Kas arhitekt või projekteerija või hoopis keegi kolmas?

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 48 korda

Re: Kas arhitekt või projekteerija või hoopis keegi kolmas?

Lugemata postitus Postitas A23 »

@ Honey, meenus, et siinsamas foorumis allpool on rubriik „pakun tööd“ ja veel on hange.ee nimeline keskkond, võib neisse õngekonksu välja visata, võib-olla on huvilisi, saaks kasvõi ainult hinnatasemegi teada. Arvestades varasemate postituste ajalugu, on ka siin sõna võtnud Ins’il piisav kompetents olemas, iseasi kas ta nõustuks kogu projektijuhtimist ette võtma, eeldaks see ju ka kohapeal käimisi. Aga küsija suu pihta ei lööda, võib ka nt pakkuda ainult paberimajanduse haldamist, projektid kuni reaalse ehituse alguseni ja sealt edasi keegi teine, kui vaja rohkem objektil viibimist. Kuna Sul juba üsna kindel nägemus layout’i kohta olemas, siis ma julgeks arhitekti selles protsessis vahelt üldse välja jätta.
Repliigina, et kuna peamajal tuleb 2 korrust (ehk kõrgus alla 5m ei mängi välja), siis kehtib ehitusloa nõue nagunii ja ei ole enam vahet, kas 60 m2 pind või suurem. (Juhul kui eeldasid, et „pääseb“ ehitusteatisega?)

@ Ins, probleemsest imbväljakust …üksikasjadega kursis ei ole, saan rääkida vaid selle põhjal, mida tuttavalt kuulsin. Kaldun arvama, et antud info järgi me siin midagi kindlalt otsustada ei saagi.
- Projekteerimiseks, ehitamiseks, kooskõlastusteks nõutud uuringud olid tehtud
- Reaalsuses valmis tehtud asi ei toiminud vastavalt ettenähtule. Oli kahtlus, et pinnase omaduste tõttu.
- Probleem sai hiljem küll lahendatud, aga kuidas täpselt, info puudub. (Tookord teema väga huvi ei pakkunud, kui juhtun nüüd teda nägema, siis küsin, hakkas ennast ka huvitama)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 81 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Imbväljakust...
Teadmata mis oli geoloogilise uuringu lähteülesanne mina küll ei julge öelda, et geloogia tehti "üle jala"
Ma toon analoogiks nt PP mille kohta kuulen krriitikat, et "projektis pole seda ja teist"
Ei ole ja ei saagi olema... Tellid PP siis saad PP...
honeyandoak
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas honeyandoak »

A23 kirjutas: 11 Okt 2025, 17:57 @ Honey, meenus, et siinsamas foorumis allpool on rubriik „pakun tööd“ ja veel on hange.ee nimeline keskkond, võib neisse õngekonksu välja visata, võib-olla on huvilisi, saaks kasvõi ainult hinnatasemegi teada. Arvestades varasemate postituste ajalugu, on ka siin sõna võtnud Ins’il piisav kompetents olemas, iseasi kas ta nõustuks kogu projektijuhtimist ette võtma, eeldaks see ju ka kohapeal käimisi. Aga küsija suu pihta ei lööda, võib ka nt pakkuda ainult paberimajanduse haldamist, projektid kuni reaalse ehituse alguseni ja sealt edasi keegi teine, kui vaja rohkem objektil viibimist. Kuna Sul juba üsna kindel nägemus layout’i kohta olemas, siis ma julgeks arhitekti selles protsessis vahelt üldse välja jätta.
Repliigina, et kuna peamajal tuleb 2 korrust (ehk kõrgus alla 5m ei mängi välja), siis kehtib ehitusloa nõue nagunii ja ei ole enam vahet, kas 60 m2 pind või suurem. (Juhul kui eeldasid, et „pääseb“ ehitusteatisega?)
Sinna hankesse peaaegu kirjutasin, aga kui jõudsin selleni, et küsis raha - siis mõtlesin korra uurida lehekülje kohta enne. Ja siis leidsin redditist, et seal on kahtlane värk ja halbu hinnanguid kustutatakse ja mis kõik veel ja jäi pooleli kuna ma ei teadnud, kas võib usaldada ja ei teadnud tutvusringkonnast kedagi, kes oleks seda reaalselt kasutanud.

Ja mul oligi jah plaanis esialgu arhitekt vahele jätta, sellepärast ma mingis programmis ise need layoutid valmis tegingi, aga siis vallast öeldi, et projekti vaja jne jne ja hakkasin mõtlema, et asi läheb juba keeruliseks ja äkki mingi professionaal peaks üle vaatama, kas mu plaanid on üldse mõistlikud, projekti ma nagunii ei oska teha. Puht nagu vesi-elekter, loogiline ruumijaotus, küttesüsteemid, ma ei tea... tuleohutus. Et kas äkki keegi peaks üle vaatama, kas ma joonistasin mingi unistuste maja, mis pole täiesti praktiline või on ok. Ma ei tea, kas kohapeal peab käima... Paar korda ikka vist peab, ma oletaks?

Olen selle 5m reegliga isegi kursis. Ma võib-olla ei väljendanud ennast siis täiesti täpselt. Teise korruse all mõtlesin sellist ''pööningukorrust'', mis on viilkatustega majadel, aga idee poolest äkki mingi voodi mahub ka. Mitte täis korrust. Võib-olla peaks olema üle 5, aga ma leidsin ka variante, kus on alla 5. Aga jällegi, olen avatud suuremale, olen avatud kõrgemale, oleneb mis see vahe on - kui palju tuleb hinnavahe, kuidas lubadega on jne. Ma ei tea neid asju. Kui on palju keerulisem ja palju kallim, siis ma arvan, et mahuks 60 ruutmeetri sisse ja alla 5 meetri. Lihtsalt mahutaks siis. Aga kui väga hullu vahet pole ja lubatakse teha, siis võib-olla.

Ainuke asi on, et tahame oma maitse järgi suvekodu, paari kõrvalhoonega ja mitte väga suurt. Kõige muu suhtes oleme paindlikud. Paindlikud ja mitte eriti asjatundlikud.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mitte kaua aega tagasi panin ka ühe töö hange.ee'sse, aga mäletamist mööda ei olnud vaja maksta, nüüd küsiti? (Tollal küll keegi mul hake võtjaks ei kvalifitseerunud, nii et sest miskit edasi ei arenenudki)

Mul endal on tegelt 5m ja alla 60m2 suvamaja tehtud, ülemisel "korrusel" otse harjaaluses piirkonnas saab ka püsti kõndida. Aga sellega tuleb kompromisse teha, siis ka esimene korrus ei saaks olla nn normaalkõrgusega vaid tsipa madalam. Tegin ka veidi pattu ja andsin maja kõrguse põranda nullist, läks läbi, aga tegelikult peaks olema maapinnast.
Juhukasutuseks ja magamiseks ok, aga kui plaanis millagi püsivamalt sees elama hakata, siis pigem ei soovitaks.

Arhitekti ärajätmise all ei mõelnud, et projekti ei tee, projekt ikka vajalik, aga arhitektuurse lahenduse autor oled ise ja nõuetekohaselt vormistab keegi teine, kes seisab hea ka el, vee, HVAC jms korrektselt sinna saamise eest.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

...aga arhitektuurse lahenduse autor oled ise ja nõuetekohaselt vormistab keegi teine...
Ma tahaks näha seda arhtekti kes paneb käe alla nii, et pole süüvinud mis on tehtud
Umbes sama kui keegi tahaks minu allkirja oma koostatud EK lahendusele
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 11 Okt 2025, 19:24
...aga arhitektuurse lahenduse autor oled ise ja nõuetekohaselt vormistab keegi teine...
Ma tahaks näha seda arhtekti kes paneb käe alla nii, et pole süüvinud mis on tehtud
Umbes sama kui keegi tahaks minu allkirja oma koostatud EK lahendusele
Kas seaduse järgi on nõue, et tingimata peab olema "päris" arhitekti allkiri? Kas planeeringu ja visuaali eest ei saa inimene ise vastutust võtta ja kandestruktuuri / piirded teeb insener-projekteerija?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Arhitekt on samuti projekteerija
Ma viitasin hoopis muule - ma tahaks näha arhitekti kes paneb allkirja kellegi teise arhitektuursele lahendusele
Arhitektuur ei ole ainult plaanid / vaated
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 11 Okt 2025, 19:37 Arhitekt on samuti projekteerija
Ma viitasin hoopis muule - ma tahaks näha arhitekti kes paneb allkirja kellegi teise arhitektuursele lahendusele
OK, formuleerin siis küsimuse nii: kas seaduse järgi on lubatud eramaja projekteerida kutsetunnistusega arhitekti osaluseta?
honeyandoak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

A23 kirjutas: 11 Okt 2025, 19:04 Mitte kaua aega tagasi panin ka ühe töö hange.ee'sse, aga mäletamist mööda ei olnud vaja maksta, nüüd küsiti? (Tollal küll keegi mul hake võtjaks ei kvalifitseerunud, nii et sest miskit edasi ei arenenudki)

Mul endal on tegelt 5m ja alla 60m2 suvamaja tehtud, ülemisel "korrusel" otse harjaaluses piirkonnas saab ka püsti kõndida. Aga sellega tuleb kompromisse teha, siis ka esimene korrus ei saaks olla nn normaalkõrgusega vaid tsipa madalam. Tegin ka veidi pattu ja andsin maja kõrguse põranda nullist, läks läbi, aga tegelikult peaks olema maapinnast.
Juhukasutuseks ja magamiseks ok, aga kui plaanis millagi püsivamalt sees elama hakata, siis pigem ei soovitaks.

Arhitekti ärajätmise all ei mõelnud, et projekti ei tee, projekt ikka vajalik, aga arhitektuurse lahenduse autor oled ise ja nõuetekohaselt vormistab keegi teine, kes seisab hea ka el, vee, HVAC jms korrektselt sinna saamise eest.
Jaa, minul küll enne töö lõplikku avaldamist tahtis mingi 15 euri äkki 2 nädala eest? Ma täpselt ei mäleta. Ja mõtlesin, et uurin enne lehekülje kohta kui maksan midagi, äkki hoopis skämm. Ja jäi katki seal.

Ma ausalt öeldes olen ka kahtlustanud, et see teine korrus läheks suht mahakandmisele kui alla 5 meetri teeks, mul kahjuks kahemeetrine mees ja väga madalamat vist ei saa teha esimest korrust. Aga mõtlesin, et sellise pööningutoa äkki saaks teha, kus vahel külaline saaks magada vms, ei pea seal ringi kõndima ega palju aega veetma.

Ma saan aru jah, mida sa mõtled. Aga mu filosoofia elus kipub olema selline kõik või mitte midagi - ma olin naiivne ja mulle oli räägitud, et alla 60 ja 5 saab lihtsalt vallast küsida ''kas võib'' ja ehitada. Ja oleks lasknud tuttavatel ehitajatel oma jooniste järgi ehitada. Kui vallast mainiti projekti, siis mõtlesin, et nojah... Seda ma ei oska ise teha, nagunii tuleb siis otsida professionaal selleks, miks mitte siis ka teisteks asjadeks. Ja äkki keegi professionaal võiks üle vaadata, kas on hea ja praktiline joonis või võiks midagi muuta. Ikka tore kui keegi kiidab heaks ja kiidab takka. Muidugi see, et vesi ja kanalisatsioon ja elekter ja smart solutions ka jne, oleks tore kui asjatundlik inimene soovitaks häid lahendusi. Igatahes siis tuttav arhitekt ütles, et mina nii väikest asja ei viitsi teha ja arhitektid üldse ei taha teha selliseid asju... ja sellest tuligi siis see arutelu - et kes teeb nii väikest asja siis, kas peabki kõik ise tegema... Aga võib-olla ikka mõni arhitekt teeb ja see konkreetne inimene ei viitsinud.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 11 Okt 2025, 19:49
EH.INS. kirjutas: 11 Okt 2025, 19:37 Arhitekt on samuti projekteerija
OK, formuleerin siis küsimuse nii: kas seaduse järgi on lubatud eramaja projekteerida kutsetunnistusega arhitekti osaluseta?
On
Aga vastavalt nõuetele
Olenevalt KOV-st võib see olla kas tülikas või isegi võimatu (kui puudub pädevus)
Vt nt kasutaja pikk teemat
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 112 korda
On tänatud: 292 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Nullist majapidamise ehitamine tühjale krundile võib olla paariaastane "täistööajaga" protsess, mida olen ise oma majade ehitamisel korduvalt teinud.
Ja seetõttu ehitusvaldkonnas igapäevast sissetulekut omav spetsialist ei viitsi (riski) põhitöö kõrvalt "haltuurat" ette võtta.

Netis on küll näha firmasid, mis vähemalt reklaami järgi pakuvad teenusena ehitusprojekti juhtimist.
https://www.google.com/search?q=ehituse ... s-wiz-serp
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kas te ei loe mida teemaalgataja räägib?
Tal on vaja projekteerimist so projekteerimise peatöövõtjat so projekteerimise projektijuhti
Ehitaja on tal olemas
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Teemaalgatajale - sellistest asjadest (viide on antud eespool) käi kaarega mööda

1.jpg
1.jpg (41.33 KiB) Vaadatud 744 korda
honeyandoak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

ping kirjutas: 11 Okt 2025, 20:44 Nullist majapidamise ehitamine tühjale krundile võib olla paariaastane "täistööajaga" protsess, mida olen ise oma majade ehitamisel korduvalt teinud.
Ja seetõttu ehitusvaldkonnas igapäevast sissetulekut omav spetsialist ei viitsi (riski) põhitöö kõrvalt "haltuurat" ette võtta.

Netis on küll näha firmasid, mis vähemalt reklaami järgi pakuvad teenusena ehitusprojekti juhtimist.
Ma võib-olla väljendasin veidi segaselt ennast. Ma jah niivõrd ei otsi praegu, et keegi ehitusel silma peal hoiaks vaid et kõik ehitusele eelnev oleks korrektne. Et majade asukohad oleks head, plaanid/joonised oleks praktilised ja korrektsed, et kuhu peaks puurkaev ja imbväljak minema ja et asjadel oleks load ja projektid ja paberid korrektsed. Et oleks nagu plaan hea. Aga kuna plaanil juba on palju liikuvaid osakesi ja ma pole väga asjatundlik sellel alal pluss pole ka veel Eestis, siis mõtlesin, et kas arhitekt pakub sellist teenust või keegi teine.
honeyandoak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

EH.INS. kirjutas: 11 Okt 2025, 20:49 Kas te ei loe mida teemaalgataja räägib?
Tal on vaja projekteerimist so projekteerimise peatöövõtjat so projekteerimise projektijuhti
Ehitaja on tal olemas
Mulle meeldib, et te nii kirglikult kaitsete mind igasuguse valeinfo või õigemini liigse info eest, et ma jumala eest segadusse ei läheks. Olen väga tänulik. Ma kirjutasin paari arhitektibüroosse ja kirjeldasin oma soovi, eks näis kas ja mis nad vastavad uuel nädalal.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 11 Okt 2025, 20:49 Kas te ei loe mida teemaalgataja räägib?
Ehitaja on tal olemas
Ehitustegevuse projektijuhtimine algabki ju "projekteerimise projektijuhtimisest", jne.

Täna võib ju "ehitaja" olla olemas aga ei pruugi enam olla pärast valminud projekti ja selle kvaliteedinõuete nägemist.
Sammuti ei pruugi tellijale hiljem nähtav töötegemise tulemus vastuvõetav olla.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Projekteerimine ja ehitamine on täiesti erinevad valdkonnad ja seal tegelevad täiesti erineva pädevusega spetsialistid
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

honeyandoak kirjutas: 11 Okt 2025, 21:21 ... Ma jah niivõrd ei otsi praegu, et keegi ehitusel silma peal hoiaks vaid et kõik ehitusele eelnev oleks korrektne. Et majade asukohad oleks head, plaanid/joonised oleks praktilised ja korrektsed, et kuhu peaks puurkaev ja imbväljak minema ja et asjadel oleks load ja projektid ja paberid korrektsed. Et oleks nagu plaan hea.
Aga kuna plaanil juba on palju liikuvaid osakesi ja ma pole väga asjatundlik sellel alal pluss pole ka veel Eestis, siis mõtlesin, et kas arhitekt pakub sellist teenust või keegi teine.
Eeltoodud tingimustel on tellijal nagunii ehitamise käigus vaja omaniku järelvalvet ...
... et mitte petta saada.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui teemaalgataja väidab, et tal on olemas ehitaja siis mina järeldan, et see on tema hinnangul usaldusväärne
Ehitaja suhtes mul on tutvusi ja on variante. Just kuni ehituseni tundub see keerulisem osa...
honeyandoak
Uus kasutaja
Uus kasutaja

ping kirjutas: 11 Okt 2025, 21:41
honeyandoak kirjutas: 11 Okt 2025, 21:21 ... Ma jah niivõrd ei otsi praegu, et keegi ehitusel silma peal hoiaks vaid et kõik ehitusele eelnev oleks korrektne. Et majade asukohad oleks head, plaanid/joonised oleks praktilised ja korrektsed, et kuhu peaks puurkaev ja imbväljak minema ja et asjadel oleks load ja projektid ja paberid korrektsed. Et oleks nagu plaan hea.
Aga kuna plaanil juba on palju liikuvaid osakesi ja ma pole väga asjatundlik sellel alal pluss pole ka veel Eestis, siis mõtlesin, et kas arhitekt pakub sellist teenust või keegi teine.
Eeltoodud tingimustel on tellijal nagunii ehitamise käigus vaja omaniku järelvalvet ...
... et mitte petta saada.
Mul on isa ehitaja. Ei usu, et ta mind petab. Isegi kui võtan ühe teise tuttava firma, siis vundamendist edasi on isa väga teadlik ja saab konkreetselt ehituse poole pealt silma peal hoida. Aga projektide jne lubade kohta ta ei tea nii palju. Ühesõnaga ehitusele eelnev + plaanid tahaks kellegi professionaaliga üle vaadata. Maja layout ja kogu kompleksi layout, pluss kas enne on vaja uurida mingeid asju kui üldse otsustada kuhu mis läheb. A’la puurkaev ja imbväljak jne.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Teemaalgatajale...
Sa otsid teenust mille nimi on peaprojekteerimine
Leia sellise otsingusõnaga teenusepakkujad
Kontrolli MTR-st majandustegevusteated - peab olema projekteerimine
Nüüd kontrolli projekteerimise alt alaliik ja pädev isik

Nt:

1.jpg

Ja nüüd vajutad sinna luubikese peale - avaneb:

2.jpg
2.jpg (9.12 KiB) Vaadatud 375 korda

Kontrollid sealt kas kutsetunnistused olemas ja kehtivad
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 42 korda
On tänatud: 134 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

MTR on ajalugu, nüüd on mingi uus, hetkel ei meenu. Kusjuures see on juba kokku 2. kolimine, eelmise kohta oli vähemalt märge https://ttja.ee/lugupeetud-majandustege ... -kasutajad

Täiendus, siin https://tarvik.ttja.ee/

Kusjuures MTR-is ei näita uusi majandustegevusteateid ja MTR-is ei näidata kohe ka, kuhu on see jama nüüd on kolitud.
Viimati muutis kunn24, 12 Okt 2025, 23:03, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
rye
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas rye »

teemaalgatajale - panin kunagi enda kogemuse siia kirja: viewtopic.php?t=69780
Sarnaselt sinuga teadsin enam vähem millist maja tahan ja siis selguski, et tehasemaja oli minule kõige õigem.
Neid tehakse täpselt selliseid nagu tahad, mitte ei pea kataloogist valima. Võin oma majatehase kontakti jagada, jäin nendega väga rahule.

Paberitest - mina ei karda hange.ee keskkonda. Olen sealt palju abi saanud. Ka minu enda maja ehitusloa jaoks vajaliku projekti sain sealt 800 EUR eest.

Jõudu!
PS! väldime foorumis vastuseid stiilis "telli projekt", "mine esindusse", "kutsu professionaal" vms.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kunn - no palun vt kuhu see sind suunab...
Kõik mis viitasin on õige

rye - olen kena viita sellele majatehasele - vaatame õige mis pädevus neil on
rye
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas rye »

See majatehas asub Lätis ja vaevalt et tal mõni sulle sobiv pädevus on.
Pädevus ei ole ainuke parameeter mida vaadata, vbl pilvelõhkuja jaoks on pädevuste osakaal suurem.
Minu jaoks on sõbra, naabri või kaasfoorumlase soovitus olulisem kui pädevuspaber.
Sa oled ilmselgelt panustanud oma pädevusse ja sulle on muidugi paber oluline.
Maailm on mitmepalgeline, koerakuut vs pilvelõhkuja, teemaalgataja soovid on ilmselt kuskil nende vahel.
PS! väldime foorumis vastuseid stiilis "telli projekt", "mine esindusse", "kutsu professionaal" vms.
Vasta