Puurkaevu puhastuse järel peenliiv vees – kas normaalne?
Puurkaevu puhastuse järel peenliiv vees – kas normaalne?
Lugemata postitus Postitas Kripsa »
Talvel seisab vesi kinni. Kevadel oli muda filtris+ rauda kõvasti 1500.
Kaevupuhastusfirma puhastas juuli algul kaevu ära, tuli paar mulksu muda ja siis liiva-ja roostekarva vett - tunnike. Nüüd oli vees oli muda asemel liiv, aga see ju normaalne pääle puhastust. Siis firma ütles, nüüd laske ise voolata sellel veel...kuna mul käib kõik vesi läbi maja torude, siis tõmbas liiva igale poole sisse, boilerisse, wc-sse. Hiljem olen mitmelt firmalt kuulnud, et firma oleks pidanud ise selle alguse liivavee välja pumpama...
Kas on nii?
Aga liiv jäigi tulema, firma tuli ja tõstis pumpa üles poole, 1,5m (sest veetase lubas seda lahedalt).
Aga liiva tuleb ikka. Nöörfilter on kohe liivane, majja jõudes on see liiv peen, peen, ämbripõhjas on näha õrnalt. Kraanist tuleb, siis kraanikausi põhja pestes tunned seda näppude all.Firma ütleb, et see on liivatolm, see on ok.
Kas on tõesti OK?
Minu meelest see ju on aja küsimus, kui mul wc pott seda jälle täis on ummistanud+pump kulub.
Kas see on ok, et see liivamure kestab juba nädalaid? Muidugi, ma iga päev ei ole suvilas, siis igapäevast kasutust pole, aga kui olen seal, kõik kasvuhooned ja muud kastmised. Vett kulub ikka.
Kas see pärast puhastust vee "rahunemine" võib nii kaua aega võtta?
On kogemusi?
- Hiid
- Ehituspenskar

- On tänanud: 118 korda
- On tänatud: 93 korda
Re: Puurkaevu puhastuse järel peenliiv vees – kas normaalne?
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Aga ega kaevupuhastaja seda kaevu teind. Kui ots on lahtise liiva sees, siis enne see liiv ei lõpe, kui on välja pumbatud. See ei pruugi lõppeda kunagi.
Ja pump on ju ka nüüd 1,5 m kõrgemal...
Aga ma hakkan nüüd aru saama vaikselt, et ongi riski asi see puhastus.
Võib minna hästi ja täitsa halvasti. Ja nagu ma aru saan, pean olema kannatlik ja lihtsalt ootama, mis saab.
Kui ma oleksin teadnud, et see nii suur risk on, ma poleks seda tööd ette võtnud, pigem pisut mudakest, mis suve jooksul ehk ennast ise oleks välja lasknud pumbata, kui nüüd see teadmatus, mis või lõppeda üldse kõige uue tegemisega...milleks lihtsalt pole jaksu.
Aga äkki läheb veel kõik hästi ja siis saab minust hea kogemusnõustaja teistele naistele, kes niisuguste probleemidaga kokku elus juhtuvad.
-
optimist88
- Ehitusspets

- On tänanud: 32 korda
- On tänatud: 14 korda
Lugemata postitus Postitas optimist88 »
Puurkaevu kogemust pole aga põgus otsing ütleb, et nöörfiltreid pakutakse 50-20-10 jne mikronit. Ma paneks midagi peenemat ja muretseks vähem. Nöörfiltri läbinud vesi su WC-potti kohe kindlasti umbe ei aja.Kripsa kirjutas: 21 Juul 2026, 11:13Nöörfilter on kohe liivane, majja jõudes on see liiv peen, peen, ämbripõhjas on näha õrnalt. Kraanist tuleb, siis kraanikausi põhja pestes tunned seda näppude all.Firma ütleb, et see on liivatolm
Kui puhastaja ütles "nüüd laske voolata" siis küllap ta ikka mõtles, et esimesest võimalikust punktist lased välja ka. Üldiselt on hoone sisendil kõige esimene jubin (veel enne nöörfiltrit) mudaeraldi https://veekanal.ee/toode/mudaeraldaja- ... plommitav/ Sealt peaks saama kui korgi asemele kruvida aiavoolik.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 53 korda
- On tänatud: 160 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
optimist88
- Ehitusspets

-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 53 korda
- On tänatud: 160 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
Tsitaat algusest:
Nii palju võiks öelda, et nöörfilter pole jämepuhastuseks, selleks on suure pinnaga sõelfilter, mida ei pea asendama, vaid saab puhtaks loputada, näiteks selline https://www.veefilter.ee/toode/366/Nöörfilter on kohe liivane, majja jõudes on see liiv peen, peen, ämbripõhjas on näha õrnalt.
Jutt, et 3 kuu jooksul tuleb puhastada, on BS, kui veesurve väheneb, tuleb kohe puhastada.
Aga tänan viimast postitajat vihje eest, et on ka odavamaid.
Uurin edasi, kas ta sobib selle kopsiku sisse, mis mul on. Sest kunagi torumehega koos filtrit valides näis nõnda, et kõik ei sobitu selle kestaga, mis seal praegu on.
-
optimist88
- Ehitusspets

Ma rääkisin sellest, et KUI mudakas on sisendis olemas, siis sealtkaudu peaks saama vett välja lasta ENNE nöörfiltrit. Ja kui pole mugavat võimalust vee süsteemist mööda pumpamiseks enne filtreid (nüüd ja kevadeti), siis ma tekitaks selle.kunn24 kirjutas: 22 Juul 2026, 10:22 Nn mudafilter oma tegelikult funktsioonilt pole üldse see. Ta on torustikus liikuvate võimalike üksikute osiste ärakorjamiseks. Antud juhul täiesti ebasobiv asi.
-
suvaline
- Ehitusveteran

- On tänanud: 13 korda
- On tänatud: 31 korda
Lugemata postitus Postitas suvaline »
Eestis on vähe kohti, kus 17,3 m pealt midagi joodavat saaks, kui just suurt rahakotti pole puhastamiseks.
Osta Schöttlist automaatse läbipesuga Permasterid, pane filtri ava järgi jadaühendusse ja joo. Kõikide filtrite alla siis äravool, mitte ämber.
Mulle muusikute puhul alati meeldib, kui nad kasutavad mõisteid - unisoon, subdominant jne. Kõla on ilus, kuigi aru ei saa, mis see võiks tähendada. Aga sellest ei olene ka midagi minu elus.
Sama tunnen ka siin, kui loen - mudakas, kuulkraan, puurkaevu deebit, permaster jne.
Aga õnneks annab googeldada ja siis saadki selgemaks asja ja näed ka hindasid, mis kõige eelrave on - ( Schlöttl ja Permaster ja kogu torustiku ehitus, käib üle minu jõu ja kui see kaev talvel seisab (suvila), siis pole see vist selle koha lahendus. Aga, kui tuleb uus omanik, siis temale saangi soovitusi jagada.
Olen kõigi arvamuste eest tänulik.
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 427 korda
- On tänatud: 462 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Meil maal on midagi sarnast, ainult, et puurkaevust tassime vett tuppa max paari ämbri jagu, sest rohkem ei suuda nädalavahetusega kulutada. Puurkaev tehtud II EV algusaastatel kellegi poolt haltuura korras ja sügavust olevat puurijate sõnul ca 40m. Pump on meil kaevus ca 30+m sügavusel. Talvel ei kasutata tilkagi vett, pump pistikust välja tõmmatud. Iga kevad ma ei hakka pumba taha midagi ühendama enne kui olen mingi päevake kaks lasknud veel niisama voolata metsa serva. Arvan, et see ei ole põhjavee raiskamine, sest see puurkaevust tulev veidi seisnud vesi läheb otse looduslikku filtrisse tagasi. Sügiseni ei mingeid probleeme. Sügisel keeran kaevumajakes oleva rõhurelee lahti, võtan küljest ära, teen kõik võimalikud kraanid lahti ja nii jääb kevadeni. Ahjaa, veel- selleks, et talvel kaevumajakeses olevas puurkaevust tulevas PEM-torus(maapinnast ca 0,5m kõrgusel) vesi ei jäätuks ja jää toru katki ei teeks, olen pistnud torusse ca 1,5m pikkuse alupex toru jupi, siis otsast korraks näidanud suruõhu püstolit, tuleb üks vägev purtsatus nagu Las Vegases mingi kasiino ees ja puurkaevu torus 2m allapoole ainult õhk. Jäik toru peab olema sellepärast, et esimene kord pistsin torusse selle rohelist värvi aiavooliku ja oleks sellega äärepealt vastu molu saanud.Kripsa kirjutas: 22 Juul 2026, 15:49 Liivaprobleem algas pärast puhastust, vett pole seal kaevus kunagi vähe olnud ja surve on väga hea.
Minu kui alevipoja mõistuse järgi soovitus oleks, et tekita peale pumpa, aga enne igatsugu ülejäänud vahevidinaid, mis lähevad majja, üks kraaniga väljavõte(tegelikult kahe kraaniga- üks, mis sulgem majja sisenemise ja teine väljavõtte oma) ja kevadel suvilasse kolides lased lihtsalt veel joosta. Veemõõtjat sul ju nagunii ei ole ja maksad ainult pumba elektri eest.
Minu teada vee surve ei olene mitte kaevust, vaid pumbast.
Ja mis oleks sinu spetsialiteet? Äkki kannatab veevärginduses kasutavaid(vist kasutaja suvalise poolt mainituid) mõisteid sulle arusaadavamasse keelde teisendada?Kripsa kirjutas: 22 Juul 2026, 15:49 Mulle muusikute puhul alati meeldib, kui nad kasutavad mõisteid - unisoon, subdominant jne. Kõla on ilus, kuigi aru ei saa, mis see võiks tähendada. Aga sellest ei olene ka midagi minu elus.
Sama tunnen ka siin, kui loen - mudakas, kuulkraan, puurkaevu deebit, permaster jne.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed