Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 29 korda
On tänatud: 14 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

A23 kirjutas: 14 Apr 2026, 13:35teinekord, kui mitu järjestikust suunanäitamist, nt majade vahel keerutades, oleks hea sõrmeotsaga füüsiliselt tunda, mis asendis suunatuli parajasti on.
Nüüd selge. Ma olen Ladadest peale orienteerunud suunaka plõksumise ja näidikutepaneeli vilkumise järgi. (Ladal oli suunakate hoob ilusti esitulede hoovaga kohakuti kui sõita pooltuledega, seal saaks pime ja kurt ka aru, kas suund on sees 8).
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 119 korda
On tänatud: 152 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

A23 kirjutas: 14 Apr 2026, 13:35tuli suunatule hoob kerge vajutuse korral tagasi algasendisse ja vilkus 3 x
Minu autol on see ka seatav, kas 3, 5 või 7 korda.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 25 korda
On tänatud: 60 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

kunn24 kirjutas: 10 Apr 2026, 22:39 Urmas, seda pattu, et sul jutt veidi viltu läks, saad nüüd ainult lunastada siia 1 elektriuto proovisõidust detailse reportaaži tegemisega. ...
Ühinen üleskutsega ;)

Usun, et see reportaaž ei tuleks karvavõrdki viletsam, kui siin varasemalt paar korda figureerinud "Geeniuste" testid.

Ise soovitaks ID.4, selle eest ka Val võiks Sind tänada.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 422 korda
On tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

A23 kirjutas: 15 Apr 2026, 08:27
kunn24 kirjutas: 10 Apr 2026, 22:39 Urmas, seda pattu, et sul jutt veidi viltu läks, saad nüüd ainult lunastada siia 1 elektriuto proovisõidust detailse reportaaži tegemisega. ...
Ühinen üleskutsega ;)

Usun, et see reportaaž ei tuleks karvavõrdki viletsam, kui siin varasemalt paar korda figureerinud "Geeniuste" testid.
Miks te arvate, et EV kogemus võiks muuta mu arvamust EV probleemidest, millest olen pidevalt jahunud? Minu jaoks ei kaalu äge kiirenduse kogemus, vaikne ja sujuv kulgemine jne üles ülepäeviti laadimist, või pikematel sõitudel laadijate otsimist või vajadus ilma planeerimiseta ja vahepealsete laadimisteta teha pikem sõit, mõelda ja otsida, et kas kusagil on laadija, kas seal on vaba koht, kas seal on vaja laadimiseks mingit konkreetset äppi nagu suvalisele oleks laadimine keelatud. No ei ole kortermaja elanikul öösel laadimise võimalust. Või kas ma saan maksta ka sularahas või pangakaardiga või peab alati olema laadimiseks mingi äpp. Aga kui unustasin telefoni koju, mis siis saab jnejne ... Praegu sõidan sisse suvalisse automaat- või mehitatud tanklasse ja keegi ei nõua minult mittemingisugust lojaalsust äpi näol. Isegi mehitatud tanklas antakse mulle vabadus valida, et kas soovin kabanossi müüjaga suhelda või tangin ilma teda nägemata. ;)
Ma ei ole EV vastane, vaid hetkel EV ei sobi minu võimaluste ja vajadustega, aga tembeldada mind sellepärast EV-de vastaseks on teie järeldus minu kommentaarides kirjeldatust aru saades. Aga noh, las jääda teile teie arvamus. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

Val, vaata pakkumisi "kohe saadaval" WV ID4, 2 (2025 ja 2026 ) ,pro 82kWh akuga ja KIA-l ainult demod. Mis on tarneajad? Trumpi EV kampaania tulemus. Urms, mis sa ronid siia naljanurka oma mõttetute komentaaridega, jätka oma "Abivahendid Temust" rubriigis, saagu riiulid neist looka.
Urmas
autodidakt

Riio12 kirjutas: 15 Apr 2026, 20:24 Urms, mis sa ronid siia naljanurka oma mõttetute komentaaridega, jätka oma "Abivahendid Temust" rubriigis, saagu riiulid neist looka.
Oot-oot, kas sa hakkad piirama mu seni veel Eesti Vabariigis kehtivat sõnavabadust? :scratch: :) Oled sa VE foorumi mingi erakonna poolt paika pandaud poliitiline tsensor, et öelda mida ma võin kirjutada ja mida mitte? Millises VE rubriigis on teema "Elektriautodest"? Ise loen foorumi päisest, et "Naljanurk" alajaotuses. Miks see teema naljanurka tõsteti, pead küsima foorumi ülemuste käest. Tuleb välja, et teema "Abivahendid Temust" teema(ei ole veel naljanurka tõstetud) on asjalikum kui EV-de oma. Ja kui Temu teema tõstetakse ka naljanurka, siis hakkan kahtlema foorumi haldajate funktsionaalses lugemisoskuses. Kas EV-d kuuluvad "Ehitustööriistade" mõiste alla? Või teema "Elekter, elektriseadmed" alla? Äkki mu uitmõtted ühtivad foorumi adminni või mode mõtetega? ;)
Kas sa ise kunagi hiljem saad aru kui jaburad on su tsiteeringus olevad etteheited? Esialgu kahtlen. Jätka samas vaimus, ei keela!
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 15 Apr 2026, 20:02
A23 kirjutas: 15 Apr 2026, 08:27
Ühinen üleskutsega ;)

Miks te arvate, et EV kogemus võiks muuta mu arvamust EV probleemidest, millest olen pidevalt jahunud? Minu jaoks ei kaalu äge kiirenduse kogemus, vaikne ja sujuv kulgemine jne üles ülepäeviti laadimist, või pikematel sõitudel laadijate otsimist või vajadus ilma planeerimiseta ja vahepealsete laadimisteta teha pikem sõit, mõelda ja otsida, et kas kusagil on laadija, kas seal on vaba koht, kas seal on vaja laadimiseks mingit konkreetset äppi nagu suvalisele oleks laadimine keelatud. No ei ole kortermaja elanikul öösel laadimise võimalust. Või kas ma saan maksta ka sularahas või pangakaardiga või peab alati olema laadimiseks mingi äpp. Aga kui unustasin telefoni koju, mis siis saab jnejne ... Praegu sõidan sisse suvalisse automaat- või mehitatud tanklasse ja keegi ei nõua minult mittemingisugust lojaalsust äpi näol. Isegi mehitatud tanklas antakse mulle vabadus valida, et kas soovin kabanossi müüjaga suhelda või tangin ilma teda nägemata. ;)
Ma ei ole EV vastane, vaid hetkel EV ei sobi minu võimaluste ja vajadustega, aga tembeldada mind sellepärast EV-de vastaseks on teie järeldus minu kommentaarides kirjeldatust aru saades. Aga noh, las jääda teile teie arvamus. ;)
Urmas, Sind elektrika teema ju kõige rohkem erutab, seepärast kas soovitus 1x reaalis ära proovida.
Vbl ei olegi nii hirmus ja kui ongi, siis asi selge ja praktikas kinnitatud :D

Kortermajas - kui on võimalus nt staabist 3F kaabel parkimiskohani välja tuua, siis 11kW laadimisvõimsus on enam kui piisav, öö jooksul laeks silmini täis.
(Aga laadijates on a) oma kaart (mugavaim), b) äpp, c) mõnedes ka pangakaart või telefonimakse. Märjamaal on nt ühe pubi seinas ka aeglasemat sorti avalik laadija. Kui juhtud seal alkovaba õlut võtma, saad saba seina torgata)

Pikematest sõitudest - plaanin ise ka hetkel mõnepäevast Rootsi ringi, sinna lähen fossiiliga, just et ei peaks laadimiskohtadega teekonda siduma. Aga hardcore mehed võtaksid rahumeeli ka selle elektrikaga ette.
Walter2
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Kui elektrikate õnnestunud/ebaõnnestunud trippe kajastatakse sots.meedias ja erinevates blogides sama innukalt nagu Santiago de Compostela üritusi siis jääbki valdavaks arusaam, et tegu on puhtalt usuküsimusega. Millegipärast ei taha keegi kirjutada hallmetallikdiisliga tehtud edukast Vahemere tiirust..
:scratch:
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Walter2 kirjutas: 16 Apr 2026, 09:18 Kui elektrikate õnnestunud/ebaõnnestunud trippe kajastatakse sots.meedias ja erinevates blogides sama innukalt nagu Santiago de Compostela üritusi siis jääbki valdavaks arusaam, et tegu on puhtalt usuküsimusega. Millegipärast ei taha keegi kirjutada hallmetallikdiisliga tehtud edukast Vahemere tiirust..
:scratch:
Diisliga võib nt Saksamaal jamasse sattuda. Küll on aga bensukaga igati bro, ise ka enne koroonat korduvalt Kesk- ja Lõuna-Euroopas ringi tiirutatud.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 08:02 Urmas, Sind elektrika teema ju kõige rohkem erutab, seepärast kas soovitus 1x reaalis ära proovida.
No kuulge, miks ma ei või õppida teiste kogemustest ja ja pean omal nahal kõike järgi proovima? :scratch:
A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 08:02 Kortermajas - kui on võimalus nt staabist 3F kaabel parkimiskohani välja tuua, siis 11kW laadimisvõimsus on enam kui piisav, öö jooksul laeks silmini täis.
Võiks nagu juba meelde jääda, et meie kortermajas ei saa paigaldada maja külge laadijat. Tegelikult isegi saaks, aga meie kortermajal puuduvad korterite juurde parkimiskoha kinnistamise võimalus, sest meie majal seda lhtsalt ei ole. See tee, kuhu me hetkel pargime on valla omanduses olev tee õuealal ja KÜ puudub igasugune võimalus, sellel maal parkimist korraldada. Tulen õhtul koju ja keegi võib olla parkinud oma auto mu traditsioonilisele kohale ja mul ei ole mittemingisugust juriidilist õigust tema autot sellelt kohalt minema ajada ja temal on juriidiline õigus mu kobisemise peale näidata mulle püsti tõstetud keskmist sõrme ja valju häälega mind verbaalselt perše saata ja sellepeale on mul juriidiline õigus kõrvad lonti tõmmata ja leppida olukorraga. :) Ise olen suhteliselt pohhuist ja üritan võimaluste korra oma tahtmiste saamiseks kasvõi JOKK süsteemi kasutada, kuid siiski eelistan eelnevalt läbi mõelda ka tekkivad probleemid, olgugi, et need võivad esialgu tunduda ikka väga jaburad ja võimatud.

OT. Alles hiljuti otsustas naabrimees süüdimatult, et tema pistab oma pikendusjuhtme meie keldriakna juures peidus olevasse pesasse(sellest tulev elekter läheb läbi meie arvesti), et hakata oma auto akut laadima. Möh? Direktor aknast parasjagu juhtus nägema tema tegevust ja tõmbas kilbis ruttu selle kaitsme välja. Niipalju siis isiklikust "avalikust laadijast". ;)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 16 Apr 2026, 10:40
A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 08:02 Urmas, Sind elektrika teema ju kõige rohkem erutab, seepärast kas soovitus 1x reaalis ära proovida.
No kuulge, miks ma ei või õppida teiste kogemustest ja ja pean omal nahal kõike järgi proovima? :scratch:
A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 08:02 Kortermajas - kui on võimalus nt staabist 3F kaabel parkimiskohani välja tuua, siis 11kW laadimisvõimsus on enam kui piisav, öö jooksul laeks silmini täis.
Võiks nagu juba meelde jääda, et meie kortermajas ei saa paigaldada maja külge laadijat. Tegelikult isegi saaks, aga meie kortermajal puuduvad korterite juurde parkimiskoha kinnistamise võimalus, sest meie majal seda lhtsalt ei ole. See tee, kuhu me hetkel pargime on valla omanduses olev tee õuealal ja KÜ puudub igasugune võimalus, sellel maal parkimist korraldada. Tulen õhtul koju ja keegi võib olla parkinud oma auto mu traditsioonilisele kohale ja mul ei ole mittemingisugust juriidilist õigust tema autot sellelt kohalt minema ajada ja temal on juriidiline õigus mu kobisemise peale näidata mulle püsti tõstetud keskmist sõrme ja valju häälega mind verbaalselt perše saata ja sellepeale on mul juriidiline õigus kõrvad lonti tõmmata ja leppida olukorraga. :) Ise olen suhteliselt pohhuist ja üritan võimaluste korra oma tahtmiste saamiseks kasvõi JOKK süsteemi kasutada, kuid siiski eelistan eelnevalt läbi mõelda ka tekkivad probleemid, olgugi, et need võivad esialgu tunduda ikka väga jaburad ja võimatud.

OT. Alles hiljuti otsustas naabrimees süüdimatult, et tema pistab oma pikendusjuhtme meie keldriakna juures peidus olevasse pesasse(sellest tulev elekter läheb läbi meie arvesti), et hakata oma auto akut laadima. Möh? Direktor aknast parasjagu juhtus nägema tema tegevust ja tõmbas kilbis ruttu selle kaitsme välja. Niipalju siis isiklikust "avalikust laadijast". ;)
Nagu välja loen, on pistikupesa ja põhimõtteliselt majast juhtimise võimalus juba ka olemas! (1F toimiks ka häda pärast, aga 3F kindlasti parem) Laadijat ei ole ilmtingimata vajagi, piisab pistikupesast, sinna torkad nn reisilaadija. Kuigi jah, nii iga päev toimetada ei oleks mugav.

Ainukeseks koera sabaks jääks siis veel parkimiskohtade personaliseerimine. Tõsise tahtmise korral ja kui naabrid ja vald väga põikpäised pole, saaks selle ka lahendatud.
Aga kui sõidukaugus ületab ühe laadimise piiri, siis sellega nõus, et fossiiliga on lihtsam.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 11:09 Ainukeseks koera sabaks jääks siis veel parkimiskohtade personaliseerimine. Tõsise tahtmise korral ja kui naabrid ja vald väga põikpäised pole, saaks selle ka lahendatud.
On sul mõni ettepanek kuidas õiglaselt personaliseerida maja ees olevat neli parkimiskohta kaheksa korteriomandi vahel nii, et kõik oleks rahul? :scratch: Minul ei ole. Lisaks on kaheksa korteriomaniku kasutuses 11(üksteist) sõiduautot. Ainuüksi meie trepikojas on kolme korteri peale 7(seitse, 2+2+3) sõiduautot. :)
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 16 Apr 2026, 11:28
A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 11:09 Ainukeseks koera sabaks jääks siis veel parkimiskohtade personaliseerimine. Tõsise tahtmise korral ja kui naabrid ja vald väga põikpäised pole, saaks selle ka lahendatud.
On sul mõni ettepanek kuidas õiglaselt personaliseerida maja ees olevat neli parkimiskohta kaheksa korteriomandi vahel nii, et kõik oleks rahul? :scratch: Minul ei ole. Lisaks on kaheksa korteriomaniku kasutuses 11(üksteist) sõiduautot. Ainuüksi meie trepikojas on kolme korteri peale 7(seitse, 2+2+3) sõiduautot. :)
Vallast maad juurde küsida, et igal korteril oleks vähemalt 1 personaalne parkimiskoht. Kui muidugi planeering seda üldse võimaldab, aga kusagil ju ka praegu kõik need autod saate pargitud, vaja vaid parkimiskord luua.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 16 Apr 2026, 11:28
Vallast maad juurde küsida, et igal korteril oleks vähemalt 1 personaalne parkimiskoht. Kui muidugi planeering seda üldse võimaldab, aga kusagil ju ka praegu kõik need autod saate pargitud, vaja vaid parkimiskord luua.
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 11:36 Vallast maad juurde küsida, et igal korteril oleks vähemalt 1 personaalne parkimiskoht.
Ei saa küsida, sest mida ikka ei ole, seda ei ole. Teisel pool teed hakkab kohe 11 boksiga "garaažikoperatiivi" bokside omanike maa.
A23 kirjutas: 16 Apr 2026, 11:36 Kui muidugi planeering seda üldse võimaldab, aga kusagil ju ka praegu kõik need autod saate pargitud, vaja vaid parkimiskord luua.
Maja ees 4 autot, üks veidi eemal ja pargib peršetpidi peaaegu riskmikul, minu oma seisab garaažiboksi ees, see, kellel on kolm autot, pargib nii, et üks juba mainitult eemal, teine võõra boksi ukse ees ja kolmas maja ees. See kellel kaks autot, milledest üks maja ees ja teine tema boksi ees, direktori auto maja ees, üks veel oma boksi ees ja ülejäänud blokeerivad nende jaoks võõraste bokside sissepääsu.
Muide, vahepeal kui meie peres oli ka kolm autot, siis ühte parkisin meie garaažiboksi kõrval oleva boksi ukse ette kuni tehti viisakalt märkus ja paluti sissepääsu garaaži mitte blokeerida, kuigi see boks on juba aastaid ja siiani tühi ja omanik käib seal heal juhul ehk 1x aastas.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 96 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Urmas kirjutas: 16 Apr 2026, 10:40 .. See tee, kuhu me hetkel pargime on valla omanduses olev tee õuealal ja KÜ puudub igasugune võimalus, sellel maal parkimist korraldada.
Võibolla see nüanss ongi lahenduseks. Uurid vallast kuidas valla roheeesmärgid transpordisektoris edenevad, üsna kindlalt on miskid arengukavad jm ilusad jutud kuskil heitmevabama transpordisuunas kirjas. Ja kui vallakodanik, valija, harrastusseadusetundja tahab eesmärkidesse isiklikult panustada iseseisva EV-ga kui vald taristuga kaasa aitaks.
Valla teel, maja ees võiks olla üks avalik laadimispunkt, näiteks kahele sõidukile. Tavaliselt laadimiskohale teisi saastavaid sõidukeid parkima ei lubata, saaksid eesrindliku küla esimese EV omanikuna priviligeeritud parkimiskoha.
Vallaga läbirääkimistaktikana võib esmalt nõuda midagi suuremat, nt kerksuskeskust vms, ja kui keskuse plaan ei lenda, saaks ühe õnnetu laadimiskohagi :D
Walter2
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 10 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Kas avalikul laadimiskohal tohib parkida kui kablat küljes pole (isegi kui tegu EV-ga)?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 119 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Prill kirjutas: 16 Apr 2026, 16:58
Urmas kirjutas: 16 Apr 2026, 10:40 .. See tee, kuhu me hetkel pargime on valla omanduses olev tee õuealal ja KÜ puudub igasugune võimalus, sellel maal parkimist korraldada.
Võibolla see nüanss ongi lahenduseks. Uurid vallast kuidas valla roheeesmärgid transpordisektoris edenevad, üsna kindlalt on miskid arengukavad jm ilusad jutud kuskil heitmevabama transpordisuunas kirjas. Ja kui vallakodanik, valija, harrastusseadusetundja tahab eesmärkidesse isiklikult panustada iseseisva EV-ga kui vald taristuga kaasa aitaks.
Valla teel, maja ees võiks olla üks avalik laadimispunkt, näiteks kahele sõidukile. Tavaliselt laadimiskohale teisi saastavaid sõidukeid parkima ei lubata, saaksid eesrindliku küla esimese EV omanikuna priviligeeritud parkimiskoha.
Vallaga läbirääkimistaktikana võib esmalt nõuda midagi suuremat, nt kerksuskeskust vms, ja kui keskuse plaan ei lenda, saaks ühe õnnetu laadimiskohagi :D

Mitut laadimisjaama te teate mille on ehitanud mõni vald? Ja mis hinnaga sealt särtsu saab?
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 16 Apr 2026, 11:49 ...
Maja ees 4 autot, üks veidi eemal ja pargib peršetpidi peaaegu riskmikul, minu oma seisab garaažiboksi ees, see, kellel on kolm autot, pargib nii, et üks juba mainitult eemal, teine võõra boksi ukse ees ja kolmas maja ees. See kellel kaks autot, milledest üks maja ees ja teine tema boksi ees, direktori auto maja ees, üks veel oma boksi ees ja ülejäänud blokeerivad nende jaoks võõraste bokside sissepääsu.
Muide, vahepeal kui meie peres oli ka kolm autot, siis ühte parkisin meie garaažiboksi kõrval oleva boksi ukse ette kuni tehti viisakalt märkus ja paluti sissepääsu garaaži mitte blokeerida, kuigi see boks on juba aastaid ja siiani tühi ja omanik käib seal heal juhul ehk 1x aastas.
Seda lugedes, juba fossiilidegagi on teil asi täitsa pe*#es! :eek:
Aga kas ongi trepikojas vaid 3 korterit, siis saaks ju omavahel kokku leppida, et igale maja ees 1 koht? Või on veel vanadaamidest korteriomanikke, kes autot ei kasuta, aga potentsiaalsest parkimiskohast ka ei nõustuks loobuma?

Prillile - elektrika kasutajal peab olema personaalne parkimis- ja laadimiskoht. Seda mitte omades peaks ikka väga-väga-väga elektrikate entusiast olema :lol: :lol:
Urmas
autodidakt

A23 kirjutas: 17 Apr 2026, 08:07 Seda lugedes, juba fossiilidegagi on teil asi täitsa pe*#es! :eek:
Põhimõtteliselt ongi, sest kui tulevad külla kolm perekonda oma autodega, siis parkimine eemal tänaval.
A23 kirjutas: 17 Apr 2026, 08:07 Aga kas ongi trepikojas vaid 3 korterit, siis saaks ju omavahel kokku leppida, et igale maja ees 1 koht? Või on veel vanadaamidest korteriomanikke, kes autot ei kasuta, aga potentsiaalsest parkimiskohast ka ei nõustuks loobuma?
Majas on siiski kaks trepikoda ja mõlemis neli korterit ehk kaheksa korteriomandi vahel tuleks ära jagada neli kohta. Loosimisega ka ei mängi välja, sest juhuslikkuse põhimõttel võime ilma jääda ka praegusest nn mitteametlikust väljakujunenud parkimiskohast. ;) Miks peaks keegi vabatahtlikult loobuma parkimiskohast?
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas val »

A23 kirjutas: 15 Apr 2026, 08:27...Ise soovitaks ID.4, selle eest ka Val võiks Sind tänada.
Lõpuks on oma silm kuningas, aga alustuseks pole vajagi ise proovida, sest autolehest või EV gruppidest leiab palju huvitavat nagu nt: https://www.facebook.com/share/p/1D1ZCXqyRE/
Vasta