Üldine teema ahiküttest.

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
-virks-
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 10 korda

Re: Üldine teema ahiküttest.

Postitus Postitas -virks- »

Restkoldega ahi. Umbes 6h peale kütmist sai veel malmpotis liha küpsetada. Kolde seinte temperatuur oli umbes 170C
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 210 korda
On tänatud: 191 korda

Postitus Postitas motamees »

pikk88 kirjutas: 21 Jaan 2026, 11:04 Kas restkoldega ahju panete poti koos lihaga siis sisse kui söed on veel ahjus hõõgumas ...
Küsimust ei saa nii püstitada.
On suur vahe, kas teha ahjus süüa talvel (igapäevane kütmine) või suvel (ekstra söögi jaoks köetud ahi). Suvel tuleb panna pott ahju juba sütega, talvel tuleb oodata peale kütmist ja isegi siiber avada toidu ahju panemisel.
Vastus on tegelikult individuaalne ja iga "mees" peab ise katsetama.
.
Tel 5o9279o
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 56 korda

Postitus Postitas A23 »

Omal kokkupuude selliste restkoldega ahjudega, millel rest on suht kitsas ja külgseinad kaldega, normaalne ahjupott sinna ei mahu. Aga ju siis on ka laiema koldega ahjusid, kui inimesed neis ahjuliha ikka saavad valmistada.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 21 Jaan 2026, 14:34 ... millel rest on suht kitsas ja külgseinad kade all, normallne ahjupott sinna ei mahu. ...
Pane kütmise lõppfaasis tellis resti peale. Sobival momendil paned ahjupoti tellise peale. Ahju koonus avardub päris kiiresti ja tellise kõrgusel mahub juba pott paremini.
On olnud ka juhus, kus ahju tegemise plaane pidades tõi kunde ahjupoti lauale. "Selle poti järgi peab ahi saama!"
.
Tel 5o9279o
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 115 korda
On tänatud: 298 korda

Postitus Postitas ping »

Küülaline kirjutas: 21 Jaan 2026, 09:55
ping kirjutas: 21 Jaan 2026, 09:39ahjupotti ei panda sütele, söed tõugatakse kõrvale ja pott pannakse kolde põrandale või restile
Olgu pott sütel või restil, ma räägin sellest, et puupliidil või ahjus pidavat toit kindlasti maitsvam tulema, kui elektripliidil / ahjus.
Tähelepanekuid elust:
Mida pikem on sööklas järjekord, seda maitsvamaks toit muutub. ;)
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 56 korda

Postitus Postitas A23 »

motamees kirjutas: 21 Jaan 2026, 14:40 ...
On olnud ka juhus, kus ahju tegemise plaane pidades tõi kunde ahjupoti lauale. "Selle poti järgi peab ahi saama!"
Ehe näide, kus ilmnevad 'rätsepatööna' tehtud ahju eelised moodulahju ees! Kas oli ka tegu restkoldega ahjuga?
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 146 korda

Postitus Postitas kunn24 »

Rätsepatööna on rohkem võimalusi eksida, kuid sellest kõik "meistrid" vaikivad.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 - tegu oli restkoldega ahjuga.

Kunn 24 - Eksimine on inimlik, aga iga päev ei tohi eksida. Kui tehase toodangu plaanimisel on eksitud, siis eksivad nad ju iga päev. Kunni teine väide on lahmimine. On ju teemasid püstitatud (ka pottsepa poolt) foorumis, kus küsitakse ahju lagunemise põhjust.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 49 korda

Postitus Postitas pikk88 »

Motamees ma suvel ahjukütmisega ei tegele. Siis peab ikka väga kehv suvi olema, et sinna tuld teha ning see on mu meelest elementaarne, et kui kogu tellismass on üles kütmata siis on ka küpsetamiseks kuluv aeg hoopis teine, kui pidevat kasutust leidvas ahjus. Ma siiamaani millegipärast kujutasin ette, et vähemalt praegu kasutada olevas restkolega ahjus on näiteks ühepajatoidu tegemine keeruline, kui mitte võimatu. Ilmselt on oma osa sellel pettekujutelmal ka selles, et ahi on 4x4 kivi suurune. Kolde põhjas on 28x26 rest ning see tähendab, et ahjupotti sinna peale asetades põhi sooja ei saa. Pigem saab alumisest tuhaluugist tuleva õhuga pidevat jahutust. Olen siiani harjunud vaid umbkoldega ahju kasutama ja seal pole selles osas probleemi, et kütad põhja kuumaks ning tõmbad söed ka veel potile ümber ning kõik saab kindlasti läbi küpsetatud. Antud kolde puhul eeldasin, et kui üldse toit valmis saab siis võtab see väga kaua aega. Eks tuleb mõni päev ära katsetada ning siis on selgus majas. :good:
Santehnik Tartus 56 932 898
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 101 korda
On tänatud: 54 korda

Postitus Postitas Tavalugeja »

pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02 . Eks tuleb mõni päev ära katsetada ning siis on selgus majas. :good:
Mida sa lahmid, tee see katsetus ära, siis seleta uuesti.
Kui ei oska, küsi õpetust.
Pottseppmeister "Kaminahi"
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02 Motamees ma suvel ahjukütmisega ei tegele. ...
Jutt oli toidu tegemisest. Ma olen suvel kütnud küll küpsetamise eesmärgil.
Pannileiva tegemiseks on restkolle natuke ebasobiv. Leib jääb resti kohalt heledamaks ja pehmeks. Peab aga olema krõbe. Siinkohal aitabki tellise panek restile.
.
Tel 5o9279o
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Postitus Postitas ping »

pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02 ... Kolde põhjas on 28x26 rest ning see tähendab, et ahjupotti sinna peale asetades põhi sooja ei saa. ...
Tõukad söed laiali ja nende vahele paned tellise ning kui tellis on piisavalt soojenenud paned sellele poti.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 13 korda

Postitus Postitas optimist88 »

pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02...Kolde põhjas on 28x26 rest ning see tähendab, et ahjupotti sinna peale asetades põhi sooja ei saa. Pigem saab alumisest tuhaluugist tuleva õhuga pidevat jahutust.
Kas su ahju tuhaluuk ei sulgu normaalselt? Kui siiber on vana kooli toode (tihe), siis koos enamvähemgi suletud tuhaluugiga takistavad õhu liikumist piisavalt. Tee proovi.
pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02 Olen siiani harjunud vaid umbkoldega ahju kasutama ja seal pole selles osas probleemi, et kütad põhja kuumaks ning tõmbad söed ka veel potile ümber ning kõik saab kindlasti läbi küpsetatud. Antud kolde puhul eeldasin, et kui üldse toit valmis saab siis võtab see väga kaua aega.
Kui kiirelt vaja, siis mikrolaine, elekter, tanklaketid jne :). Ahjuga tasub aega võtta, tulemus on seda väärt. Saad ju panna kasvõi õhtul poti sisse, hommikuks valmis.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 149 korda

Postitus Postitas Küülaline »

motamees kirjutas: 22 Jaan 2026, 11:06suvel kütnud küll küpsetamise eesmärgil
Siis ongi küsimus, milleks suvel kuumaga? Kui küpsetuspotil on kaas peal, st mingit suitsu vm efekti ei ole, siis ei ole ju vahet kuumuse allikal, kas elekter või söed?
optimist88 kirjutas: 23 Jaan 2026, 10:01Ahjuga tasub aega võtta, tulemus on seda väär ... õhtul poti sisse, hommikuks valmis
Elektriahjul saab panna madala temperatuuri ja küpsetada kaua, milles on põhimõtteline vahe? Ma panin jõulusingi (soome nn kinku) hommikul kell 9 elektriahju 110 kraadi peale ja kell 3 oli valmis (sisetemperatuur 80 kraadi).
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 23 Jaan 2026, 14:01 Siis ongi küsimus, milleks suvel kuumaga? ...
Because I can.

Kui hoolikamalt teksti lugeda, siis pannileiva küpsetamisel kaant ei kasutata. Ja sooja saab aknast välja tuulutada (koos kogunenud niiskusega).
.
Tel 5o9279o
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 149 korda

Postitus Postitas Küülaline »

motamees kirjutas: 23 Jaan 2026, 14:21Because I can
Muidugi võib kõike teha ja ma ei vaidle vastu, küsimus on, kas temperatuuri allikast sõstub toidu maitse või mitte?
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Küülaline kirjutas: 23 Jaan 2026, 15:08 ... kas temperatuuri allikast sõstub toidu maitse või mitte?
Ma arvan, et sõltub. Räägime elust enesest.
Kui näed tee ääres saslõkikohta, tekib igal inimesel tahtmine saslõkki saada. Paljud suruvad selle maha, aga mõte ju oli. Sama on vähilkäiguga. Kuramuse hää on sealsamas jõe ääres keedetud vähke süüa. Minu arvamisel lööb siin välja inimese ürginstinkt, kuskil koopanurgas kogetust. Tahaks midagi "roppu", mitte "steriilses" köögis tehtut. Elektripliidist ei tule suitsulõhna asjale juurde, aga ilmselt seda just inimene igatseb. Ka läbi potikaane tuleb toidule "ropp" maitse juurde.
Käis mul kord külaline, kui olin just teinud ahjus pannileiba. Ta sõi ja kiitis. "Olgu see asi nii kahjulik, kui tahes aga kuramuse hää om. Õigel pannileival peabki rasv suunurkadest jooksma" ütles ta.
Perenaise tehtud leival pühitakse tuhk maha ja on ikka kuramuse hää, sooja leiba võiga süüa.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 110 korda
On tänatud: 88 korda

Postitus Postitas Hiid »

mis see pannileib on? Pole vist kunagi saanud :beg:
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Postitus Postitas ping »

motamees kirjutas: 23 Jaan 2026, 17:30 ...Perenaise tehtud leival pühitakse tuhk maha ja on ikka kuramuse hää, sooja leiba võiga süüa.
Suure näljaga määriti paljale leivale sigaretituhka peale ja ka sai maitsvam, kuigi temperatuuri tõstmisega tegu ei olnud. Leivale tekkis praemuna maitse.
:hello:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Hiid kirjutas: 23 Jaan 2026, 17:37 mis see pannileib on? Pole vist kunagi saanud :beg:
Üks versioonidest. Igal perel oma retsept.

https://nami-nami.ee/retsept/507/saaremaa_pannileib
.
Tel 5o9279o
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

Postitus Postitas Bushido »

motamees kirjutas: 21 Jaan 2026, 14:30
pikk88 kirjutas: 21 Jaan 2026, 11:04 Kas restkoldega ahju panete poti koos lihaga siis sisse kui söed on veel ahjus hõõgumas ...
Suvel tuleb panna pott ahju juba sütega, talvel tuleb oodata peale kütmist ja isegi siiber avada toidu ahju panemisel.
Olen siiani hommikuti õhtust toitu ja kohvi soojendanud ilma siibrit toidu ahju panemisel avamata. Ust avanedes peab pea eemal hoidma, et aurupahvakaga pihta ei saaks aga muidu olen ise ja ahi terved.
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

optimist88 kirjutas: 23 Jaan 2026, 10:01
pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02...Kolde põhjas on 28x26 rest ning see tähendab, et ahjupotti sinna peale asetades põhi sooja ei saa. Pigem saab alumisest tuhaluugist tuleva õhuga pidevat jahutust.
Kas su ahju tuhaluuk ei sulgu normaalselt? Kui siiber on vana kooli toode (tihe), siis koos enamvähemgi suletud tuhaluugiga takistavad õhu liikumist piisavalt. Tee proovi.
pikk88 kirjutas: 22 Jaan 2026, 10:02 Olen siiani harjunud vaid umbkoldega ahju kasutama ja seal pole selles osas probleemi, et kütad põhja kuumaks ning tõmbad söed ka veel potile ümber ning kõik saab kindlasti läbi küpsetatud. Antud kolde puhul eeldasin, et kui üldse toit valmis saab siis võtab see väga kaua aega.
Saad ju panna kasvõi õhtul poti sisse, hommikuks valmis.
Õhtul panemine ja hommikul valmimine oleneb vist toidust. Mõni toit võib kõrbeda, teine vastu pidada umbes 9 tundi 170 kraadi juures.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Bushido kirjutas: 24 Jaan 2026, 00:06 Olen siiani hommikuti õhtust toitu ja kohvi soojendanud ilma siibrit toidu ahju panemisel avamata. Ust avanedes peab pea eemal hoidma, et aurupahvakaga pihta ei saaks aga muidu olen ise ja ahi terved.
Mina hoidsin siibri lahti, sest ahi on seest nii palav.

Tehnoloogia näeb umbes välja nii. Kütan ahju, panen siibri kinni. Umbes pool tundi kuni tund peale kütmist pistan toidu ahju ja teen natuke siibri lahti. Siis ikka viib väheke sooja välja ja ei põleta toitu ära. Muidu kipub väljast kõrvetama ja seest jääb tooreks.
Lahendus oleks ka hiljem süüa teha ilma siibrit avamata, aga süüa tahaks nati varem saada.
Aga eks siin on palju variante ja igalühel oma tõde.
.
Tel 5o9279o
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 81 korda

Postitus Postitas RaJy »

Eks see ongi igal ahjul ja kokal erinev - mul sõbra naine teeb imemaitsvaid hautisi nii, et restkoldega ahju paneb õhtul peale kütmist poti sisse ja järgmisel päeval peale töölt tulekut võtab ahjust ja paneb lauale.
Aga üldiselt tahab toit haudumist - kiirnuudlid ja kiirelt keedetud supid ei ole normaalne igapäevane toit. Või vähemalt ei peaks olema.
Bushido
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja

motamees kirjutas: 24 Jaan 2026, 00:17
Bushido kirjutas: 24 Jaan 2026, 00:06 Olen siiani hommikuti õhtust toitu ja kohvi soojendanud ilma siibrit toidu ahju panemisel avamata. Ust avanedes peab pea eemal hoidma, et aurupahvakaga pihta ei saaks aga muidu olen ise ja ahi terved.
Mina hoidsin siibri lahti, sest ahi on seest nii palav.

Tehnoloogia näeb umbes välja nii. Kütan ahju, panen siibri kinni. Umbes pool tundi kuni tund peale kütmist pistan toidu ahju ja teen natuke siibri lahti. Siis ikka viib väheke sooja välja ja ei põleta toitu ära. Muidu kipub väljast kõrvetama ja seest jääb tooreks.
Lahendus oleks ka hiljem süüa teha ilma siibrit avamata, aga süüa tahaks nati varem saada.
Aga eks siin on palju variante ja igalühel oma tõde.
Mille järgi mõõta temperatuuri ahjus? Pistad kuni 200 kuumust taluva termomeetri ahju koos toiduga?
Vasta