Päikesepaneelide reaalne tootlikkus
Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
-
Kalvis
- Ehituspenskar

- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 336 korda
Re: Päikesepaneelide reaalne tootlikkus
Kõikidel ehitusplatsidel varastatakse. On ka vahele jäädud ja reeglina alltöövõtjate töötajad. Imestan miks artiklis viidatud ehitaja ei pannud ülesse kaameraid.
-
Walter2
- Ehitusguru

- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 35 korda
Kas mittetootvatelt paneelidelt toitejuhet monitoorides saab mingeid mõõdetavaid väärtusi (takistus? mahtuvus?) mille muutumisel tõsta häiret? Teine variant - toitejuhtmesse lisada 2 nn signaalisoont (pingestamata), ühendada need teises otsas kokku ning selle katkestust peaks olema kergem tuvastada/alarmeerida?kunn24 kirjutas: 15 Mär 2026, 11:27 Varastavad tõenäoliselt pimedas. Paneelikaablitelt ei tule sellisel juhul mingit häiret.
-
Walter2
- Ehitusguru

- On tänanud: 10 korda
- On tänatud: 35 korda
Ma väga tänan Teid Teie arvamuse eest ning soovin Teile ilusat päevakese jätku!Paku töötavaid lahendusi ja enne tee omale asjad selgeks. Igasuguste oletustega teemat venitada pole kena.
Häire saamise võimalus ja lahendus on inseneridele tehtav.
Kes selle häire peale reageerima peaks. Mis hinna eest kuus valvemeeskond reageeriks ja jookseks öösel purustatud elektripaigaldisse pätte püüdma.
Kes selle häire peale reageerima peaks. Mis hinna eest kuus valvemeeskond reageeriks ja jookseks öösel purustatud elektripaigaldisse pätte püüdma.
-
Prill
- Ehitusveteran

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 96 korda
Nõme igaljuhul, majanduskitsikuste aeg vargused kasvavad.
Lahendused olgu mistahes konverteeruvad alati rahaks, võimalik on ehitada ümber kõrge aed, okastraat, valvesensorid, kaamera&droonivalve, mehitatud perimeetri valve, kuni kobeda kindlustuseni, mis korvaks maksimaalselt - mistahes lahendus maksab raha.
Vbl kõige odavam oleks mõned "verekoerad" lasta paneeliaedikusse vabapidamisele - pätid vaataks sel juhul mõne teise objekti.. kuigi siin oht, kui koer peaks välja pääsema või päti tervist&elu näksima - võib päiksemees ise kriminaalasja kraesse saada..
Poliitiline variant oleks küsida riigilt, miks on riiki süsteemselt juhitud majanduslanguse kursil, võlaorjusse jne ning lisaks riigi vägivallamonopol a'la maffia kellele alamad&"poodnikud" osa tulust maksavad - ei kaitse väärtusi.
Riik on jõuliselt kommunikeerinud energiajulgeolekut, kuni lausa liinipostide relvastatud valveni välja, kas erasektori panustatud energiatootmine läheks ka julgeoleku alla, saaks õhutõrjed, kaitseliidu relvastatud perimeetrivalve
Lahendused olgu mistahes konverteeruvad alati rahaks, võimalik on ehitada ümber kõrge aed, okastraat, valvesensorid, kaamera&droonivalve, mehitatud perimeetri valve, kuni kobeda kindlustuseni, mis korvaks maksimaalselt - mistahes lahendus maksab raha.
Vbl kõige odavam oleks mõned "verekoerad" lasta paneeliaedikusse vabapidamisele - pätid vaataks sel juhul mõne teise objekti.. kuigi siin oht, kui koer peaks välja pääsema või päti tervist&elu näksima - võib päiksemees ise kriminaalasja kraesse saada..
Poliitiline variant oleks küsida riigilt, miks on riiki süsteemselt juhitud majanduslanguse kursil, võlaorjusse jne ning lisaks riigi vägivallamonopol a'la maffia kellele alamad&"poodnikud" osa tulust maksavad - ei kaitse väärtusi.
Riik on jõuliselt kommunikeerinud energiajulgeolekut, kuni lausa liinipostide relvastatud valveni välja, kas erasektori panustatud energiatootmine läheks ka julgeoleku alla, saaks õhutõrjed, kaitseliidu relvastatud perimeetrivalve
Koerte asemel võib siis juba elektrit tarvitada. Omaniku vastutus on sama kulud kontrollitavad. Samas võiks arvestada ,et sinna võib sattuda ka (oma) laps kondama.
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 50 korda
- On tänatud: 158 korda
Paldiskist "läks" 15 km jagu. Prokuratuuris on töös mitmeid asju veel.
https://www.delfi.ee/artikkel/120442658 ... eetri-jagu
Vasktraadi hind kokkuostus on juba üle 9 €/kg ilma KM-ta. Tõsiseid tegijaid tõenäoliselt ei sega ka traadi kokkuostu piirang.
https://www.delfi.ee/artikkel/120442658 ... eetri-jagu
Vasktraadi hind kokkuostus on juba üle 9 €/kg ilma KM-ta. Tõsiseid tegijaid tõenäoliselt ei sega ka traadi kokkuostu piirang.
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 424 korda
- On tänatud: 460 korda
Mida see nüüd siis tähendab? https://elu24.postimees.ee/8450268/kuid ... ale-maksma
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 120 korda
- On tänatud: 308 korda
Maja võidab alati!Urmas kirjutas: 11 Apr 2026, 18:00 Mida see nüüd siis tähendab? https://elu24.postimees.ee/8450268/kuid ... ale-maksma
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
-
Urmas
- autodidakt
Sattusin Maalehest lugema ühte koolipoisi tehtud PV paneelide tasuvuse arvutuste kokkuvõtet oma kodus olevate kohta ja kuidagi nadi tundus see tasuvus.
Tsitaadi allikas https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12057 ... is-vastuseJagades paneelide paigaldamise hinna arvutuslikult saadud aastatuluga, on kõnealuste paneelide tasuvusaeg umbes 22 aastat. Tootja garanteeritud eluiga on paneelidel 25 aastat, nii et need teenivad oma eluea jooksul paigaldushinna tagasi.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 
-
kunn24
- Ehituspenskar

Ongi nadi.
Kui loos mainitud hobusekabja mikrofloora uurimine on teadus, siis need teadlased võiksid rohkem sinepit süüa.
Ma lasin paar õhtut tagasi Chat GPT-l teha Pythonis proge, millega piirata kehvade hindadega elektri võrkumüümist, kas ma olen nüüd siis ka eriteadlane?
Pilt proge aknast:
Kui loos mainitud hobusekabja mikrofloora uurimine on teadus, siis need teadlased võiksid rohkem sinepit süüa.
Ma lasin paar õhtut tagasi Chat GPT-l teha Pythonis proge, millega piirata kehvade hindadega elektri võrkumüümist, kas ma olen nüüd siis ka eriteadlane?
Pilt proge aknast:
-
trebla
- Ehituspenskar

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 66 korda
"..Uuring kestis 221 päeva ning selle jooksul tootsid 15 kW võimsusega paneelid kokku 4769 kWh elektrit ja 334 € teoreetilist tulu. Kusjuures kui suvel oli keskmine..Uuring kestis 221 päeva ning selle jooksul tootsid 15 kW võimsusega paneelid kokku 4769 kWh elektrit ja 334 € teoreetilist tulu. Kusjuures kui suvel oli keskmine päevatoodang 57 kWh (4,03 €), siis talvel alla 2 kWh, mis teeb 22 senti päevas...."
Eks need numbrid räägivad enese eest - sellest lausest võib järeldada, et suvi sinna perioodi ikkagi kuulus...
Normaalselt paigaldatud 15 kW toodab Eestis üle 15 000 kWh...
Eks need numbrid räägivad enese eest - sellest lausest võib järeldada, et suvi sinna perioodi ikkagi kuulus...
Normaalselt paigaldatud 15 kW toodab Eestis üle 15 000 kWh...
-
kunn24
- Ehituspenskar

Kusjuures selle integreerimise teeb ilusti ära mõne inverteritootja (näiteks Huawei) pilveteenus.
Tänapäeval sellisest loogikast lähtuvalt võib 6 kuu rahalugemist ka pidada teaduseks.
Tänapäeval sellisest loogikast lähtuvalt võib 6 kuu rahalugemist ka pidada teaduseks.
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 123 korda
- On tänatud: 154 korda
See ei pretendeeri teaduslikule tööle vaid on keskoooliõpilase kodutöö.kunn24 kirjutas: 14 Mai 2026, 16:10sellisest loogikast lähtuvalt võib 6 kuu rahalugemist ka pidada teaduseks
-
kunn24
- Ehituspenskar

Oleks kena, kui järgmine kord suudad lugeda pealkirjast edasi.
Kuid ma ei imesta millegi üle, mul poiss viksis auto veepumba vahetamisest ka uurimistöö. Õnneks seda ei tituleeritud teadustööks. Mul oli vähemalt lõugu lõksutades lõbus.
Töö iseenesest võib olla tore, kuid kõik see soust mis talle külge riputati, tekitab küsimusi. Vähemalt mul.Tallinna reaalkooli 12. klassi õpilane xxx tegi mullu sel teemal uurimistöö, mis pälvis tänavusel õpilaste teadustööde riiklikul konkursil rakenduskõrgkoolide rektorite nõukogu ja Eesti Energia eriauhinna.
Kuid ma ei imesta millegi üle, mul poiss viksis auto veepumba vahetamisest ka uurimistöö. Õnneks seda ei tituleeritud teadustööks. Mul oli vähemalt lõugu lõksutades lõbus.
Viimati muutis kunn24, 15 Mai 2026, 09:33, muudetud 1 kord kokku.
-
Urmas
- autodidakt
Viidet siia pannes ma arvestasin, et see ei ole mingi tohutu teadustöö, kuid poisi poolt kirja pandud numbrid(tootlikkus ja hinnad) on nende näite varal vist ikkagi õiged. Kui isegi oli see jälgimisperiood 221 päeva ja lisame sinna veel 1/3, et saaks aasta täis, siis ikkagi jäi see laias laastus tasuvuse arv nadiks. Mälu järgi aastaid tagasi kui hakkas see PV paneelide propa pihta, siis mainiti tasuvuse numbriteks vist 10-15 aastat. Ega tol ajal ei arvestatud, et PV väiketootjad hakkavad oma toodetule peale maksma nagu vaikselt meedias mõned artiklid mainivad. Kas tolleaegsetes tasuvuse kalkulatsioonides oli arvestatud müügi puhul 0 ja miinushindadega? Vist ei. Nüüd leiutati, et PV paneelide omanikud võiksid akud soetada, aga teadupärast akud vist kah maksvad ja mitte vähe ehk see tasuvus lükkub veel kaugemale, lisaks vaja leida majas akudele erinõuetele vastav ruum jne lisakulud. Neid nüansse vist paneelide propaganda algusajal ei mainitud.
Kas keegi PV omanikest on teinud ära samasuguse töö ja julgenud avalikussele nämmutamiseks üles panna?
Kas keegi PV omanikest on teinud ära samasuguse töö ja julgenud avalikussele nämmutamiseks üles panna?
-
kunn24
- Ehituspenskar

Eespool oli vahend, et tootmisele ei maksaks peale. Muu on metoodika küsimus, tõmba Eleringst vastava perioodi csv ja anna minna. Kuid siis tuleks panna paika küsimused ja vastused neile:
-kas tootmishindade puhul arvestada kaalutud või kaalumata keskmisega?
-kas on maha võetud ostja marginaal, tasakaalustamise tasu?
-milliseid perioode täpselt soovitakse näha?
-kas elektritootjal on negatiivse tulemi piiramiseks kaitse peal? Umbes selline mis eespool.
Kindlasti on neid veel. Kuid ilmselgelt nii paljude kriteeriumite varieerumisel ei saa tulla hinnale kindlat vastust. Selles nn teadutöös see oli.
Kui perioodideks on kalendrikuu, siis vaata vastavast kohast oma elektriarvet. Teises suures teemas tarbimise osas "teadustööd" muudkui jooksevad.
Pistan juurde read teadustööst, mille Alexela mulle esitas aprilli eest:
Elektritootmine −1 421,142 kWh 0,05841077 €/kWh −83,01 € (Seal on maha võetud ostja marginaal 1s/kWh- minu kommentaar)
Tootmise tasakaalustamisvõimsuse kulu 1 421,142 kWh 0,0037294 €/kWh 24% 5,30 €
Kuutasu 1 tk 0,82 €/tk 24% 0,82 €
-kas tootmishindade puhul arvestada kaalutud või kaalumata keskmisega?
-kas on maha võetud ostja marginaal, tasakaalustamise tasu?
-milliseid perioode täpselt soovitakse näha?
-kas elektritootjal on negatiivse tulemi piiramiseks kaitse peal? Umbes selline mis eespool.
Kindlasti on neid veel. Kuid ilmselgelt nii paljude kriteeriumite varieerumisel ei saa tulla hinnale kindlat vastust. Selles nn teadutöös see oli.
Kui perioodideks on kalendrikuu, siis vaata vastavast kohast oma elektriarvet. Teises suures teemas tarbimise osas "teadustööd" muudkui jooksevad.
Pistan juurde read teadustööst, mille Alexela mulle esitas aprilli eest:
Elektritootmine −1 421,142 kWh 0,05841077 €/kWh −83,01 € (Seal on maha võetud ostja marginaal 1s/kWh- minu kommentaar)
Tootmise tasakaalustamisvõimsuse kulu 1 421,142 kWh 0,0037294 €/kWh 24% 5,30 €
Kuutasu 1 tk 0,82 €/tk 24% 0,82 €
-
trebla
- Ehituspenskar

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 66 korda
Tuletan jälle meelde , et see teema algatati tehnilise küsimusega ( mitu kWh kW kohta? ) siis Eesti rahvast tabanud rahatarkushulluse tõttu termin "tootlikkus" kombinatsioonis pv- ga kutsub kohe esile miskid rahalised arutelud, nagu oleks see sõna privatiseeritud ainult finantsistidele....
Miks ei ole viimistlusteemas analoogilist krohvimise ja tapetseerimise tootlikkuse võrdlust? Või värvimise?
Mäletan, et nõukaajal aastakümneid tagasi olid väga paljud puuhooned värvimata... nii laudvoodriga kui ka palkhooned... tänapäeval kah lausa trendikas vahel värvi mitte kasutada..
Kas Urmas viib ka oma alal enne töö vastuvõtmist kliendiga läbi põhjaliku arutelu sellel tasuvuse teemal...?
Siin veel üks tootlikkusele (tehnilisele) pühendatud artikkel maailma kuklapoolelt:
https://www.pv-magazine.com/2026/05/14/ ... australia/
Seal toodab Wp aastas 1,3 kWh. Mina olen saanud siin Eestis üle 1,1 kah...
Miks ei ole viimistlusteemas analoogilist krohvimise ja tapetseerimise tootlikkuse võrdlust? Või värvimise?
Mäletan, et nõukaajal aastakümneid tagasi olid väga paljud puuhooned värvimata... nii laudvoodriga kui ka palkhooned... tänapäeval kah lausa trendikas vahel värvi mitte kasutada..
Kas Urmas viib ka oma alal enne töö vastuvõtmist kliendiga läbi põhjaliku arutelu sellel tasuvuse teemal...?
Siin veel üks tootlikkusele (tehnilisele) pühendatud artikkel maailma kuklapoolelt:
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 120 korda
- On tänatud: 308 korda
Selles olmeartiklis ei ole lahti kirjutatud ühikute mõistet.trebla kirjutas: 15 Mai 2026, 09:01 .... see teema algatati tehnilise küsimusega ( mitu kWh kW kohta? ) ...
... Siin veel üks tootlikkusele (tehnilisele) pühendatud artikkel maailma kuklapoolelt:
Mida tähendab siinkohal Wp?
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit