Õ/V pumba ühendused akupaagi ja tarbevee boileriga
küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Re: Õ/V pumba ühendused akupaagi ja tarbevee boileriga
Ok, teen omale hetkel kütte süsteemi aga nagu ennist mainisid ka on kõikjal kui hinnapakkumist võtta igasugu vidinad ja akupaagid sees, et selline nn otse süsteem töötab teie arust hästi.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 325 korda
Patt on lollidele nende raha alles jätta. Õige müügimees müübki sulle mittevajalikud lisavidinad kauba peale, tavaliselt akupaak ja radikatele 3 tee regulaator. Tema võit sinu kaotus.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 15 korda
- On tänatud: 7 korda
Tegelikult on akupaak hädavajalik siis kui hakkad tsoone (kodu)automaatikaga kinni ja lahti keerama.
Kui otse paned, päike välja tuleb ja automaatika kontuurid kinni keerab siis ei käi pumbast vesi läbi ja see võib errori anda.
Kui otse paned, päike välja tuleb ja automaatika kontuurid kinni keerab siis ei käi pumbast vesi läbi ja see võib errori anda.
PS! väldime foorumis vastuseid stiilis "telli projekt", "mine esindusse", "kutsu professionaal" vms.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 325 korda
Selleks jäetakse üks radikas ilma termostaadita!
Kui arvutada viitsid või rohkem SP seadistusi näppida siis paned vastupidi võimalikult palju radikaid ilma termostavdita (N: toas on 2 tükki, üks alati otse ilma ja teine termostaadiga). SP sevdistuse timmid nii, et ülekütmisel pump seisab või alandab pealejooksu (minu lemmik). Sel juhul võib nii olla, et termostaate polegi vaja või mõni üksik. Kuid see eeldab radikate klapitamist toa soojustarbega mida saab ette arvutada enne ehitamist. Viimases hädas saab ka seadekraanidega timmida (kui arvutada ei viitsinud ja ostsid lihtsalt suures pinnas radikaid)
Kui arvutada viitsid või rohkem SP seadistusi näppida siis paned vastupidi võimalikult palju radikaid ilma termostavdita (N: toas on 2 tükki, üks alati otse ilma ja teine termostaadiga). SP sevdistuse timmid nii, et ülekütmisel pump seisab või alandab pealejooksu (minu lemmik). Sel juhul võib nii olla, et termostaate polegi vaja või mõni üksik. Kuid see eeldab radikate klapitamist toa soojustarbega mida saab ette arvutada enne ehitamist. Viimases hädas saab ka seadekraanidega timmida (kui arvutada ei viitsinud ja ostsid lihtsalt suures pinnas radikaid)
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 63 korda
Postitus Postitas tabarabarap »
Shelly on relee, kuidas te sellega soojuspumbaga suhtlete? Lihtsalt on/off pumbale nüri saata lõpetab ka ringluse ja peaks olema ikka mingi soojuspumbaga suhtlev kontroller veel vahel mis mõistaks pumpa ja tenne eraldi juhtida? Seda 15 euriga vist ei saa?
Boilerit ja lihtsamaid seadmeid muidugi saab shelliga otse. Soojuspumbaga ja börsil pead arvutama kas kwh hind on odavam kui soojuspumba tarbitav + hetke cop. St pole mõtet pumpa häirida kui hind ei ole piisavalt odavam.
Kunagi arvutasin selle oma soojuspumbale ja asjal puudus võlu kuna fix hind tuli lihtsam ja süsteemi keerukuse tõstmise hind kallim. Nö võit jäi kesiseks.
Boilerit ja lihtsamaid seadmeid muidugi saab shelliga otse. Soojuspumbaga ja börsil pead arvutama kas kwh hind on odavam kui soojuspumba tarbitav + hetke cop. St pole mõtet pumpa häirida kui hind ei ole piisavalt odavam.
Kunagi arvutasin selle oma soojuspumbale ja asjal puudus võlu kuna fix hind tuli lihtsam ja süsteemi keerukuse tõstmise hind kallim. Nö võit jäi kesiseks.
-
- autodidakt
- On tänanud: 402 korda
- On tänatud: 438 korda
Tsiteerin küll sind, kuid mu jutt üldises mõistes. Miks on vaja enda jaoks kogu süsteem nii keeruliseks ajada? Mille nimel? Mugavuse? Tulge välja oma mugavustsoonist ja näete, et elu on tegelikult tunduvalt lihtsam isegi siis kui aeg-ajalt on vaja mõni lisaliigutus teha. Meil on korteris põrandaküte, mida 13 aastat küttis Stropuva katel, nüüd hakkas 5 hooaeg ÕVSP-ga. Esialgu ei olnud mingit keerulist süsteemi: katel-tsirkupump- manuaalne-kollektor-põrandaküte-tagasi katla poole(vahel veel üks tsirkupump) ja nii see "perpeetum mobile" toimetab siiani. Kusjuures neli aastat tagasi mu direktori tungival soovil paigaldas siinse foorumi kasutaja Coolhouse meile ÕVSP endise süsteemi külge. Coolhouse võttis vist ühe kollektori juurest tsigupumba vahelt ära, sest SP pumbas oli endal olemas ja pani ühe tagasilöögiklapi SP ja katla pealevoolu vahele. Stropuva halukatel on alles ja vajadusel saan väga külmade ilmadega leevendada SP tööd. Enne ei olnud meil mingeid termostaate tubades ega kollektoril ajameid. Sooja saime paika ühe talvega ja nii juba 18 aastat. Noh, vahest direktor paneb endale pusa selga, aga tema on ka erand(tohutu soojalemb). Milleks on meile vaja mingeid Shelly´sid, kollektori ajameid, tubade termostaate jnejne ... Jah, üks termostaadi ots meil on ja see on köögis seinal ja reguleeritud 24* peale. Teised toad on stabiilselt 23*, kuigi nn lastetubade kraanid kollektori juures on põhimõtteliselt kinni ja nende tubasid kütab IT värgindus.tabarabarap kirjutas: 04 Okt 2025, 10:04 Shelly on relee, kuidas te sellega soojuspumbaga suhtlete? Lihtsalt on/off pumbale nüri saata lõpetab ka ringluse ja peaks olema ikka mingi soojuspumbaga suhtlev kontroller veel vahel mis mõistaks pumpa ja tenne eraldi juhtida? Seda 15 euriga vist ei saa?
Olen ühes teises teemas kirjeldanud oma direktori kogemust börsipaketil olemisest. Pikalt saatis selle börsi ja läksime tagasi fix-le. Meil on parematki teha kui jälgida elektribörsi spekulante ja nende ärihuvide järgi oma elukorraldust seada. Jah, võib olla hetkel maksan rohkem, aga praegu vähemalt me ei pea mõtlema, et millal mingi laeva kapten reidil olles ja uuel kursil sõitma hakates on "unustanud" ankru üles tõsta ja jälle peab hakkama suvalise kapteni "hajameelsuse" pärast elukorraldust muutma.tabarabarap kirjutas: 04 Okt 2025, 10:04 Boilerit ja lihtsamaid seadmeid muidugi saab shelliga otse. Soojuspumbaga ja börsil pead arvutama kas kwh hind on odavam kui soojuspumba tarbitav + hetke cop. St pole mõtet pumpa häirida kui hind ei ole piisavalt odavam.
Kunagi, euro tuleku alguses oli hüüdlause- "Euro hinda ei tõsta", siis nüüd võiks seda hüüdlauset parafitseerida- "Taastuvenergia hinda ei tõsta".

Sellise mõtteviisiga ei ole sul mittemingisugust lootust saavutada finantsvabadus. Ka kesise võidu oleks saanud investeerida ja meie talvises kaamoses virelemise asemel saanud penskarina oma 12 tundi päevas päikese all soojendada.tabarabarap kirjutas: 04 Okt 2025, 10:04 Kunagi arvutasin selle oma soojuspumbale ja asjal puudus võlu kuna fix hind tuli lihtsam ja süsteemi keerukuse tõstmise hind kallim. Nö võit jäi kesiseks.

NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 109 korda
- On tänatud: 43 korda
….ja mille poolest on sinu staabis nokitsemised erinevad sellest mida kaasfoorumlased enda seadmetes nokitsevad?
Mina, minu, mina , minu…….
-
- autodidakt
Üritan mõistatada/aru saada mõnede mugavuse ihalusest x-töökindlusega nutividinate kasutamisel. A`la nagu olles 5km kaugusel töökohast telefonis äpi kaudu tõmmata kodus lõunapoolsele toale kardin ette, sest ilmateate äpp näitas, et parasjagu ei ole pilvi päikese eest. Millal tööd tehakse kui istutakse telefonis ja jälgitakse elutoa temperatuuri? Kas tööandja on ikka kohustatud töötaja sellised kõrvaltegevused kinni maksma? Kurat, kas tõesti ei osata koju tulles aknad lahti teha kui on liiga palav, et läheks veidi jahedamaks ja tuppa tuleks ka tasuta(vendi kaudu on tasuline(elekter maksab)) värsket õhku?kaimagk kirjutas: 04 Okt 2025, 19:36 ….ja mille poolest on sinu staabis nokitsemised erinevad sellest mida kaasfoorumlased enda seadmetes nokitsevad?

NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! 

-
- Ehitusveteran
Proovi tiba laimrlt mõelda, jah on ka selliseid nagu sa kirjeldad ja on ka hulgim teistsuguseid. Ja talvel avatud aken on päris hea energia röövel. Krt, bensu posti otsas vahid küll sente, nüüd ei või ……
-
- autodidakt
Proovisin mõelda, aga mitte sittagi ei saanud aru, mida see tsiteeritud postituses punasega rõhutatu tähendab. AI oli ka loll nagu lauajalg kui selle tähtede kombinatsiooni kohta küsimuse esitastasin. Äkki selgitaksid?kaimagk kirjutas: 04 Okt 2025, 21:42 Proovi tiba laimrlt mõelda, jah on ka selliseid nagu sa kirjeldad ja on ka hulgim teistsuguseid.
Viimati muutis Urmas, 04 Okt 2025, 23:22, muudetud 1 kord kokku.

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 112 korda
- On tänatud: 290 korda
"Päris hea" on subjektiivne hinnang ja ei ole füüsikaga seotud.
Loodusseadusi tundvad inimesed, teades õhu erisoojust oskavad kindlasti täpselt öelda, et kui palju maksab läbi akna välja lendav soojus, kui vahetub 20m2 toas õhk värske vastu.

Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
-
- autodidakt
Käisin vahepeal staabis pahega tegelemas ja eelmise postituse korrigeerimine läks nihu. Mis sitasti, see uuesti.
OT. Tihtipeale kobin varem magama kui direktor ja ärkan ta torisemise peale, et olen magimistoa täis peeretanud. No teeb siis akna lahti minutiks ja peeruhais lännu nigu niuhti. Ma ainult ei saa aru, kuhu see 40m3 peeruhaisu nii kähku kaob ja värske õhk kohe asemel, sest minut peale akna kinnipanekut tuleb mu kõrvale ja uinub koheselt.

Proovisin mõelda, aga mitte sittagi ei saanud aru, mida see tsiteeritud postituses punasega rõhutatu tähendab. AI oli ka loll nagu lauajalg kui selle tähtede kombinatsiooni kohta küsimuse esitastasin. Äkki selgitaksid?kaimagk kirjutas: 04 Okt 2025, 21:42 Proovi tiba laimrlt mõelda, jah on ka selliseid nagu sa kirjeldad ja on ka hulgim teistsuguseid.
Jah, ka meil on odavam 10 minutiks aken lahti teha, veidi sooja välja lasta, ja 10 minutit pärast akna sulgemist on tuba ikka samasoe nagu enne, selmet maksta überhindasid vidinate eest, millede rahaline kasutegur on müügimeeste argument. Ise pooldan manuaalset varianti. Ei pea enesetunnet kontrollima mingite nutividinate järgi, vaid võiks lihtsalt usaldada ka sisetunnet, et õhku oleks nagu vähe. Ise küll saan sellest aru ja ei ava või pane akent kinni mingite eurodirektiivides ettenähtud numbrite järgi.kaimagk kirjutas: 04 Okt 2025, 21:42 Ja talvel avatud aken on päris hea energia röövel. Krt, bensu posti otsas vahid küll sente, nüüd ei või ……
OT. Tihtipeale kobin varem magama kui direktor ja ärkan ta torisemise peale, et olen magimistoa täis peeretanud. No teeb siis akna lahti minutiks ja peeruhais lännu nigu niuhti. Ma ainult ei saa aru, kuhu see 40m3 peeruhaisu nii kähku kaob ja värske õhk kohe asemel, sest minut peale akna kinnipanekut tuleb mu kõrvale ja uinub koheselt.

-
- Ehitusveteran
Oot, sul ikka selle füüsikaga asjad sassis. Kuidas saab toa temp jääda samasuguseks kui seal lasta soojus aknast järsku õue, siis peaks olema samaväärne kütteallikas mis selle sel hetkel kompetseerib, kas on? Kui ei ole, siis see ei puutu füüsikasse vaid sinu arvamasele.
Aga ok , kui sa sellest aru saaksid siis sa ei vastaks selliste kirjutistega.. peerta ja tegele oma pahedega edasi.
Ps: ja täpselt, mina võin peereteada nii palju kui soovin, keegi ei kaeba öösel/hommikul mingi haisu üle sest meil on normaaaaaaalne SUND
Aga ok , kui sa sellest aru saaksid siis sa ei vastaks selliste kirjutistega.. peerta ja tegele oma pahedega edasi.
Ps: ja täpselt, mina võin peereteada nii palju kui soovin, keegi ei kaeba öösel/hommikul mingi haisu üle sest meil on normaaaaaaalne SUND
-
- autodidakt
Jään arvamusele, et minutiks akna lahti tegemine pussuhaisu välja laskmiseks ja väljalastud sooja kompenseerimine on tunduvalt odavam igatsugu soojustagastusega ventsüsteemidest koos ventsüssemide tootjate poolt kohustuslike hoolduste, filtrite, börsipaketi jälgimise jms ... Mõlemi, nii sundvendi kui ka avatud akna puhul ei ole õhu kvaliteet kontrollitav. Kas sa tead, mida peab inimese poolt sissehingatav õhk sisaldama ja kuidas sa suudad kontrollida seda, et sulle mitte ühtegi vale molekuli kopsu ei satuks?kaimagk kirjutas: 05 Okt 2025, 00:04 Oot, sul ikka selle füüsikaga asjad sassis. Kuidas saab toa temp jääda samasuguseks kui seal lasta soojus aknast järsku õue, siis peaks olema samaväärne kütteallikas mis selle sel hetkel kompetseerib, kas on? Kui ei ole, siis see ei puutu füüsikasse vaid sinu arvamasele.

-
- Ehitusspets
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 15 korda
Seinad ja muud maja konstruktsioonid on ju üles köetud. Õhu soojendamine ei võta nii palju energiat kui võib tunduda.kaimagk kirjutas: 05 Okt 2025, 00:04 Oot, sul ikka selle füüsikaga asjad sassis. Kuidas saab toa temp jääda samasuguseks kui seal lasta soojus aknast järsku õue, siis peaks olema samaväärne kütteallikas mis selle sel hetkel kompetseerib, kas on?
Näiteks kui mingis keskmise suurusega magamistoas paar korda päevas terve toatäis õhku välja vahetada õuest tuleva 5 C õhuga (~ aasta keskmine temperatuur), siis võtab see otsese elektriga küttes umbes 1,5 €/kuus.

-
- Ehitusveteran
Keset veebruari pole sul ju +5, pigem -10. Milleks mingit keskmist temperatuuri mainida? Mis teed selle teadmisega?
-
- Ehitusspets
Ventileeritakse aastaringselt, mitte ainult veebruaris -10 C-ga.
Reaalselt pigem -10 C-ga ventileeritakse akende avamisega vähem kuna ei ole eriti meeldiv kui nii külm õhk sisse tuleb.

-
- Ehitusveteran
Möh, kui akent ei ava siis ei ventileeri sa midagi. Ja siis kirjutad et ventileerid aastaringselt, kumba siis tehakse.
-
- Ehitusspets
Kuidas siis nüüd äkki arusaamisega probleem tekkis?kaimagk kirjutas: 05 Okt 2025, 19:47 Möh, kui akent ei ava siis ei ventileeri sa midagi. Ja siis kirjutad et ventileerid aastaringselt, kumba siis tehakse.

Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu