Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.

Palkmajade teema
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 121 korda
On tänatud: 313 korda

Re: Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.

Lugemata postitus Postitas ping »

kunn24 kirjutas: 04 Juul 2026, 23:17 KUni 5 m lipumasti vundament: https://www.lipumastipood.ee/toode/valm ... pumastile/
See on vast kohevasse pinnasesse paigaldamiseks, et orkaanis püsti püsiks?
Ja kui hiljem see post hoovis jalgu jääb, siis 90kg raskust kärakat ei ole lihtne käsitsi välja sikutada?

Ma kunagi olin hädas ühe keset hoovi oleva kärakaga ja nüüd juba üle 10 aasta seisab mast kruvivaial.
Ja kuna algselt keset platsi pandud mast on korduvalt millegile ette jäänud, siis seda kruvivaija olen selle aja jooksul 3 korda ringi paigutanud.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 103 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Aga ega midagi muud ju polegi - numbrid ritta koos vastavate teguritega ja on vastus käes palju peab vundament kaaluma ja mis peab olema "talla" pindala...
Kogu moos...
RaJy
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 67 korda
On tänatud: 86 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

ping kirjutas: 04 Juul 2026, 23:27
kunn24 kirjutas: 04 Juul 2026, 23:17 KUni 5 m lipumasti vundament: https://www.lipumastipood.ee/toode/valm ... pumastile/
See on vast kohevasse pinnasesse paigaldamiseks, et orkaanis püsti püsiks?
Ja kui hiljem see post hoovis jalgu jääb, siis 90kg raskust kärakat ei ole lihtne käsitsi välja sikutada?

Ma kunagi olin hädas ühe keset hoovi oleva kärakaga ja nüüd juba üle 10 aasta seisab mast kruvivaial.
Ja kuna algselt keset platsi pandud mast on korduvalt millegile ette jäänud, siis seda kruvivaija olen selle aja jooksul 3 korda ringi paigutanud.
Peab ikka väga kehv planeerimisoskus olema kui pidevalt vaja lipumasti asukohta muuta. Mul seisab juba 18 aastat sama koha peal ja kordagi pole jalgu jäänud.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 50 korda
On tänatud: 49 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Tänud soovituste eest. Ilmselt võtan selle riski ning proovin alustuseks kruvivaia ära kuna eriti ei vaimusta küll see mõte, et varda vundamendi jaoks mingi paarkümmend kotti segu teha. Mul on krundil pinnas hea ning ei tohiks probleeme tekkida. Kui jääb väheseks siis saab ju hankida Kunni soovitatud valmis vundamendi või puurida augu pisut väiksema diameetriga. Hetkel mõtlesin lihtsalt kasutada juhust ning kui juba puur tellitud sai siis puurida täie raha eest.
Selle rusikareegliga sokli kõrguse kohta olen kursis, kuid ei näinud mingit vajadust sokli tõstmiseks kuna vundament on soojustamata ning kui hoida seinaääred lumest puhtad ning värvikihti pidevalt uuendada siis ei tohiks ka mingit tohutut kahju tekkida sellest madalamast sokliäärest. Kui peaks paarikümne aasta pärast selguma, et siiski laudade alumine äär liiga kiirelt mädaneb eks siis vaatab mida teha.
Santehnik Tartus 56 932 898
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Pinnas on vaid üks tegur...
Siin on selgelt näha, et ei saada aru mil viisil ja millistele jõududele tuleks ankurdus lahendada
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 53 korda
On tänatud: 160 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Ma parandasin oma postitust, antud vundamenti pakutakse kuni 12 m (KA) vardale.
Jama vähendamiseks võiks osta valmis toote https://www.lipumastipood.ee/tootekateg ... -lipumast/
Eriti, kui meeles mõlgub kümnete kottide jagu betooni ostmist.
Kruvivaiaga võib olla probleem, et pinnasest väljatulevas osas on ta liiga peenike ja pinnas liigub masti võnkudes eest ära (tuleks keevitada näiteks vana auto velg laienduseks).
Kruvivaia kasutamisest ma ei saa aru ka selles mõttes, et olulist vertikaalsuunalist koormust ei ole. Seega vale asi antud kohas.
Viimati muutis kunn24, 05 Juul 2026, 11:07, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 05 Juul 2026, 10:29 Pinnas on vaid üks tegur...
Siin on selgelt näha, et ei saada aru mil viisil ja millistele jõududele tuleks ankurdus lahendada
Kasutan kokkupandavat, kerget, alumiiniumist, 6,2m pikkust lipumasti, mida saab saab üksinda püsti või maha tõsta (ka koos lipuga).
https://online.depo.ee/product/146522
Alul tõstsin ta püsti ainult lipupäevadel aga viimastel aastatel on olnud pidevalt püsti ja mastivimpel töötab tuulelipuna.
https://www.lipuvabrik.ee/toode/eesti-mastivimpel/
Pilt
Kui näljased linnud aiasaagi kallale kipuvad, siis selle 6m masti otsa olen kinnitanud 10m õngeridva ja selle abil lindude hirmutamiseks "kunstkotkast" lennutanud.
Pilt
Orkaanihoiatusel olen masti kuuri pannud ja tuul ei ole maas olevat kruvi ära puhunud.
RaJy kirjutas: 05 Juul 2026, 09:11 Peab ikka väga kehv planeerimisoskus olema kui pidevalt vaja lipumasti asukohta muuta. Mul seisab juba 18 aastat sama koha peal ja kordagi pole jalgu jäänud.
Kui on piisavalt suur krunt, siis ei ole üldse vaja ennustada, et millise koha peal peaks mast olema 10 aasta pärast, sest nagunii elus ja looduses toimuvad aastatega muutused.
Alul paned keset platsi kõige ilusama tühja koha peale.
Siis avastad, et paadiga kärul ei mahu hoovis vabalt manööverdama, vaja liigutada.
Siis jääb ette rosaariumi laiendusele, vaja liigutada.
Siis on äkki puud suureks kasvanud ja jälle ei ole asukoht ilus (proportsioonis).
Siis on hoopis maja taga vaja näljaseid linde hirmutada ja kruvid lisakruvi maja taha maasse. Jne.

Kui elu on piiratud väikse krundiga, siis vist jah peab leppima ühe ainukese kohaga.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 05 Juul 2026, 11:01 ....
Kruvivaia kasutamisest ma ei saa aru ka selles mõttes, et olulist vertikaalsuunalist koormust ei ole. ...
Kui asukoht ei sobi, siis kruvivaija saab käsitsi keerates, ilma kaevetöid tegemata kergelt eemaldada.
Igasugu betoonitööd on kallim rajada ja hiljem koos pinnase taastamisega töömahukam eemaldada.
Ehk betoonkolaka mahavalamisega kaasneb hiljem alati lisatöö, kas omanikule endale või peab selle eest maksma töömehele. (Olen elus mitmeid, eelmise omaniku poolt valatud kärakaid eemaldama ja omale tulevikku lisatööd ei plaani.)

(Mul ei ole isegi väravapostid maasse valatud (postid on kõrguses reguleeritavad ja seotud tee all oleva raudtalaga), sest tean, et ühel ajahetkel peab teepinda tõstma min 20cm või liigutama väravat kõrvale mõned meetrid.)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kasutan kokkupandavat, kerget...
See näitab veekord, et ei mõisteta...
Mida kergem seda halvem olukord - mass on ainult kasuks
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 53 korda
On tänatud: 160 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Ei saa aru. Sa vist teeksid lennukid ka betoonist.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 51 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Kuda ei mõisteta, inimene sai tepost mingid alumiinium pulgad ja pole siiani pikali kukkunud, siin pole vaja midagi mõista, kõik töötab nii nagu omanik tahab.
RaJy
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 67 korda
On tänatud: 86 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

ping kirjutas: 05 Juul 2026, 11:07
Kui elu on piiratud väikse krundiga, siis vist jah peab leppima ühe ainukese kohaga.
Pigem vastupidi - sinu krunt on liiga väike, et tühiste muudatuste pärast pead lipumasti ringi tõstma selmet sõidutee või rosaarium mujale rajada :). Planeering peab algusest peale läbi mõeldud olema
P.S. minu krundi suurus on 89200 ruutmeetrit (ei eksinud nullidega - 8,92 ha)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn24 kirjutas: 05 Juul 2026, 12:01 Ei saa aru. Sa vist teeksid lennukid ka betoonist.
Näen jah, et ei saada aru
Võrdlus lennikiga on kohatu..
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 32 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

RaJy kirjutas: 05 Juul 2026, 12:20 (ei eksinud nullidega - 8,92 ha)
Hajaasustust ei ole mõtet tihedaga võrrelda. Olgu kokku 9 või 19 ha, õueala on palju väiksem.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 51 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

EH.INS. kirjutas: 04 Juul 2026, 23:36 Aga ega midagi muud ju polegi - numbrid ritta koos vastavate teguritega ja on vastus käes palju peab vundament kaaluma ja mis peab olema "talla" pindala...
Kogu moos...
Aga kui kruvivai vastab kõigile nõuetele et ta seda lipumasti ilusti paigal hoiab, miks ei võiks seda siis kasutada? Kas betoon on siis ainuke lahendus?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 05 Juul 2026, 12:55
EH.INS. kirjutas: 04 Juul 2026, 23:36 Aga ega midagi muud ju polegi - numbrid ritta koos vastavate teguritega ja on vastus käes palju peab vundament kaaluma ja mis peab olema "talla" pindala...
Kogu moos...
Aga kui kruvivai vastab kõigile nõuetele et ta seda lipumasti ilusti paigal hoiab, miks ei võiks seda siis kasutada? Kas betoon on siis ainuke lahendus?
Momentide tasakaal on lahendus...
So tuulest tekkiv moment vastava teguriga ja omakaalust tekkiv moment vastava teguriga
Vasta