keegi olla siis lisaks eelmisele veel ka etis, veel parem researchgate.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

@ suvaline

Mis asi Sul tagumikus on?
Proovi eemaldada...

@ netmaster

Tulenevalt kasutaja suvaline viitest
Kui paned siia https://www.kutseregister.ee/kutsed oma projekteerija nime - mida kuvatakse?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mind huvitab hoopis kodaniku "kitsepanemine" EVS-i jupi tsiteerimises- tunne, et peaks justkui tegema EVS-ile päringu ja küsima raha, kui talle siin reklaami tehakse ja suunatakse tungivalt EVS-i toodangut tarbima. Võib olla ma peaksin oma eelnevaid postitusi hakkama muutma ja ütlema, et käige sellistest üllitistest kauge kaarega, millele ei tohi isegi põgusalt foorumis viidata?
Suvaline- olen kutseregistris olemas, ole mureta ja mis näitaja etis on- see foorum tundub kohati kordades kõvem teaduse tegemise koht ja riigilt raha saamise kohaks on ka näiteks Pria või mõni muu "rahakülviamet".
Viimati muutis kunn24, 16 Aug 2026, 15:12, muudetud 1 kord kokku.
Vasta