Avatud elektriturg - minu esimene leping
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 53 korda
- On tänatud: 166 korda
Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Täiendus, andmeid sain tarbimisandmete csv allalaadimisega.
Täiendus 2. Esmaspäeval, 3. augustil, oli tekkinud Elektrilevi tarbimisajalukku tulp: Neto.
-
trebla
- Ehituspenskar

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 69 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Järgmiseks 9 kuuks pakub Alexela elektrile fixpaketti 12,8 s/kWh.... või 9.8+0.72 pingevaba...
https://www.err.ee/1610103082/eesootav- ... ktrihinnas
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 137 korda
- On tänatud: 155 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Mul kulus 775 kWh, sellest võrk 9,8 ja elekter 4,5 - kokku 14,3 s/kWh. Tulgu talvel mis tuleb, aga ei kipu paketti vahetama.trebla kirjutas: 06 Aug 2026, 12:06Juulis kulus 619 kWh, võrgutasu 10,03 , elekter börsiga 5,45 - kokku 15,49 s/kWh ... pakub Alexela elektrile fixpaketti 12,8 s/kWh
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 429 korda
- On tänatud: 468 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
-
kaimagk
- Ehitusveteran

- On tänanud: 123 korda
- On tänatud: 56 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänatud: 313 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Juunis ja Juulis ostsin võrgust ca 60kWh elektrit.
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 106 korda
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Aga mida see ütlema peaks?
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Vabalt... Pole mingi probleem...ping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
Lugemata postitus Postitas Volt »
410kWh juunisping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
Vihje: 3 boilerit, 2 külmkappi, 2 põrandakütet (et põrand ligane poleks), elektripliit, pesumasin, nõudepesumasin, 3 telekat, 2 lauaarvutit, 3 läpakat, telefonid ja muu pudi-padi. Hommikul ja õhtul ka valgustid.
Ei kurda, talvel on ikkagi 1500 kWh.
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

ja pane nüüd nt saun ja vent ja jahutus ka juurdeVolt kirjutas: 08 Aug 2026, 19:55410kWh juunisping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
Vihje: 3 boilerit, 2 külmkappi, 2 põrandakütet (et põrand ligane poleks), elektripliit, pesumasin, nõudepesumasin, 3 telekat, 2 lauaarvutit, 3 läpakat, telefonid ja muu pudi-padi. Hommikul ja õhtul ka valgustid.
-
ping
- Ehituspenskar

Et ei ole veel ainult akude pealt ja ostan võrgust.
-
kaimagk
- Ehitusveteran

..ja mis see 2 boilerit ka veel näitama peaks, olgu kasvõi 15, olulise näitaja saab kui paljuu pidid need boilerid sooja vett tegema. Ja üleüldse, asjade loetelu ka midagi ju ei näita, jälle loeb palju kasutati. OhhEH.INS. kirjutas: 08 Aug 2026, 19:58ja pane nüüd nt saun ja vent ja jahutus ka juurdeVolt kirjutas: 08 Aug 2026, 19:55410kWh juunisping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
-
kaimagk
- Ehitusveteran

mu naabri kass ostis juulis 10 kWh , mis teed selle teadmisega? Või laristad seal elektrit vä
-
kaimagk
- Ehitusveteran

Võin tasuta vihje anda, kulub nendele seadmetele mis tarbivad seda 230V . Kes, mis, kus ja kuidas vot see pole ju oluline selle nuputamise ÜL juures.ping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
Ok, ühe vihje võin veel anda. Näiteks maja vent( masinal on EC mootorid) ja köögikubu tarbivad mul kusagil 100-120 kWh kuus.
-
ping
- Ehituspenskar

Välisõhk on nii puhas, et venti asendavad avatud aknad (Igal vetsul oma avatav aken) ja kasutusel on ainult vajadusel elektriga väljatõmme ca 20W mootoriga.
Jahutus on igapäevaselt passiivvarjutusega ja sellel suvel on kliimaseadmega jahutusele kulunud arvesti järgi ca 1kWh elektrit.
Sellesse maija enam sauna ei ehitanudki, kuna seltskondlikke saunatamisi teha enam ei planeerinud. (Mõned kõvad nooremad saunaõllesõbrad on juba manalateele läinud.)
Vajaduse tekkimisel panen hoovi eraldi saunamaja, see on odavam kui maija saun ehitada.
Aga eelmises majas tegin elektrikerisega sauna sellise arvestusega, et kui sõprade toodud sauna(õlle)taara ära viia, siis peaks kerise elektrikulu (elekter oli tookord odavam) hinnaga nulli jääma.
Tolle sauna ühe paaritunnise +90C saunatamise kerise elektrikulu tuligi ca 10kWh kanti, ehk ca 40kWh kuus. (Energiasäästliku leiliruumi ehitamisest olen siingi varem kirjutanud.)
-
ping
- Ehituspenskar

See on ju ainult ca 10% tuhandest.kaimagk kirjutas: 09 Aug 2026, 01:19Võin tasuta vihje anda, kulub nendele seadmetele mis tarbivad seda 230V . Kes, mis, kus ja kuidas vot see pole ju oluline selle nuputamise ÜL juures.ping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
Ok, ühe vihje võin veel anda. Näiteks maja vent( masinal on EC mootorid) ja köögikubu tarbivad mul kusagil 100-120 kWh kuus.
-
ping
- Ehituspenskar

Elektrilevist tuli ka vastus päringule, millest saab mõni klient võibolla oma tarbimisse vajalike korrektsioone teha.ping kirjutas: 31 Juul 2026, 00:42Mis nipp siin nüüd äkitsi välja on mõeldud, et põhimõttelisest "raha lugemise" muudatuse jõustumisest teatakse ainult 2 päeva ette. ...kunn24 kirjutas: 30 Juul 2026, 14:52 Tootjatele rakendub alates 1.-st augustist netomõõtmine 15 min mõõteperioodi kohta
https://elektrilevi.ee/et/vorguleping/mooteandmed
Lisaks aitäh, et märkasite, et oluline info on Elektrilevi kodulehelt puudu, lisame selle peagi.
Pidev mõõtmine faaside kaupa
Elektriarvesti mõõdab reaalajas igal ajahetkel eraldi kõigi kolme faasi tarbimist ja tootmist. Need andmed liidetakse automaatselt summaarsesse aktiivenergia tarbimise (A+) ja tootmise (A-) registritesse.
15-minutiline fikseerimine
Iga 15 minuti järel fikseeritakse nendesse registritesse salvestatud summaarse tarbitud ja võrku toodetud energia kogused.
Netokoguse arvutamine
Fikseeritud 15-minutilise perioodi lõpus arvutatakse tarbimise ja tootmise vahe ehk netokogus.
Märkus: Igas 15-minutilises vahemikus tekib kogus vaid ühte registrisse (kas netotarbimine või netotootmine) ning teise registri näit on selleks perioodiks 0 kWh.
-
kaimagk
- Ehitusveteran

Päriselt nagu rohkem aru ei saanud või? Rohkem tasuta vihjeid ei anna seadmetele mis elektrit tarbivad.ping kirjutas: 09 Aug 2026, 01:28See on ju ainult ca 10% tuhandest.kaimagk kirjutas: 09 Aug 2026, 01:19Võin tasuta vihje anda, kulub nendele seadmetele mis tarbivad seda 230V . Kes, mis, kus ja kuidas vot see pole ju oluline selle nuputamise ÜL juures.ping kirjutas: 08 Aug 2026, 19:20 Jätkuvalt nuputan, et kuhu suvisel ajal 1000kWh ühes kuus, eramus elektrit kulutatakse.
![]()
![]()
Ja muidugi ventileerimisel ja “ ventileerimisel” on suur vahe. Mõne jaoks kõlbab 20W ‘ ine vurr teisele mitte. Ühel on 150m2 ja 5 inimest , teisel mingid muud numbrid. Üks arvab et kartuli keetmisel tekkiv veeaur on hea niiskuseks ja on lõhnatu, teine nii ei arva…. Milleks sellised ‘ parastamised’? Kas pead ennast kuidagi teistest erilisemana kui ostsid 60 kWh elektit juulis?
-
ping
- Ehituspenskar

Kas tõesti mõni hea inimene usub, et ma neid vihjeid vajan niivõrd, et "tasuta vihjaja" peab oma meelerahu kaotama?kaimagk kirjutas: 09 Aug 2026, 01:41 ... Rohkem tasuta vihjeid ei anna seadmetele mis elektrit tarbivad.
Aga loomulikult, kuna olen suutnud oma majapidamise suvist kuutarbimist vähendada aastatega ca 10x, vähendamata oma elukvaliteeti.... Kas pead ennast kuidagi teistest erilisemana kui ostsid 60 kWh elektit juulis?
Looduse evolutsioonis on eelis kohanemisvõimelistel indiviididel ja mäletan hästi, kui EU liitumisel "kõvad mehed" tagusid vastu rinda, kuulutades et neid EU energiaplaanid ei huvita ja neid järgida ei kavatseta ning ehitavad "sellise sara nagu ise tahavad".
Tegelik reaalsus tänapäeval on see, et me elame pidevalt üha kallineva (suhtes sissetulekusse) energiaga veel 20 aastat ja eks igaühe oma valik on, et kui suure osa oma sissetulekust plaanib tulevikus kulutada oma elukvaliteedi tagamiseks.
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Suudan tarbida ka 0 ja ilma ise tootmata
Väga õige - kui suur osa SISSETULEKUST
Oluline on SISSETULEKU / VÄLJAMINEKU (nt PV) suhe mitte üks või teine absoluutarvudes
Ning jah, tõsi - energia kallinemise (või mitte) pärast tarbimist ei muuda ja ei kavatsegi muuta
-
kaimagk
- Ehitusveteran

Õhutihedas majas akendega ja 20W ventilaatoriga(aegajalt veel) ventileerimine on kindlalt kvaliteedi langus, ja rääkida et pole on ainult enesepetmine või seal majas ei elata. Samasugune võrdlus oleks sõita Tartu kas tasiaga või S mersuga, tasiaga sõitja ütleb et täpselt sama juping kirjutas: 09 Aug 2026, 11:43Kas tõesti mõni hea inimene usub, et ma neid vihjeid vajan niivõrd, et "tasuta vihjaja" peab oma meelerahu kaotama?kaimagk kirjutas: 09 Aug 2026, 01:41 ... Rohkem tasuta vihjeid ei anna seadmetele mis elektrit tarbivad.Aga loomulikult, kuna olen suutnud oma majapidamise suvist kuutarbimist vähendada aastatega ca 10x, vähendamata oma elukvaliteeti.... Kas pead ennast kuidagi teistest erilisemana kui ostsid 60 kWh elektit juulis?
![]()
Lugemata postitus Postitas Volt »
-
kaimagk
- Ehitusveteran

-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Pole vaja jälgida konkreetset sõnakasutust vaid asja mõtet...
Ja siin on tal õigus...
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit