Avatud elektriturg - minu esimene leping

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 18 korda

Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping

Lugemata postitus Postitas Vko »

Urmas kirjutas: 05 Veebr 2026, 20:23 Tahad ma annan sulle ühe lihtsa märksõna MTA-le suurte kütusekulude põhjenduseks? Selleks on märksõnaks on kasvõi "konkurents". Lihtsalt sõidad risti-rästi läbi Eesti tutvumaks objektidega hinnapakkumise tegemiseks. Muide, kõiki hinnapakkumiste jaoks tellijatel lihtsalt ei ole projekte ja hinnapakkumise saamiseks nad ei kavatsegi projekti teha. Räägi seda sellist juttu kabinetis istuvale ametnikule tõsise näoga ja kui ta kahtleb su põhjendustes, siis vaata peeglisse.
Ära unusta "nuhkide" numbrituvastuskaameraid, mille abil saab suvalise auto teekonna suvalisel päeval teada. :scratch:
Võime vaid oletada millise võimekusega tarkvara seda andmebaasi haldab, kas näiteks iga tuvastatud auto kohta salvestatakse mingi "päeva kokkuvõte", kas need andmed salvestatakse mingisse tabelisse ja säilitatakse pikemaks ajaks, kellega seda infot jagatakse, kas ka "nuhi" sõbrale saab soovi korral infot jagada mingi huvipakkuva auto nr kohta, ilma et sellest mingit jälge maha jääks jne...
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 334 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Urmas kirjutas: 05 Veebr 2026, 18:31 Kalvis, ma ei räägi mitte sinisest ega aktsiisivabast kütuse ostmisest, vaid ametliku tavakütuse hulgihindadest! Ma tean, millest ma räägin, sest näiteks mulle on üks tellija pakkunud võimalust osta 1000l ikka väga soodsa hinnaga koos kohale toomisega vs see mis oli tolle hetke postihind.
Kütuseaktsiis on mõeldud autoteede korrashoiuks. Genekas ja traktor ei kuluta seda! Kuid Riigi ahnus ja rohepöörasus vis selleni et genekates ja kateldes keelati sinise kasutamine. See keeld pole õigustatud aga kahjuks 101 lollpead on lummatud surnuksmaksustamise ideest ja majanduse põhjalaskmisest.

Miks see sinine oluline on - lihtne küsimus on omahinnas! Kui genekast toodetud elekter on kallim kui börsihind ei tasu genekaga jändamine ära! Kuid kui lähed ausalt sinist ostma genekale siis ole valmis maksuametile raha loovutamiseks.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 409 korda
On tänatud: 450 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

TalTechi arvutuste kohaselt on Eestile majanduslikult kõige mõistlikum, kui taastuvat energiat oleks tarbimisest 70-80%. Kuna päikesejaamu on meil juba enam-vähem piisavalt, on selle saavutamiseks vaja veel vaid umbes 100-120 tuulikut. Lisaks neile umbes 200-le, mis meil juba täna on.
Ma ei saa aru ministri loogikast? Kuidas oleks aidanud leevendada jaanuarikuu elektriarveid mingis lisatuulikud? Kas need 100-120 tuulikut oleks puhunud tuult olemasolevate 200 tuuliku labadesse? Kui ikka külmadega tuult ei ole, siis ei aita ka 2000 tuulikut. Või saan millestki valesti aru?

Tsitaadi allikas https://majandus.postimees.ee/8411193/s ... urendamist
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 88 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Kalvis kirjutas: 06 Veebr 2026, 09:01 Kütuseaktsiis on mõeldud autoteede korrashoiuks.
Pigem vist siiski mitte, kütuseaktsiis täna on riigieelarves ilma sihtotarbeta tuluallikas.

Kunagi aegu tagasi oli vist seos teede ehituse ja korrashoiuga olemas.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 146 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Energeetikute talveanektoot: Auvere töötab!
https://arileht.delfi.ee/artikkel/12043 ... ootab-taas
Urmas
autodidakt

Nonii, tuli ära ka meie arve ja kWh keskmiseks hinnaks oli jaanuaris 17,23 senti(ikka koos kõigi maksudega). Meil on fixpakett.
Viimati muutis Urmas, 07 Veebr 2026, 09:57, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 06 Veebr 2026, 21:16 ...ja kWh keskmiseks hinnaks oli jaanuaris 17,23 senti(ikka koos kõigi maksudega).
Arvutatuna arvesumma jagatud kilovatt-tundidega?
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas: 06 Veebr 2026, 21:23 Arvutatuna arvesumma jagatud kilovatt-tundidega?
Täpselt.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 334 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

madis64 kirjutas: 06 Veebr 2026, 19:32
Kalvis kirjutas: 06 Veebr 2026, 09:01 Kütuseaktsiis on mõeldud autoteede korrashoiuks.
Pigem vist siiski mitte, kütuseaktsiis täna on riigieelarves ilma sihtotarbeta tuluallikas.

Kunagi aegu tagasi oli vist seos teede ehituse ja korrashoiuga olemas.
OT: ideaalis on kütuseaktsiis just selle põhjusega. Ideaalis peavad ka elektriautod maksma aktsiisi! (mõnes riigis maksavadki!) See et Riigikogu kasutab maksu valedel eesmärkidel - loll on see, kes vabandust ei leia. Selle teemaga on samuti arusaamatu miks ei või sinist kütust kasutada naftakatlas või generaatoris! Tohib kui oled aktsiisi ära maksnud!
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 114 korda
On tänatud: 44 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

saba ja sulgedega 24 s kWh ( börs, jaanuar 2026)
Viimati muutis kaimagk, 07 Veebr 2026, 10:57, muudetud 2 korda kokku.
Urmas
autodidakt

kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 09:47 saba ja sulgedega 0,24 s kWh (jaanuar 2026)
Sul oli börsipakett?
Urmas
autodidakt

Leidsin ühe artikli, milles kirjeldatud võimalusest ei ole ma enne meediast lugemud mitte sõnagi. :scratch:
Euroopa Liidu elektriturureform annab tarbijale õiguse kasutada samas tarbimiskohas mitut elektrilepingut ja vajadusel mitut arvestit. Praktikas tähendab see, et tarbija saab ise otsustada, milline osa tema tarbimisest on:

fikseeritud hinnaga (nt kodu põhitarbimine),
ja milline osa börsihinnaga (nt elektriauto laadimine, soojuspump, boiler öötundidel).
See annab tarbijale võimaluse jagada oma tarbimist punktide vahel, juhtida koormust teadlikult ja vähendada hinnatippude mõju arvele. See ei ole kohustus, vaid õigus ja valik.
Aga Eesti ametnikud nagu kuldid rukkis.
EL tasandil jõustus elektriturureform 2024. aastal ning liikmesriikidel on kohustus see oma seadustesse üle võtta hiljemalt 17. juuliks 2026.

Paraku on Eesti – riik, mis tavaliselt võtab Euroopa regulatsioonid kiiresti ja agaralt üle – selle teema puhul jäänud passiivseks. Kas teadlikult või teadmatult, pole selge. Fakt on see, et tarbijal seda õigust täna veel ei ole.
Tsitaatide allikas https://lounaeestlane.ee/isamaa-energee ... e-sahtlis/
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 06 Veebr 2026, 21:16 Nonii, tuli ära ka meie arve ja kWh keskmiseks hinnaks oli jaanuaris 17,23 senti(ikka koos kõigi maksudega). Meil on fixpakett.
Su on hea fixhind nagu vist eespool varemgi tõdetud ;)

Mul oli 24 senti (kõik kokku), elekter ise 11,8 + KM 24%. Alexela pingevaba.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 07 Veebr 2026, 09:57
kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 09:47 saba ja sulgedega 0,24 s kWh (jaanuar 2026)
Sul oli börsipakett?
jah
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:49
Sul oli börsipakett?
jah
Kirjaviga ei ole sisse tulnud - 0,24 senti või eurot?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

madis64 kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:52
kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:49
Sul oli börsipakett?
jah
Kirjaviga ei ole sisse tulnud - 0,24 senti või eurot?
ups :good: , jah 24 s ikka kWh
selline info ka , kui oleks fix hind siis oleks olnud (võtsin praeguse pakutava 12 s/kWh) fiksi kasuks jaanuari eest kusagil 140 eurot (420 vs 280).
Viimati muutis kaimagk, 07 Veebr 2026, 11:21, muudetud 2 korda kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:56 ups :good: , jah 24 s ikka kWh
Siis tuleb seinale teha kolm risti - sel kuul oli börsipakett sama kallis kui "kindel". :wave:
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

madis64 kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:59
kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:56 ups :good: , jah 24 s ikka kWh
Siis tuleb seinale teha kolm risti - sel kuul oli börsipakett sama kallis kui "kindel". :wave:
....seda muidugi minu tarbimise juures! Ilma EA'ta oleks see tublisti kõrgem :)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 07 Veebr 2026, 11:10 ....seda muidugi minu tarbimise juures! Ilma EA'ta oleks see tublisti kõrgem :)
Ma maalt ja obesega - mida see EA tähendab?
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 91 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Urmas kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:23 Leidsin ühe artikli, milles kirjeldatud võimalusest ei ole ma enne meediast lugemud mitte sõnagi. :scratch:

Tunnistati juba mullu, kuidas Eesti eelektri&energeetika poliitikas elektri hind ei ole kunagi olnud argument, elektrit puudutavad poliitilised otsused on tuginenud argumendile "energiajulgeolek", mille kogu sisu Eestis, Balti riikides ja ka nüüd Soomes, on olnud end lahti rebida Venemaa elektrivõrgust, poliitiliselt keelata vene elektri ostmine, füüsiliselt ehitada end euroopa sagedus- ja turu külge ning igaksjuhuks lammutada-lõhkuda ka ühendused Venemaaga, et mistahes muutuste korral ei oleks lihtne Venemaa elektri külge tagasi ühenduda.

Varasemalt Balti+Poola+Soome elektri puudujääk kaeti Venemaalt sisse ostetud elektriga, pärast Venemaa elektrist lahtiütlemist on pidevad defitsiidiolukorrad ja börsil tähendab see hinnahüppeid kõrgustesse. Lisaks elektrihinna rallile peame maksma kinni uute liinide ehitused euroopaga, reservjaamade ehituse&valmiduses hoidmise, nüüd lisaks sageduse hoidmise reservjaamad ka lisakoormisena. Moel või teisel olgu riigitoetusega või kliendi arvel uue kulureana maksame selle luksuse kinni.
Riigi vaatest on õnneks "brüsseli rohepööre" mille kraesse saab kõik elektrit puudutava halva surada, kuidas justkui tegemist ei ole meie poliitilise otsusega end energiadefitsiiti jätta, vaid umbmäärase roheuhhuuga, kus süüdlased on anonüümsed brüsseli ametnikud. Tegelikkuses on meie poliitikud täitmiseks võtnud nii roheeesmärgid kui keeranud kinni Venemaa elektri ja sellega põhjustanud tänase seisu.

Huvi pärast AI-lt uurisin mis on piiri taga Leningradi oblastis lihtsale inimesele elektri hind, väidab 6-8 senti/kWh koos võrgutasudega, hoiatusega kuidas ka naabritel hind tõuseb, sest ees seisab käibemaksu tõus.
Kas ei ole imeline kuidas meil tehakse kõik õigesti, targasti aga elektrihinda nüüdseks juba aastaid ohjata ei suudeta ent naabri juures tiksub stabiilselt-odavalt ja Leningradi oblastis ka "roheline" tuumaelekter :)

Selle meil oodatud seadusemuudatuse osas kus tarbijad saaks võtta üle ühe liitumise ja sedasi enda elektrikulu ökotada - ei usu sellesse, isegi kui seaduses võimalus luuakse, trikitab võrguettevõtja ikka nii, et sellele tormi ei joostaks. Näiteks seab liitumishinna ebaatraktiivseks, kus liitumise tagasiteenimiseks peaks tarbija pikki aastaid oma tarbimist optimeerima&jälgima, või miks mitte mingi uus arvutus alajaamade kohta, kuidas kaks liitumist tarbijale lööb eelmise alajaamade võimsusarvutuse uppi ja uue arvutuse järgi saab liitujaid pareerida vajadusega uue alajaama võimsuse järele ning vehkida liituja nina ees kümnete-sajatuhandeliste investeeringuvajadusega, paludes ka liituja panust - põrgatab need tahtjad kenasti eemale.
Kõike seda on ju varem, isegi juba krooni ajast nähtud, kus sama liitumise küsimisel saadi erinevatel aastatel kordades erinevaid pakkumisi, a'la 40 000 krooni vs 10 000 krooni, kuidas parasjagu seadused ja reeglid ajas muutusid.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 65 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

Prill kirjutas: 07 Veebr 2026, 12:06
Urmas kirjutas: 07 Veebr 2026, 10:23 Leidsin ühe artikli, milles kirjeldatud võimalusest ei ole ma enne meediast lugemud mitte sõnagi. :scratch:

Tunnistati juba mullu, kuidas Eesti eelektri&energeetika poliitikas elektri hind ei ole kunagi olnud argument, elektrit puudutavad poliitilised otsused on tuginenud argumendile "energiajulgeolek", mille kogu sisu Eestis, Balti riikides ja ka nüüd Soomes, on olnud end lahti rebida Venemaa elektrivõrgust, poliitiliselt keelata vene elektri ostmine, füüsiliselt ehitada end euroopa sagedus- ja turu külge ning igaksjuhuks lammutada-lõhkuda ka ühendused Venemaaga, et mistahes muutuste korral ei oleks lihtne Venemaa elektri külge tagasi ühenduda.

Varasemalt Balti+Poola+Soome elektri puudujääk kaeti Venemaalt sisse ostetud elektriga, pärast Venemaa elektrist lahtiütlemist on pidevad defitsiidiolukorrad ja börsil tähendab see hinnahüppeid kõrgustesse. Lisaks elektrihinna rallile peame maksma kinni uute liinide ehitused euroopaga, reservjaamade ehituse&valmiduses hoidmise, nüüd lisaks sageduse hoidmise reservjaamad ka lisakoormisena. Moel või teisel olgu riigitoetusega või kliendi arvel uue kulureana maksame selle luksuse kinni.
Riigi vaatest on õnneks "brüsseli rohepööre" mille kraesse saab kõik elektrit puudutava halva surada, kuidas justkui tegemist ei ole meie poliitilise otsusega end energiadefitsiiti jätta, vaid umbmäärase roheuhhuuga, kus süüdlased on anonüümsed brüsseli ametnikud. Tegelikkuses on meie poliitikud täitmiseks võtnud nii roheeesmärgid kui keeranud kinni Venemaa elektri ja sellega põhjustanud tänase seisu.

Huvi pärast AI-lt uurisin mis on piiri taga Leningradi oblastis lihtsale inimesele elektri hind, väidab 6-8 senti/kWh koos võrgutasudega, hoiatusega kuidas ka naabritel hind tõuseb, sest ees seisab käibemaksu tõus.
Kas ei ole imeline kuidas meil tehakse kõik õigesti, targasti aga elektrihinda nüüdseks juba aastaid ohjata ei suudeta ent naabri juures tiksub stabiilselt-odavalt ja Leningradi oblastis ka "roheline" tuumaelekter :)

Selle meil oodatud seadusemuudatuse osas kus tarbijad saaks võtta üle ühe liitumise ja sedasi enda elektrikulu ökotada - ei usu sellesse, isegi kui seaduses võimalus luuakse, trikitab võrguettevõtja ikka nii, et sellele tormi ei joostaks. Näiteks seab liitumishinna ebaatraktiivseks, kus liitumise tagasiteenimiseks peaks tarbija pikki aastaid oma tarbimist optimeerima&jälgima, või miks mitte mingi uus arvutus alajaamade kohta, kuidas kaks liitumist tarbijale lööb eelmise alajaamade võimsusarvutuse uppi ja uue arvutuse järgi saab liitujaid pareerida vajadusega uue alajaama võimsuse järele ning vehkida liituja nina ees kümnete-sajatuhandeliste investeeringuvajadusega, paludes ka liituja panust - põrgatab need tahtjad kenasti eemale.
Kõike seda on ju varem, isegi juba krooni ajast nähtud, kus sama liitumise küsimisel saadi erinevatel aastatel kordades erinevaid pakkumisi, a'la 40 000 krooni vs 10 000 krooni, kuidas parasjagu seadused ja reeglid ajas muutusid.
Jaga elukoht kaasomandiks ja peakitsele jagatud leping ning kaasomanikele eraldi arvestid ja edasi juba automatiseeri kaasomanike vaheline automaatne paketi ümberlülitus börsi järgi.

Lihtsalt tekib küsimus milleks? Kui sul tarbimine alla 20mWh aastas, siis sa hoiad ehk kokku 60-100 aastas. Sama hoiad kokku oktoobris 6 kuuks fixides ja vahetades võrguoaketti. Vähemalt tänases olukorras kus hind saab langeda vaid tootjate lisandumisel.

Enne covidit oli börsilt aasta keskmine koos tasudega 12 senti, täna fiksis 17 senti (42% kallim) . Börsilt aasta keskmine täna ehk 15, 16 senti koos tasudega. Automatuseerimine ja skeemitamine ei vääri küünlaid kui tarbimist ei ole. Muidugi tarbija otsib odavaimat võimalust ja seal aitab pigem eri tarbimise viiside mitmekesisus ja saad kasutada gaas, puit vms eesmärgile sobiks.

Rohepölre on muidugi meile näkku nkkumine, aga vene võrgust eraldatusel on väärtus. Kui muud väärtust ei ole, siis ehk tsipa aeglasem vallutada.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 149 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

tabarabarap kirjutas: 07 Veebr 2026, 13:01tarbimine alla 20 mWh aastas
Ühikutega on siin pidev segadus
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 9 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

LEestlane: Euroopa Liidu elektriturureform annab tarbijale õiguse kasutada samas tarbimiskohas mitut elektrilepingut ja vajadusel mitut arvestit. Absurd, tõstad siis pikendus juhet vastavasse pistikusse. A.Pent kõrvad paistavad siit https://www.powtec.ee/firmast/
Hind saab langeda vaid tootjate lisandumisel. Aga mida on tootjatel põletada (aurukatlas) ja mis hinnaga on see kütus? Miks Läti , Leedu ei liiguta lillegi uute SEJ ehitamisel. Leedus töös 2,9GW PP ja 2,4GW TP, Lätis TP ja PP buum algas 2024. Neil roheröökuritest, linnusaatjatest suva, elektrit vaja, lihtsalt ei ole Baltis alternatiivi TP ja PP- dele, et hind alla 100EUR/MW saada.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 146 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Ilma autotrafota voolu liinis tagasi ei sunni ehk nõuab veidi kvalifitseeritumat ettevõtmist. ELV õnneks on nisanäppude levik tõusuteel, st sellega hakkama saavaid kulibineid vähenemas.

Kui kasutad lühendeid, on vaja saada neile definitsioon järgi. Eeldan, et su PP- päikesepark, TP- tuulepark.
Hind saab langeda vaid tootjate lisandumisel. Aga mida on tootjatel põletada (aurukatlas) ja mis hinnaga on see kütus? Miks Läti , Leedu ei liiguta lillegi uute SEJ ehitamisel. Leedus töös 2,9GW PP ja 2,4GW TP, Lätis TP ja PP buum algas 2024. Neil roheröökuritest, linnusaatjatest suva, elektrit vaja, lihtsalt ei ole Baltis alternatiivi TP ja PP- dele, et hind alla 100EUR/MW saada.
Päris laest võetud jama ära siia loobi, ega me lausidioodid ole.
Näiteks eilne elektritootmine Lätis, klõpsuta Leedu peale, näed seda jne. https://transparency.entsoe.eu/generati ... 2UTC%22%7D
Riio12
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 9 korda
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

Jah see on päikesepark ja tuulepark. Need numbrid (jama ära siia loobi) on hetkel võrku ühendatud tootmis võimsused, mitte hetke toodang. Eestis instaleeritud PP 1,47 GW TP 0,682 GW. Lausidiootidele lisaks , et TP ei tööta kui tuul ei puhu ja PP ei tooda kui päike ei paista. https://app.electricitymaps.com/map/zon ... total-load
Vasta