Paneelaia postid

aiad, väravad, piirded
vwwv
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Paneelaia postid

Lugemata postitus Postitas vwwv »

Kas 1,2m 3D paneelaia poste võib maasse paigaldada ka ilma betoneerimata, nt posti ümbrus täita/kinni tampida killustikuga. Külmakerke poolelt peaks asi olema isegi "turvalisem".. on keegi selliselt poste paigaldanud?
Nurga-, väravapostid paneks ikka betooni sisse.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 119 korda
On tänatud: 307 korda

Re: Paneelaia postid

Lugemata postitus Postitas ping »

vwwv kirjutas: 21 Apr 2026, 23:18 Kas 1,2m 3D paneelaia poste võib maasse paigaldada ka ilma betoneerimata, ....
Muidugi võib poste panna ilma betoneerimata, sest ega näiteks põrkepiirete poste või liikusmärke ka ei betoneerita.
Pilt
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Kasutaja avatar
Maaks
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 12 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

vwwv kirjutas: 21 Apr 2026, 23:18 Kas 1,2m 3D paneelaia poste võib maasse paigaldada ka ilma betoneerimata, nt posti ümbrus täita/kinni tampida killustikuga. ...
Betooni kasutades on see paigaldus lihtsam ilmselt, aga võid panna nagu ise tahad - sinu aed/postid, tee mis tahad :D
Lihtsam all mõtlesin seda, et betoon täidab eri kujuga ava ise ühtlaselt ja paigaldamisel post ei kaldu/nihku kuhugile. Killustikuga tagasi täites ja kinni tampides võib see kergelt juhtuda. Lindist paigaldataval võrkaial pole vahet, kas post on 2cm vasakul või paremal, aga paneelil on konkreetne pikkus.
Ja sirge aed teeb pärast silmale pai :D
Ja kui sa mõtled, et saad postipuuriga posti augu õigesse kohta, nii et post jääb ilusti keskele, siis mõtle uuesti :D
Urmas
autodidakt
On tänanud: 423 korda
On tänatud: 457 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Maaks kirjutas: 24 Apr 2026, 08:43 Betooni kasutades on see paigaldus lihtsam ilmselt, aga võid panna nagu ise tahad - sinu aed/postid, tee mis tahad
Lihtsam all mõtlesin seda, et betoon täidab eri kujuga ava ise ühtlaselt ja paigaldamisel post ei kaldu/nihku kuhugile.
Eks see lihtsus olene vist sellest, et kas teed auku kangiga paekivisse raiudes või labidaga liiva sisse lehtri kujulist auku tehes.
Maaks kirjutas: 24 Apr 2026, 08:43 Lindist paigaldataval võrkaial pole vahet, kas post on 2cm vasakul või paremal, aga paneelil on konkreetne pikkus.
Ja sirge aed teeb pärast silmale pai :D
Jääks siinkohal sinuga veidi eriarvamusele. Ilma betoonita, kinnitambitud(vahet ei ole, kas enne või pärast) täitematerjali puhul on posti sikutamine 1-2-3cm siia-sinnapoole võimalik ja paneelide enda jäikus + õige kraadi all(90*) keevitatud aiapaneelid peaksid tõmbama aiaposte ilusti vertikaalseks ja aiaga risti vaadates visuaalselt korrektsemaks tõmbama. Milline jääb visuaal pikki paneele, ei oska arvata. Ehk nii ja naa valik. ;)
Maaks kirjutas: 24 Apr 2026, 08:43 Ja kui sa mõtled, et saad postipuuriga posti augu õigesse kohta, nii et post jääb ilusti keskele, siis mõtle uuesti :D
Väga hea soovitus!!! :thumbsup:
Viimati muutis Urmas, 24 Apr 2026, 17:57, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 50 korda
On tänatud: 154 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Puurisid augu postist suurema, sättisid posti paika ja täitsid ning tihendasid (vett lisades) ära. Ei midagi keerulist. Betooniga täitmisel on mõte vaid juhul, kui pinnas ei talu ilma betoneerimata postist tekkivat külgjõudu. Näiteks väravapostide juures.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 120 korda
On tänatud: 47 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Selline tampimine ja veega tihendamine aiapostide paigaldamise juures tuletas sellise https://www.youtube.com/watch?v=dl5rvGmwBfk teose meelde.
Loodetavasti teete ainult endile sellisel viisil aedu :D , samas, ega see vist ka päriselt keelatud pole . Ja kui tulevikus veel mingi korralik hekk mõlemale poole istutada siis hoiab ka aia püsti :good:
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Näiteks madalpingeliini puidust poste ei betoneeri keegi.
Kui ironiseerida vaja, ma võin kilplaste filmi ka otsida, näiteks https://www.youtube.com/watch?v=Y3KJ4oJvoRM
Betoneerimata jätmise plusspoolel on ka see, kui vaja hiljem üles korjata, siis pole vaja mingi jama likvideerimisega jännata.
Viimati muutis kunn24, 24 Apr 2026, 18:10, muudetud 1 kord kokku.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Siin on jutt ju 1,2 m kõrgusest paneelaiast! Aga jaa, kui sama palju posti maa alla tampida ilma suuremat auku tehes siis ehk isegi töötaks.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mul on paneelidest aed betoneerimata, siiani paigas. Kõrgus ca 1,6- 1,7 m, posti sügavus ca 0,6- 0,7 m (posti pikkus 2,3 m, läbimõõt 63 mm). Pinnas moreen.
Vasakul all näed pinnasepuuri. Betooni pole kuskil. Nõuab tömbi otsaga kangi ja veega tihendamist. Ei midagi võimatut.
lrGf9Gj8.jpg
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ja mina loll raiskasin oma kerge võrkaia postide jaoks väärtuslikku betooni. Muide lammutusin ka kunagi nn korralikk katust mille sarikad, pennid ja muu puit materjal oli kokku kruvitud 'kipsi kruvidega' püsis püsti ju küll, polnud mingei kallei projekte ja inseri läbi arvutatud sõlmi.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Veel variant posti paigaldamiseks on löökvasaraga, nimetatakse ka postirammiks.
https://www.google.com/search?q=postira ... s-wiz-serp

Loll olla on privileeg. Tihti väga kulukas, st rikaste lõbu. :grin:
Aga võrkaed on täisti läbipuhutav, st ilma igasuguse tuulekoormuseta (otstesse tulevad kaldtoed). Seega selle puhul betoneerides olid ERITI loll. Kuid olen ka näinud raudtee roobastest postidega ja betoneeritud võrkaeda. Eriti mehine lahendus.

BTW, me eh.insiga arvutasime seda läbi. Ma ka insener, oman allkirjaõigust, normides näpuga rida ei vea, kui lahendus ok.
Viimati muutis kunn24, 24 Apr 2026, 18:35, muudetud 2 korda kokku.
Urmas
autodidakt

kunn24 kirjutas: 24 Apr 2026, 18:11 Mul on paneelidest aed betoneerimata, siiani paigas. Kõrgus ca 1,6- 1,7 m, posti sügavus ca 0,6- 0,7 m (posti pikkus 2,3 m, läbimõõt 63 mm). Pinnas moreen.
Ja nii lihtne see ongi! :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Seda rammimist ma juba mainisin, aga päris kindlasti ei piisa seal mingis 60-70cm rammimisest, aga olgu, eks igaüks teeb nii nagu tahab.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kunn24 kirjutas: 24 Apr 2026, 18:27

Loll olla on privileeg. Tihti väga kulukas, st rikaste lõbu. :grin:
Aga võrkaed on täiisti läbipuhutav, st ilma igasuguse tuulekoormuseta (otstesse tulevad kaldtoed). Seega selle puhul betoeerides olid ERITI loll.
Ohh, neid ei jõua siis ju isegi kokku lugeda enda külas vahemalt juba 50+ lolli peret + veel kõik ettevõtted kes aia ehitus teenust pakuvad....milline raiskamine
Viimati muutis kaimagk, 24 Apr 2026, 18:43, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Paranemine algab süvendatult enda sisse vaatamisega. Näiteks tehnilise lahenduse kontrolliks on arvutus, katse. Aga olgu, tehke betooni terviseks, ma ei keela. Mis puutub firmasse, siis mul on ka firma. Seega 1 firma ehitas tugeva tuulekoormusega aeda ilma betoneerimata.
Igaks juhuks, erinevad pinnased käituvad erinevalt.
Urmas
autodidakt

Oeh, kunn24 ja kaimagk, ma olen teie kommentaaride mõtetega nõus, kuid alati on võimalus, et mängu tuleb force majore ehk tellija tahtmine. :)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 24 Apr 2026, 18:36 .... + veel kõik ettevõtted kes aia ehitus teenust pakuvad....milline raiskamine
Teenuse pakkuja valaks kasvõi kullaga maha, kui klient maksab, sest vahendustasu tuleks siis suurem.

Päiksepaneelide väljade postid ja maanteede põrkepiirete postid torgatakse niisama maasse ja ei betoneeri neid mitte keegi, sest pinnase külmumine võib ajapikku betoonipallid üles ja postid viltu kergitada.

Sisse rammitud postid saab vajadusel välja tõmmata ja ei pea betooni utiliseerimisega tegelema.
Pilt
Urmas kirjutas: 24 Apr 2026, 17:31
Maaks kirjutas: 24 Apr 2026, 08:43 Ja sirge aed teeb pärast silmale pai :D
.... Milline jääb visuaal pikki paneele, ei oska arvata. Ehk nii ja naa valik. ;)
Kui paljusid aedu õnnestub näha pikki aeda?
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 24 Apr 2026, 20:48
kaimagk kirjutas: 24 Apr 2026, 18:36 .... + veel kõik ettevõtted kes aia ehitus teenust pakuvad....milline raiskamine
Teenuse pakkuja valaks kasvõi kullaga maha, kui klient maksab, sest vahendustasu tuleks siis suurem.

Teenusapakkuja teeb hinna ikka sellise millega tal tuleb kõige odavam ja kvaliteetsem(vähemalt võiks), mis kullaga valamisest sa jahud? Muidugi kui sa tellijana oled nõus siis muidugi, aga siin käib jutt millegist muust.
Ja igasuguseid pilt suurtest ja kallitest masintest, milleks? Kas mõni aia ehitaja sellisega on teinud endale mõne aia ? Ping, ehk leiad ka mõne puurmasina pildi millega noo-nii 30-50m auku saaks maasse puurida! :doh:
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 24 Apr 2026, 20:48 Kui paljusid aedu õnnestub näha pikki aeda?
Miks peaks minu sinka-vonka visuaalne maitse huvitama kedagi suvalist, kes kukkus külili aia äärde? Ja kui keegi, kes tuleb mulle märkust tegema, et teda häirib mu sinka-vonka aed, siis esialgu üritan mu sinka-vonka aia kohta pretensioone esitatu suhtes olla viisakas, kuid edasist tegevust ei hakka pretensioonide esitaja suhtes ennustama. Eks oleneb tema käitumisest? :)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ma vaataks küll tiba vildakalt kui näen et aed lipa-lopa tehtud(külamkerged on kergendavad asjaolud), aga jah keda huvitab, peaasi et saab midagi öelda.

Mitte ametlik Rae vanasõna 'nii nagu aed, nii ka peremees'
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Korralikult pingutatud võrkaed veab ise postirea sirgeks. Kui postid betoneerimata, saab nad külmakerke või viltuvaju(ta)mise järel tagasi väänata/ koputada.
Mitteametlik Rae vanasõna 'nii nagu aed, nii ka peremees'
Olen näinud planeeringuid, kus on lubatud vaid 1 m kõrge võrkaed. Täiesti kohane meede pidurdamaks poole majaehitusraha paigutamist aeda siilis: "Kes on jõukam ja suudab sinna rohkem matta".
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 24 Apr 2026, 20:59 ... Ping, ehk leiad ka mõne puurmasina pildi millega noo-nii 30-50m auku saaks maasse puurida! :doh:
Minu aedade tegemise eesmärgiks on olnud, et koerad oma hoovidest välja ei jookseks ja kõikide aedade postid, peale väravapostide olen viimastel aastakümnetel maasse ramminud.
(Väravapostid olen teealuse tala peale pannud.
Ja ühe tänavaäärse raudaia panin hiljem kogu pikkuses lintvundamendile, sest pinna 1/2m kõrguse erinevuse pärast oli pinnasele tugimüüri vaja.)

Muidugi on mul omal väljatöötatud tehnoloogia aiapostide paigalduseks ja 70m võrkaia postide paigalduse jaoks kulub ca pool päeva.
Viimasete aedade aiapostide paigaldamiseks olen kasutanud analoogset odavat puurvasarat.
Pilt

Talvel, külmunud maasse postide löömiseks kastuasin sobiva adapteriga suuremat, aga sellise raskusega on üksi tüütu toimetada.
Pilt
Vasta