Külmad põrandaplaadid

põrandad, põrandatööd
Kolmaskorrus
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 7 korda

Külmad põrandaplaadid

Lugemata postitus Postitas Kolmaskorrus »

Tere!

Mul on keraamilised 60x60 põrandaplaadid, mis plaanisin panna kööki. Laotasin need laiali, et üldmuljet näha ning selgus, et need on ekstra külmad, võrreldes ka minu vannitoa põrandaplaatidega. Keegi kogenud plaatija oskab ehk öelda, kas erinevad plaadid ongi tuntavalt erineva soojusastmega/-juhtivusega? Põrandakütet ei plaaninud, sest eelnevate kogemuste põhjal plaaditud põrandatega, polnud see teemaks. Vaatasin järgi, et minu plaadid on läbimassplaadid, kas see võib olla põhjus või plaadi suurus või see, et need on veel lahtiselt ja liimimata?

Kui keegi oskaks midagi kosta või nõu anda külmuse osas, oleksin tänulik. Ja üleüldse, mis tüüpi plaadid oleks parimad ilma põrandaküteta.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 93 korda

Re: Külmad põrandaplaadid

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

FÜÜSIKA - soojusjuhtivus
Suurus mängib rolli - marginaalsel tasandil - Sinu kahjuks
Liimimata mängib rolli - marginaalsel tasandil - Sinu kasuks
Mis tüüpi plaadid - väikse soojusjuhtivusega
Kolmaskorrus
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Aitäh vastuse eest! On konkreetseid soovitusi, mis tüüpi plaat on väikseima soojusjuhtivusega - ei tohiks olla täismassplaadid ega läbimassplaadid? Kui hästi on tunnetatav plaadi suurusest tulenev soojusjuhtivus - 60x60 vs 30x30?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 09:11 Aitäh vastuse eest! On konkreetseid soovitusi, mis tüüpi plaat on väikseima soojusjuhtivusega - ei tohiks olla täismassplaadid ega läbimassplaadid? Kui hästi on tunnetatav plaadi suurusest tulenev soojusjuhtivus - 60x60 vs 30x30?
Vihje suuruse kohta on olemas - marginaalne...
Mis tüüpi - on ka vihje olemas
"Kiviplaat" jääbki külm ilma kütteta
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 295 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 01:51 ... Laotasin need laiali, et üldmuljet näha ning selgus, et need on ekstra külmad, võrreldes ka minu vannitoa põrandaplaatidega.
Keegi kogenud plaatija oskab ehk öelda, kas erinevad plaadid ongi tuntavalt erineva soojusastmega/-juhtivusega?
Põrandakütet ei plaaninud, sest eelnevate kogemuste põhjal plaaditud põrandatega, polnud see teemaks. Vaatasin järgi, et minu plaadid on läbimassplaadid, kas see võib olla põhjus või plaadi suurus või see, et need on veel lahtiselt ja liimimata?

Kui keegi oskaks midagi kosta või nõu anda külmuse osas, oleksin tänulik.
Ja üleüldse, mis tüüpi plaadid oleks parimad ilma põrandaküteta.
Plaatija laotab tellitud plaadid maha ja vaevalt hakkab neil ise paljajalu patseerima, soojuse tunnetamiseks.

Jah erinevast materjalist plaadid tunduvadki jala all olema erinevas temperatuuris.
Mida tihedam (täismass) on plaat, seda külmem tundub jala all.
"Saviplaat" tundub (ka poes käega katsudes) palju soojem olema.

Suure poe näidiste saalis, kus kõik plaadid on samas temperatuuris, suruda peopesa erinevast materjalist plaatidele ja võrreldes aegu, et kui pika ajaga hakkab peopesal vastikult külm, leiab "soojema pinna".

Kõige soojem on püstujalu seisja jala all kork ja köögis maha kukkunud nõud ei jookse kohe kildudena mööda kogu põrandat laiali.
Kui proovimata ei raatsi kallist korkpõrandakatet osta, siis odavalt saab korgi omaduste testiks osta mõne korkplaadi või rulli korkvaipa:
https://online.depo.ee/product/216131
https://online.depo.ee/product/216174
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Lihtsalt ja mitte füüsikaliselt
Asi pole materjali "soojuses" vaid "jala soojuse eraldumises materjali"
Kolmaskorrus
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Väga hea, tänud! Külmusest inspireerituna veel, kuidas mikrotsement jala all tundub, kas veidi soojem või enamvähem sama, on kellelgi kogemus? St, et kui jalge all on jahe, siis see on normaalne, aga lõikavalt külm on see, mida ei soovi.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 148 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Võiksid ju köögis sussid või vähemalt sokid jalga panna.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 407 korda
On tänatud: 444 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 16:19 Külmusest inspireerituna veel, kuidas mikrotsement jala all tundub, kas veidi soojem või enamvähem sama, on kellelgi kogemus? St, et kui jalge all on jahe, siis see on normaalne, aga lõikavalt külm on see, mida ei soovi.
Mikrotsemendiga viimistlus ei asenda põrandakütet! Kaks nädalat tagasi sai käidud parandust tegemas ühte kolm nädalat tagasi mikrotsemendiga viimistletud vannitoas, sest elektrik suutis tööd yehes kogemata kruvikeeraja otsapidi põrandasse kukutada. Ikkagi Tegija, kellel ikka juhtub! :) Vannituppa paigaldasin ka põrandaküttemati ja jala all(sokkides) oli ikka mõnusalt soe.
Kas sa sellest EH.INS. postituse vihjest ei saanudki aru?
EH.INS. kirjutas: 28 Nov 2025, 12:21 Lihtsalt ja mitte füüsikaliselt
Asi pole materjali "soojuses" vaid "jala soojuse eraldumises materjali"
Viimati muutis Urmas, 28 Nov 2025, 17:16, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

Küülaline kirjutas: 28 Nov 2025, 16:56 Võiksid ju köögis sussid või vähemalt sokid jalga panna.
:grin: Oi, sa tuletasid mulle meelde aastate tagust KÜ koosolekut kui ülemised naabrid esitasid koosolekul mulle pretensioonid kütmata korteri kohta ja nendel pidi põrand külm olema. Ütlesin tookord sama soovituse nagu sinu kommentaar, aga näoilmete järgi nad ei olnud sellega rahul ja midagi kobiseti vist ka vastu. Kui ma küsisin, et kes peab minu I korrusel asuva korteri põrandat soojustama kui isegi kütmise ajal(talv) oli põranda tasapinnal 11* sooja ja 2,1m kõrgusel kõrgusel 33* sooja. Pidi olema minu mure. Kehitasin õlgu tookord ja jätsin nende külma põranda nende mureks. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kolmaskorrus
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Vihjetest ma vistt 100% aru ei saajud :) teen esimest korda elus kapitaalremonti, ka elementaarsed asjad võivad üllatusena tulla. See, et põrandaplaadid on jahedad, sellistega olen elanud alati. Aga praegu tuli üllatusena, et põrandaplaadid võivad ka ebamugavalt külmad olla, isegi, kui korter on vâga soe.
Keegi siin mainis mikrotsemendi kahjustusi, ehk keegi oskab veel miinuseid välja tuua? On seal võimalik kohtparandusi teha? Või kas tulevikus on võimalik mikrotsementi ka üle värvida? On selle eluiga lühem kui plaatide?
Urmas
autodidakt

Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 19:03 Vihjetest ma vistt 100% aru ei saajud :) teen esimest korda elus kapitaalremonti, ka elementaarsed asjad võivad üllatusena tulla. See, et põrandaplaadid on jahedad, sellistega olen elanud alati. Aga praegu tuli üllatusena, et põrandaplaadid võivad ka ebamugavalt külmad olla, isegi, kui korter on vâga soe.
No siis sul on mõtteainet pikaks ajaks. ;)
Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 19:03 Keegi siin mainis mikrotsemendi kahjustusi, ehk keegi oskab veel miinuseid välja tuua?
See keegi olin mina, Urmas(kui sul jäi eelmise kommentaari autor tuvastamata).
Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 19:03 On seal võimalik kohtparandusi teha?
On ikka nagu juba ühes eelmises kommentaaris kirjutasin. Ja ei ole mitte ainult kruvikeerija otsapidi mikrotsement viimistlusse maha kukkunud, vaid näiteks ühel tellijal duširuumis kukkus paigaldamisel kraanikupatus põranda viimistlusse nii, et üpris sügav (5x5x10mm) auk põrandas. Mis puutub parandusse, siis saab ka mikrotsement viimistlust parandada, kuid paratamatult pead arvestama, et paranduskoht jääb/võib jääda eristuma ja hakkab häirima kui seda kogu aeg vaadata. Aitab ainult paranduskohale tähelepanu mitte pööramine või pöördumine psühholoogi poole. :)
Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 19:03 Või kas tulevikus on võimalik mikrotsementi ka üle värvida?
On ikka võimalik üle värvida, aga pead arvestama, et värvi aluspinnaks jääb ikkagi mikrotsemendiga tehtud viimistlus ehk kui midagi kukub maha, siis värv ei kaitse aluspinda ja see ei olegi värvi ülesanne.
Kolmaskorrus kirjutas: 28 Nov 2025, 19:03 On selle eluiga lühem kui plaatide?
Kui võrrelda meie ehituspoodides müüdavate plaatidega, siis plaatide eluiga on kohe kindlasti suurem.

Tänan, kuid ei ole mõtet igale mu kommentaari peale pöidla ikoonile vajutada. Võta mõni sinu jaoks asjalikum ja siis vajuta kokkuvõtteks. ;)
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 71 korda
On tänatud: 129 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Tunne on otseselt sõltuvuses materjalipinna ja jäseme temperatuuride erinevusest, materjali soojusjuhtivusest ning nendest teguritest sõltuvate materjali pinna ning jäseme temperatuuride ühtlustumise kiirusest.
Väikese soojusjuhtivusega materjali katsutava pinna soojendab käsi (jalg) kiiremini ihutemperatuurile lähedaseks, sest soojus levib materjalisse kaugemale aeglaselt.

Paned käe vastu soojustusmaterjali EPS-i ja selle külm käe alune pinnatemperatuur ühtlustub käe soojusega peaaegu momentaanselt ning tunned, et EPS on soe. Paned käe vastu rauda või tihedat kivi, käsi jahtub enne kui jõuab pinda soojendada ja tekib ebamugavustunne.
Kõnelevaid enamlevinud materjalide numbrilisi soojaerijuhtivusi võrdluseks:
soojuserijuhtivused.jpg
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Urmas kirjutas: 28 Nov 2025, 19:50 värv ei kaitse aluspinda ja see ei olegi värvi ülesanne.
Härra maaler võiks siis lahti seletada värvi kui sellise funktsiooni - no, et milleks seda üldse tehakse? Lihtsalt ilu pärast? Minul natuke teine arusaam asjast, värvi esmane ülesanne ongi aluspinna kaitse, ilu on teisejärguline.
Teemast endast - istun praegu köögis paljad jalad plaaditud ilma põrandakütteta põrandal ja külm ei ole. Võib-olla asi minus, võib-olla asi plaadis, tavaline 300x300 klinkerplaat. Ise arvan, et sõltub plaadi siledusest ka - siledam plaat on "külmem" ja matima pinnaga "soojem" - lihtsalt otsekontakt plaadiga on erinev. Isiklikult plaanin plaadi üles võtta ja midagi pehmemat asemele panna - Ping juba ütles miks ei ole hea mõte köögis plaaditud põrand.
Vasta