Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 18 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas Vko »

kunn24 kirjutas: 23 Dets 2025, 18:42 Kas või käibemaksu võrra. Riigile on ajast aega olnud naturaalmajandus väga vastukarva, kuna ei saa küsida obrokit.
Tegelikult mitte. Kui küttepuude firma müüb mingi koguse puid 100 €+km ehk ostjad on nõus maksma 124 €, arvad et siis eraisikuna müües keegi müüb 100-ga? :wave:
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 30 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

arvad et siis eraisikuna müües keegi müüb 100-ga?
Kõik sõltub nõudluse ja pakkumise suhtest, aga üldiselt küll.
Isegi seesama firma müüb sulle 100-ga, kui sa kellelegi sularaha peopeale laod ja rohkem küsimusi ei esita.
Eraisik müüb tõenäoliselt isegi 80-ga, kui ta soovib firmale konkurentsi pakkuda ja puid üle on.
seega tasuks auto puugaasile ringi ehitada ning tasuta sõitmist nautida
seda on ka äärmisel vajaduse, tehtud. Näiteks 2. ms. ajal.
Tavaoludes on puugaasiga auto opereerimine liiga ebamugav ja keeruline.

Kütan juba üle 10a. aasta krundilt enne ehitamist maha võetud puudega ja usu mind, rahalises mõttes olid küll peaaegu tasuta.
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

netmaster kirjutas: 23 Dets 2025, 23:15
arvad et siis eraisikuna müües keegi müüb 100-ga?
Kõik sõltub nõudluse ja pakkumise suhtest, aga üldiselt küll.
Isegi seesama firma müüb sulle 100-ga, kui sa kellelegi sularaha peopeale laod ja rohkem küsimusi ei esita.
Eraisik müüb tõenäoliselt isegi 80-ga, kui ta soovib firmale konkurentsi pakkuda ja puid üle on.
Üldiselt mitte, pigem räägid erandjuhtumitest.
Eraisikutest küttepuidu ostjad ostavad jah päris tihti sularahaga (päris suur osa neist on vanemad inimesed, kes ongi harjunud sularahaga majandama). Praktikas tähendab see enamasti seda, sagedamini kui müüja sularahas makstes 100-ga müüb, juhtub nii, et puidu müüja saab 100+km ehk 124 sularahas ja paneb selle lihtsalt taskusse kui klient arvet ei soovi. :thumbsup:
Eraisik müüb 124 asemel 100-ga- see on ka pigem müüdi valdkonda kuuluv jutt. Kui hetketurg on selline, et suured firmad saavad suuri koguseid 124-ga müüdud, saab eraisik oma väikese koguse ka müüdud (kasvõi mõnele üleaedsele pensionärile, kes harilikult tellibki firmast 124-ga). Ja ta ei müü kellelegi "konkurentsi pakkumise" mõttega, vaid lihtsalt kui tõesti on vaja müüa. Samuti ei kujutaks ette olukorda, et müüb siis kui omal puid puudu on, loomulikult ikka siis kui üle on. :scratch:
netmaster kirjutas: 23 Dets 2025, 23:15 Kütan juba üle 10a. aasta krundilt enne ehitamist maha võetud puudega ja usu mind, rahalises mõttes olid küll peaaegu tasuta.
Kui võimalikku saamata jäänud tulu ei oska/soovi arvesse võtta, siis sellest need "tasuta" jutud tulevadki. :amen:
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Sul on väga veider ettekujutus elust ja sellega kaasnevast naturaalmajandusest kuskil maakohas.
Samuti ei kujutaks ette olukorda, et müüb siis kui omal puid puudu on, loomulikult ikka siis kui üle on.
müüakse ikka siis, kui millestki muust rohkem puudust tuntakse.
Kui võimalikku saamata jäänud tulu ei oska/soovi arvesse võtta, siis sellest need "tasuta" jutud tulevadki
kui keegi omast vabast ajast rassib jõusaali asemel metsas, siis mis “saamata tulust” me räägime? Puid tehakse ikka sel ajal, kui selleks aega on ja midagi muud teha pole. Kui nii võtta, siiis on ka koeraga jalutamine, kinos käimine, saunas leili võtmine jne. kõik puha saamata tulu. Ma usun et keegi pole nii rumal, et tekitab omale otsese “saamata tulu”, võttes tööjuurest palgata puhkuse, et saaks kaks kuud puid teha.

Ostavad need, kellel muud üle ei jää. Täishinna eest ostavad need kel on raha rohkem kui mõistust, või mingil muul põhjusel häda käes.
Viimati muutis netmaster, 24 Dets 2025, 00:29, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 95 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Minge oma rahade arvestamisega ... kui oma tööd ei arvesta!
Mis krdi tasuvusest, tasuvuajast, isegi nö lihttasuvusest sel juhul räägitakse???
See on ju naljanumber...
Lõpetage analoogsetest asjadest rääkimine hobide juures!
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

netmaster kirjutas: 24 Dets 2025, 00:07 Sul on väga veider ettekujutus elust ja sellega kaasnevast naturaalmajandusest kuskil maakohas.

Selline see elu on. :wave:
Samuti ei kujutaks ette olukorda, et müüb siis kui omal puid puudu on, loomulikult ikka siis kui üle on.
müüakse ikka siis, kui millestki muust rohkem puudust tuntakse.

Et keegi müüb oma küttepuud maha ja istub külmas kuna tunneb millestki muust rohkem puudust (kui soojast toast)? :doh: Näiteks ostab sooja saamiseks hoopis viina. :lol:
Kui võimalikku saamata jäänud tulu ei oska/soovi arvesse võtta, siis sellest need "tasuta" jutud tulevadki
kui keegi omast vabast ajast rassib jõusaali asemel metsas, siis mis “saamata tulust” me räägime? Puid tehakse ikka sel ajal, kui selleks aega on ja midagi muud teha pole. Ma usun et keegi pole nii rumal, et tekitab omale “saamata tulu”, võttes tööjuurest pagata puhkuse, et saaks kaks kuud puid teha.

Saamata jäänud tulu tuleb sellest, et tegid näiteks 10 rm puid ära ja ei müünud neid ära, vaid põletasid ära (kuigi keegi oleks olnud nõus tulema ja need turuhinnaga või sellelähedase hinnaga ära ostma). Sellest aru saamiseks tegelikult ju ei pea IQ olema 120+, aga kohati selline mulje jääb küll. Kui teemasse rääkida, siis umbes nagu elektriautoga sõites läbitud kilomeetrite kulusse arvestada ainult laadimisele kulunud elekrit ja auto väärtus välja jätta... :doh:
Viimati muutis Vko, 24 Dets 2025, 00:43, muudetud 3 korda kokku.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 64 korda

Lugemata postitus Postitas tabarabarap »

Urmas kirjutas: 23 Dets 2025, 17:53
Prill kirjutas: 23 Dets 2025, 16:54 kuidas nii, müüdavad sõidukid on läbi aja arenenud.
Prill, jah areng on toimunud, aga mitte sellisel viisil nagu praegu käib EV peale sundimine. Hobustelt autodele üleminek ei toimunud vist sundkorras, a'la enam hobuseid ei müüda ja peate ostma auto. Ise olen aru saanud, et inimesed hakkasid ise autosid ostma, nähes autode eeliseid. Millised on EV eelised ICE ees? Vinge kiirendus? No sellepärast ma veel ei kipu EV ostma. Kannatan kuni EV eelised hakkavad ületama seni kasutatava Dacia piruka eeliseid. ;)
Jääb arusaamatuks kes teid sunnib ostma või kes sundis 1% ev turuosa omanikke seda tegema. Ka siin teema alguses vist kurdeti, et ICE keelatakse, nüüd selge, et sittagi ei keelata jne.

Hobustelt autodele, käsitöölt masinatele ei mindud üle kuna see oleks olnud lahe ajaviide, see võimaldas efektiivsemat tööd, toodangu kasvu.

See teema on nagu katkine plaat, küsib sama jama uuesti ja uuesti, kahtleb igal lehel samades asjades uuesti. Elektrimootor on efektiivsem, sellest piisab. Tuleb ka see aeg kus mersu jälle daciast parem jne. Ainus mis ei muutu on see iga litsi oma asja kiitmine.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Jääb arusaamatuks kes teid sunnib ostma...
Tõsiselt???
No ei saa olla nii primitiivne...
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

tabarabarap kirjutas: 24 Dets 2025, 00:35 Elektrimootor on efektiivsem, sellest piisab.
Mida ainuüksi selle elektrimootori efektiivsusega peale hakata? :scratch: Võta arvesse ka elektri tootmise efektiivsust (sh võrgukaod), elektriauto tootmist, laadimisjaamade väljaehitamist, laadimiskadusid...
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Lõpetage analoogsetest asjadest rääkimine hobide juures!
igat asja mida saab teha siis kui tahad, võib teha hobikorras.
Ma ei leia ühtegi põhjust, miks ei võiks oma metsast omale puude tegemist hobiks nimetada.
Saamata jäänud tulu tuleb sellest, et tegid näiteks 10 rm puid ära ja ei müünud neid ära, vaid põletasid ära. Sellest aru saamiseks tegelikult ju ei pea IQ olema 120+, aga kohati selline mulje jääb küll.
et siis kui ma teen omale kausitäie suppi ja söön selle ise ära, siis mul tekib saamata tulu? Ja nii iga päev? Milline IQ peab olema, et selle peale tulla? Kui ma puud ära põletan, siis ma saan ju sellest tulu. Mul hakkab soojem. Ma ütleks, et soojem olemine on minu jaoks palju olulisem, kui see paar euri, mis ma selle koguse eest saanud oleks. Lisaks olen värskes õhus end liigutades tervist parandanud.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Muidugi võib kõike teha hobi korras!
Aga seejuures on rahast rääkimine lollus...
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Võta arvesse ka elektri tootmise efektiivsust (sh võrgukaod), elektriauto tootmist, laadimisjaamade väljaehitamist, laadimiskadusid..
siis sa pead sedasama arvesse võtma ka ICE puhul. Diisli või bensiini tootmise, rafineerimise, kohale vedamise, bensiinijaamade ehitamise, jne. kulud on vähemalt võrreldavad, kui mitte suuremad kui elektril. Lisaks ei teki elektri transportimisel mingeid jäätmeid, teda pole vaja tuleohtliku materjalina hoiustada, jne, jne.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei ICE ega EV ega Hübriidi vms puhul pole vaja vaadata midagi muud peale "hinnalipiku salongis" TARBIJALE ja ilma poliitilise sekkumiseta so mistahes subsiidiumiteta (maksumaksja raha) ja ilma mistahes "sotsiaalse" sõnnikuta...
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

seda ma ju üritangi siin öelda.
Ise endale hobikorras puude tegemisel on rumalus rääkida mingist justkui saamata jäänud rahast.
Need küttepuud on sisuliselt tasuta. Nüüd ütleb Vko, et selle maa sa ju ikka ostsid, kus peal need puud on …
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 24 Dets 2025, 01:01
seda ma ju üritangi siin öelda.
Ise endale hobikorras puude tegemisel on rumalus rääkida mingist justkui saamata jäänud rahast.
Need küttepuud on sisuliselt tasuta. Nüüd ütleb Vko, et selle maa sa ju ikka ostsid, kus peal need puud on …
Eksid selles mõttes, et Sinu arvates olid need Sinule tasuta...
Mina endale hobikorras puid vms ei tee - minu aeg maksab on on selgelt rahaliselt väljendatav...
Täpsemalt viitan sellele, et mistahes töö (tööd ma hobiks ei nimeta) ma ka ette ei võtaks oma majapidamises, siis kaalun sellele kuluvat enda aega so saamata jäänud tulu vs teenuse ostmine...
Väga lihtne loogika

Kui Su hobi on puude tegemine siis anna tuld!!!
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

Eksid selles mõttes, et Sinu arvates olid need Sinule tasuta...
jah, ma arvan, et ongi oluline see, mis need puud minu arvates mulle maksid. Kui mul ei ole oma ajaga midagi muud peale hakata ja ma ei saa või ei taha seda aega rahaks pöörata, siis sel ajal tehtud puud on kulunud aja mõttes tasuta. Mul ei ole mingisugust soovi 24h ööpäevas tööd teha. Kui mu tööaeg on kallis, siis oma vabale ajale võin ma ise hinna määrata. Nii kaua kuni puude tegemine ei sega töö tegemist, st. ei tekita saamata jäänud tulusi, on need puud tasuta.
minu aeg maksab on on selgelt rahaliselt väljendatav...
et siis sa sihilikult tekitad omale iga päev “saamata tulu” siin foorumis kommenteerides?
Ma usun, et oleks korrektne öelda - minu töö aeg maksab. Vastasel korral ei saaks sa peale töö tegemise üldse midagi muud teha ilma raha kaotamata.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

et siis sa sihilikult tekitad omale iga päev “saamata tulu” siin foorumis kommenteerides?
Aga seda ma ei käsitle saamata jäänud tuluna...
See on loll ajaviide / loll hobi vms - selle juurde ei kuulu raha lugemine
Elementaarne - see on kulu - mistahes real
Ma usun, et oleks korrektne öelda - minu töö aeg maksab. Vastasel korral ei saaks sa peale töö tegemise üldse midagi muud teha ilma raha kaotamata.
Puude tegemine, muru niitmine, müüri ladumine, katuse ehitus, siseviimistlus jne, jne, jne on minu jaoks töö
Ja kõike seda on mul odavam osta kui ise teha...
Ma ei mõista kuidas selliseid elementaarseid asju on vaja selgitada???
jah, ma arvan, et ongi oluline see, mis need puud minu arvates mulle maksid.
Väga õige - aga ainult täpselt seni kuni Sa seda võrdlusse ei pane...
Niipea kui jutt läheb rahale, tasuvusele, tasusuvusajale jms-le on tegemist subjektiivse hülgemölaga
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vko kirjutas: 24 Dets 2025, 00:42
tabarabarap kirjutas: 24 Dets 2025, 00:35 Elektrimootor on efektiivsem, sellest piisab.
Mida ainuüksi selle elektrimootori efektiivsusega peale hakata? :scratch: Võta arvesse ka elektri tootmise efektiivsust (sh võrgukaod), elektriauto tootmist, laadimisjaamade väljaehitamist, laadimiskadusid...
No kui peab minema aegade algusesse, innovatsiooni hälli, siis mine ja ole olukorras kus sul ei ole midagi millele toetuda peale teadmiste st sul on kõik teadmised ehitamaks infra, mootorid nullist. St maailma ei ehitatud päevaga, kõik ei ole kohe valmis. Kõik mis tehti ei ole enam kasutuses jne. Vastuseis oli igale puulusikale.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 24 Dets 2025, 00:38
Jääb arusaamatuks kes teid sunnib ostma...
Tõsiselt???
No ei saa olla nii primitiivne...
Sa mõtlesid ilmselt naiivne. Aga ära ole tagurlik, kui sund on reaalselt olemas, siis suht s*talt jõustatud, tulemused jamad ja saavutatud vähe. Vesi sinu veskile. Pigem on see ikkagi subsideeritud meelitamine, samuti s*talt jõustatud.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mõtlesin primitiivne...
Lisaks sobib naiivne...
Sisult umbes sama jutt, et kes sunnib "taastuvenergia" tasu maksma või mis iganes analoog...
Lollus sunnib - tarbija tahtest sõltumatult
Vähe sellest - lollus sunnib tootjat

PS
Mitte, et EV oleks lollus - sund on lollus
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

No ei ole mõtet selle akuvahetusega jamada... auto laeb siis kui inimene magab...
https://electrek.co/2025/12/19/another- ... -bankrupt/
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

netmaster kirjutas: 24 Dets 2025, 00:45 Kui ma puud ära põletan, siis ma saan ju sellest tulu. Mul hakkab soojem. Ma ütleks, et soojem olemine on minu jaoks palju olulisem, kui see paar euri, mis ma selle koguse eest saanud oleks. Lisaks olen värskes õhus end liigutades tervist parandanud.
netmaster kirjutas: 24 Dets 2025, 01:01 Ise endale hobikorras puude tegemisel on rumalus rääkida mingist justkui saamata jäänud rahast.
Sisuliselt on võibolla hiirelõksus juust hiire jaoks tasuta...
Meil tuli siin jutuks rahaline väärtus ja just sellest me räägimegi, mitte mingist emotsionaalsest väärtusest vms. Kuigi sa ajad siin mingit segapurtru, rääkides kord rahalisest väärtusest (puud on "tasuta") ja siis "tasu" ehk tulu all räägid hoopis mitte rahalisest väärtusest, vaid soojemas olemisest. Võrdleme asju ikka võrreldaval tasandil. :doh:

tabarabarap kirjutas: 24 Dets 2025, 02:42 No kui peab minema aegade algusesse, innovatsiooni hälli, siis mine ja ole olukorras kus sul ei ole midagi millele toetuda peale teadmiste st sul on kõik teadmised ehitamaks infra, mootorid nullist. St maailma ei ehitatud päevaga, kõik ei ole kohe valmis. Kõik mis tehti ei ole enam kasutuses jne. Vastuseis oli igale puulusikale.
Sellest jutust siiski ei selgu miks see elektrimootori efektiivsus asja juures kõige tähtsam on ja kogu protsessi efektiivsust ning kõikvõimalikke mõjusid arvesse ei võta. :scratch:
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vko kirjutas: 24 Dets 2025, 12:34
Sellest jutust siiski ei selgu miks see elektrimootori efektiivsus asja juures kõige tähtsam on ja kogu protsessi efektiivsust ning kõikvõimalikke mõjusid arvesse ei võta. :scratch:
Sa ei saa aru, et sa ei saa aru :) kui sa suudad om mõtte isoleerida ja võtta kaks süsteemi ja üks on sinu jaoks efektiivsem, siis jätad selle kõrvale ja lähed raskemat teed? Ajalugu näitab, et see ei ole olnud teema.
tabarabarap
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 24 Dets 2025, 03:22 Mõtlesin primitiivne...
Lisaks sobib naiivne...
Sisult umbes sama jutt, et kes sunnib "taastuvenergia" tasu maksma või mis iganes analoog...
Lollus sunnib - tarbija tahtest sõltumatult
Vähe sellest - lollus sunnib tootjat

PS
Mitte, et EV oleks lollus - sund on lollus
Aga mine samuti algusesse tagasi, tark mees, mis sundis sind Eestisse, ristirahva sundi taluma, sündima. Ilmselt juhus. Tark oled ka läbi juhuste, kõigi lolluste keskel.

Tootjal on ka valikud ja ma olen sinuga nõus, et lollust jagub meil igal sammul. Ainus lohutus, et see kõik on ajutine.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tootjal on ka valikud...
No kui natuke järele mõtled siis pole...
...ma olen sinuga nõus, et lollust jagub meil igal sammul...
Tore kuulda...
Ainus lohutus, et see kõik on ajutine...
Õnneks...
Vasta