Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 90 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Aga mina ei räägi üleüldse sellest kas midagi on konkreetselt keelatud või mitte
Ma räägin sellest, et tõsimeeli analoogseid absurdsuseid üldse arutatakse
Ja selliseid asju pole ju vähe - lollus on lolluse otsa
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 108 korda
On tänatud: 146 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Vko kirjutas: 15 Nov 2025, 15:25Miks sa eeldad, et elan mingis kuuris ... Kütan elektriga. Ainult vannitoas oli varem käterätikuivati töötamas
Ma ei ela ka kuuris, aga põrandaküte on aastaringselt duširuumis, WCs sisse lülitatud ja ahju kütame juba kuu aega kindlasti. Ma ei tea kui "passiivmaja" sul on, aga ei kujutaks ette siiamaani ilma kütmata.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 63 korda
On tänatud: 76 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Olen täheldańud, et need lollused sünnivadki täiesti suvalise inimese peas . Paneb oma mõtte kirja ja nii see pall veerema ja kasvama hakkab kuni jõuab ühe tohmanist ametniku lauale ja siis see kilkabki, et nii peabki. Internet on kohati inimkonna halvim leiutis.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 108 korda
On tänatud: 146 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

Urmas kirjutas: 16 Nov 2025, 11:10analoogtelekaid poes küll ei müüda
Mida teha tänapäeval analoogvastuvõtjaga kineskoop telekaga?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 16 Nov 2025, 15:21 Olen täheldańud, et need lollused sünnivadki täiesti suvalise inimese peas . Paneb oma mõtte kirja ja nii see pall veerema ja kasvama hakkab kuni jõuab ühe tohmanist ametniku lauale ja siis see kilkabki, et nii peabki.
Jah, ja olekski täiesti suva...
Aga need ju istuvad Brüsselis ja pealinnades ja "juhivad meid helgesse tulevikku"
Kas on palju eeldatud pisutki arukust / realismi / ratsionaalsust jms?
Aga vbl ongi... Ja ega tegelikult näivadki enamus idiootidena...
Urmas
autodidakt
On tänanud: 406 korda
On tänatud: 441 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Küülaline kirjutas: 16 Nov 2025, 15:22 Mida teha tänapäeval analoogvastuvõtjaga kineskoop telekaga?
Olen vale inimene su küsimusele vastamiseks ;) , aga kui panna film jooksma, siis oleks olemas nagu tehnoloogia arengu ajaloo huvilisi või mõni nostalgia suunitlusega baar, kes sätib üles piraka kineskoopteleka ja näitab sellest VHS kassettidele lindistatud kasvõi omaaegseid muusikavideosid jnejne ...
Mind natuke häiris kasutaja val sõna "keelatud" kasutamine kategoorilises mõttes ehk ilma jutumärkideta, sellest ka minu vastus talle.

OT. Õigekiri on oluline kui ei taheta loll näida! Ju tahetakse. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

Küülaline kirjutas: 16 Nov 2025, 15:17 Ma ei tea kui "passiivmaja" sul on, aga ei kujutaks ette siiamaani ilma kütmata.
Kui tšuktsi või eskimo läheks kasutaja Vko-le külla, siis nemad vist kooriks +18* toasooja juures ennast trussade väele, aga minu direktor vabatahtlikult jopet seljalt ei võtaks. :)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 113 korda
On tänatud: 294 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

RaJy kirjutas: 16 Nov 2025, 13:40 Lääne euroopas on ahi natukle teine mõiste kui meil ja üleüldse mingid uhhuu uudised ei ole tõsiseltvõetav allikas
Kui "istuvad ametnikud" vahet ei tea, siis väänavadki kõigile sama mõõdupuuga ja piiranguid seatakse kW järgi.
RaJy kirjutas: 16 Nov 2025, 14:58 ... Minu jaoks on sellised uudised kõik natuke uhhuud kuni nad ei ole Riigi Teatajas avaldatud. ...
Vast oskad leida üles need EU direktiivid, mida EV valitsus allkirjastas enne EU'ga liitumist ja oskad sealt ka leida üles, et miks ja kuidas Eestile võimaldati ajapikendust "Küttekollete direktiivi" kohustuslikuks kehtestamiseks.

See teema oli jutuks juba ca 20 aastat tagasi, direktiivide ratifitseerimise ajal, et kohustus on ratifitseeritud aga teatud põhjusel lepiti kokku ajapikenduses.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 15 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

Küülaline kirjutas: 16 Nov 2025, 15:17
Vko kirjutas: 15 Nov 2025, 15:25Miks sa eeldad, et elan mingis kuuris ... Kütan elektriga. Ainult vannitoas oli varem käterätikuivati töötamas
Ma ei ela ka kuuris, aga põrandaküte on aastaringselt duširuumis, WCs sisse lülitatud ja ahju kütame juba kuu aega kindlasti. Ma ei tea kui "passiivmaja" sul on, aga ei kujutaks ette siiamaani ilma kütmata.
Mul reeglina maist oktoobrini on vannitoa/WC küte väljas, pole vajadust kütta. Ei ole põrandaküte, vaid nn käterätikuivati. Maja energiamärgis on F. :rotfl:
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

ping kirjutas: 16 Nov 2025, 19:03
RaJy kirjutas: 16 Nov 2025, 13:40 Lääne euroopas on ahi natukle teine mõiste kui meil ja üleüldse mingid uhhuu uudised ei ole tõsiseltvõetav allikas
Kui "istuvad ametnikud" vahet ei tea, siis väänavadki kõigile sama mõõdupuuga ja piiranguid seatakse kW järgi.
RaJy kirjutas: 16 Nov 2025, 14:58 ... Minu jaoks on sellised uudised kõik natuke uhhuud kuni nad ei ole Riigi Teatajas avaldatud. ...
Vast oskad leida üles need EU direktiivid, mida EV valitsus allkirjastas enne EU'ga liitumist ja oskad sealt ka leida üles, et miks ja kuidas Eestile võimaldati ajapikendust "Küttekollete direktiivi" kohustuslikuks kehtestamiseks.

See teema oli jutuks juba ca 20 aastat tagasi, direktiivide ratifitseerimise ajal, et kohustus on ratifitseeritud aga teatud põhjusel lepiti kokku ajapikenduses.
Ei ole aega NSR agentuuri uudiseid kontrollida ja tõendada, Kui väidad, et sellised seadused olemas siis pane viide Riigi Teataja lingiga. NSR ei ole pädev allikas.
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 16 Nov 2025, 19:03 See teema oli jutuks juba ca 20 aastat tagasi, direktiivide ratifitseerimise ajal, et kohustus on ratifitseeritud aga teatud põhjusel lepiti kokku ajapikenduses.
Keda ma veel pean usaldama kui mitte meie meedia "tõekirjutajat" PM? Tsitaat sellestsamast mu ühe eelmise kommentaari viitest. Mul on sakslastest kahju.
Saksamaal hakkas aga 2025. aastal kehtima nõue, et puudega köetavatele ahjude-kaminate emissiooninõuded oleks täidetud, muidu tuleb need välja lõhkuda. See puudutab sisuliselt kõiki enne 2010. aastat ehitatud küttekehi, kirjutas ZDF läinud aastal.
Äkki austerlased on mõistlikumat, kuigi sealkandis korduvalt erinevatest orgudest(küladest) talvel läbi sõites olid auto aknad kinni, aga kohalike ahjudest tulev ahjuving tahtis autos hingamise kinni panna(oleks pidanud autol välisõhu võtmise klapi kinni keerama) siis tegin autoakna lahti. Hoopis kodusem tunne tekkis ja ei olnudki nii hirmus. ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

RaJy kirjutas: 16 Nov 2025, 20:06
ping kirjutas: 16 Nov 2025, 19:03 Vast oskad leida üles need EU direktiivid, mida EV valitsus allkirjastas enne EU'ga liitumist ja oskad sealt ka leida üles, et miks ja kuidas Eestile võimaldati ajapikendust "Küttekollete direktiivi" kohustuslikuks kehtestamiseks.

Ei ole aega NSR agentuuri uudiseid kontrollida ja tõendada, Kui väidad, et sellised seadused olemas siis pane viide Riigi Teataja lingiga. NSR ei ole pädev allikas.
Mul puudub vajadus ja stiimul midagi tõestada.
Kellel vaja, küll see leiab ise, seni kuni saab veel oma ahju kütmisest mõnu tunda.
(Mina ise loobusin oma elamistesse tulekollete projekteerimisest juba 20 aastat tagasi.)
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran

vot ja täpselt sinusugused kes on ise vabatahtlikult loobunud hakkavadki külajutte tekitama, et nii peab ja nii on seaduses. Kuigi seaduses ei ole ja nii ei pea. Küta elektriga või millega iganes, ära teisi torgi!
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina ise loobusin oma elamistesse tulekollete projekteerimisest juba 20 aastat tagasi.
Kas seepärast, et idioodid hakkavad keelama?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Wahlroosi arvutuse järgi on Soome majanduskasvu puudumise tõttu kaotanud ligikaudu 80 miljardit eurot, mis võrdub Soome kolme aasta tervishoiukuludega...
Me oleme selle kaotanud, sest idioodid on majandust juhtinud...
Kasv on väga oluline. Majanduskasv on iga rahvusriigi püsimajäämise oluline alus...
https://www.err.ee/1609860750/soome-eks ... juhtimises
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 16 Nov 2025, 21:30
Mina ise loobusin oma elamistesse tulekollete projekteerimisest juba 20 aastat tagasi.
Kas seepärast, et idioodid hakkavad keelama?
Ma olin tolleks hetkeks juba nii palju ahjudes puid põletanud, et arvasin juba enda jaoks küllalt olema ja et tuleb ehitada nii hea maja, mille põhikütteks ei pea ahi olema.

Lisaks oma kollete kütmisele pidin nõukaajal koolitöö kõrvalt töötama õhtuti ahjukütjana ning igal öösel "põletama puid" kaheksas ahjus.
Ühel ühekaskümnendate külmemal talvel, kui maa oli 2m sügavuselt külmunud, põletasin oma elamises üle 100 rummu puid.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 44 korda
On tänatud: 136 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

1 null on läinud lappesse.
Juhe teab kõike.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 53 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

100 rm on üsna palju jah, kui just mingi vana mõis polnud. Kütteperioodil keskmiselt siis iga päev 0,5 rm puid läbi ahju ajada!
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

val kirjutas: 16 Nov 2025, 09:59 ...
Lisaks on keelatud Euro 5 autod, ....
Saksas ongi teatud kohtadesse nt diiselautode sissesõit keelatud. Esiaknal peab olema kleebis, mis legaliseerib nendesse piirkondadesse sissesõidu. Nõue kehtis juba aegu varem, enne koroonat, vastava kleebise sai konkreetsele autole Saksast tellida, saadeti postiga kohale.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Kopeerisin päikesepaneelide hinna teemast siia, ehkki tegemist on ikkagi pv masskasutamisega, ehk selle hinnaga rohkem kui teie ahjukütmise jutt siin.
EH.INS. kirjutas: 18 Nov 2025, 15:31
kaimagk kirjutas: 18 Nov 2025, 15:27 Eks vaikselt sellega hakatakse ka tegelema, juba tulevad esimesed suuremad akupargid…..nii saavadki juhtida oma võimsusi.
Samas , küll nad selle raha ka inimestelt(ettevõtjatelt) tagasi organiseerivad……
Väga tore muidugi - aga kauaks seal akudes seda asja ka jätkub?
Pange ikka sinna kõrvale alternatiiv mis tagaks igal ajal vajaliku asja
Ja siis räägime odavast hinnast edasi
Täpsemalt rääime siis edasi teemal - aga milleks siis see PV ja tuul
Saudi - Araabia on kah ära jaganud, et päikeseelektrist ei pääse ja nagu ka Norra, on otsustanud, et õige aeg on alustada nüüd, kus veel naftapõletajad nende pöörde kinni maksavad...

https://edition.cnn.com/2025/11/17/clim ... rgy-empire

5 aasta pärast 50 % elektrist taastuvalt ! .. hea viisaastaku loosungiks, kas pole?
Jõuavad Hiinale järgi ja lähevad mööda... :good:
protsentuaalses võrdluses muidugi..
Viimati muutis trebla, 19 Nov 2025, 12:44, muudetud 7 korda kokku.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 18 Nov 2025, 10:29
Wahlroosi arvutuse järgi on Soome majanduskasvu puudumise tõttu kaotanud ligikaudu 80 miljardit eurot, mis võrdub Soome kolme aasta tervishoiukuludega...
Me oleme selle kaotanud, sest idioodid on majandust juhtinud...
Kasv on väga oluline. Majanduskasv on iga rahvusriigi püsimajäämise oluline alus...
https://www.err.ee/1609860750/soome-eks ... juhtimises
Eks sama võib öelda ka hetkekasumile orienteerunud ühepäevaliblika mõttemalliga kapitalistide kohta, kes aastakümnete jooksul kogu tootmise odavamate tööjõukuludega Ida-Aasiasse üle viisid. Mõnes mõttes olen protektsionismi poolt. Kui mingis piirkonnas on saavutatud kõrgem elatustase, siis tänu kõrgemale palgatasemele ei olegi see piirkond suuteline vabaturu tingimustes konkureerima.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Teatud tingimustel võib selline asi olla vajalik (konkreetsel juhtumil pigem mitte), aga siis tuleks see ka heausksele omanikule teda rahuldavas ulatuses kompenseerida. Ostku nt maatükk ära.
Samamoodi ajab marru nt MTÜ Suurkiskjad tegevus - ühe - kahe inimese võimuses on hundijaht peatada ja lisaks kohtusüsteemi koormata! Kui kohus määras hundijahile esialgse kaitse vms alusel keelu, siis oleks tasakaalustuseks pdanud MTÜ'le määrama ka selle tõttu toimuda võivate lammaste jm koduloomade murdmise juhtumitele kompenseerimiskohustuse.
Praegu on võimalus (mitte ainult ametnikel) loopida teistele kaikaid kodaratesse ja ei pea ise millegi eest vastutama. Kui määrataksegi ka kompensatsiooni kohustus, siis läheb see ikka maksumaksja, mitte nende kaigasteloopijate taskust.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

trebla oma lolli sisuturundusega nagu alati

Saudidel on PV ilmselt isegi konkurentsivõimeline
Lisaks on tegemist rikkaga, kes võib endale rohkem lubada
Eelnev kehtib ka Norra kohta
Mõlemad naftast ja gaasist pungil
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Eestis toodab paneeli vatt aastas 1 kWh, mina olen saanud se ka üle 1,2 kWh.
Saudidel toodab paneeli vatt rohkem kuid mitte 2 korda rohkem.

Selle artikli põhjal asendavad nad elektritootmises nafta päikesega, sest päike on odavam.

...It’s a striking move for a country built on oil. “Black gold” funded Saudi Arabia’s transition from nomadic desert country to a significant global power in just decades.

But experts say its solar surge makes sense for several reasons, one of the biggest being economics.
Simply put: it’s cheap.

“Solar is so cost competitive, it makes financial sense,” said Karen Young, ....

....

Another key reason for Saudi Arabia’s renewables push, experts say, is to displace oil from electricity generation at home — and instead sell it overseas.
...

Samas naftabarreli nad pumpavad maa seest välja 9 dollariga, meile müüvad täna 60-70 dollariga ehk 7 korda kallimalt.
On olnud ka heietusi, et nad võiks tulevikus kõrbe paneele täis panna ja hakata Euroopaasse elektrit müüma (Austraallaste Sun Cable on 4200 km merekaablit+800 km maal, Saudist peaks EL-ni vedama "ainult" 2400 km maaliini) aga see ei tasuks ära, sest meie ja nende tootmise hinnavahe on nii väike et sel pole mõtet... võime samahästi ka ise toota..
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sa trebla vaata nüüd konteksti...
Nad vabastavad nafta ekspordiks ja ekspordituluks
Ja ei välista, et seal ongi PV majanduslikult mõttekas
Siiski kahtlen sügavalt
Suuri plaane on tehtud ennegi, üle maailma ja ka EL-s